Proteste furioase, defecțiuni tehnologice și o prăbușire a valorii au marcat prima zi în care El Salvador a adoptat Bitcoin drept mijloc legal de plată.
Prețul Bitcoin s-a prăbușit, marți, la cel mai scăzut nivel din ultima lună, scăzând de la 52.000 de dolari (37.730 de lire sterline) la mai puțin de 43.000 de dolari la un moment dat. Un politician din opoziție a declarat că această cădere a făcut ca una dintre cele mai sărace țări din America Latină să piardă peste 3 milioane de dolari.
Lansarea Bitcoin în El Salvador a fost departe de ceea ce președintele Nayib Bukele ar fi avut în vedere atunci când a început experimentul său îndrăzneț. Platforme precum Apple și Huawei nu ofereau portofelul digital susținut de guvern, cunoscut sub numele de Chivo, iar serverele au trebuit să fie scoase din funcțiune după ce nu au putut ține pasul cu înregistrările utilizatorilor. Dar, imediat, Chivo a început să apară pe mai multe platforme și a fost acceptat de companii precum Starbucks și McDonald’s. Guvernul le-a dat chiar și salvadorienilor câte 30 de dolari în Bitcoin pentru a încuraja adoptarea acestuia. Potrivit acestuia, Bitcoin ar putea economisi 400 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzacționare a fondurilor trimise din străinătate.
Cu toate acestea, folosind date de la Banca Mondială și de la guvern, BBC a calculat că această sumă este mai apropiată de 170 de milioane de dolari. „Trebuie să rupem paradigmele trecutului. El Salvador are dreptul de a avansa spre prima lume”, a scris președintele Bukele pe Twitter. Ed Hernandez conduce un magazin de familie în San Salvador, unde clienții cumpără produse de bază precum orez, fasole și produse de curățenie. El este fericit și cu adevărat „la bord”, referitor la adoptarea Bitcoin. „În timpul pandemiei, va fi plăcut să nu mai folosesc bani lichizi”, a declarat el pentru BBC, adăugând că astfel se protejează de clienții care plătesc cu bancnote false. Ceea ce nu a fost însă un moment potrivit pentru El Salvador, a fost căderea pe care Bitcoin a avut-o în prima sa zi ca mijloc legal de plată, scăzând la un moment dat cu 20%. „A fost o zi foarte proastă pentru președintele Bukele, pentru guvernul său și pentru experimentul său Bitcoin”, a declarat pentru BBC politicianul de opoziție Johnny Wright Sol. „Majoritatea populației știe foarte puțin despre criptomonede. Ceea ce știm este că este o piață foarte volatilă. Astăzi, acest lucru a fost cu siguranță pus în evidență”. Wright Sol a adăugat că Bitcoin nu este o monedă națională potrivită și că a fost adoptată în grabă: „Legea Bitcoin a fost aprobată în parlament fără aproape nicio dezbatere. A durat doar aproximativ cinci ore pentru a fi aprobată. Nu suntem anti-criptomonede sau urâtori de Bitcoin, dar nu credem că ar trebui să fie obligatoriu ca întreprinderile să fie obligate să accepte Bitcoin drept plată. Statul susține aceste plăți și își asumă riscul, dar, la sfârșitul zilei, noi, contribuabilii, suntem tot statul”. Wright Sol nu este singurul critic. Mai mult de 1.000 de protestatari s-au adunat în fața Curții Supreme a țării, unde au fost lansate artificii și au fost arse anvelope.
Dincolo de instabilitatea financiară, unii spun că adoptarea Bitcoin ar putea alimenta tranzacțiile ilicite. Dar Hernandez, comerciantul, nu este descurajat de volatilitate: „Îl văd ca pe un risc, da. Dar, ca la orice lucru în viață, există un risc. Când deținem un magazin, uneori cumpărăm un produs și nu îl vindem. Totuși, când alții văd o criză, eu văd o oportunitate”.
Lasă un răspuns