Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Marketing à la Dracula

Trei ruși cucuieți au scris acum câțiva ani o carte haioasă despre fobiile umane și modul de a le „capitaliza”. „Marketing cu Dracula – arta de a face bani din fricile oamenilor” nu e nici premoniție și cu siguranță nici sursă de inspirație pentru noul cler al marelui restart, ci o analiză cinică a naturii umane. Totuși, autorii trebuie să revizuiască serios cartea, pentru că au lăsat pe-afară câteva dintre cele mai eficiente frici și, după cum ne demonstrează evenimentele ultimului an, cele mai profitabile. Sigur, sunt analizate vreo 50, poate cele mai întâlnite, de la cele banale – aerofobia, etatofobia, bibliofobia, cleptofobia etc. – până la cele mai… delicate – plutofobia și peniafobia, venustrofobia, gigolofobia, coulrofobia, nomofobia -, ba chiar și câteva care se aplică noii stări de lucruri -misofobia, euresifobia, iatrofobia și molismofobia, pe lângă clasica ipohondrie și excentrica febrifobie -, dar lipsește una esențială: alterofobia.

Alterofobia (sau aliafobia, dacă vă sună mai bine) nu are legătură cu xenofobia, androfobia sau ginofobia – doar suntem toți în asta, nu? Nu doar străinii, bărbații, femeile ori restul genurilor care deretică rațiunea contemporană până dincolo de buza absurdului sunt noul obiect al spaimelor care paralizează creiere. Suntem toți! Sigur, există un termen consacrat, antropofobia, numai că asta înseamnă „frica de oameni”. Și există o mică distincție pe care ar trebui s-o facem. Antropofobia e frica de ce ar putea spune, face, gândi sau percepe alte ființe umane, afectându-ne astfel orgoliul, respectul de sine ori cine mai știe ce țiglă de pe acoperișul personalității. Alterofobia nu are legătură cu nimic din toate astea, ci cu trupul (celuilalt) ca potențială sursă de infecție. Ceilalți nu mai sunt oameni, și nici infernul, cum credea naivul Sartre. Sunt saci de viruși și bacterii care vor să ucidă bătrânii și copiii.

Dar această afecțiune în sine n-ar însemna nimic pentru sănătatea societății. Rețeta decerebrării în masă mai conține un ingredient esențial, misologia, sau „ura față de rațiune”, și presupune cultivarea ambelor în masă. E o rețetă ingenioasă și simplă: iei o bucățică invizibilă de material și faci din ea inamicul public numărul unu, în numele căruia destrami viața socială și verși sume neverosimile în buzunarele unșilor (noi, cu zecile noastre de miliarde, suntem „glumeți” – Marea Britanie are deja o notă de plată de 800 de miliarde de lire!), având grijă să pui totodată bazele unui model de exploatare pentru viitor. Între timp, „știință” e doar ce dictează guvernul și rețelele sociale, iar „sănătate” e doar ce poate fi dovedit cu patalama. Asta da educație! Chiar a meritat investiția, fiindcă altfel nu s-ar fi putut răspândi în masă frica irațională față de celălalt și ura înverșunată față de rațiune.

Cu toții am văzut exemplare relativ feminine exasperate că ne-am apropiat prea mult, că nu purtăm masca ridicată până pe ochi, ori că mergem pe drum. (De curând am văzut un truc nou: tu mergi pe o margine a aleii, ea pe cealaltă, dar înainte de a ajunge în dreptul tău iese în iarbă, ca să fie cu 20 de centimetri mai în siguranță.) Dar ce nu vedem sunt viitoarele specimene născute din această operațiune globală împotriva umanității: copiii, pentru care aritmofobia o să fie ultima problemă, non-binarii care o să vrea să trăiască mult și singuri, îndopându-se cu cele mai noi uleiuri de șarpe promovate de autoritățile grijulii finanțate generos de Big Pharma, detracații care o să ne agreseze pentru că nu respectăm măsurile de igienă dictate de politicieni și jurnaliști veroși (scuze pentru pleonasm!) ori cine mai știe ce alte modele cetățenești ale Noii Normalități. Într-un asemenea peisaj e normal ca 80% dintre oameni să nu își pună întrebări (și cu atât mai puțin vreuna referitoare la cine trage foloase) decât când o să fie prea târziu, iar posibilitatea unui viitor uman o să ceară sânge.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Marketing à la Dracula”

  • Ok, domnule doctor! În ultima instanta, chiar „sânge”? Cu amabilitatea dv., haideti sa discutam despre acest articol peste un an, când viata îsi va fi intrat pe fagasul ei normal, pentru a discuta despre exagerarile TUTUROR în vremuri de pandemie.

    • … scuze pentru neinspirata formulare: „sa discutam… pentru a discuta”…

    • Vă faceți iluzii. S-au băgat prea mulți bani ca să mai revenim la ce-a fost fără scandal.

      • Cine sa faca scandal? La cheltuirea sumelor imense, au participat toti decidentii de pe mapamond, iar ceilalti care s-ar fi putut opune au fost de acord cu ei. Sa faca scandal masele speriate si apatice, satule de clasa politica în ansamblul ei?
        Anul viitor vom avea si tratament pentru Covid-19, vaccinul va exista pentru toti si va fi optional, lumea va uita de greul prin care a trecut si nu va mai socoti câstigurile exagerate obtinute de Big Pharma si acolitii ei. La asta m-am referit când am amintit de fagasul normal.
        (În tot raul un bine, pe viitor, metoda ARNm pusa la punct acum va face posibila descoperirea unor tratamente pentru boli incurabile, Big Pharma va câstiga din nou, dar vor avea de câstigat si pacientii aflati în situatii extreme.
        https://www.lefigaro.fr/fig-data/c-est-quoi-un-arn-messager-20210430/#Echobox=1620149124)

        • Dream on! Mai vorbim peste un an doi, sa vezi atunci „rezultate” ale metodei ARNm. De ce crezi ca evreii nu vor sa-si vaccineze copiii cu „minunea” aia? Daca ti-ai luat zeama turcului, eu zic sa fii atent, ca nu se stie niciodata! Da’ nu cred ca te-ai bagat personal in ciorba asta. Cred ca te-ai dat cu zeama anglo-suedeza. Si ia zi docteur, de cand crezi ca bantuie covrigu-n lume? Sau era cu noi da’ nimeni nu dadea doi bani pe el, cum nu da nici pe gripa comuna. Aia de care se sperie doar aia mai fricosi! Ca prea l-a „prezis” tata la „geamuri”, epidemiologul sef al planetei. Cam convenabil, n-asa? Al dreaq gheseft!

        • Intotdeauna teoriile conspiratiei s-au dovedit peste ani ca fiind realitati. Deci, bere si pop corn. Vom avea spectacol!

          • Pâna atunci, ai grija la stirile false care circula pe internet si, asa cum ti-am mai zis, gândeste-te la energiile negative pe care ti le atragi prin gândirea ta prapastioasa.

          • geo
            Prapastiosi sunt cei care s-au speriat de covrig. Cam ca tine. Pe mine m-a speriat exact cum ma sperie guturaiul. Intelegi nuanta? Plus ca niciodata nu cred ce-mi recita oficialii sau media mainstream. Am eu asa o fixatie. Nu-i cred nici daca imi spun ca afara e lumina la ora 12 ziua. Pricepi?

          • Lipsa de onestitate a „oficialilor” si a celor care-i servesc am blamat-o si eu. Lipsa de inteligenta în gestionarea pandemiei si excesele facute de „oficiali” pentru a-si acoperi bine spatele le-am blamat si eu. Lacomia celor care au profitat fara nicio jena de situatie pentru a se îmbogati am blamat-o si eu. Dar tu nu poti întelege ca cei amintiti nu au avut cum sa atraga de partea lor 99% dintre medicii si oamenii de stiinta de pe glob care nu sunt manipulati si care îsi fac treaba în mod cinstit, care nu se lupta cu morile de vânt, asa cum crezi tu, ci cu un virus afurisit care ar fi putut cauza mari dezastre, daca nu s-ar fi produs vaccinurile la timp.

          • Sa-mi spui ce procent de mortalitate are covrigu’ la nivel mondial si pe urma sa-mi spui daca asta se cheama pandemie! Despre vaccinuri (traditionale) numai de bine. Despre experimente pe cobai umani la nivel planetar, sila! Dar tu si altii nu vreti sa vedeti realitatea, va inchinati la „stiinta”. „Stiinta” de „epidemiolog” a lu’ tata la „ferestre”, care s-a uitat in codurile sale acum t-spe ani si i-a dat rezultat pandemia! Si partenerul lui apropiat dr Me… pardon F.

          • https://www.youtube.com/watch?v=GkHpsMGilRI
            .
            Katalin Kariko. Doamna va primi premiul Nobel în ciuda povestilor voastre conspirationiste si realizarea ei va duce la descoperirea unor tratamente pentru pacientii care sufera de boli incurabile. Cei care nu iubesc stiinta, nu au decât sa cârcoteasca, daca nu au altceva mai bun de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *