Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Marocul a închis ochii la valul de migranți pentru a exercita presiuni diplomatice asupra Spaniei

Un flux constant de migranți a încercat miercuri să ajungă înot în enclava spaniolă Ceuta, după ce un aflux record de sosiri a dus la creșterea tensiunilor diplomatice între Madrid și Rabat. Un comisar european a promis că „bătrânul” continent nu se va lăsa intimidat după ce aproximativ 8.000 de migranți au ajuns în Ceuta începând de luni. Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a promis că o să restabilească ordinea după acest val fără precedent și a declarat, miercuri, că aproximativ 4.800 de migranți au fost deja trimiși înapoi. Afluxul vine pe fondul tensiunilor în creștere cu Marocul din cauza deciziei Spaniei de a oferi tratament medical liderului mișcării pentru independența Saharei Occidentale, Brahim Ghali, conducătorul grupării denumite Frontul Polisario. Liderul a fost grav bolnav de Covid-19. Valul de migranți a readus în discuție problema spinoasă a migrației în UE. Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a afirmat, miercuri, că Europa nu se va lăsa intimidată de nimeni. Vorbind la un post de radio spaniol, a declarat că au existat câteva încercări din partea unor țări terțe, în ultimele 15 luni, de a profita de problema migranților. Într-o referire voalată la Rabat, Schinas a declarat la radioul spaniol că Europa nu va fi victima acestor tactici. „Ceuta este Europa, această frontieră este o frontieră europeană și ceea ce se întâmplă acolo nu este o problemă pentru Madrid, ci o problemă pentru toți europenii”, a afirmat premierul spaniol. Pe teren, oamenii continuau să se adune miercuri la frontiera marocană cu Spania.

În timp ce soarele răsărea, o mână de oameni înotau pentru a ajunge pe partea spaniolă, progresul lor lent fiind atent supravegheat de zeci de soldați desfășurați de-a lungul plajei cu scuturi antidistrugere și bastoane, potrivit unui corespondent AFP aflat la fața locului. Nu era clar câți au reușit să traverseze, dar cei care au ajuns la mal au fost imediat ridicați de soldați și escortați până la locul unde medicii ofereau ajutor, deși puțini păreau să aibă nevoie de el. Apoi au fost duși înapoi la gardul de la graniță, de unde au fost trimiși acasă. Deși distanța dintre teritoriul african și Europa presupune, din punct de vedere tehnic, un înot de doar 200 de metri, mulți au încercat să ajungă dincolo de cea mai apropiată plajă pentru a evita trupele care îi așteptau. Viva Espana! au strigat unii dintre ei în mod repetat, înainte de a începe să ceară ajutor pe un ton din ce în ce mai panicat către o barcă de salvare din apropiere. Prin gardul de la graniță, sute de oameni s-a adunat pe plaja marocană învecinată. Disperați să trăiască o viață mai bună, mulți migranți care au fost „returnați” Marocului au declarat că vor încerca să treacă din nou. „Îmi iubesc țara, dar nu pot trăi fără un venit”, a declarat pentru AFP un marocan în vârstă de 17 ani, pe nume Osama, la scurt timp după ce a fost returnat din Ceuta. „Nu mi-e teamă să mă întorc acolo”, a spus el.

Analiștii au declarat că este clar că Marocul a închis ochii la valul de oameni care au năvălit în Ceuta pentru a exercita presiuni diplomatice asupra Spaniei, să recunoască suveranitatea sa asupra Saharei Occidentale. Majoritatea migranților au trecut luni în Ceuta fără a fi împiedicați de forțele de securitate marocane, dar marți dimineața, Rabat a desfășurat întăriri la punctul de trecere a frontierei Fnideq. În cursul nopții de miercuri spre joi, poliția de pe partea marocană a frontierei a blocat trecerea a zeci de tineri, care au răspuns aruncând cu pietre. Migranții au ajuns la Ceuta înotând sau mergând pe jos la mareea joasă de pe plajele marocane aflate la câțiva kilometri mai la sud, unii folosind inele de înot gonflabile și bărci pneumatice. Un bărbat s-a înecat pe drum, au declarat oficialii spanioli. Criza survine după ce Madridul i-a permis, la mijlocul lunii aprilie, liderului Frontului Polisario, Brahim Ghali, să zboare în nordul Spaniei pentru a fi tratat pentru Covid-19, ceea ce a provocat furia Rabatului. Frontul Polisario a luptat pentru independența Saharei Occidentale, o fostă colonie spaniolă care se află în principal sub control marocan. Ministrul de stat marocan pentru drepturile omului, Mustapha Ramid, a declarat miercuri că este clar că Spania a favorizat legăturile sale cu Polisario și Algeria în detrimentul celor cu Marocul prin găzduirea lui Ghali. „Spania trebuie să știe, de asemenea, că prețul pentru discreditarea Marocului este foarte mare”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Autoritățile marocane doresc de mult timp ca Spania să le recunoască autoritatea asupra Saharei Occidentale, așa cum a făcut Washingtonul în decembrie, sub conducerea fostului președinte Donald Trump, și se foloseau de disputa cu Ghali pentru a pune presiune asupra Madridului. Spania susține de mult timp că o soluție la această problemă poate veni doar printr-un acord mediat de Națiunile Unite. În timpul unui interviu radiofonic, acordat miercuri, ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya a declarat că Madridul nu-și poate schimba poziția deoarece Spania respectă dreptul internațional.

Militarii spanioli îi expulzează pe migranți după sosirea lor în enclava spaniolă Ceuta, la data de 19 mai 2021.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *