Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Mărturii din Urgisitul an 2020. Cornel Tăbăcaru transmite din Costa Rica, țara apreciată de ONU pentru măsurile aparte luate împotriva Coronavirus

Cartea în care Barbara W. Tuchman a descris Ciuma neagră din anii 1347-1351 poartă titlul A Distant Mirror: The Calamitous 14th Century. A apărut în 1978 la Alfred A. Knopf. Una dintre cărțile în care autorul redă în cuvintele lui textul realizat de Marele Prozator care e Istoria. Barbara W. Tuchman i-a zis A distant Mirror pentru a compara secolul XIV cu secolul XX, secolul celor două Războaie mondiale. În românește cartea a apărut în 1988 la editura Politică în traducerea lui Alexandru Vianu.

Varianta de la noi poartă titlul O oglindă îndepărtată: Urgisitul secol XIV. Corect ar fi fost să se traducă Dezastrosul secol XIV. Mie însă titlul Urgisitul secol XIV mi se pare mult mai puternic decît banalizatul Dezastruosul. Poate la un moment dat, voi reproduce pe cristoiublog.ro un amplu fragment din capitolul dedicat Ciumei, un fragment despre cum fugeau oamenii unii de alții. Recitind cartea mi s-a părut interesantă precizarea că Molima a venit din China, prin intermediul marinarilor genovezi morți ajunși la Messina de la Caffa, unde Genova avea un comptuar, cumpărat de la Hoarda de Aur.

Am plecat de la titlul unei cărți celebre printre altele și pentru că descrie Ciuma neagră ca Sfîrșit al Lumii, pentru a mă întreba cum îi vom spune anului 2020, anul Pandemiei de Coronavirus? Urgisitul an 2020?
Pînă vom găsi metafora cea mai inspirată pentru a exprima întîmplările acestui an al Pandemiei, Pandemie care, deși n-a avut efectele Ciumei negre în materie de morți, poate fi asemănată, prin spaimele ancestrale provocate omului modern, cuceritor al Cosmosului, cu Ciuma neagră, m-am gîndit să stimulez cu mijloacele mele modeste în materie de proprietate de presă realizarea de mărturii despre viața din Urgisitul an 2020. Am îndemnat-o pe Cora Muntean să iasă prin București pentru a face reportaje de atmosferă, i-am rugat pe toți colaboratorii să se transforme în corespondenți din diferite locuri din țară și din lume (excepționale reportajele Monicăi Simion din Anglia) de pe frontul Coronavirus, am inițiat o rubrică intitulată Breaking News Coronavirus în care publicăm materiale scrise și materiala video despre Bătălia cu Virusul.

La rubrica video cristoiuTv, am inaugurat o serie de interviuri de la distanță (am acasă grație ajutorului dat de Adrian Sârbu un studio în miniatură) cu diferite personalități pentru a le intervieva (îmi place interviul tv) despre cum trăiesc ele Urgisitul an 2020. După Andrei Cristoiu și Victor Ciutacu, a venit rîndul lui Cornel Tăbăcaru, aflat în Costa Rica. Distinsul, cunoscut telespectatorilor români mai ales prin implicarea în cazul Elena Udrea și descrierea unei țări despre care în România mulți știau foarte puțin, e un excelent interlocutor. O dovedește interviul publicat pe cristoiublog.ro la rubrica cristoiuTv.

Era inevitabilă abordarea măsurilor luate de Costa Rica împotriva Coronavirus. Nu doar pentru că experiența altor țări trebuie cunoscută și de români, dar și pentru că ONU a apreciat public „exceptional and innovative” felul în care această mică republică din America Centrală a răspuns provocării pe un continent în care ordinea e unul dintre lucrurile cele mai puțin întîlnite.

Din experiența Costa Rica în materie de măsuri, spicuiesc din interviul dat de Cornel Tăbăcaru:

  1. De cum a apărut primul caz de infectare (7 martie 2020), republica a luat măsuri dure de distanțare socială respectate de populație cu o rigoare rar întîlnită chiar și în țările nordice ale Europei. Cea mai importantă e închiderea rapidă și totală a granițelor. Nimeni nu mai intră în țară, nici măcar americanii. Cine a vrut să plece dintre rezidenți a putut s-o facă. Doritorii au fost avertizați că pînă la finele Crizei nu se mai pot întoarce în țară.
  2. Interdicțiile nu privesc mersul pe jos, ci mersul cu mașina dintr-un loc într-altul.
  3. În magazine intră doar un membru al familiei. La intrare te întîmpină un angajat al magazinului care dezinfectează în fața ta mînerul căruciorului.
  4. Seniorii au dreptul de a merge la magazine între deschiderea de dimineață și ora 9. Asta pentru că magazinele se dezinfectează peste noapte și seniorii sînt astfel protejați.
  5. Președintele țării, Carlos Alvarado, ține zilnic conferințe de presă însoțit de principalii responsabili din guvern, răspunzînd întrebărilor puse de jurnaliști.
  6. Presa evită dramatizarea situației și mai ales babilonia de opinii medicale despre Coronavirus, așa cum se întîmplă la noi, că bietul român se îmbolnăvește mai rău de spaimă decît de Coronaviurs.
Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Mărturii din Urgisitul an 2020. Cornel Tăbăcaru transmite din Costa Rica, țara apreciată de ONU pentru măsurile aparte luate împotriva Coronavirus”

  • E clar ca pe lumea asta sunt multi prosti si foarte putini destepti. Si in general desteptii stau in umbra, iar prostii in lumina reflectaorelor. Aia desteptii sunt si ei de doua categorii. Cei care vor sa profite de pe urma prostilor si cei care prefera sa taca, sa nu fie alungati cu pietre de prostii care cred ca stiu dar nu stiu nimic. In cazul de fata, s-a dovedit ca turma a sarit la lupta cu covidu pe principui „hai sa hai!”. De aici si haosul total. Cei care stiu stau deoparte, cum am mai zis. Azi e vremea prostilor si mai ales a prostilor vocali!

  • Felicitari, EZ, te manânca-n tastatura sa le dai apa la moara huliganilor, chiar daca ti-am dat un sfat bun! Acuma, suporta consecintele! :mrgreen:
    Tu nu întelegi ca nu o sa-i domini niciodata si ca atunci când le raspunzi, le faci jocul?! :mrgreen:

  • Pai da micuta tara latino americana reuseste ceea boii internationali ce conduc Occidentul,de la liderii Europeni,pana la gargaragiu Trump ,nu sunt in stare,prin masuri simple si eficace,luate prompt,sa limiteze dezastrul pandemiei.Pai Trump si englezoii tipa ca vor despagubiri de la China ca le a ajuns pandemia la nas,dar pe care nule vor primi,pentru ca recte,China e o putere nucleara,si o putere nucleara face ce vrea pe planeta,dar mai corect mi se pare ca toti cetatenii Europeni si Americani sa cerem despagubiri propriilor noastre guverne pentru modul catastrofal in care ei au gestionat pandemia(eu ma iau dupa Trump si Boris Johnson,sa nu se creada ca am avut eu vreo idee proprie) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .Daca guvernele Occidentale,luau de masurile pe care le a propus de pilda nea Traienica Base Vaporeanu pe la 1 februarie,si cetatenilor li se impunea respectarea lor cu mana ferma,pana cel tarziu la 15 mai,dadeam drumu la treaba cu motoarele in plin.Asa pandemia ne rupe pe genunchi iar 2020 este un an compromis,speram la vreo minune in 2021.Anul 2020 este anul marii Pandemii a virusului liliacului chinezesc,insotit de marea Pandemie de Cretinita,la nivel decizional in Occident.Taranoii idioti din China mancatori de toate tampeniile posibile cu un regim alimentar dezgustator, si au dat mana cu conducatorii cretini ai Occidentului,pe care nici macar un trib serios african sau papuas nu ar trebui sa i aleaga in functii de conducere,si uite asa a venit furtuna perfecta(sau ,ca sa fim mai corecti,avem de a face cu Armaggedonul Cretin,adica noul potop a lui Noe este un potop de CRETINATATE ,nu de apa).Sper ca eu si cativa dintre noi sa fim Noe. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    • nu le

      • Si uite de nervi am facut si eu unele greselute de scriere,I am sorry for that 🙁 🙁 🙁

        • Doar daca cretinismul nu i cumva premeditat,totusi,si ,ma gandesc,daca se vrea de fapt ingroparea economiei mondiale,deliberat,ca sa se vina cu un nou sistem scos din joben,poate de niste baieti foarte foarte mari,profitind de nebunia cu virusu??? Nu se poate excude nici asta,ma gandeam la lovilutie in 89,eram kinder pe atunci,ni se spunea sa stam toti in case ca bantuie teroristii,intre timp baietii pregateau noul sistem,si noua oranduire la noi in tara,si noile structuri de putere,in liniste,nederanjati de cetateni,o fi semanand scenariul ,cu ceea ce se intimpla in lume acum??? Cine poate sa stie.

  • Din pacate pentru noi oamenii simpli sunteti singurul gazetar calificat care ne-a mai ramas, va felicit foarte mult…
    Cu intrebarile dvs simple despre viata normala ati surprins esenta vietii din Romania…
    In momentul in care l-ati intrebat pe domnul Tabacaru despre parerea dumnealui despre coronavirusul in Romania, a spus
    povestea din copilarie in care era invatat de cei mai in varsta sa nu caute peste sub copac, pentru ca acolo poate fi un sarpe… el a refuzat politicos sa isi spuna parerea despre Romania, supunand ca nu vrea sa pescuiasca un sarpe…
    Un roman care traieste in marea majoritate a timpului in SUA, Canada si Costa Rica, probabil cu interese economice in Romania, intelege ca daca ar spune ceea ce gandeste liber, este posibilitatea sa aiba probleme in viata personala… cum gandeste cineva care sta in Romania si care isi desfasoara activitatea in mediul privat sau in administratie publica … ce consecinte poate avea daca spune liber ce gandeste…
    Mai suntem cetateni ai unei tari democratice…

  • „To be, or not to be, that is the question”,
    ‘A fi si a nu fi’ este raspunsul…

    • istoria are…doua aripi.
      una incepe de la Alfa si ajunge pina in Prezent, alta incepe din Omega si ajunge in Prezent.
      :)) io o folosesc paia care incepe cu Omega ( care si Alfa ), mai exact ‘istoria viitorului’,

      ca, odata ce s-a trecut Pirleazul, adica odata ce Dinamica Creatiei a trecut dincolo de Joia Mare ( a Creatiei ) nimic nu mai e de facut, ci doar de implinit.

      prin urmare, istoria viitorului spune ca :
      Inteligenta Artificiala e ‘vedeta vremurilor’.
      pentru ca ea e vedeta ea e si singura care va putea echilibra vremurile.
      adica orice dezechilibru fundamental va aparea in civilizatie va fi echilibrat exclusiv chemand in ajutor Inteligenta Artificiala.

      astfel, criza generata de virus se va termina abia atunci cind Inteligenta Artificiala va descaleca pe ‘taramul virusului’, punindu-i haturi.
      nicicum altfel nu se va putea tine in friu criza virusului.

      cum spuneam, ‘criza virusului’ e o nonactiune.
      prin actiunile plenar disproportionate ( se pare ca Suedia va fi masura echilibrului ) sistemul politic a generat un impuls care se va transforma intr un bulgare de zapada care va avea ca efect demolarea sistemelor sociale actuale ( altele nou-noute se vor manifesta ), inclusiv a celui politic.

      cum vedeta vremurilor este Inteligenta Artificiala, viitoarele sisteme sociale vor fi generate de o Inteligenta Artificiala.
      mai simplu spus, actuala revolutie mondiala se va finaliza abia atunci cind vedeta vremurilor isi va ocupa ‘cuibul’, adica…tronul. si il va ocupa printr o nonactiune, pentru ca fix asa a si inceput ‘povestea vremurilor’, cu o nonactiune.

      • demolarea controlata a actualelor sisteme sociale, si care are ca rezultat manifestarea noilor sisteme sociale presupune o echilibrare ( o pace cu p mic )…’desavarsita’.
        ‘aceasta ‘desavarsire’ e obligatorie la acest nivel ( de deazvoltare in stil Fibonacci ), pentru ca insasi manifestarea civilizatiei actuale tinde spre ‘desavarsire’.

        prin urmre nu numai ca noi sisteme sociale se vor manifesta,…ele vor tinde sa fie ‘desavarsite’.

        ‘desavarsirea’ presupune tinderea catre manifestarea unui Intreg,
        …adica manifestarea unei singure ecuatii de miscare, care tinde sa devina o copie a Iubirii ( Iubirea fiind ‘ecuatia de miscare’ a Oului Absolut ),
        pentru ca singura ecuatie de miscare potrivita, pe masura Intregului e Iubirea.

        astfel nu numai ca Inteligenta Artificiala va defini noile sisteme sociale, dar le va si unifica, adunindu-le intr un ‘intreg’, adica intr o singura ecuatie de miscare.
        definita Matematic.

        Matematica fiind singura stiinta capabila sa cloneze ecuatia de miscare a Naturii, transferind-o Civilizatiei,
        abia astfel Civilizatia devenind un Perpetuum Mobile.
        adica abia asa ‘miscindu-se desavarsit’ .

        pentru ca Matematica e cea mai seaca chestie din Creatie, fiind Amprenta pe care Cerul o lasa pe Pamant atunci cind Viata se manifesta,
        si constructia artificiala numita Civilizatie va fi pe masura.
        adica seaca pina la prasele.

        prin urmare noile sisteme sociale unificate vor redefini inclusiv ecuatia de miscare a omului,
        care se va misca el perpetuu, Nemurire, gen,
        dar migrind din om in altom.

        pentru a se misca perpetuu omul isi va vinde omul ce e pe 30 de arginti primind la schimb…dupa dorinta: altomul.

        …desavarsirea omului e… a lui in el insusi, nu a omului in altom.

        omul, Facut dupa Chipul si Asemanarea lui Dumnezeu E o Desavarsire,
        deci ‘desavarsirea’ omului in altom e o contradictie.
        o contradictie fundamentala care e nimic altceva decit judecata de apoi, a omului care se judeca pe sine insusi alegind intre om si altom.
        nimic mai simplu. nimic mai complicat.

    • am citit pe CristoiuTV ca ‘Liderii nu mai discută cum stăpânim pandemia, ci de relansarea economiei’
      Maestre, nu stiu ce vorbesc, liderii…:))),
      nu se relanseaza nimic!,
      …asta e si faza,
      ca economia care era…sa nu cumva! sa se relanseze!,
      ci sa ramana in groapa, unde a ajuns deja…ca e la locul potrivit!:)))

      Temeliile Lumii Mari erau subrede rau, trozneau din toate incheieturile, dar doar pentru ca…intre timp au devenit incapabile!, incapabile sa-i sustina, Civilizatiei, o dinamica de tip Fibonacci, in fapt o dezvoltare in stil Fibonacci.

      Daia s-a si luat decizia ca ele sa fie demolate controlat
      ( adica de buna voie!, ca altfel intervenea insusi Uiversul, Arbitrul, cerind ‘punerea la indoiala’ a insasi Civilizatiei…, suprapresiunea pe dezvoltare maximala crescind astfel brusc!,
      fortind civilizatia ca, in lipsa demonstrarii capacitatii de dezvoltare in stil Fibonacci, s-o ia pe urma celorlalte civilizatii, autoconsumindu-se, adica disparind din peisaj… )

      prin urmare o sa vedem doua feluri de politicieni.
      unii vor privi spre singura tinta pe care o vad, asta insemnind ca vor dori ca…incet-incet sa ne intoarcem la lumea de acum…trei luni,
      iar altii care vor incepe sa priceapa, avind ochi oleaca mai armonizati cu vremurile, ca…lumea aia de acum…citeva luni nu mai exista. a murit. deci trebuie construita una noua.
      prin urmare in cazul primilor e vorba de reconstructie, iar in cazul celorlalti e vorba despre a construi, despre cum sa construiesti o lume noua, cu temelii nou noute, avind o alta structura de rezistenta, fabricata cu cele mai inovatare tehnologii de constructie.

      mai simplu spus va incepe sa se vada clar-cristal faptul ca unii politicieni pur si simplu au expirat.
      nu e cu suparare, ca toate expira pe lumea asta…, toti si toate sint acoperite de Dinamica Anotimpurilor, prin urmare Iarna se va asterne implacabil, atunci cind ii soseste vremea…

      peste Lumea Mare se asterne Primavara innoind din temelii si sistemul politic ( cel mai probabil, cum spuneam, in doi pasi… )

      in rezumat…faza cu relansarea nu tine,
      nu e cu relansare,
      e cu oameni noi,
      absolut armonizati cu vremurile
      prin urmare capabili sa implementeze potentialul fantastic pe care,
      prin manifestarea…ultimului ‘termen Fibonacci’
      (…adica a primului!, …depinde daca in discutie e Daruirea, adica progresia Fibonacci, aia de pe numere negative, sau Acumularea, caz in care progresia e aia clasica )
      insusi Universul l-a Disponibilizat, adica plenar. ( daia si sint posibile ‘desavarsirile’, ca disponibilizarea a fost plenara)

      prin urmare, daca ii vom auzi pe politicienii nostri povestind despre relansare…aia sintem!:)))))

      in schimb daca vin unii si zic ca vor darama Ro din temelii, dar doar pentru a construi alta mareata!, …asta DA!, e din povestea vremurilor!:)))))

      • vedeta vremurilor e Inteligenta Artificiala.
        pe lumea asta, tot ce se ‘misca’ va tinde sa fie compatibil cu Inteligenta Artificiala.
        numiti ceva, orice, care va trece uite fix acusica prin minte. daca chestia la care v-ati gindit ii poate disponibiliza Inteligentei Artificiale o Valenta, bravo!, daca nu…va disparea din peisaj.

        prin urmare iata si care sint afacerile viitorului, de la apropiat pina la cel mai departat posibil: cele care ii pot darui Inteligentei Artificiale ecuatia de miscare.

  • Masurile luate pe timp de pandemie, cel putin dupa cat se vede, se aude si se simte in biata Romanie sunt pompieristice si contradictorii.
    Se vede clar ca sistemul medical lasa de dorit, medicii se contrazic intre ei si in propriile sfaturi atat pe micile ecrane cat si in activitatile din unitatile medicale. Cei din spitalele capitalei au avut posibilitatea sa-si faca cunoscute rapid doleantele si sa fie ajutati, cei din spitalele de provincie sunt neajutorati cu totul, cu rare exceptii. Medicii militari sunt doar oameni care incearca si ei sa organizeze saracia.
    Mor oameni cu zile si in unitati medicale si inafara acestora, multi singuri, in casele lor, uitati de societate. Tare trist…
    Ordonantele militare vad ca nu sunt valabile nici pentru cei ce transporta forta de munca inafara tarii in zone puternic afectate de noul virus si nici pentru transporturile de produse alimentare deficitare in curand si in Romania.
    De atata carantina industria e pe cale sa spuna ca si Hamlet „To be or not to be”; serviciile pentru populatie sunt oprite chiar si la nivel de primarii.Micile afaceri cad una dupa alta, justitia e afectata la randu-i de noul virus, marea majoritate a instantelor si asa supraaglomerate functionand la cota de avarie. O parte din cadrele didactice isi tin orele online pentru scolari si studenti care au acces la internet (sa nu uitam insa ca f.multi locuiesc in case neracordate la energie electrica, n-au cablu, calculatoare si nici poveste de internet de mare viteza pentru a participa la orele transmise pe platforme tip Google Zoom); preotii fac slujbe singuri in biserici mai mari sau mici…
    Mass media continua sa induca o panica exagerata. E singura campioana ca a vremurilor atipice pe care le traim.
    Peste saracie si distantare sociala troneaza insa politia- jandarmeria si militarii. Pot spune ca e insingurare fortata dar cu motz!
    PS Nu ne putem compara cu absolut nimeni, nici poveste cu simpaticul Cornel Tabacaru!

    • Mass-media procedeaza la fel pretutindeni.
      În Franta, de vreo zece zile încoace, televiziunile aduc prin studiouri o multime de medici care se cearta între ei, fiind împartiti în doua tabere: cei care îl sustin pe profesorul Didier Raoult si tratamentul pe care acesta îl aplica si cei care îl critica, nefiind de acord cu el. Cei din urma sunt medicii birocrati care pun mai presus de orice respectarea unor metodologii ale studiului foarte complicate si care cer mult timp. Putin le pasa ca în timp ce ei se comporta ca în timpuri normale, exista pacienti a caror viata ar putea fi salvata cu tratamentul doctorului Raoult, dovedit de el însusi ca este eficace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *