Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Măsurile anunțate de Guvern sînt tăieri în genul cîrpelii

Florin Cîțu, premier din partea PNL, și Ludovic Orban, președintele PNL și președintele Camerei Deputaților, au ținut succesiv conferințe de presă consacrate, printre altele, proiectului de Buget pe 2021. De la Florin Cîțu am aflat că proiectul n-a fost trimis la Parlament, așa cum se angajase Coaliția la investirea noului Guvern, în 23 decembrie 2020. Judecînd după etapele obligatorii prin care trebuie să treacă, Proiectul înainte de a ajunge în Parlament, nu cred că-l vom vedea prea curînd pus în dezbaterea deputaților și senatorilor. Deocamdată, Florin Cîțu merge cu Proiectul la Comisia Europeană, pentru a primi aprobările cerute de primirea banilor. Comisia a avertizat statele membre că nu vor fi dați bani decît pentru recuperarea pierderilor produse de Pandemie.

Prin Florin Cîțu și Ludovic Orban, noua Guvernare a anunțat un număr însemnat de reduceri ale cheltuielilor. Spicuim dintre acestea:

  • Voucherele de vacanță nu se emit anul acesta.
  • Sporul COVID de 30% acordat prefecturilor nu se va mai plăti odată cu adoptarea bugetului de stat.
  • Sporurile bugetarilor ar putea fi plafonate la 20%.
  • Se analizează și eliminarea indemnizației de hrană pentru bugetari sau diminuarea acesteia.
  • Se renunță la gratuitatea totală a studenților în călătoriile pe CFR.

La acest anunț, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a reacționat violent pe Facebook:

„În campania electorală au promis lapte și miere, v-au mințit! Astăzi au dat drumul austerității”.

Marcel Ciolacu e liderul principalului partid de Opoziție. Acuzația cu austeritatea pare a fi venit de la un partener de guvernare al Coaliției. Pentru că așa cum se înțelege din postare, PNL și USRPLUS sînt puse la zid, pentru că în campanie au avut un program iar acum după ce-au ajuns la putere, au adoptat și vor pune în practică un alt program:
Cel al austerității.
Asta ar însemna că reducerile anunțate de Guvern fac parte dintr-un Program, expresie a unei viziuni coerente asupra României de azi.

În mai multe rînduri, vorbind despre ceea ce eu am numit Revoluția cheltuielilor fără rost, am invocat momentul din Istoria României, cel în care Guvernul PNL, condus de Dimitrie Sturza, a reușit salvarea țării de la falimentul guvernelor Conservatoare prin aplicarea Programului alcătuit de finanțistul Emil Costinescu sub sloganul Să punem capăt cheltuielilor nesăbuite! Concret, Guvernul Liberal a prezentat în Parlament pe 26 martie 1901 Proiectul de Lege asupra măsurilor reclamate de echilibrarea Bugetului Statului. Documentul a fost votat cu 101 voturi pentru şi unul contra din 102 votanţi.

Măsurile de austeritate sau, cum spune guvernul – de economii – sunt înfricoşătoare: suprimări masive de posturi din administrație; reducerea salariilor bugetarilor pe o scară progresivă începînd cu 2% şi terminînd cu 20% (toate lefurile de peste 800 de lei sunt micşorate cu 20%). La o leafă de 50 de lei reducerea a fost de un leu; reducerea (tot progresivă) a pensiilor; diminuarea indemnizației zilnice a parlamentarilor de la 25 la 20 de lei (parlamentarii Opoziţiei au propus reducerea pînă la 15 lei).

Adăugate unor mici creşteri de impozite (pe proprietăţi imobiliare urbane şi rurale cu 0,5%), măsurile luate de guvernul D.A. Sturdza au rezolvat într-un an cea mai gravă criză financiară din istoria ţării.

Ecoul acestor măsuri se regăsește și în opera lui Caragiale, de la un capăt la altul populată de funcționari publici.
Să luăm de pildă proza Art. 214.

Tarsiţa Popescu, o mahalagioaică agresivă, dintre cele care stîrneau nevoia lui Caragiale de a fi crud cu personajele sale, îşi aduce băiatul, Lae Popescu, la avocat, pentru a-l divorţa de juna Acrivița.
Printre altele, junele aduce şi acest argument în favoarea divorţului:

„Nu-mi mai dă mîna pentru ca să ţin nevastă fără zestre; mai ales că a fost o nenorocire acu, cu ocazia bugetului, care am devenit suprimat pe întîi aprilie”.

Art. 214 a apărut în două numere consecutive ale Moftului român (din 8 aprilie 1901 şi 15 aprilie 1901).
Ce vrea să spună tînărul Lae prin „mai ales că a fost o nenorocire acu, cu ocazia bugetului, care am devenit suprimat pe întîi aprilie”?

Primim răspunsul din dialogul care urmează imediat între avocat şi Tarsiţa Popescu:

Avocatul – Şi ce salariu aveaţi?
Cucoana– Marea cu sarea! Avea şi el o sută cincizeci de lei pe lună… şi l-a suplimatără, cu o sută cincizeci de lei a lui o să se procopsească Statul!”

Pînă la 1 aprilie 1901, fiul mamei sale fusese funcţionar. Nu prea mare, dar nici prea mic, dacă ne gîndim la banii pe care-i primea.
De la 1 aprilie 1901, el a fost suprimat, altfel spus, dat afară din slujbă prin reducerea postului din schemă.
De ce de la 1 aprilie 1901?
Pentru că, sub domnia lui Carol I, de la 1 aprilie, şi nu de la 1 ianuarie, începea anul bugetar. Astfel că Legea Bugetului se dezbătea în martie a fiecărui an, şi nu în decembrie.
Funcționarul public, Lae Popescu e victima Legii bugetului din 26 martie 1901.

Sînt măsurile anunțate de Florin Cîțu pentru 2021 expresia unei voințe de a pune capăt cheltuielilor nesăbuite?
Evident, nu.

Sînt ceea ce s-ar numi tăieri de ici-colo, fără o viziune, fără un Program, pentru ca România să se încadreze în deficitul de 7,1%. Tăierile nu dau curs unei voințe proprii. Ele sînt făcute pentru că așa ne cere Comisia Europeană. O spune Ludovic Orban la Conferința de presă:

Reporter: Ne puteți spune dacă ați analizat mai multe soluții pentru a menține deficitul, acea țintă de 7,1. Ce soluții ați identificat și în ce formă vor fi ele implementate în perioada următoare?
Ludovic Orban: (…) Sigur că s-au discutat liniile mari ale construcției bugetare și am discutat și anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor, pentru că aici trebuie să fim foarte corecți. Atât Comisia Europeană cât și agențiile de rating urmăresc nu numai atingerea deficitului pe care l-am negociat și urmăresc și evoluția deficitului structural.”

E limpede că totul a pornit de la strigătul Aoleu! Trebuie să ne încadrăm în deficitul de 7,1%! Pentru asta trebuie să reducem cheltuielile. Păi cum să le reducem? Tăind ici-colo, acolo unde nu credem că se va face scandal, dar mai ales acolo unde sînt de acord partenerii de Coaliție. Necesitatea unei viziuni asupra cheltuielilor bugetare vine și din faptul că tăierile nu trebuie făcute fără rost, după principiul:

Am ajuns deja cu deficitul de la 10%, la 8%, Mai avem nevoie de 1%. Să vedem cum și de unde să mai tăiem pentru a mai scoate 1%. Că e așa se vede din teama guvernanților de a recunoaște că sînt măsuri de austeritate. Ludovic Orban a mers pînă acolo cu falsificarea măsurilor încît a respins termenul de tăieri, zicînd că e vorba de reduceri.

A spune în aceste condiții că măsurile anunțate de Guvern fac parte din Programul de austeritate înseamnă a aduce un elogiu Coaliției de Guvernare, pentru că a trecut la aplicarea în practică a sloganului Să punem capăt cheltuielilor nesăbuite!

Cînd măsurile sînt expresia unei voințe politice ele produc în realitate efecte benefice.
În cazul de față sînt măsuri de tăiere în genul cîrpelii.
Greu de presupus că ele vor avea un efect pozitiv.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Măsurile anunțate de Guvern sînt tăieri în genul cîrpelii”

  • Nu sunt credincios dar acest fapt mă deranjează !

    https://www.google.ro/amp/s/www.stiripesurse.ro/amp.php%3farticle_id=1633520

  • Interviul cu Tuca a fost unul f slab, bazat pe discutii lipsite de substanta, fara dovezi pt afirmatiile facute si lipsit de un subiect clar. Un amalgam despre de toate si nimic, specific jurnalistului fabricat de Ceausescu si care se stie f bine de unde provine, lucru vizibil in consecintele pe care le traim. Amuzanta afirmatia lui Tuca c-am avea 100 de jurnalisti! Nu avem nici 5 si cind spun acest numar sint f optimist si deosebit de ingaduitor. Am auzit ca v-ati vaccinat. De ce-ati facut acest lucru? Pt ca nu sinteti un jurnalist si n-ati citit nimic, iar, atunci, este normal sa va plingeti ca statul nu v-a informat. Totusi, asta sa fie rolul statului, dupa parerea unui jurnalist care se lauda cu multiple cunostinte din x domenii? Ati semnat o hirtie, pe care sint sigur ca n-a scris sa nu fie citita. Ati semnat-o ca primarul? Ghinion! Pe cutia vaccinului sint numite componentele. Pt un jurnalist nu cred ca este o problema sa stie ce trebuie, despre absolut orice. In ultima instanta ajungea sa stiti ca un vaccin se dezvolta intre 8-10 ani. Acesta s-a pus pe piata dupa citeva luni. Ajungea si gindirea minima, nu-i asa?
    Starea noastra, ca popor este una catastrofala!

    • Oftică mare ! Daca l-ar pupa pe WKI si guvernul meu ar fi excepțional !

      • Sava, n-ai minte deloc si nu cred ca eram interesat sa aflu, dar, daca tot te-ai prezentat, sa-ti dau si raspunsul. Sint roman si resping orice fel de strain. Sasul tau este de-o prostie incredibila, asa ceva n-am vazut pe planeta! Crezi ca ma intereseaza guvernul ala, plin de alogeni antiromani, condus de un individ cu mentalitate iobageasca, tipic transilvaneana? Nu-mi convine ca tara a ajuns pe mina mizerabilelor gasti transilvanene si, in general a taranimii parvenite, ridicata de catre Ceausescu acolo unde n-ar fi trebuit sa ajunga niciodata! Motivul este la vedere.

  • masura ‘diamicii Civilizatiei’ e data de ‘masura Computerului Cuantic’.
    orice alta dinamica se subordoneaza acestei ‘masuri’.

    acum hai sa vedem ce-a patit, de curind, ecuatia de miscare a ‘Computerului Cuantic’.
    pai…s-a facut mare, brusc!,
    pasi pe care i folosea trecand de la ‘zeci’ la ‘mii’, brusc!

    prin urmare si Potentialul ( de innoire ) va beneficia, tot brusc!, de putinta de a se metamorfoza in ‘realitate’.

    insa Compuerul Cuantic e o poveste a Artificialului, prin urmare exista cunoastere despre ‘destinatie’, e ‘artificialul’.
    de unde rezulta ca cu ‘naturalul’ se va intampla ceva…
    un dezechilibru, in orice caz, …care il face pe ‘natural’ mititel, in schimb hranindu-l pe ‘artificial’, care se face mare.
    de unde rezulta ca ‘noul’ va invada, in stil fibonacci, inclusiv dinamica imprimantelor 3d, capabile sa printeze in mod artificial, naturalul:))

    unii percep Nivelul pe care Civilizatia se manifesta intr o stare de inertie. adica folosind aceeeasi ochi pe care i foloseau pe Nivelul pe care Civilizatia tocmai l-a parasit, accesand Nivelul Superior.
    prin urmare ei sint tentati, inertia ocupindu se cu asta, sa priveasca ‘pasii pe care progresia dezvoltarii in stil fibonacci ii definesc…cu o ‘masura’ expirata:)).
    mai simplu spus, pentru a privi vremurile astea sint necesari ochi de 1,6 ori mai capabili decat erau aia din ‘jocul’ trecut, de pe Nivelul anterior, abia parasit.
    mai simplu spus, daca ceva se intampla in 100 de ani, pina mai adineauri, acum se intampla in 60, iar daca se mai manifesta sii armonia dintre Acumulare si Daruire, atunci ce se intampla in 100 se intampla in 60, inca ‘masura’ intamplarii creste de 1,6 ori!:))
    deci e cu spectacol, pe planeta, pe vemurile astea!:)))

    deci inchipuiti va o lume de 1,6 ori mai dezvoltata decit e acum.
    acum inchipuiti va ca ea se manifesta in 1960:)))
    cam asta se petrece paici, acum:)) deci nu numai ca timpul s-a contactat de 1,6 ori, insa si potentialul de dezvoltare in stil fibonacci s-a marit de 1,6 ori!:)))

    unii au impresia ca unele chestii se vor intampla peste 40…50 de ani ( pesemne ciclul pe care il au ca referinta durind 80-100 de ani ) insa ei nu iau in seama contractia timpului, care micsoreaza durata ciclului la cam 60 de ani, si nici expansiunea potentialului de dezvoltare…aferent acestor 60 de ani, care e de 1,6 ori mai mare decat era el cind ciclul era de 80-100 de ani:))

    unii ii prognozeaza o dinamica si mai spectaculoasa, Computerului Cuantic, prin urmare nu doar ca teoretic el va fi capabil sa faca pasii despre care povesteam mai sus, insa si practic!,
    caz in care Raiul pe Pamant devine chiar palpabil!:)))

    Computerul Cuantic ‘lucreaza’ cu o ‘desavarsire’ a Creatiei, mai exact cu Tot Timpul. pe care tinde sa-l indese in ‘timpul lui Planck’:)), asa cain ceea ce priveste Definitia Timpului, …asteptati-va la…minuni!
    ‘definitia Timpului’, aia disponibila acusica pe piata, e expirata, e mai cu folos sa fie aruncata la gunoi:)), ca barim asa omul va cauta una mai capabila!:))) ( oricum va cauta una!, insa se prea poate s-o faca sub presiunea unui catalizator!, daca n-o face…pur si simplu:)) )

    • Referinta Absoluta se manifesta!
      acum…si prin superpozitii!:))). suna cam ca n reclame, dar…aia e!:))

      asa ca…abia stand calare pe referinta asta mai poti sa speri ca vezi si tu…ca omul:)))
      prin urmare…draga Maestre, hai aici, jos de tot:))), adica ‘pe foton’:))),
      ca asta e Referinta Absoluta, ‘fotonul!’, Unicul!, ca in Creatie se manifesta doar unul,
      …ca al doilea ce sa faca:))),
      daca un singur foton e capabil sa ocupe tot Spatiul, in lipsa manifestarii Timpului,
      si tot Timpul…in lipsa manifestarii Spatiului?:))))

      • pe vremurile ‘punerii la indoiala in stil plenar’ cel care ‘pune la indoiala’ e Universul!
        asa ca iata cu cine se pun cei care ‘fac’ si ‘desfac’.
        faptul ca Referinta Absoluta se manifesta e fix cea care il aduce in Teren pe insusi Universul:))), acuma daca omul nu foloseste pe post de referinta, Referinta Absoluta…n-are decat!:)), insa Universul le are palea cu ‘absolutul’, doar, asa ca ‘punerea la indoiala se va manifesta plenar’, nu altfel 🙂

  • „Iti dai tu seama ce placuta suedeza ne trebuie acum.Va fi un pic mai lunga:MUIE PNL-UDMR-USR-PLUS.” de la un roman din Germania de la abatorul din Herne .Coalitia daca prinde 2024 : PNL sub 10 % iar „Terfelisti ” se vor zbate sa intre in Parlament doar UDMR „supravetuieste”.Se intoarce PSD cu peste 40% in Parlament si cu un Presedinte in fruntea Romaniei , cu 20 de parlamentari europeni din 33 dar si cu primari cam 2000 de bucati.Pe semne ca Herr KWJ nu stie proverbul romanesc ” cine sapa groapa altuia , cade EL in ea” ma refer la „obsesia ca PSD trebe sa dispara” ….AUR o sa creasca atit de mult ca vor putea schimba Costitutia alaturi de PSD cum vor dori „muschii lor” . Mutti Merkel a chemat in 2015 pe toata lumea sa vina in Germania , rezultatul a fost un DEZASTRU NATIONAL , CDU/CSU a perdut 12% , dar nenorocirea a fost ca au bagat in parlament un partid de Extrema Dreapta pe AfD , iar din toamna vor fi nevoiti sa guverneze cu
    BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN cei care in anii`80 doreau Dezincriminarea Pedofiliei , capatind porecla de”Pädophilie AG „.

  • Un deficit chiar si de 7% este ENORM. Adunat langa cel de anul trecut de 10% si probabil cel din 2022 ajungi pe la un sfert din PIB. Adica o catastrofa, caci deficitul bugetar se va repercuta inapoi in economia reala, prin marirea de taxe. (atata ii duce capul) Deja anul trecut economia s-a contractat cu 4,4%, cand doar -1% inseamna recesiune.
    Deocamdata inca traiul pe datorie mai merge. Cand ne vor opri robinetul, atunci sa va tineti bine.

  • pina una-alta, …cu pandemia.

    v-am urmatit la emisiunea lui Tuca, ati spus ca pandemia e pe duca.
    io creca Creatia e altceva decit un bilci. ca daca ar fi, atunci pandemia ar fi pe duca.
    nefiind, nici pe duca nu e, pandemia.

    insa daca tura trecuta virusul era cit era, iar reactiunea generata ca urmare a actiunii virului a fost plenar disproportionata, diferenta de forta devenind Actiunea care s-a constituit in impulsul care a nasit Revolutia Mondiala,
    tura asta creca o sa fie putin invers. adica cu toate ca unii isi vor dori plenar sa nu se mai intersecteze cu un lockdown, ca asta ar insemna o catastrofa, el va fi implacabil.

    se pleaca de la faptul ca astea sint ‘vremurile punerii la indoiala in stil plenar’, ca si Civilizatia e la un pas de ‘desavarsire’, deci tre sa se dovedeasca ‘in stare’, Capabila,
    cu asta ocupindu-se fix ‘punerea la indoiala in stil plenar’.
    povestea initiata odata cu virusul, anul trecut, a facut din virus o nonactiune, iar din povestea care ii urmeaza, un Intreg, pe numa Revolutie Mondiala.

    daca s-a terminat Revolutia Mondiala s-a terminat si pandemia, altfel nu. or io am impresia ca nu numai ca ea nu s-a terminat, dar unii nici dupa un an n-au inteles ca ea a inceput.

    ce traim, vremurile pe care le traim, sint Vremurile Revolutiei Mondiale. poate ca suna bine, habar n-am cum suna, insa Revolutia Mondiala e ‘desavarsirea’ Razboiului Mondial, adica o…’chestie’ care e mai capabila de innoire de 1,6 ori decit e un razboi mondial, insa fara ca bombele si gloantele si tancurile si tunurile si navele de orice fel sa se mai manifeste, iar asta pentru simplul fapt ca…intre timp au devenit produse expirate.
    noile arme, ale ‘noului Razboi Mondial’, adica ale Revolutiei Mondiale sint…’inteligente’ si cam atat!
    insa e suficient, pentru ca ‘inteligenta’ in cauza e capabila de…minuni!

    deci faza e cam asa: in timp ce dumneavoastra, Maestre, profetiti sfarsitul pandemiei, eu profetesc manifestarea ‘urmatorului pas’ al Revolutiei Mondiale.
    ( care demoleaza o lume, asta!,
    SI
    construieste alta, nou-nouta, asta insemnand nimic altceva decat aruncarea direct la cosul cu gunoi a prezentelor sisteme sociale, oricum s-ar numi ele,
    si ‘definirea’ unora in mod fundamental Capabile, mai nainte sa fie si nou-noute… )

    de unde ar rezulta ca starea de echilibru…asta ar cam fi: ‘starea de revolutie mondiala’. o ai, bravo!, n-o ai…vei ajunge la ea in mod implacabil.

    Revolutia Mondiala e un pas fundamental in dezvoltarea unei civilizatiei,
    de toate celelalte civilizatii s-a ales Praful, atunci cind s-au aflat in fata acestui pas,
    civilizatia curenta e Capabila, sta scris ca asa e,
    Revolutia Mondiala isi va vedea de drum. prin urmare ‘starea de Revolutie Mondiala’ se va manifesta in Intreg, chestia asta, Intregul, acoperind…toata planeta.

    povestea de mai sus e una cu Zmei, Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene :))) :)))))))

    • iar asta pentru ca vremurile astea sint Vremuri de Poveste:)),
      mai nainte sa fie Vremurile Iadului,
      adica ale Raiului pe Pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *