Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Medicii de familie – victimele Pandemiei de Coronavirus

Invitata mea joi, 7 mai 2020, la cristoiuTv a fost Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de familie București-Ilfov. Sandra Alexiu e un exemplu salutar de medic în România postdecembristă. E șefă la Asociația de București din 2006. La început secretar al Asociației și mai apoi, din 2015, președinte. Cu toate acestea Sandra Alexiu n-a lăsat o clipă postul de medic de familie la Jilava, Ilfov, pe care-l ocupă din 1994, de 16 ani, adică.

Tema principală a dialogului de o oră nu putea fi alta decît situația medicilor de familie din București și din țară în timpul Stării de urgență. Am ținut să discut asta și am făcut diligențele necesare (prin Maria Țoghină, deși ulterior mi-am dat seama că aveam numărul doamnei doctor în agendă, de pe vremea cînd am făcut un interviu la una dintre emisiunile mele la un post tv pe care nu mi-l mai amintesc) pentru a fi invitata mea la cristoiuTv (apropo, postul a atins 10000 de abonați pe YouToube!) după ce am luat cunoștință de un document. Un document despre care nu s-a făcut caz în presă, fie și pentru că, în cele două luni de Pandemie, singurii doctori aflați în atenția ziariștilor au fost cei din prima linie a luptei cu Virusul, deși unii dintre ei n-au intrat în foc din simplul motiv că multe spitale pregătite prin renunțarea la spitalele obișnuite au fost și sînt goale. Unii vor spune că așa trebuia să fie. Dacă ne gîndim însă bine, transformarea spitalelor obișnuite în spitale așteptînd inutil bolnavii de Coronavirus a costat statul român și mai ales pacienții români. În cele două luni de luptă cu Pandemia, dacă aveai ghinionul să faci un infarct nu te lua nimeni în seamă. Te întrebau dacă n-ai făcut infarct din cauza Coronavirus și dacă ziceai că da te luau cu tărăboi mediatic și te internau într-unul din spitalele pustii de pacienți.

Documentul care mi-a atras atenția e răspunsul Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov la adresa din 13 aprilie 2020 prin care Avocatul Poporului, sesizat „din oficiu cu privire la o posibilă încălcare a art. 22 și a art. 34 din Constituția României prin faptul că medicilor de familie și personalului medical din subordinea acestora nu li s-a asigurat nici un echipament de protecție în contextul pandemiei cu noul Coronavirus și că anumite aspecte birocratice îngreunează activitatea acestora, în temeiul Scrisorii deschise adresate decidenților din domeniul medical și publicată de AMFB pe pagina sa de web”. AMFB publicase în 15 martie 2020 pe pagina de web o scrisoare deschisă, adresată decidenților din domeniul medical, în care solicita rezolvarea a douăsprezece probleme cu care se confruntă medicii de familie în timpul stării de urgență. Cea mai importantă era cea de la punctul unu:

„Dotarea urgentă, în regim de gratuitate, cu toate materialele dezinfectante, de protecţie, materiale sanitare necesare, a tuturor unităţilor care oferă servicii medicale în sistemul public de sănătate, inclusiv a cabinetelor de medicină de familie”.

De remarcat excelenta prestație a Renatei Weber în funcția de Avocat al Poporului. Domnia s-a autosesizat în urma unei scrisori postate de AMFB pe pagina sa de web. O scrisoare adresată decidenților din domeniul medical și nu Avocatului Poporului. Avocatul Poporului e înainte de toate apărătorul drepturilor fundamentale ale omului. A făcut-o cu brio în perioada Stării de urgență riscînd atacuri suburbane de la politicieni, precum cel lansat de Rareș Bogdan, prim vicepreședinte al partidului de guvernămînt. Intervenția în cazul Medicilor de familie se înscrie în această luptă neobosită pentru libertățile individuale puse la îndoială de regimul Klaus Iohannis în numele luptei împotriva noului Dușman de clasă, Coronavirusul.

Avocatul Poporului cerea AMFB să comunice „stadiul actual de rezolvare a doleanțelor exprimate în documentul de pe pagina de web”. Instituție serioasă AMFB răspundea „punctul pentru fiecare dintre solicitările noastre în scrisoarea deschisă menționată”. Prin urmare, documentul trece în revistă solicitările de pe web urmate de starea rezolvării. Din cele 12 probleme, nici una nu era rezolvată. Prima problemă și cea mai importantă ridicată de documentul de pe web era astfel prezentată în răspunsul dat Avocatului Poporului:

„Menționăm faptul că nici pînă acest moment această solicitare nu a fost rezolvată. ”

Arătînd că au fost primite cu titlul de donație de la firme particulare cîteva cutii de măști, răspunsul preciza:

„Nu am primit niciun fel de dezinfectante, materiale de protecție, materiale necesare, măști de protecție înaltă antiinfecțioasă destinate personalului medical, tip FFP3 sau măcar FFP2 din partea MS sau DSU.
Nu am primit nicio ofertă de cumpărare cu prețuri dedicate a unor astfel de materiale, iar încercarea noastră de a ne dota s-a lovit de inexistența acestor materiale în depozite sau la furnizori ori redirecționarea tuturor stocurilor acestora către spitale.”

Dialogul a avut loc joi, 7 mai 2020. De la Scrisoarea de web au trecut aproape două luni. Am întrebat-o pe Sandra Alexiu dacă pînă acum decidenții au dat curs solicitărilor medicilor de familie. Nu, nu dăduseră curs. Astfel că medicii de familie au fost obligați să cumpere (evident cu mare greutate) din banii lor echipamentul necesar consultațiilor de la cabinete în timpul Pandemiei. Sandra Alexiu mi-a dezvăluit că medicii de familie sînt la pămînt după două luni de Stare de urgență. Din cauza Pandemiei numărul de pacienți a scăzut simțitor. Prin urmare, cîștigul din care se întreține cabinetul s-a diminuat dramatic.

Am fost și sînt un aprig susținător al medicilor de familie. Am spus și scris, ori de cîte ori a fost posibil, că medicii de familie sînt cei mai importanți medici din România prin faptul că orice pacient trebuie să treacă mai întîi pe la ei. Sub acest semn joi, 7 mai 2020, am abordat cu Sandra Alexiu și problemele medicilor de familie, una dintre cele mai importante fiind absența digitalizării din Sistem. Cînd am încheiat discuția pe această temă, mi-a dat seama că răspunsurile interlocutoarei îmi erau cunoscute. Le primisem în urmă cu un deceniu, cînd făcusem cu ea interviul despre problemele de atunci ale medicilor de familie. Nici acum ele nu se rezolvaseră. Sînt sigur că dacă voi face peste 10 ani un interviu cu Sandra Alexiu despre problemele medicilor de familie răspunsurile vor fi cele din 7 mai 2020.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

37 comentarii pentru articolul „Medicii de familie – victimele Pandemiei de Coronavirus”

  • Nu gasesti un medic de familie sa nu fie plictisit , nu ii intereseaza decat banii.Sunt cabinete private platite foarte bine pentru 3-4 ore de munca.Ultima oara cand mi-am sunat medicul de familie m-a apostrofat”azi nu, ca am musafiri” , poti si sa mori de ei.Nici macar nu te intreaba cum te simti.Atat iti mai lipseste sa ii suni inafara programului de cabinet
    Nu li se cuvine nicio masca.Sa isi cumpere.

  • Sa ne mai intrebam de ce norodul este asa si pe dincolo daca nu are rabdarea sau curiozitatea sa citeasca doua pagini? Ca eu Stan am rezistat sa citesc scurtele dar inteminabilele jigniri, certuri, prostii in afara subiectelor in limbaj subuman. Asta e diferenta intre stanca si mamaliga. Vezi?

  • Mai Serbane, tu ai patitu, insa eu am reusitu si obtinutu

  • Pana una, alta, sa schimb registrul. Sa vorbesc iar despre epoca Varsatorului. Ii vad pe toti chiar si pe cei care se declara necredinciosi in ale Astrologiei ca vorbesc cu un soi de mandrie, cu o asteptare febrila si plina de intelesuri si nazuinte ascunse despre Varsator. Ce o fi inteles fiecare nu se stie, dar se poate banui. Eu nu astept si nu nazuiesc nimic, fiindca stiu, vad si aud si mai ales simt pe pielea mea. Asa ca voi povesti subiectul din punctul de vedere al unui observator tenace. Varsatorul si Leul sunt semne astrologice opuse, adica lucreaza impreuna, desi diferiti sunt „complici”, mai bine zis se completeaza unul pe altul sau unul este consecinta altuia… Sau se mai poate intelege si ca toate au un timp potrivit, asa incat creatorul adevarat este cel care are creatia langa el. Varsatorul are creatia exact in opozitie, adica la 180 de grade de locul in care se gaseste el. Poate visa la ea, poate sa-si inchipuie ca va realiza o „mare opera”, jinduiesate, se amageste, dar nu poate atinge si nici nu distinge bine. Leul este creatia, iar Varsatorul este „creatorul”, „eroul”, „somitatea”. Ca doar creatia trebuie sa aiba un creator. Se vorbeste despre „Pestisori” ca sunt prototipul credinciosului aflat la picioarele lui D-Zeu. Intamplator Pestii semnifica in astrologie printre altele si talpile, labele picioarelor si este ultimul semn al zodiacului si urmeaza Varsatorului. Dar cine este „creatorul”? Toti vor spune „D-zeu”. Gresit. Creatorul din Varsator este cel ce se crede D-zeu, sau macar zeu. Iar slugile sale sunt „eroii” bine platiti indiferent de domeniu. Poporul, creatia, este un nimic si un dusman ce trebuie ucis, fiindca este rebutul creatorului si ii e rusine cu asa creatie ratata. Poporul este cel care ii aminteste creatorului de „chipul si asemanarea” lui. Crima e considerata creatie reusita. Mai bine zis poporul este ingerul cazut care trebuie izgonit din rai. Varsatorul varsa adica neaga tot ce exista si se admira la fel ca Narcis numai pe sine in oglinda inselatoare a baltii create chiar de el. Dar Varsatorul neaga nu numai creatia de care este nemultumit fiindca isi vede adevarata fata in ea, neaga mai ales pe adevaratul D-zeu si credinta si adevarata creatie care sfinteste locul. Varsatorul este un impostor care crede numai in sine si aiureaza, se amageste ca e zeul. Adevaratul inger cazut este Varsatorul. Exista un simbol al Varsatorului: o femeie dezbracata varsa apa din doua ulcele de lemn maroniu intr-o balta si pe pamnat, insa apa se scurge tot in ea marind-o ca la potop, sub privirile unei mici pasari de pe mal, intr-o noapte instelata cu sapte stele, dintre care una este mai mare si lumineaza puternic aproape la fel ca si Soarele, dar fara a fi acesta. Stelele sunt in spatele femeii, dar mai aproape, deasupra capului ei este cea de-a saptea, mai stralucitoare. Este vorba despre constelatia Carul Mare cum ii zicem noi. E o carte de Tarot. Ei asta-i acu dupa Astrologie ne vorbesti de Tarot! Ca sa vezi ca nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este strain si pot vorbi in orice limbaj daca acesta ma/ne conduce spre adevar. Incercati! Ce nu am si eu dreptul ca altii ca sa schimb cadenta? Dar de fapt e aceeasi cadenta si la mine si la altii, doar hainele sunt altele. Sa revenim la Tarot si Astrologie! Steaua mare este galbena ca si parul femeii care varsa ulcelele. Se intelege ca femeia isi inchipuie in mintea ei ca este cea mai stralucitoare stea, Soarele, zeul, D-zeu si nu are nevoie de nimeni si nimic fiindca isi este deajuns siesi, a se vedea autosuficienta unora „preacunoscuti”. Nu vede ca e noapte si orice stea nu e Soarele, oricat de stralucitoare ar fi, deoarece nu e adevaratul creator, nu da lumina calda, blanda si viata. Calca in picioare viata, campul pe care ingenunchiaza cu piciorul stang este inverzit si are flori albe, sunt 11 – numar cristic, nu intamplator. Si la fel de neintamplator florile sunt albe ca si culoarea celorlalte sase stele. La orizont abia se vad varfurile muntilor – aspiratia, idealul floricelelor, si un copac inverzit, asemeni campului, dar cam ciufulit, cu trunchiul lemnos, batran si maro asemeni cupelor- viata, lumea. Ai putea intui ca dintre floricelele inocente si modeste se poate ridica oricand (sau chiar femeia dezbracata este una dintre ele), asemenea semetie, care sa se lepede de toate si sa se creada D-zeu. Micile floricele au esenta divina ca si stelele de aceeasi culoare, dar cata gingasie si modestie si cat de neglijate, si cate nazuinte or ascunde! La fel si pasarica ce sta pe mal privind la apa varsata, dar nu indrazneste sa bea, fiindca are indoieli si asteapta gandindu-se ce sa faca, ce se petrece… Ori poate e sufletul temator, sau cat au putut progresa floricelele, ori cata semetire pentru nimic…Femeia dezbracata are piciorul drept pana la glezna in apa baltii care se vede a fi limpede, adica se vad originile de care vrea sa scape si le neaga. Piciorul stang ingenunchiaza, slujeste pamantescului, materialului. A se vedea dreapta credinta si cea de-a stanga, binele si raul, viata si moartea (nici o aluzie la politica de dreapta si cea de stanga, ce trebuie vazute in oglinda, caci ce se declara nu este si adevarul). E vorba despre credinta si cale aici. Femeia este superficiala, risipitoare si neprevazatoare, nu gandeste, ci doar se admira pe sine si e sigura pe ea, si mandra de frumusetea ei, ca de aceea isi expune corpul dezbracat, ce te duce cu gandul la obraznicie si dezmat, varsa si din ulcica tinuta cu mana dreapta si pe cea din stanga. Si face paguba peste mari si tari, caci varsa in balta si pe mal. Apa e credinta, creatia dar si lacrimile. Dupa fata senina a femeii s-ar crede ca nu-i pasa daca marirea sa este cladita pe sacrificiul si lacrimile altora, si nu se gandeste la consecinte, ca poate ajunge sa verse ea insasi lacrimi. Varsatorul este o femeie usuratica asemeni celei descrise din cartea de Tarot XVII. Pana si numarul cartii spune ceva: 17 este un 8 – numarul castigului si izbanzii, dar si al caderii bruste, al platii pentru succes – format din 1 si 7, adica din cel ce se crede unic, sef, erou si viteaz, dar fara minte, impulsiv, razboinic (1) si care va ajunge sa cada pe calea care o credea de crestere, sa fie singur, sarac, si se va alege cel mult cu invatatura de minte (7). Numarul cartii in litere romane este mai sugestiv fiindca arata decaderea dupa ce „vanjosul” a semanat razboi si discordie in timp ce isi visa renumele, si se credea puternic. Cartea mai spune „creatia” inchipuitului zeu este discordia si e de „doua parale”. Cartea se numeste Steaua. Ehee, numai de stele avem parte de multi ani! In opozitie cu Varsatorul ziceam ca sta Leul si ca este creatia. Ea ascunde numele adevaratului Creator si adevarata creatie. Creatorul adevarat este una cu creatia sa pe care o iubeste, nu se dezice de ea si nu o distruge. Opusul adevarului este minciuna, adica Varsatorul. V-am descris Varsatorul dar acum voi spune cate ceva despre cartea Tarotului XIV Cumpatarea, doar putin, fiindca deja v-am invatat cum e cu simbolurile, opozitiile… si puteti interpreta singuri si face conexiuni si analogii cu viata pe care o traim. Voi face numai simpla descriere a cartii fara explicatii. Un inger blond imbracat in alb varsa din cupa stanga foc in cupa dreapta si-l transforma in apa care curge dar fara sa atinga balta in care sta cu piciorul drept pana la glezna in apa limpede si cu cel stang pe o piatra de pe mal. Pe piept are un simbol geometric: un triunghi galben intr-un contur patrat prin care se vede straiul alb. Cupele sunt aurite si au cate trei rubine. Galbeni sunt si cei doi stanjenei, nu intamplator unul mai crescut si celalalt in curs de crestere, din spatele lui. Campul este inverzit dar vegetatia este mai inalta, mai viguroasa, O poteca asemeni unui fluviu auriu stabate campia verde intre lac si orizont unde crestele muntilor sunt mai clare si mai inaltate spre Soarele stralucitor si plin de raze datatoare de viata si caldura. E ziua insorita. Ingerul e calm, bland si atent la ceea ce face. Din fruntea sa un soare asemeni celui ceresc raspandeste raze asemanatoare. Doar culoarea aripilor aidoma cu cele ale cupelor femeii din cartea Steaua si ale trunchiului lemnos al arborelui din acea carte aminteste de legatura cu pamantescul, dar unul sublimat astfel incat zborul sa nu fie impiedicat. In aceasta carte a XIV-a Soarele este la rasarit. Cele doua carti sunt in opozitie, iluzia si realitatea. Cartea XIV este „omul care sfinteste locul”, este adevaratul creator, nu cel din cartea XVII care adapa balta cu lacrimi si suferinta. Personajul din cartea XVII este cel care a gresit si a obtinut doar propria suferinta si lacrimile lui, de fapt, care se varsa din trufia de a-i face pe altii sa sufere. Este sfarsitul unei iluzii. Atat va spun, ganditi si singuri asa cum am facut eu. Aveti grija insa ca de la XIV la XVII se pot face multe greseli fiindca tentatia e mare la fel ca nesabuinta! Sa spun si ceva despre Carul Mare, adica Ursa Major. Se spune ca stele acestei constelatii alearga pe cerul noptii cautand razbunarea. Poate fi un car sau o cupa. Exista o stea in aceasta constelatie numita Alkaid de clasa spectrala B3 – culoare alb albastrui cu Mg 1,9, adica destul de stralucitoare, aflata acum cam pe la 27 grade in Fecioara, de natura in analogie cu Luna, Mercur si Saturn si considerata nenorocoasa si aducatoare de lacrimi. Se mai numeste si bocitoarea platita sa jeleasca moartea unui copil, sau „distrugatoarea natiunilor”, este in legatura cu taramul mortilor; este asociata cu moartea doliul, razboiul, catastrofele naturale. Spatiul pe care se intinde constelatia Ursa Major este intervalul tropical 22 grade Rac-27 grade Fecioara. Amintim si ca NN a strabatut acest interval pana nu demult cam de cand s-au accentuat si accelerat necazurile omenirii. Constelatia este considerata in unele culturi „Taramul Fantomelor” si asociata cu „zeul taramurilor subterane”. Mersul Constelatiei in jurul Stelei Plare si pozitia ei la solstitii si echinoctii a dat nastere la simbolul zvasticii. Steaua mai este numita si eta Urse Majoris sau Benetnash si se afla in varful cozii Ursei Mari, iar unii din vechime o mai numeau „Zeul Razboiului si al Declaratiilor de razboi” (sa ne amintim si de numele si faptele organizatiei Alkaida folosita de vestici pentru „ingenunchierea” estului, sau mai nou iSiS – atat au putut si unii si altii, sa nu va inchipuiti ca sunt in conflict si nu in cooperare, adica contraste intru acelasi intreg). Eu as adauga „a ramane de coada”, „a trage mata de coada”,”a pleca cu coada intre picioare”, „la coada sapei” (adica la sparanghel). Asta ca sa mai si radem de rezultatele finale obtinute de cei care uzeaza de aceasta stea, dar si de celelalte ale constelatiei, stiut fiind ca se folosesc in ceremonialuri oculte si vrajitorii, ca sa nu mai vorbim de simbolul zvasticei. Ca moneda are totdeauna doua fete diferite, opuse, dar in stransa legatura karmica. Indienii au o vorba ca, zeii joaca barbut in cer aruncand cu zarurile. Ganditi popor!

    • Bă Stane , ce-ai pățitu ? Că mi s-a terminat bateria la mouse cît am dat scroll down pînă s-a terminat postarea ta .

  • Dupa ce a pustiit biserici, urmatorul atac mortal al virusului va fi asupra satului romanesc.
    Deja o comuna cultivatoare de usturoi din jud. Buzau (com. Ramnicelu) este amenintata cu carantina, oamenii urmand a fi pusi in imposibilitatea de a-si mai lucra pamantul sau a hrani animalele. Si e doar inceputul.
    Virusu va lovi mortal in toate valorile traditionale romanesti, o sa vedeti… O sa vedeti costume populare romanesti cu masca la gura.

  • Ai dracu romani cu tot cu spitale transformate in puscarii si covid si incertitudini si sparangheliada si altele asemenea se incapataneaza sa traiasca! Ce sa le mai facem? Asta este intrebarea celor care se cred stapani vesnici adica zei. Eu zic sa punem mana de la mana si sa-i obosim pe zei ca si ei pot dormi somnul de veci, chiar daca sunt nemuritori!

  • Unde unii sunt in incertitudine, altii au numai cetitudini. Si cum sa nu ai? Ce, esti robot stricat? Ne-a dat D-zeu de toate nu incertitudini.

  • Si mai este ceva important de spus. Medicii de familie sunt practicanti particulari de meserie, deci nu trebuie statul sa le dea, sa le ofere, sa-i ajute… Nu numai acum in pandemie toti medicii trebuiau sa stie ca asa cum toti oamenii muncii din orice domeniu si ramura economica sau institutii de stat sau private au uniforme, imbracaminte si dotari de protectia muncii, asa si ei nu sunt exceptati. Dar s-au exceptat de la sine putere cu obraznicie, dar s-a vazut acum la ce a dus asta, chiar la afectarea sanatatii si vietii tagmei de zei, care se aolesc si asteapta ca de obicei pomeni. Asa ca doftorii si mai ales cei de familie trebuie sa-si procure singuri si pe propria cheltuiala echipamentele de protectie si dotarile de orice fel. Este o greseala altfel. Si nici acum dupa socul pandemiei nu s-au invatat minte. Sa vedeti in filmari doftori si doftoroaie cu cheliile si pletele in vant, cu machiaj pe fete sub costumele cu grad inalt de protectie, cu mastile sub nas, ori sub barba si va mai mirati ca norodul nerod ia exemplul imediat. Oare au vazut si au auzit ca medicii femei, nu numai barbati din China criticata si considerata ticaloasa si „nepregatita” s-au ras in cap ca sa evite orice impediment in asigurarea unui act medical perfect? Nu, fiindca pentru asta trebuia interes pentru meserie, grija sa nu existe sperjur (a se vedea juramantul lui Hipocrate), dedicare, sacrificiu, preocupare, si nu „eroisme” ieftine de fatada si ecrane. Prin urmare ce mai vorbim de machiajele faciale care m-au oripilat si nu mi-a venit sa cred cand le-am vazut mutrele. Asa ca mai usor cu oualele clocite ca se sparg si put.

  • Vad ca mai este cineva care a remarcat ca 2020-1994 =26 si nu 16. Dar asta este un mizilic. Fara sa va suparati maestre, dar eu sper sa nu va fi molipsit de sindromul A3. Sau poate invers?!Si s-o lasam mai moale cu „eroii” din linia intai, cu elogiile, sporurile si cu pensiile speciale si pentru astia acum. Nu pot sa imi anulez memoria si sa uit cate am patimit pe la usile si cabinetele medicilor de familie, ca sunt la a nu stiu cata schimbare, pana m-am lasat pagubas fiindca am dat peste incompetenti si ticalosi din ce in ce mai mari. Desi prefer sa-mi cumpar medicamentele fara retete si sa le vad mutra cat mai rar, acum cateva luni in urma am fost silit de o imprejurare extrem de periculoasa ca sa ma adresez medicului de familie si celebrului spital de somitati si am intalnit reavointa si ticalosie pe fondul politicilor de sanatate si incompetentei, desi era evident ca platesc cu viata si m-am oferit sa-mi cumpar tratamentul. Rugamintile mele s-au izbit de un zid care ranjea la mine la propriu si ma indemna sa ma plimb pe la alte spitale, desi doar unul detine monopolul si acolo ma adresasem. M-am rugat, am implorat, m-am oferit sa suport integral costul tratamentului, in zadar, fiindca exista „plan la morti” mai ales din randul persoanelor varstnice, si nu numai, este politica de stat si asa se rezolva problemele economice si de salarizare, cu „pragmatism si cinism”, dar de fapt prin crima ridicata la statutul de strategie. Ca sunt inca in viata nu este fiindca nu a existat efectiv si real problema de viata, si de moarte mai ales, ci fiindca am avut norocul sa se ocupe Cel de Sus prin mintea si faptele mele si mi-a dat har si zile. M-am folosit singur cat am putut de o metoda arhaica din popor si vad ca pana acum sunt inca in viata. Nu este iluzie si nici ipohondrie, este minune posibila pentru un om ca mine care nu a crezut niciodata in povestile cu minuni. Am primit o lectie de la divinitate, dar si mai multa experienta ca sa simt repede cand ceva pute. Asa ca „usurel cu pianul pe scari”, sau cu „oualele crude”, ca se sparg si putem afla cat de clocite sunt. Mai usurel cu eroii in halate albe cu nimb de sfinti, si somitati care nu-si profeseaza meseria, ci numara lovele si face „apel” catre stat pentru „confortul” tagmei (observati ca e citat recent si exact al unei somitati). Asta ca sa nu cadem in ridicolul A3. In ceea ce priveste Avocatul Poporului sa nu uitam ca „sangele apa nu se face”. A dormit in (ne)autosesizare pana a primit dezlegare de la „secu” sau altii, cine stie de unde si cat de sus, si pana cand biroul s-a sufocat de sesizari, si poporul s-a saturat de amenzi pentru nimic, si opinia internationala s-a oripilat, asa probabil s-a ajuns la o masa critica ce a urnit batoza. Ca autosesizare este atunci cand „sari ca ars” imediat si fara nici o sesizare, sau impuls, ori dezlegare. Asa ca mai usurel cu elogiile si manipularea, fiindca poporul stie foarte bine pe pielea, si viata lui realitatea si adevarul!

    • Bravo, jos palaria! Mai mult decat pertinent!

    • Interesant ce zice stan patitu,da sunt chestii interesante,de notat si de luat in seama, da.Chestia cu frezele si machiajele sunt interesante,uite eu nu observasem pana acum.

      • Asa e si cu avocatu poporului si CCR,au facut ce au facut cu voie”de sus”,nimeni nu misca in front,sa nu se creada ca astia,sau Opozitia parlamentara „se opun” lui Iohanila,nu,si Opozitia,si Iohanila isi iau ordinele din acelasi loc,daca va fi relaxare,e relaxare ca a venit ordinu de afara,de fapt lucrurile s cam programate,vine relaxarea,la toamna,prin octombrie ar mai fi „programat” un val de carcalac,si la primavara vine „leacu minune”,asa se aude,asa ca …stati cuminti.

    • Sau eterna si fascinanta …”atentie” ca sa nu ti mai ranjeasca,si sa te bage in seama.Altfel”la statistica”.

  • probabil ca niciodata in ultimii 2000 de ani sistemul medical nu a lucrat la o capacitate mai mica decit pe perioada pandemiei.
    in general a fost pus pe ‘asteptare’.

  • Pregatirile facute de comisia momentului, compusa din personaje cu nume strict secrete (si asta e un mare mister) au mutat linia I-a formata din medicii de familie intr-o linie anonima pe care in fapt cade responsabilitatea nesesizarii persoanelor posibil infectate. Tarziu, in unele judete medicii de familie au primit niste masti care ar putea speria si copilasii adusi la vaccinarile curente. Cititi pe un site de achizitie si distributie indicatiile pentru mastile supersofisticate si va veti mira ca nu au indicatii de uz medical.
    Panica instaurata prin intermediul mass mediei de catre apostolii apocalipsei sanitare au lasat aproape goale cabinetele medicilor de familie, policlinicile au fost inchise, iar bolnavii cronici care nu au citit si inteles bine prevederile OM nr.n’spe au ramas acasa riscand sa-si agraveze bolile preexistente de frica amenzilor.
    Zicerea min.Tataru ca orice bolnav internat intr-un spital este presupus Covid a lasat spitalele de suport goale. Imaginile aratate de televiziuni de la portile spitalelor bucurestene iti lasa un gust amar.

    Nu stiu cine a gandit ca Romania ar putea deveni Italia sau orice alta tara si a organizat astfel spitalele. Inafara de virusul asta mai exista si alte boli (chiar si banala apendicita), accidente de tot felul. Cine se ocupa de acestea? Baba Vanga?!

    Sunt tot mai multe intrebari legate de starea de alerta pt care momentan nu exista o baza legala clara.
    Masurile de relaxare prevazute cu restrictii fara numar dupa 15 mai vor fi controlate de politie, jandarmi si armata sau de DSP?
    Granitele aeriene sunt inchise, avioanele ruginesc pe piste, pilotii sunt in somaj tehnic…unic in istoria aviatiei. Pana cand?
    Iesirea din localitate se poate face numai la munte, de ce nu si la mare sau in delta?!
    Pe ce temei legal se vor baza declaratiile pe proprie raspundere ce vor trebui completate, eventual?
    Nimeni nu spune cat va mai dura starea asta de incertitudine…

  • Revin cu o precizare, salariile acestea sunt sumele fixe care le primesc la numarul de pacienti, fara sa presteze servicii, se adauga si servicii si sunt medici care au castigat si 100000 sau 200000 euro lunar, daca au multi bebelusi sau pensionari, de exemplu care apeleaza mai des la medicul de familie

    • Eeee, uite informația asta nu ar fi trebuit s-o dai. Probabil ca azi o sa vedem pe la stiri cum un dement cu un bolid bleumarin forțeaza granița Austriei cu Ungaria… 🙂

      • Ai dreptate, am sa o secretizez sa fiu in pas cu moda ?

      • Nu forteaza nimic ca ruleaza pe modul „tiptil” sau „stealth”! El trecea dar ei nu-l vedeau! 😎

        • Nu mai poate stealth, ca e celebru! Crezi ca multi MEDICI prin Franta aia isi permit seria 3 second si concedii pe la campinguri de 5 stele ?? 😀

          • Muahahahaha!

          • Singurul medic de familie autointitulat ca atare , care cîștigă , cf Ilenei , 200 000 € pe lună , e negreșit Docteur Ghio , că doar din bacșiș la stat și smpozioanele la 5 stele plătite de Iuloș pt el face vreo 50 000 .
            Restul de 150 000 îi adună ușor , fiind un medic celebru , dar la Crăiești , după care se poate scălda liniștit în luxul oferit de un camping de 5 stele , unde merge în limuzina de lux Beamveu la mîna a paișpea , dar e ca nouă .
            Cib , pe muuuhahaaaa am copy right . Ți l-aș permite și ție bucuros , dar vezi că acușica vine Ghio de Mîzgan și te acuză că mă imiți slugarnic , deja a făcut-o cu Beamveul .

          • Gabi
            Vezi ca ai unul nou pe la etaj care bate campii cu gratie. E #rezist baiatu’! A ramas cu poezia de dinainte de diluviul cu covrigu. E chiar distractiv omu’! O fi militian?

        • Cine , bă , Mihalache ăla ? Nu știu ce e cu el , dar nu vezi că i-am tras-o ?
          Nu cred că o să mai scrie , dar dacă continuă în stilul ăsta ,( bă , cred că am auzit cel puțin 100 care i-au zis că„îmbătrînește urît ” sau c-a„ trăit degeaba ” , o fi ceva refren la haștag cretini) , apoi îl blochează Titanul azon perc . Treaba lui .
          Eu mă bucur c-a apărut , mă sastisisem de tîmpeniile Ghiorlăncii .

    • 100 000 € lunar , Ileano ? Au ai uitat să pui niște virgule ? Că 100 000 lunar avea doar președintele de la Lehman Bros , poate 1 milion , nu mai știu, dar ăla a meritat , pt că a provocat criza din 2009 , care a dat economia mondială cu cracii-n sus . Poate 1000,00 sau 2000,00 ai vrut să zici .
      Că chiar , cu 100 000 lunar , parcă-l și văd pe Docteur Ghio de Vasile de Petrești cum se năpustește-n Beamveul lui comme neuf , la juma de preț , și vine să-și redeschidă cabinetul de medic de țară din Crăiești , de unde va scoate 200 000 lunar , nu un mizilic de 26 000 cît cică-i dă bacșiș statul francez

    • Medicul de familie poate avea și 800 000 de bebeluși , nu pot apela mai mult de 5 ore X 2 pe oră la el , adică 10 , poate 20 , că mi se pare că erau totuși 4 pe oră . Dar covrigul le-a limitat și ăstora numărul de consultații pe oră , că trebe să facă dezinfecție , prin deschiderea geamului , he , heeeee!!!!! Că alta metodă n-au .
      Că mai multe nu le decontează casa , ce-i peste 20 e muncă voluntară.
      Mai fac un ban cu vizite la domiciliu , dar foarte puține.
      La fel , un medic în ambulator , dacă are 4 ore repartizate , poate consulta maximum 16 , cred , depandă de specialitate , peste ăia nici nu programează , n-are rost , că poate plătește EL consultația , din buzunar

      • Na, ca l-ai intors din drum acum! Trebuia tu sa faci adunarile si inmultirile astea, el afla de la contabil abia pe miercuri..

        • Apăi tot trebe să bage banul și să vină pînă-n Ro , că așa mi-a zis , că vine și mă vizitează , ba chiar cred că am sesizat și ceva amenințare în promisiunea lui .
          Aproape că l-aș lăsa , tocmai am terminat de executat 2 derbedei cretini care au sărit la mine la bătaie fix în centrul Clujului , la ora 3 , cu 1000 de martori în jur , unul mi-a ars una după cap din spate , normal , ăla a scăpat că era în spate , ca un curajos , dar amicul lui , care s- nimerit în față , a luat un șut în oo și altul în mîna cu telefonul de a cules telefonul sub formă de vreo 5 componente de pe jos, ținîndu-se de cojones și gemînd .
          Ăstora le-am luat 16 500 lei , erau alți bani prin 2014 , îl las și pe Mîzgău să-mi trag una , dacă se poate la mine-n casă , că aia e muuuult mai grav , apoi îi cer 26 500 . De € , că îi cîștigă ușor , are de unde ! He , heeeee…
          Bă , și știi care-i culmea? Cum au trebuit să-mi dea banii ÎN SOLIDAR ( bine , au mai primit și 2500 X 2 amendă penală , au avut și cazier ), nu l-am prins cu bani decît pe ăla cu șuturile , care a fost și bătut , i s-a spart și telefonul , nici nu a fost el șeful , ci a venit ca boul să participe doar . Așa că ăsta a plătit tot , dacă mai punem la socoteală și amenda penală , avocatul , l-a costat distracția vreo 22 000 , plus cazierul . Acuma tre să-l dea EL în judecată pe pretenu-su , să recupereze juma din bani .

          • N-ai șanse cu ăsta.Toată câineala lui se rezumă la lătrat, schelălăit, gudurat. Mușcat, mai salcâm..

          • Păi da , mi-e că-l las să-mi tragă una , știu eu cum , să pară spectaculos și să iau vreo 15 zile de la medico -legală , apoi mă trezesc că milogul e complet insolvabil și nu mă aleg cu nimic . Poate cu gioarsa de Beamveu la mîna a paișpea , să mai și plătesc vreo 4000 pe an impozit degeaba, că vandabil oricum nu e

      • Acum cateva luni am citit niste articole, se vorbea de un medic de familie din Bacau, Tantaru sau Tantareanu, nu mai stiu exact, care a decontat anul trecut 100000 de euro. Mai era unul la Iasi care il depasise ca suma, mai este un interviu cu o doctorita care s-a intors din Irlanda, a preluat doua comune si este foarte multumita si care spunea ca acum casa deconteaza foarte bine si un medic de familie castiga si 10000 de euro pe luna, deci cam 120000 pe an si chiar era o discutie cum multi castiga mai bine decat un chirurg cu renume. Mie sumele mi se par astronomice si raman la ideea ca sunt platiti prea bine pentru ceea ce ofera si observ ca au din ce in ce mai multe pretentii.

  • Medicii in general au prea multe pretentii pentru calitatea proasta cu care in general trateaza pacientii. Au dat si ei o data de greu si profita la maxim. Medicii de familie sa aleaga, daca vor sa fie bugetari, sa stea 8 ore la cabinet cu un salariu fix si atunci sa le dea statul dezinfectanti si echipamente. Asa stau cateva ore, mereu este coada, de multe ori nu vin la program, sunt pe teren sa la casa de asigurari cum le convine lor. Un medic care are 2000 de pacienti castiga cam 15000 lei pe luna, unul care are 700 castiga cam 5000 lei, cei cu multi pacienti ajung la sume astronomice. Sunt platiti la numarul de pacienti chiar daca acestia nu au nevoie de serviciile lor, plus ce mai deconteaza oferind servicii. Multi lucreaza si in alta parte. De multe ori daca calculezi cat lucreaza un medic invartindu-se si la stat si la privat, poate mai si preda depasesc cele 24 ore ale unei zile. La tara nu servesc si vai de capul bietilor oameni care nu beneficiaza de nimic. Sa zica mersi ca statul le ofera aceasta posibilitate celor care nu fac o specializare mai importanta dar tot pacientul sufera. Pentru mama mergeam la medic de familie ca sa-mi dea scrisoare pt diabetolog asta dupa ce stateam de 2 ori la cozi imense la diabetolog pentru programare si reteta. Inca o veriga sa fie pusi pacientii pe drumuri doar ca sa beneficieze de un amarat de tratament chiar daca veneau din tot judetul in timp ce pt o reteta sunt platiti de stat si unii si altii. Nu este suficient ca li s-au marit salariile acum au si bonus si ii consideram eroi. Eroi ca isi fac meseria? Eroi suntem noi ca intram in spitale nenorocite unde nu ne baga nimeni in seama si ne dam pe mana unora slab pregatiti, care ies pe banda rulanta de pe bancile facultatii. Asa cum populatia si-a cumparat masti la suprapret dintr-un amarat de salariu sau pensie sa-si cumpere si ei dezinfectanti si echipamente. La noi nu se mai gandeste nimeni, s-a schimbat ceva in sistemul de sanatate dupa ce li s-au marit salariile? Pleaca medicii? O problema falsa, la tara si in zone sarace nu gasesti picior de medic, toti vor la orase si castig mare dar nu prea ofera nimic in schimb.

    • Per ansamblu, corect!

      • Per ansamblu , poate . Corect nu , doar parțial . Ca virgina .

      • cibule,
        Uite ce patesti când crezi ca te pricepi la toate! Cum ziceai? Ca ar fi bine sa se dea examen la Medicina si din logica si matematica? Se pare ca si la facultatea matale cu profil uman ar trebui sa se întâmple la fel.
        Citeste mai jos, ca ti-a explicat potaia aproape bine cum sta treaba cu cifra de afaceri a unui cabinet medical, cifra de afaceri care nu-i totuna cu venitul medicului!

    • Eu cred c-ai avut , vorba Johanului , Ghinion ! Medica mea de familie mă programează la tel CÎND AM EU CHEF , niciodată n-am prea stat la coadă , doar dacă mai vin moși și babe fără programare și cu gura mare , că ei stau la coadă ,dar nu pricep sistemul , și aia e obligată să ia urgențele chiar peste nr de programări admise . Îmi dă rețete și trimiteri unde și cînd am eu chef , n-am absolut nimic de comentat . Poate am dat eu peste una normală la cap .
      Da , unii ajung și la 15 000 pe lună , cam 10 % din toți MF, dar e brut , de acolo plătesc asistenta , materialele , papetăria , calculator , imprimantă , rețete , trimiteri , etc …
      Da , la țară nu se prea duc , una pt că nu e rentabil , fosta mea pretenă , Rodina , e medic la țară , s-a dus doar pt că nu prea avea șanse în Cluj , și la țară primești 10 % în plus de consultație de la stat . Face cam 10 000 pe lună ,e sat mic ,( dar asta mai nou , de cînd s-a rodat treaba , la început era disperată , venea cu bani de acasă ), dar dă din ei vreo 3000 pt asistentă , vreo 1000 chirie pt cabinet și cheltuieli , vreo 1000 naveta zilnică cu mașina ei proprie , 100 km pe zi , așa că rămîne cam cu 5000 pe lună .Impozabili .
      Nu e chiar o viață pe roze , avînd în vedere că un medic primar la stat , la specialități de rahat , derma , ofta , ORL , ajunge lejer la 10 000 pe lună , în 5-6 ore de serviciu .Dacă mai bagă și 3-4 gărzi ușoare , bate-n 12 500 . Și nu investește nimic , banii curg de la buget fără greș .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *