Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Meduza nemuritoare, creatura care a învins moartea

La o tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte sperau strămoșii noștri, iar marele Petre Ispirescu ne-a lăsat moștenire basmele strămoșilor. Însă, este oare posibil? Este cu putință ca, ceea ce se naște să nu cunoască moartea? Desigur, noi știm durata de viață a unui rechin de Groenlanda: aproximativ până la vârsta de 500 de ani. Știm durata de viață a buretelui gigant (tip butoi): peste 2.000 de ani. Însă, chiar și în cazul acestor ființe, moarte survine la un moment dat. Așadar, este firesc ca noi să ne întrebăm: care este oare cel mai longeviv animal de pe Planeta noastră? Meduza nemuritoare, o creatură care se pare că poate scăpa cu totul de moarte.

În ciuda faptului că au un diametru mediu de numai trei milimetri, versiunile adulte ale acestor nevertebrate minuscule au un truc oarecum magic: își pot da ceasul biologic înapoi atunci când sunt rănite sau în pragul înfometării. Acest lucru înseamnă că, în teorie, ar putea trăi la nesfârșit. Gândiți-vă la acest lucru, stimați cititori și dragi cititoare, o viață fără de moarte, o existență la nesfârșit. Doriți să cunoașteți ceva și mai impresionant? Aceste creaturi își fac veacul prin oceane încă cu mult înainte ca dinozaurii să dispară (aproximativ acum 66 de milioane de ani). Așadar, în mod inedit, este posibil din punct de vedere biologic ca cel puțin o singură meduză nemuritoare să fi trăit în tot acest timp. Din păcate, aceste meduze au fost studiate doar sporadic de la începutul anilor 1980 încoace, ceea ce înseamnă că experții au la dispoziție doar câteva decenii de informații valoroase. Mai există și un alt factor important demn de luat în considerare. În timp ce o meduză nemuritoare poate „întineri”, aceasta poate fi ucisă cu ușurință de către prădători, inclusiv de către diverși: pești, rechini, broaște țestoase și chiar alte meduze.

Aceste este motivul principal pentru care este puțin probabil ca meduza nemuritoare să suprapopuleze Pământul în curând. Dar, în fond, ce este demn de reținut? Dacă „doamna cu coasa” îi bate la ușă, meduza nemuritoare păcălește moartea, o ia în zeflemea și resetează ciclul de viață. Dacă este înfometată, rănită sau se află în ape prea reci ori prea calde, meduza nemuritoare se lasă plină de grație să cadă pe fundul oceanului și se transformă într-o mică pată de țesut, iar mai apoi devine din nou polip (mult mai multe detalii interesante: https://www.sciencefocus.com/nature/immortal-jellyfish/).

Alte informații demne de reținut: Aproximativ 95% din corpul unei meduze este alcătuit din apă. Datorită faptului că, în majoritatea cazurilor, meduzele sunt „urzicătoare”, ele au fost numite de către unele popoare: „meduzele de foc”. În anumite regiuni ale Asiei, spre exemplu în Republica Populară Chineză, unele specii de meduze sunt folosite în alimentație. În Marea Neagră trăiește Aurelia aurita, iar aceasta se hrănește prin colectarea de plancton și moluște cu tentaculele sale, aducându-le mai apoi în corpul său pentru digestie. Meduzele nu au creier, inimă, urechi, cap, membre sau oase, iar fiecare tentacul este înarmat cu mii de nematociste, celule vezicante adaptate să se comporte precum niște harpoane în miniatură.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *