Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mii de soldați etiopieni prizonieri au defilat sub armele luptătorilor rebeli

Peste 7.000 de soldați etiopieni, capturați de Forțele de Apărare din Tigray, au defilat în capitala regiunii etiopiene rebele. Potrivit Forțelor de Apărare din Tigray (TDF), soldații etiopieni captivi au mers pe jos timp de patru zile, de la Abdi Eshir la aproximativ 75 km sud-vest de Mekele, capitala regiunii etiopiene Tigray. Cu toate acestea, există afirmații potrivit cărora numărul soldaților captivi ar fi fost exagerat și ar putea include, de fapt, unii soldați eritreeni și somalezi care se presupune că au luptat de partea armatei naționale etiopiene.

Rebelii TPLF au mărșăluit în oraș săptămâna aceasta, după ce oficialii locali și trupele guvernului federal s-au retras, iar guvernul premierului Abiy Ahmed a declarat de atunci o încetare unilaterală a focului. Sărbătorile au izbucnit pe străzile din Mekele săptămâna aceasta, când luptătorii rebeli au cucerit orașul, un moment crucial într-un conflict brutal care durează de opt luni. Mulțimile de localnici bucuroși care fluturau steagul roșu și galben al Tigrei au aplaudat, au aplaudat și au dansat în Mekele, în timp ce îi întâmpinau pe soldații care se întorceau din Forțele de Apărare din Tigrai (TDF). Suporterii i-au purtat pe luptătorii TDF victorioși, bărbați și femei, pe sus, în sunet de claxoane de mașini și motociclete, în timp ce femeile radiante își îmbrățișau bărbații care se întorceau. Civilii locali s-au aliniat pe străzi, în timp ce rebelii se deplasau pe jos sau se îngrămădeau în camioane, unii întinzându-se să îi atingă din autobuzele care treceau.

A fost o atmosferă departe de cea din Mekele sub forțele federale, care au impus o stingere strictă a focului și a lăsat străzile orașului, în mod normal plin de viață, în liniște deplină. Toată lumea a ieșit din casă. „Toată lumea este entuziasmată și oamenii au cântat pe străzi. Toată lumea și-a scos steagurile și se aude muzică. Toată lumea, nu știu cum au făcut rost de ele, dar toată lumea are artificii”, a declarat pentru AFP un locuitor din Mekele, în timp ce primii luptători TDF intrau în oraș.

De când au mărșăluit spre Mekele, TDF a preluat mai mult control asupra teritoriului din Tigray, cea mai nordică regiune a Etiopiei, și a promis că își va alunga toți dușmanii – soldații federali și aliații lor, în special din Eritreea vecină și din regiunea Amhara din Etiopia. La rândul său, guvernul de la Addis Abeba a cerut rebelilor să adere la încetarea unilaterală a focului, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat joi: „Este nevoie de doi pentru a dansa tango. Dar există temeri sporite pentru situația a sute de mii de oameni din regiune care îndură condiții de foamete, două drumuri de acces esențiale fiind distruse săptămâna aceasta.

Deși Mekele a avut, fără îndoială, o evoluție mai bună decât alte zone mai îndepărtate din Tigray, orașul încă poartă cicatricile unui conflict marcat de o suferință cruntă a civililor. Multe dintre școlile din oraș au servit drept tabere pentru persoanele strămutate. Secțiile de pediatrie ale acestui oraș sunt pline de copii care au nevoie de îngrijire urgentă a rănilor de glonț și șrapnel, unii dintre ei având membrele smulse. Iar unele femei merg pe străzi îmbrăcate în negru, în timp ce veștile despre rudele lor moarte se strecoară din zonele rurale care rămân inaccesibile. Aceasta, dragi cititori, este viața reală, deși se dorește ca ea să rămână ascunsă ochilor noștri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *