Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Milioane de recipiente de pesticide sunt aruncate sau reciclate ilegal în Argentina

Argentina este un lider în producția și vânzarea de cereale și semințe oleaginoase, dar țara nu are încă o strategie cuprinzătoare pentru reciclarea containerelor de pesticide și îngrășăminte, ceea ce înseamnă că materialele plastice toxice pot deveni orice alt produs. În pampasul umed al Argentinei, plantele de soia se mențin sănătoase datorită climatului bun, solului bun și cu ajutorul pesticidelor și îngrășămintelor. Dar noile date arată că doar opt la sută din recipientele goale de pesticide sunt reutilizate așa cum ar trebui, iar milioane sunt aruncate sau reciclate ilegal. O lege, revizuită în anul 2018, a ordonat companiilor agrochimice să organizeze, să opereze, să întrețină și să finanțeze un sistem de gestionare cuprinzător pentru recipientele utilizate pe piață. Dar, din cele 13 milioane de containere vândute în 2019 în provincia Buenos Aires, abia un milion au fost recuperate. Se estimează că restul, de 12 milioane, au ajuns pe piața neagră, îngropate, aruncate sau arse.

La sfârșitul lunii aprilie, Organismo Provincial para el Desarrollo Sostenible (Organismul Provincial pentru Dezvoltare Durabilă, OPDS în acronimul spaniol) a amendat aproximativ o sută de companii agrochimice, adunându-se o sumă cu o valoare totală de 8 milioane de dolari. Printre cele sancționate se numără multinaționalele Bayer-Monsanto, Dupont și Syngenta. Un plan cuprinzător de gestionare a containerelor și a deșeurilor acestora se află la început în Argentina, unde sunt însămânțate, zilele acestea, aproape 40 de milioane de hectare de teren. Statul este de ani de zile un mare producător și vânzător de cereale și oleaginoase, în special soia. Noul model propus este unul de responsabilitate partajată între fermieri, producători, distribuitori și stat. Modelul este inspirat de un sistem similar care este în vigoare în Brazilia din anul 2002. Acolo, recuperarea anuală a containerelor depășește 94%, conform datelor Institutului național de procesare a ambalajelor goale (INPEV). Conform legii, fermierii trebuie să efectueze un triplu proces de spălare, precum și o perforare a tuturor recipientelor și apoi să le lase la un centru de colectare după utilizare. Aceste centre sunt gestionate de organizația Campo Limpio, din care fac parte aproximativ o sută de companii agrochimice responsabile pentru 90 la sută din recipientele care ajung pe piață. ,,Brazilia este un punct de referință în ceea ce privește recuperarea containerelor, dar a fost nevoie de 20 de ani”, a declarat pentru AFP Ignacio Stegmann, șeful Campo Limpio. Aici, în Argentina, am recuperat 236.000 de kilograme de plastic în 2019, 1,5 milioane în 2020 și în 2021 vom depăși 2,5 milioane de kilograme, a adăugat acesta. În pofida realizării celor peste o sută de campanii de colectare itinerantă, rezultatul este slab.

La începutul lunii mai, inspectorii au găsit aproximativ 10.000 de cutii goale de pesticide în aer liber pe un câmp din Lincoln, la 400 de kilometri vest de capitala argentiniană. Se presupune că acestea urmau să intre în circuitul normal de reciclare, ceea ce înseamnă că plasticul ar fi putut fi transformat în orice produs, unul în contact cu alimentele, cu corpul uman, ar fi putut ajunge chiar jucării. Singura evidență de control pentru containere sunt declarațiile legale anuale ale companiilor agrochimice. În Argentina, urmărirea containerelor nu există, sunt oameni care trec prin câmpuri și le cumpără. Este nevoie de o schimbare de abordare. Stegmann se angajează să instruiască producătorii pentru a crește gradul de conștientizare. Aceste containere au conținut pesticide, îngrășăminte sau alte substanțe chimice, unele cu componente al căror efect cancerigen este în curs de examinare, cum ar fi glifosatul. Cu toate acestea, într-o țară în care 42% din cei 45 de milioane de locuitori trăiesc în sărăcie, este obișnuit ca recipientele să fie scotocite și folosite pentru a colecta apă pentru băut sau gătit în comunitățile care nu au acces la apă potabilă. Acest plastic este încă toxic, nu se poate garanta că nu are urme de substanțe agrochimice, de aceea este atât de important să fie reciclat prin canale formale și oficiale, să fie definit obiectul care va fi construit cu acest material.

O serie de proiecte diferite sunt în curs de desfășurare pentru a promova reutilizarea durabilă a recipientelor de pesticide pentru a fabrica obiecte, de la indicatoare rutiere la țevi de canalizare sau traverse de cale ferată. În Mendoza, spre exemplu, țara faimosului vin Malbec, s-a încercat înlocuirea celor aproximativ cinci milioane de stâlpi care sunt folosiți în fiecare an în podgorii cu un material compozit din lemn și plastic, ceea ce ar evita tăierea a 1,5 milioane de copaci. Fiecare stâlp de doi metri înălțime conține aproximativ 10 kilograme de deșeu din plastic și poate fi folosit și pentru împrejmuirea perimetrului. Pe lângă faptul că asta contribuie la economia circulară, aceștia sunt stâlpi cu costuri reduse, fabricați fără utilizarea apei. De asemenea, sunt reutilizabili și rezistenți la intemperii, umiditate, insecte și pesticide.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *