Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mîndria de a fi rus satirizată de Cehov

Mîndria de a fi român e luată peste picior de I.L. Caragiale ca izvor al multor momente satirice.
Așa zisul patriot descoperă în fel de fel de fleacuri argumente pentru a se făli cu superioritatea noastră asupra altor neamuri.

Surprind însă şi la Cehov aceeaşi cruntă ironizare a fuduliei naţionaliste ca nărav al ruşilor de la finele secolului al XIX-lea.
Schiţa În ţară străină, publicată în Oskolki, din 12 octombrie 1885, se opreşte asupra unei realităţi întîlnite şi în alte proze ale scriitorului, semn că era vorba de una obişnuită în Rusia frămîntată de Intrarea în veac:
Tratamentul rîtănesc aplicat de moşierii ruşi străinilor sau străinelor aflaţi în serviciu.

Fie că e vorba de guvernante, profesori pentru copii, angajaţi de pe o piaţă care nu duce lipsă de aşa ceva, fie că sînt străini – francezi – de exemplu – pripăşiţi în sălbatica Rusie, stăpînii îşi fac o plăcere sadică, sporită şi de plictiseala provinciei imense, din a-i umili sau a le umili în ipostaza de străini.

Antologică rămîne astfel schiţa Fiica Albionului, în care mîrlanul rus umblă gol dinadins în faţa guvernantei englezoaice din satisfacţia de a umili o străină.
În ţară străină victima bădărăniei bogătașului rus e „monsieur“ Champougne, un franţuz bătrîior, pirpiriu şi curăţel, „întotdeauna bărbierit cu îngrijire”.
Cehov sintetizează astfel condiţia franţuzului în casa moşierului Kamîşev:

„Acest Champougne a fost cîndva perceptor în casa lui Kamîşev; i-a învăţat copii să se poarte frumos, să pronunţe corect cuvintele franţuzeşti şi să danseze. Mai tîrziu, cînd băieţii lui Kamîşev au crescut şi au ajuns locotenenţi, monsieur Champougne a rămas un fel de guvernantă de sex masculin. Îndatoririle fostului profesor nu sînt mare lucru. Trebuie să fie bine îmbrăcat, parfumat, să asculte pălăvrăgelile lui Kamîşev, să mănînce, să bea, să doarmă – şi, pare-se, atîta tot. În schimb, primeşte hrană, locuinţă şi o leafă care depinde de hachiţele moşierului“.

La micul dejun de duminică, exploatat de grobianul moşier pentru a-l umili pe franţuz, se haleşte pe rupte în stilul deja cunoscut al rusului fără maniere, dar cu avere.
Lui Kamîşev nu-i scapă nici un prilej de a-şi bate joc de Champougne știind de iritarea acestuia la orice jignire adusă Franţei.
Scena se desfășoară astfel:

„Kamîşev mănîncă şi, ca de obicei, sporovăieşte.
— Ustură de mama focului! – spune el, ştergîndu-şi lacrimile pricinuite de o bucată de şuncă, unsă din belşug cu muştar. Uf, îl simt pînă şi în creier şi parcă în toate încheieturile. Muştarul vostru franţuzesc nu-ţi joacă asemenea feste, chiar dacă ai înghiţi un borcan întreg.
— Unuia îi place muştarul franţuzesc, altuia – cel rusesc… răspunde blînd Champougne.
— Muştarul franţuzesc nu place nimănui: poate doar franţujilor. Dar franţuzul mănîncă orice: broaşte, guzgani, gîndaci… brrr! Dumitale, bunăoară, nu-ţi place şunca asta, fiindcă-i rusească, dar dacă ţi s-ar da o sticlă prăjită şi ţi s-ar spune că-i franţuzească, ai mînca-o, şi ţi-ai linge şi buzele… După părerea dumitale tot ce-i rusesc e prost.
— N-am spus asta niciodată.
— Lasă… tot ce-i rusesc e prost, iar tot ce-i franţuzesc: O, se tre joli! După părerea dumitale, nu e ţară mai frumoasă ca Franţa, pe cînd, după părerea mea… ce-i, la drept vorbind, Franţa? O palmă de pămînt! Dacă ai trimite acolo un ispravnic de al nostru, după o lună de zile şi-ar cere mutarea: nici n-ar avea unde să se învîrtească! Poţi face ocolul întregii Franţe a dumitale într-o singură zi, pe cînd la noi, dacă ieşi pe poartă, nu vezi cu ochii sfîrşitul drumului! Mergi şi tot mergi cu trăsura…
— Da, monsieur, Rusia e o ţară imensă”.

Dincolo de exerciţiul de umilire, mărturisind un animal care mănîncă șuncă unsă cu muștar iute, Kamîşev e surprins de autor în ipostaza rusului care se fălește în chip naţionalist şi, prin asta, în chip comic.

Nimic din ce crede moşierul a fi superioritatea rusului asupra altor popoare nu e lăsat deoparte. Ca şi în cazul fuduliei moldo-valahe, cea rusească pariază pe aşa-zisa inteligenţă nativă a mujicului:

„Inteligenţa rusului este o inteligenţă mereu creatoare! Atît că, fireşte, nu i se dă toată libertatea de care are nevoie. Apoi rusul nici nu ştie să se laude… Inventă ceva şi îşi lasă invenţia baltă, sau o dă copiilor să se joace cu ea, pe cînd un franţuz de al dumitale, dacă inventează un fleac oarecare, face un tărăboi de-l aude lumea întreagă. Deunăzi, vizitiul meu Iona a făcut dintr-o bucată de lemn un omuleţ: cînd tragi de o sforicică, omuleţul face o necuviinţă. Iona însă nu se laudă cu invenţia lui”.

Ca orice mare satiric, pe Anton Pavlovici Cehov îl scoate din sărite vanitatea omenească, nărav tipic omenesc, pe care nu-l poţi întîlni nici măcar la lei, regii junglei.
În cazul de faţă, vanitatea ia drept pretext naţionalismul orb.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Mîndria de a fi rus satirizată de Cehov”

  • Cu mulți ani în urmă, când pe meleagurile noastre socialismul era atotdominator, auzeam pe la colțuri că dacă ar fi câștigat nemții războiul, am fi auzit de atrocitățile săvârșite în timpul războiului de sovietici. După un număr de ani s-a aflat și ce făceau sovieticii. Tare mă gândesc că și acum va fi la fel. Dacă vor câștiga rușii, vom auzi de ororile săvârșite de ucraineni, iar dacă vor câștiga ucrainenii, vom auzi de cele săvârșite de ruși. Cum s-ar spune: învingătorul face istoria, fie și pentru un număr limitat de ani. N-ar fi mai bine să fim mai temperați cu acuzațiile și să nu propagăm exagerările spuse în mass-media?

  • Un editorial superb, Maestre ! Dacă ar fi trăit Caragiale în zilele noastre ar fi râs cu gura pana la urechi și ar fi scris un adevărat pamflet despre toți ” paralelologii ” care vorbesc cu vehemență despre tot ce se întâmplă în politica interna și externa cu superioritatea împrumutată de la străini, în speță de la ruși, care au încercat sa ne domine aproape 5o de ani prin politica stalinista de pe vremea comunismului, dar fără a face haz de necaz, cum îi stă bine poporului român mereu hâtru, pus pe glume ! Urmărind și jurnalul dumneavoastră video, constat cu tristețe și confirm întru totul spusele dumneavoastră ca România a ajuns o baza militara unde opresc trenuri care aduc oaspeți străini pe care nu ii interesează decât sa facă un simplu popas și sa – și afirme superioritatea în discuții fără a-i interesa de soarta noastră, de parca nici nu am exista în UE și în lume ! Românii au luptat mereu și ai plătit scump pentru libertățile și drepturile lor , dar parca nu mai își cunosc istoria cu adevărat și nu știu cum sa își impună punctul de vedere în Europa pentru a supraviețui decent ! VA MULȚUMIM, Maestre și așteptăm în continuare editorialele și emisiunile dumneavoastră foarte frumoase și foarte interesante, realizate prezentate și argumentate cu mult realism, dar și cu un fin simț ai umorului și cu o ascuțită ironie !

  • Maestre, nu mai comentez „naționalismul orb” vedem toți la ce vă referiți.
    *
    Aseară am deschis și eu TV-ul și butonând am dat peste Orlando Teodorovici la Realitatea, la emisiunea Alexandrei Pacuraru.
    M-am uitat fiindcă eu consider că singurii oameni cu adevărat informați desprea situația reală dintr-un stat sunt responsabilul cu finanțele și cel cu politica monetară.
    Ei știu tot, așa că eram foarte interesată, mai ales că-l stimez foarte mult pe Teodorovici.
    Contrar etichetei care i s-a lipit, știu din sursă sigură că atâta timp cât a fost la fonduri europene cât și la finanțe a condus aceste instituții cu disciplină și mână forte. Ținea foarte mult la respectarea deadline-urilor, așa a făcut performanță.
    Spre sfârșitul emisiunii am asistat la cel mai abject atac asupra unei persoane pe care l-am văzut vreodată la TV. Practic a intrat o voce peste invitați care a început să-l atace pe Teodorovici.
    Era unu Mihai Belu cică jurnalist. Imediat la acest atac josnic s-a alăturat și Botin, malacu ăla în bascheți care vrea să-i facă concurență lui Badea de la antena 3 (apropos, nu a putut Banciu care chiar era inteligent să-i ia fața lui Badea darmite un măscărici infantil ca el).
    În tot acest timp gazda, adik coțofana (am învățat din video dvs, despre coțofene) a tăcut mâlc, adik a lăsat pe Belu și Botin să se dezlănțuie timp de minute.
    *
    Suntem pe buza prăpastiei dar „presa” nu se mai face bine.

  • Oricum privim manifestandu se nu mandria de a fi rus,ci mai degraba OROAREA mandriei de a fi rus.Pentru ca mandria de a fi rus se manifesta prin OROARE.

  • Nu este doar un razboi in Ucraina,este lupta intre Bine si Rau,intre Intuneric si Lumina,intre Libertate si Opresiune.Ucraina o fi devenit poate Armaggedonul ,lupta intre fortele luminii si a intunericului descrisa in Biblie,Coran si cartile sfinte iudaice??? Cine stie??? Dar seamana a 👿 de mult.

  • Acum am inteles si de ce au facut englejii brexitul ,pai s au saturat ei ,imperiul britanic sa stea la ordinele lui Merkel,o alta sluga a Moscovei Neonaziste,care a contribuit financiar la crearea masinariei de razboi neonaziste ruse.Intrebarea care mi o pun este,cine conduc de fapt Fortele Intunericului,Putin ,Dughin ,Medvedev ,sau de fapt astia nu sunt si ei la randul lor decat marionete ale altor forte mai sinistre??? Este adevarat ca Putin este o sosie si ca adevaratul Putin a fost lichidat cum spune nevasta sa??? Este adevarat ce se spune in zona conspirationista ca Merkel ar fi fost fiica lui Hitler??? O fi adevarat ca al Treilea Reich ar fi supravietuit celui de al doilea razboi mondial devenind o organizatie secreta imprastiata pe tot globul???

    • Daca e asa,o fi fost Putler seful lui Merkel??? O fi fost Merkel sefa lui Putler??? O fi creat o eventuala organizatie secreta urmasa a celui de al Treilea Reich,Rusia lui Putin ca un fel de al Patrulea Reich ,cu ajutorul banilor regimului Merkel,cu scopul de a duce mai departe”munca” sinistra a lui Adolf Hitler ,si anume cucerirea Lumii,folosind Rusia(de data aceasta) ca si al Patrulea Reich???O fi adevarat ceea ce se spune in mediile conspirationiste ca Hitler ar fi supravietuit (impreuna cu multi nazisti) celui de al Doilea Razboi Mondial???Si ca in locul lui ar fi fost sacrificata o sosie??? Cine stie???Or fi trumpistii tentacule kagebiste??? Sau sunt si ei membrii ai unei organizatii secrete globale urmasa a celui de al Treilea Reich??? Sprijina ei Rusia lui Putler??? Sau sunt membrii ai acestei organizatii,care poate fi in spatele Rusiei Putleriste,punand umarul la „proiectul celui de al Patrulea Reich” Reichul Rusesc??? Cine poate sti???

      • Cert este ca vedem armata rusa cotropitoare a Ucrainei compusa din batalioane de tineri racolate din estul sarac al Rusiei,adevarate batalioane de Putlerjugen ,si o generatie de tineri rusi (intre 5 si 40 de ani),asa numita generatia Putin ,crescuta dupa modelul tineretului nazist de pe vremea lui Hitler.Diferenta era ca nemtii erau disciplinati ,rusii nu(dar asta sunt nuante culturale),dar scopul este acelasi,cucerirea lumii prin forta bruta si violenta,distrugere si crima.Hitler voia exterminarea evreilor,Putler vrea exterminarea ucrainienilor,(si a multor europeni daca ar putea),dar amandoi vor sa domine lumea prin crima si teroare.

    • O fi adevărat ca au aselenizat americanii? Dacă au făcut-o de ce nu au mai repetat aselenizarea,măcar in studiouri unde a fost turnată prima aselenizare!?Este adevărat ca tot ei au distrus turnurile gemene?Este adevărat ca Biden este android și Putin reptilian? Este adevărat ca Lenin nu a murit,și nici Hitler,este adevărat ca falia San Andreias e ca o bomba cu ceas la fel și supervulcanul din Yellowstone ?Ce ne jucam aici adevăr sau provocare?

  • Pai daca boul de francez se duce la rus,asa cum boul de neamt,si boul de european in general i a finantat masinaria de razboi a lui Putler (tot crezand boii tampiti de europeni ca Rusia se va alatura Europei civilizate),masinarie cu care mai apoi Putler vrea sa rada Europa de pe fata Planetei.Apai si cretinii de vest Europeni,ei au creat cu banii lor masina de razboi Putlerista care vrea sa ne stearga,si sa stearga intreaga Europa de pe fata Planetei ,desi noi astia mai din Est i am avertizat sa nu o faca,dar cretinii au facut o si o fac in continuare.Singurii politicieni vestici pe care i mai respect sunt Joe Biden(desi au aparut si prin SUA viermii intestinai ai Moscovei ,gasca Trumpista,dar nu i nimic razboiul din Ucraina face sa iasa la iveala toti viermii intestinali ai Moscovei din intreaga lume cu subiect si predicat sa i cunoastem toti) si Boris Johnson.astia si au asumat barbateste confruntarea cu Antihristul,pe numele sau Putler si imperiul Raului ,sau oastea Iadului pe pamant .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *