M-am jucat de curând cu o Inteligență Artificială produsă de cea mai bogată companie din lume. Am cerut ajutor pentru câteva considerații pe tema prostiei umane. Iată cu ce m-am ales: „Trebuie să căutăm înțelegerea, există imperfecțiuni”, „E un concept despre care facem bancuri, dar e parte a condiției umane”, „Are o natură duală, nu e doar un defect, ci și un catalizator pentru creștere, creativitate, curiozitate”, „Adesea provine din neînțelegerea unor lucruri, lipsuri cognitive sau impulsivitate”, „Trebuie să recurgem la educație, dialog deschis, empatie, modestie” și, în concluzie… „Prostia umană e o provocare și o oportunitate. Da, ne poate scoate din minți, dar e și o oglindă care ne arată imperfecțiunile și ne stimulează progresul. Abordând-o cu empatie, curiozitate și dorința de a învăța, transformăm prostia în înțelepciune și haosul în progres.” Toate astea au fost scrise (într-o formă mai lălăită) pe o pagină și jumătate. Nu prea ai ce să contrazici, în afară de aburelile cu progresul și de faptul că „oportunitate” este evident folosit într-un alt sens decât cel din realitatea înconjurătoare, unde oportunitățile oferite de prostie se limitează la profiturile realizate cu mare ușurință de cei lipsiți de scrupule.
Ministrul Educației și Cercetării a descoperit recent un lucru interesant: „Oamenii, spre exemplu, nu au acest mindset antreprenorial la niciun nivel. Sigur, unii îl au, dar eu vorbesc ca un mindset antreprenorial în sistem. Nici la nivelul elevilor, nici la nivelul profesorilor, nici la nivelul funcțiilor de conducere.” Enunțul e grăitor, dar formularea e și mai și. Dar să trecem peste sugestia că ar exista și alte specii cu calități antreprenoriale. Domnia sa constată un neajuns și propune o soluție: integrarea educației antreprenoriale în curriculumul național. Foarte frumos, numai că aici există niște hibe de logică. În primul rând, dacă profesorii și oamenii din conducerea instituțiilor de învățământ ar avea un mod de gândire antreprenorial, nu prea ar mai avea motive să zăbovească într-un sistem hipercentralizat care înghite resurse uriașe și emite cohorte impresionante de analfabeți funcțional. Și apoi, cine ar putea să dea un exemplu într-o companie uriașă, dacă nu oamenii din conducere? În al doilea rând, includerea unor unități noi de învățare în cadrul disciplinelor obligatorii complică problema, transformând-o într-un (nou) paradox: oameni lipsiți de o abilitate trebuie să le predea altora acea abilitate.
Reflectând puțin la cele de mai sus, am avut o pseudorevelație. Aproape toate ministerele guvernului actual păstoresc domenii în care s-ar găsi multe de îndreptat. Transporturi și Infrastructură, Finanțe, Justiție, Energie, Economie, Agricultură, Mediu, Muncă, Investiții, Sănătate, Educație (și Cercetare!!), Cultură… Toate au necazuri, gestionează resurse uriașe care se dovedesc mereu prea puține și produc rezultate îndoielnice sau de-a dreptul revoltătoare. S-ar zice că ăsta e mersul lucrurilor. Și atunci… de ce lipsesc ministere importante? Să zicem că Adevărul și Morala sunt complicate și oricum se îngroapă singure, prin generoase contribuții genotipale și fenotipale deopotrivă. Dar Inteligența? Aici pare să fie neapărat nevoie de un șef care să pună lucrurile la cale. În plus, domeniul s-a lărgit, acum vorbim și de pășunile artificiale, nu doar de cele naturale. Ar fi multe de îndreptat. Fiindcă oamenilor, spre exemplu, le lipsește mindsetul inteligent la mai toate nivelurile.
Clarificare comentarii:
Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!
Inteligența îi șiamaigria bolîî di cap, dacîișî artificialîî , îțî sar dogilii în tătii părțîlii .
Dumnezeu a dat minte Inteleptului !
De ce inteleptului si nu prostului ? (intreaba evreul)
Pentru ca ar fi prea mare risipa.
…………………..
In caz de conflict rutier, auzi soferul cum zice: „pe aici m-a adus GPS-ul”.
In viitor vei auzi la orice tampenie: „asa mi-a zis AI-ul”.
Este o forma de pierdere a responsabilitatii; ca in decizia colectiva.
……………….
Nu trebuie sa reinventam roata, dar trebuie sa avem TOTI o baza de pornire (educatia).
Sa ne fereasca Dumnezeu de: „prostia harnica” si „inteligenta pasiva” !
@GG
Dumnezeu a dat cap tuturor, adica la tot cartieru’. Despre cui a dat minte, inca se mai cerceteaza. De aia s-au inventat si vestitii cercetatorii britanici, sa cerceteze. Chestia cu inteleptul si prostul e relativa. Mai ales in ziua de azi. E suficient sa privesti in jur. 😆
Privesc in jur si prind curaj.
Hahahahaha, tare. Mi-ai stricat fengshuiu’ 😆
Cred că e o eroare de redactare aici: „Fiindcă oamenilor, spre exemplu, le lipsește mindsetul inteligent la mai toate nivelurile.”
Eu n-o văd. V-aș ruga să mi-o indicați.
Cred că e o eroare de redactare aici: „Fiindcă oamenilor, spre exemplu, le lipsește mindsetul inteligent la mai toate nivelurile.”
Mie ăla nu mi se pare un paradox, dar îl facem noi să fie… în curând, da. :))
Maestre, nu vi se pare ciudat ca una din explicatiile paradoxului Fermi e ca civilizatiile extraterestre nu exista pentru simplul motiv ca se autodistrug cand ajung la un anumit nivel tehnologic? Eu, in prostia mea, zic ca ne aflam cam pe acolo cu AI-ul asta mirobolant. Stiu ca pe unii din confratii de pe forum acest termen ii distreaza (sau dispera, functie de caz) dar nu ma pot abtine. Cheers!