Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Ministrul tablagiu și alte picanterii de prin lume adunate

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe (PNL), trimis în judecată de DNA, pentru mită. Este acuzat că a primit 22 de tone de tablă pentru a aproba certificatele de emisii de gaze pentru combinatul siderurgic de la Galați. Potrivit DNA, fostul ministru al Mediului în Guvernul Orban ar fi pretins de la managerul combinatului siderurgic 22 de tone de produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în valoare de 100 de mii de lei. În schimbul materialelor, Costel Alexe (actual președinte al Consiliului Județean Iași) ar fi alocat către fabrica respectivă certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Ministerul mai trebuia și să monitorizeze măsurile luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Continuăm ce am început, facem ce nu s-a făcut, nu?

*

Fostul director al forțelor speciale britanice a declarat că Marea Britanie trebuie să se pregătească de război ca mijloc de descurajare împotriva Rusiei. Comentariul generalului Sir Adrian Bradshaw a fost făcut după ce noul șef al armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, a declarat că trupele trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa. Interesant, nu?

*

Chiar mai interesant: Turcia a declarat că nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare ca fiind un termen final pentru rezolvarea obiecțiilor sale față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a raportat că nu s-a înregistrat niciun progres în discuțiile de la Bruxelles, dar a declarat că discuțiile dintre Ankara, Stockholm și Helsinki vor continua.

*

Un alt lucru care stârnește interesul: Rusia a cerut Lituaniei să ridice imediat interdicția privind tranzitul pe teritoriul său al bunurilor aflate pe lista de sancțiuni a UE către enclava rusă Kaliningrad. Ministerul rus de Externe a cerut administrației de la Vilnius să revină imediat asupra a ceea ce a descris drept „o acțiune deschis ostilă”, avertizând că Rusia va răspunde pentru a-și proteja interesele. De asemenea, ministerul a declarat că îl va convoca pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, din cauza interdicției. Ne pregătim de un război pe toate fronturile? Detalii, despre toate evenimentele descrise anterior, aici: https://www.theguardian.com/world/live/2022/jun/20/russia-ukraine-war-zelenskiy-sounds-warning-as-eu-decision-nears-european-ministers-to-meet-on-grain-blockade-live-news#top-of-blog

*

Un aspect, despre care cei interesați știu deja, este reprezentat de către faptul că RPC este marea câștigătoare în actualul conflict. De ce? Ei bine, Rusia devine principalul furnizor de petrol al Chinei, pe fondul sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina. Importurile de țiței din Rusia au crescut cu 55% față de anul precedent, atingând un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au profitat de reducerile de preț, pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările pompate prin conducta din estul Siberiei Pacificului și transporturile pe mare, au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor furnizate luni de administrația generală chineză a vămilor. Transporturile sunt echivalente cu aproape 2 milioane de barili pe zi (bpd) și au crescut cu un sfert față de 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de țiței din lume. Companiile chineze, inclusiv gigantul de stat Sinopec și compania de stat Zhenhua Oil, au intensificat achizițiile de petrol rusesc, atrase de reducerile abrupte după ce marile companii petroliere și casele de comerț occidentale s-au retras din cauza sancțiunilor. Reducerile de până la 30% au ajutat Rusia „să își mențină cuferele pline”, în ciuda sancțiunilor venite din partea Occidentului, menite să paralizeze economia țării, un lucru care, cel puțin pentru moment și cel puțin din punctul meu de vedere, a eșuat. În luna mai, Kremlinul a încasat aproximativ 20 de miliarde de dolari (16,6 miliarde de lire sterline) din exporturile de petrol. Detalii, aici: https://www.theguardian.com/business/2022/jun/20/russia-becomes-chinas-top-oil-supplier-amid-ukraine-war-sanctions Totodată, deznodământul războiului din Ucraina va ajuta RPC, indiferent care va fi acesta. Spre exemplu, dacă Rusia pierde și este slăbită, China va deveni liderul oficial al BRICS, trasând o nouă agendă. Dacă Rusia câștigă, dar tot este slăbită, chinezii vor avea nevoie de o mișcare de forță, pentru a aduce ceva drept dovadă, pentru a-și motiva întâietatea regională și globală. Deși, în mod neoficial, realiștii știu că doar RPC este capabilă să înlăture absolut toți ceilalți hegemoni (nu deodată), atât militar, cât și economic. Soarele răsare din Est, dar nu de la Moscova, ci de la Beijing (oraș cu o populație cât a țării noastre), ca să reformulez o expresie veche și celebră.

*

Că tot vorbeam de „lup”. China a efectuat cu succes un test cu rachete antibalistice duminică seara, potrivit Ministerului Apărării din această țară, parte a eforturilor militare în curs de desfășurare pentru a spori capacitățile defensive ale țării. A fost vorba de o rachetă terestră de cursă medie testată în interiorul granițelor Chinei, a precizat ministerul într-o scurtă declarație, adăugând că testul a fost de natură defensivă și nu a vizat nicio țară. Sistemele de rachete antibalistice sunt menite să protejeze o țară de potențiale atacuri prin utilizarea de proiectile pentru a intercepta rachetele care se apropie, inclusiv rachetele balistice intercontinentale (ICBM). Unii analiști îl compară cu doborârea unui glonț cu un alt glonț. Acesta este al șaselea test cunoscut al Chinei cu o rachetă antibalistică terestră, potrivit Global Times. Țara efectuează astfel de teste din 2010 încoace, desfășurându-le de obicei la câțiva ani. https://edition.cnn.com/2022/06/19/china/china-anti-ballistic-missile-test-intl-hnk/index.html

*

Pe final, să nu uităm că, după numărarea voturilor, coaliţia „Ensemble!” a președintelui Macron va avea 245 de deputaţi în Adunarea Naţională din totalul de 577. Poate face majoritatea cu Les Republicains (dreapta moderată), care au 61 de locuri. Blocul de stânga Nupes, care vizează funcția de prim-ministru pentru Jean-Luc Melenchon, va avea 131 de locuri. Extrema dreaptă, Rassemblement National, va avea 89 de locuri în camera inferioară a Parlamentului Franței. Occidentalii fac tranziția spre bipolaritate extremistă? Data trecută când au făcut asta, lucrurile nu au ieșit prea bine. Să ne amintim de Spania?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Ministrul tablagiu și alte picanterii de prin lume adunate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *