Mâine, 21 decembrie, este o aliniere spectaculoasă a două planete: Jupiter şi Saturn. Sper să nu ratez acest spectacol unic la două sute de ani. Dar nu despre aceste planete vreau să scriu azi, ci despre balada populară Mioriţa. Ce legătură au Jupiter şi Saturn cu Mioriţa? Probabil niciuna, însă ce se întâmplă între planete în cosmos, la această oră, mi-a aprins, sub formă de imagini, nu cuvinte, pasaje din balada care, zice-se, ne-a construit din vechime atitudinea faţă de viaţă şi moarte. Şi am avut o perspectivă inedită, cu totul neaşteptată, asupra conţinutului şi a posibilelor semnificaţii. Spre disperarea unor cititori, acea perspectivă nu este nici sentimentală, dar nici fatalist-negativă.
În primul rând, nu ni se spune că cel moldovean ar fi fost ucis şi jefuit – acest fapt nu este clar, nici cert. Clară este invidia, ura celorlalţi doi, complotul pus de ei la cale, informaţie captată prin intuitatea perceptivă a Mioriţei, dar şi a celorlaltor animale – oi, câini, bărbaţi- şi, de ce n-aş spune-o verde, şi prin simţurile – inteligenţa plantelor, a naturii întregi. Ni se spune că Mioriţei nu-i mai plăcea iarba. Poate chiar nu mai era bună iarba. Se făcuse iarbă amară, de mâhnire, spaimă, dar şi pentru a transmite un mesaj celor care ar fi avut acuitatea percepţiei şi atenţia îndreptată simultan asupra celor mici (firul de iarbă), cât şi a întregului (cosmosul, oamenii etc). Şi atunci de ce ne-am împotmolit în interpretarea fatalist-defetistă, atribuind ciobănaşului moldovean o atitudine de om slab, sentimental, care se abandonează sorţii, în loc să lupte şi să se apere, având şi o predispoziţie spiritual-mistică?
De azi, îl văd pe cel moldovean într-o altă lumină. Acea pregătire pentru moarte, dispariţie, bun rămas, putea fi o supremă dovadă de inteligenţă – nu o şmecherie, un trick -, ci o cunoaştere a „reţetei” prin care puterile răului puteau fi împăciuite, îmblânzite şi supuse. Nu o cerere directă adresată cosmosului de a fi apărat, protejat, nu o rugăciune împotriva a ceva, ci o atragere ‘de partea sa’ a tuturor puterilor universului, fără a provoca nicio respingere, niciun alt rău nimănui, nici cu gândul – ce să mai tulburi cu cereri pentru, sau cereri împotrivă, un univers deja împins la extrema suferinţei; ar fi fost stupid să facă asta. De azi, am o convingere fermă că abordarea ciobănaşului moldovean viza, de fapt, viaţa, printr-o negociere cu marile puteri, stăpânirile cosmice, stihiile naturii, susţinute de Voinţe şi Idei proprii naturii fiecăreia, care puteau deveni realitate. O negociere fără solicitări, fără cârteli, de dăruire, dar nu gratuită, ci mai degrabă un ocult schimb de daruri, o abordare win-win, genial de inteligentă. Scopul nedeclarat- şi balada nu spune totul, lasă multe nespuse, de citit printre rânduri- cred că a fost acela de a capacita – pompa la maxim universul cu energia lucrărij bune, pentru contracararea răului şi a pericolului. Era, de fapt, un iniţiat, un magician cosmic, care ştia să-i aline pe cei ce plângeau sau ar fi plâns pentru el, şi care în acelaşi timp dansa cu aştrii, stelele, cu o mândră crăiasă – a lumii mireasă. Întrebarea pe care mi-o pun este: de ce, la ce, pentru ce? Eu zic că nici într-un caz pentru propria-i moarte, ci pentru viaţa lui pe pământ. Intenţia mea nu este de a-l lua drept un Trickster, ci drept un Iniţiat, în natura căruia există şi Jocul – fie ce-o fi; de o fi să iasă ce-mi doresc sau să nu iasă asta, eu tot bine voi fi. Aici nu e vorba de superficialitate, ci de înţelepciune şi împăcare.
Concluzie:
Când există Natura, aici intrând şi animalele – sălbăticiunile, pentru că cele domesticite, mai ales pet-urile, s-au îndepărtat de propria natură, de maximul lor de inteligenţă naturală – când omul este un micro-cosmos şi le are pe toate în el, deci natura tuturor lucrurilor create din univers, de ce nu se merge în direcţia reconectării (naturale, nu artificiale, prin maşinării) omului la toate aceste forme de inteligenţă, pentru a-l face un Iniţiat? Întrebare retorică. Răspunsul: pentru că nu se vrea. Pentru ca omul să fie, să devină prost şi leneş, ca să aibe disperată nevoie de androizi şi roboţi.
Am citit si am recitit…
Disertatia ta este impresionanta, dar tu esti poeta, Monica! Tu poti visa cu ochii deschisi, tu poti broda pe marginea unui subiect doar frumosul, folosindu-ti arta de-a fi convingatoare.
Chapeau, textul este minunat… dar eu ma abtin totusi, nu mai vreau sa comentez. Nu vreau sa comit pacatul de a te contrazice prin parerile mele groaznic de pamântene!
Ramâi asa cum esti…
Pai…ii poti ura, de bine, sa ramana cum a fost la Start!:)), nu cum e!
Ca daca i urezi sa ramana cum e, asta inseamna ca ii urezi sa nu mai ajunga la Final, adica la Start!:))))))
ca doar nu E!:)))
da poti sa i urezi ce doresti, cum sa nu:))
–
uite, va urez si io ceva: Zambiti!
Haiosul sef e Tatal!:)), asa ca daca Zambim, doar indraznim sa fim dupa cum chiar el ne a Facut!:)
Era ceva delicat si personal, sfatoaso!
Pentru cei trei pastori, cu Zambet si Bucurie
https://youtu.be/cJD7Wd0j4h0
🙂
21:24, Monica
21:24, geo
alinierea planetelor?!
😎
„Pentru ca omul să fie, să devină prost şi leneş, ca să aibe disperată nevoie de androizi şi roboţi.”
–
:)))
SiMonica, nu merge asa!
‘pentru ca omul’? ….pai asta e faza, ca nu mai e cu om, ci cu putinta de a renunta la omul ce esti pentru a…migra in antiom!:)))
–
om destept, prost, lenes, harnic…asta nu intereseaza pe nimeni, de-ai lumii asteia!:))))
–
daca ramai om…Raul a pierdut lupta!:)))) :))))))
po sa fii prost, lenes, etc, etc, etc, insa daca ramai om, Raul a pierdut lupta.
insa…daca esti lenes, si toaaate care au acelasi numitor, iti va fi greu sa ramai om!, pentru ca va fi atit de facil…sa nu mai mori!:))))), ba mai mult!, sa ti mai cada si Raiul pe Pamant in ‘cap’, ca o para malaiata!:)))))
–
rezumatul tuturor zicerilor mele e asta: ramai om, omule.
toaaate celelalte povesti:)) le spun doar pentru ca…se prea poate sa fie de folos in a intari zicerea asta: ramai om, omule.
–
azi pare asa simplu sa ramai om….., o bagatela, ce mai!
insa…stai sa apara pe ecrane altomul, si atunci sa vezi ce coada mareata se va face la cumparat, cu pretul omului , altomul!:)))))
–
toti oamenii sant in tarla. toti! i-a adunat Hristos pe toti, acolo.
ce se cere e…sa ramai om! :)))
–
toti oamenii vor ramane oameni!
–
prin urmare zicerile mele sint eclusiv un soi de ochelari, insa nimic mai mult.
„balada care, zice-se, ne-a construit din vechime atitudinea faţă de viaţă şi moarte.”
Miorita nu e despre atitudinea fata de viata si moarte, ci e chiar atitudinea fata de Creatie.
ca e si despre viata si moarte…asta e un efect, doar.
–
Miorita e povestea baciului moldovean suprapus peste referinta Absoluta.
de acolo vorbeste el!…
–
cine-o fi putut sa scrie…cu atita egala consideratie…! ?!
pesemne ca un Intelept.
daca stau sa ma gandesc mai bine…Miorita e pe masura vremurilor astea.
nu poti pricepe vremurile daca nu pricei Miorita:))
sau, daca pricepi vremurile, atunci pricepi si Miorita.
–
nu exista intersectie intre Cer si Pamant. cind unii randuiesc Pamantul, tu te apuci frumusel si randuiesti Cerul! sau, cind unii iti randuiesc Pamantul, tu te apuci si-ti randuiesti Cerul.
–
Miorita e povestea omului pe vremea Revolutiei Mondiale :))))))))
aur, daca nu pricepe Miorita…va disparea sub greutatea Reactiunilor, care tind sa devina plenare, pe vremurile astea.
ce cauta aur la oras? :))
io creca e un mister la mijoc!:)))))
Online, sa stii ca in timp ce reciteam articolul spre trimitere la Maestrul Cristoiu, chiar mi-am daf seama ca Miorita e extrem de actuala pentru politica interna si externa mai ales. E un fel de cheie. Sau un text ‘hieroglific’, de decriptat. Noi romanii avem o atitudine cam neglijenta fata de anumite ‘obiecte’ de patrimoniu. Fata de altele, nu. Ca si cum ne-ar pica ochii doar pe unele.
Nu mai exista politica interna si ezterna. Decat din inertie…
Exista…politica Creatiei!, atat!
–
Iar politica Creatiei zice ca exista baci moldovean si ailalti:)))
Cam asa ceva…doar ca eu as evita sa folosesc cuvantul ‘Revolutie’. Nu cred in revolutiile pur sange. Intotdeauna e ceva hibrid acolo – cine se revolta? Cine vrea schimbarea? Poporul? Oile conduse si duse? Cadere, daramare, deconstruire a ceva pentru ca altceva sa-i ia locul prin reconstructie.
Pai nu tre sa crezi sau nu, e suficient sa vezi ca ea se desfasoara:))
–
metamorfoza aferenta translatiei de la om la antiom e nimic altceva decat o Revolutie. ca e plenara, povestea.:)
– dar nu esti singura:)), mai sant o gramada care nu cred, tocma daia creca se si manifesta asa cum o fac, ca ei cred ca povestea e…intre ei!:)
uite ca nu mai e!, iar aceasta stare e chiar Revolutionara!:)))))
Oamenii sa devina incompatibili cu sistemul politic?:))) cine a mai pomenit asa ceva!:)))
atunci cind ea va fi finalizata…toti vor fi de acord ca ce s a ntamplat a foat o Revolutie Mondiala.Unu nu scapa!:)))
Pai…Revolutia e o masuta a intersectiei dintre Daruire si Acumulare.
Na ca n au intersectat!:)))
– cei care daruiesc, acumuleaza.
Intersectia le ce celor care Acumuleaza sa si asate priceperea in a Darui!:)))
Si…nu e nimic dw negociat!
–
Uite asaaaa…ar fi mevoie dw un razboi mondial…ca de aer!:))), insa ce se cere e sa Daruiesti:))), deci nu e cu parul..chiar deloc!:)))
Insa…efectele razboiului mondial ar fi rezolvat problema temeliilor lumii, care sint praf!
In lipsa unui razboi mondial…ce mai e la indemana?!:)))) o Revolutie Mo diala!:)))
Care innoieste temeliile lumii fix la fel cum o facea razboiul mondial, insa fara bombe!:))))
Revolutia Mondiala e un pas care e obligatoriu, nu e cu…nu vreau!:)))
Adica e!…dar Pa! Civilizatie!:)))
Orice Ci ilizatie tre sa implineasca, la momentul potrivit, o Revolutie. Daca se dovedeste Incapabila, PaPa!:)))
alelalte civilizatii, spre ex, n au fost capabile sa implibeasca o revolutie plenara, daia au ajuns Cenusa:)
Nu ti fa griji, Revolutia va fi finalizata magnific!:)))))
Inteligenta Artificiala creste ca Fat Frumos! In modil, evident!:))))
Simpatica provocare!
.
E bine ca nu discutam despre noul episod psihotic indus de minuscula mutatie a omniprezentului „personaj”
SARS-CoV2, unica sursa de inspiratie „momentala” (asa zice un bun prieten ungur) pentru aproape toti jurnalistii. De-ti vine sa pleci si sa nu te mai opresti pâna ajungi la o stâna lipsita de semnal internet.
(O sa revin asupra subiectului pe care l-ai ales, subiect incitant prin felul tau de abordare.)
nu minuscula mutatie a omniprezentului personaj e povestea, ci Revolutia Mondiala.
ea trebuie implinita si cu asta basta!:)))), adica vor aparea fix atatea personaje in poveste cita nevoie e ca Revolutia Mondiala sa se finalizeze.
la final…un soft va fi suficient pentru a conduce o tara. iar daca nu-ti faci vara sanie, pa! Neam.
–
daca exista vreo analiza pe undeva cum ca…mai vedem si reactionam dupa ce vedem,
ea e echivalenta cu a-ti face sanie cind incepe sa ninga:))
–
pentru ca iarna care vine sa ne gaseasca pregatiti trebuie muncit de azi! pentru vremurile alea…
–
dupa cum observ, nimeni nu face asta:))
asa o trebui!, de un sa stiu eu:)
online, te rog sa-mi recomanzi o carte (sau mai multe) care trateaza subiectele pe care le abordezi tu în postarile de pe acest blog.
A, …nu se poate. Asa ceva nu exista.
Dar nu!, ca vor fi scrise!:))))
Dinamica Fibonacci va fi stiinta acestui secol, deci o s o scrie cineva!:))
Le citesti si tu cand vor aparea pe tarabe!:)))))
Altfel, ma citesti pe mine, pe aici, cit mai sint paici!:))
Ce, nu ti place cum scriu?:))-
Crestinism cu ortodoxie cu hinduism cu etc, cu fizica cu logica cu…toooot felul de pietricele stralucitoare pe care le am adunat in traista. Cumva…s au mixat singure, astea toate, …creca prin inima mea:))), si a rezultat ceea ce citesti:)))
–
deci singure!, n am nicio contributie:)
Ok, astept sa apara pe tarabe. Pe Jupiter sau pe Saturn?!
tre sa corectez, ca Dinamica Fibonacci va fi, creca chiar e!:)), stiinta acestui mileniu.
de fapt…ce mai!, e stiinta Creatiei!:), avand la temelie chiar Matematica, adica desavarsirea matematicii.
bineinteles, Dinamica Fibonacci e o simpla Oglindire a Inteligentei, insa chiar si-asa, e stiinta tuturor stiintelor! :))))
ma gandeam ca zici ca…dabia astepti sa citesti ce sriu io, …pina s-ajungi sa le citesti palea de pe tarabe!:)))
na!, ca n-ai zis.
creca sint trista!:)))
„Fata draga, nu fi trista..”
Abia astept sa citesc si ce scrii tu, dar asta nu înseamna sa nu astept cu nerabdare si cartile care urmeaza sa apara pe tarabele din Univers pe temele tale preferate. 😉
Geo, era cat pe ce sa cad in capcana virusului mutant, care a aparut, sau a fost descoperit in Anglia. Daca nu erau planetele in aliniere, poate as fi scris si eu un articol despre virusul nabadaios si nu m-as fi aplecat in veci asuora Mioritei. Balada parea ‘done and dusted’.
de fapt ce nu se mai pricepe azi e ca oaia se oglindeste-n baci iar baciul in oaie
–
azi oaia n-are in cine se mai oglindi,
iar baciul se mai oglindeste in lapte si-atit!:))))
–
o mieluta care-i poarta grija baciului…
pai unde-ai mai pomenit asa ceva, azi, SiMonica draga!:))))
–
azi…sintem vazuti ca…oi. si oi o sa ramanem:))))
stii care efaza cu oile? isi doresc baci!:))) si cum in Creatie orice dorinta se mplineste,in mii si mii de ani sau poate chiar in timpul lui Planck, e clar ca de baci nu scapam!:))))
vaaaai!, ce bine!:))))))
Tare…baciul oglindindu-se in lapte. Haios.
In copilarie am dat oile in strunga si stiu cat poate dura un muls. Se oglindesc bietii ciobani in lapte pana chiar isi vad chipul in galeata.
Nu am mai spus, dar in balada Miorita e si multa prostie. A ciobanilor invidiosi. In loc sa se gandeasca sa colaboreze cu al mai vrednic si cu caini mai barbati, sa se asocieze, etc, prostii vor sa scape de cel mai bun.
S-au intamplat destule crime de ast fel, in realitate….
pai..e o balanta echilibrata, acolo, iar pe un taler sta nonactiunea.
deci palalalt sta actiunea:))
ailalti doi ciobani sint oameni de actiune!:)))
–
haios e ca la moda, paici, sint oameni de actiune, nu aia de nonactiune:))))
baciul doar s-a aratat egal cu sine insusi. tare, baciul moldovean!
baciul moldovean e chiar definitia omului capabil sa petreaca vremurile astea. el va ramane vesnic…om!
..creca defapt trwbea sa zic ca se oglindeste n smantana!:))))
nu iarba nu mai era buna, ci Verdele 🙂
Miorita e lectie de Nonactiune!
…e o oda cantata Nonactiunii 🙂
in Creatie nu se poate merge intr o directie,
ci in doua! :)))
orice-ai face calea…este doua!:))))
–
Binele SI Raul 🙂
deci spre asta se merge, negresit 🙂