Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Mircea Coșea: Programele lor sunt mai mult electorale decât de guvernare, adică multe promisiuni, eseistică literară

Tot ce se întâmplă acum în România nu este de bun augur. Este o schimbare de stabilitate politică, pentru că nici până acum nu a fost foarte stabil, dar acum, în așteptarea noului guvern, lucrurile se complică. În legătură cu dinamica leului, ne putem aștepta în continuare, astăzi, mâine, poimâine, la o uşoară depreciere, pentru că întotdeauna când pleacă prim- ministrul se întâmplă lucrurile astfel. Nu ştim foarte exact cum va arăta viitorul guvern și să știți că nu mă interesează deloc ce partide fac parte viitorul guvern.

Mă interesează ce programe vor fi puse cap la cap în viitorul guvern şi, din păcate, programele electorale pe care partidele care, probabil vor forma alianța de guvernare, programele lor sunt mai mult electorale decât de guvernare, adică multe promisiuni, eseistică literară, „va fi bine, va fi frumos, vom avea fonduri europene, fiţi fără grijă că lucrurile merg bine înainte”. Nu e chiar așa. Guvernarea cere o altă deviziune, mult mai realistă, mult mai transparentă, mult mai, aş spune eu, cinstită față de cetățeni, care trebuie să știe adevărul. Adevărul este că lucrurile nu merg foarte bine.

Fondurile europene pe care le așteptăm sunt în întârziere și deocamdată nici măcar nu sunt eliberate din Parlamentul European și chiar dacă vor fi trebuie să spunem foarte clar că ideea că aceste fonduri vin şi ne ajută fără niciun fel de dificultate nu e reală. Aproape jumătate din aceste fonduri sunt, de fapt, credite pe care noi le luăm. E adevărat, cu o dobândă mai mică, dar sunt credite pe care va trebui să le plătim înapoi. Sunt condiționalități foarte dure acum pentru a accesarea fondurilor europene, care ţin nu numai de existenţa statului de drept, ţin şi de anumite reforme în economie, așa încât lucrurile sunt foarte, foarte clare pentru viitor.

Ceea ce caracterizează anul 2020, din punctul meu de vedere, este lipsa de predictibilitate, ceea ce din punct de vedere economic e o barieră imensă în dezvoltare, pentru că nu se știe ce ne așteaptă, nu se știe ce se va întâmpla, şi atunci întreg mecanismul economic ori aşteaptă ori, pur şi simplu, moare așteptând. Şi trebuie să mai spun încă ceva: nu trebuie neapărat să absolutizăm această criză politică, în sensul că ea este cea care va duce lucrurile într-o situație neplăcută. Nu. Sigur că ea va accentua anumite dificultăți, dar „situaţia” neplăcută a României, este de mult timp vizibilă, şi anume noi suntem într-o criză structurală.

Economia României nu produce cât trebuie să producă, nu prelucrează în ţară materia primă pe care o are, nu creează locuri de muncă pentru cei care s-au întors din străinătate. Deci e nevoie de reforme. Or, aceste reforme structurale, care să ducă economia României nu numai spre refacere, pe prinderea din urmă a unor lucruri pe care nu le-am făcut de un secol, cum ar fi autostrăzile; trebuie să meargă înainte pe linia modernizării. Or, asta înseamnă ajungerea la stadiul 4 al revoluției industriale. Alte țări din Europa deja sunt acolo.

Or, foarte sincer vă spun, că grija mea cea mai mare nu este instabilitatea guvernamentală. Ea se va rezolva până la urmă, sigur, cu anumite întârzieri în ceea ce trebuie să facem: bugetul şi reforma şi lupta împotriva COVID, dar mă îngrijorează faptul că nu trecem la reforme adevărate de modernizare a economiei României, de reducere a deficitului comercial; să nu mai importăm atât, să producem în ţară mărfuri. Mă îngrijorează că nu creăm niciun fel de posibilitate pentru tineri de a se încadra într-o activitate care să îi motiveze, care să le dea încredere în această țară. Deci e foarte mult de făcut, foarte mult de făcut, mai mult chiar decât ceea ce noi acum prezentăm într-o formă, din punctul meu de vedere, puţin exagerată, şi anume criza politică. Criza politică, până la urmă, va trece.

Rămâne reforma. România este o ţară care a pierdut foarte mult. Timpul nu mai joacă în favoarea noastră. Alţii ne-o iau înainte. Au acces la alte finanţări, au acces la alt input de tehnică și tehnologie, or, noi ne to zbatem aici în ţară ca să rezolvăm niște lucruri care de fapt alții le-au rezolvat acum 100 de ani.

(Preluat de pe Rador: Profesorul universitar Mircea Coşea, doctor în ştiințe economice, a fost învitatul Apelului matinal la RRA)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *