Bun găsit! După ce în textul precedent ați avut bucuria de a cunoaște un artist de valoare, domnul Gavriliță Mihali, astăzi continuă surprizele plăcute venite din familia sa aparte. Vom avea șansa să cunoaștem un alt creator impresionant care poartă numele nobil Mihali.
Până a afla cine este, să vedem puțin contextul. Scriu aceste rânduri în zorii zilei de 18 decembrie. O dată importantă în istoria picturii, deoarece la 18 decembrie 1879 se naște marele pictor, desenator și teoretician al artei, Paul Klee. Dacă suntem în universul fascinant al armoniilor cromatice, păi să mai rămânem aici. Vreau acum să vă aduc în centrul atenției o pictoriță care cu greu ar putea fi uitată după ce ai privit lucrările sale. Este vorba despre Monica Mihali.
Membru al Asociației Artiștilor Plastici București, Monica Mihali este inginer proiectant în domeniul instalațiilor electrice. Este fiica cea mica a maestrului Gavriliță Mihali și, în afară de ultimele noutăți în domeniul ingineriei electrice (breaslă în care a primit un important premiu decernat la Sesiunea Cercurilor Științifice), a rămas tributară primei iubiri. Pictura, căreia i s-a consacrat de când era mică. Primul maestru i-a fost chiar tatăl de la care a moștenit harul picturii, acel har minunat prin care reușește mereu să confere emoții și stări sufletești unei pânze prin cărbune, acuarela, pastel, culori în ulei sau acrilice. La 10 ani primește primul premiu, ca o recunoaștere a talentului, în cadrul concursului Tinere Speranțe, pentru o lucrare în cărbune. Mereu între două lumi – știință și arta, pictura modernă și cea clasică, Monica urmează diferite cursuri de pictură sub îndrumarea profesorului Adrian Negrea. O mare pasiune este și desenul tridimensional și arta sacră. Și-ar dori să viziteze lumea și să surprindă tezaurul spiritual al locurilor și al oamenilor prin pictură. Având o mare intuiție artistică, își dorește o carieră în inginerie electrică, dar și expoziții de pictură prin care să își înmulțească talanții primiți de la bunul Dumnezeu. Rămâne profund atașată de Borșa, orașul natal de la Poalele Pietrosului, unde, într-o familie cu haruri diverse, a cunoscut muzica și pictura, frumusețea și bunătatea, prietenia și fraternitatea.
Monica Mihali a participat la numeroase expoziții în țară, iar lucrările ei sunt vândute atât în România, cât și în străinătate. Picturile ei abordează o varietate de teme, ca reproduceri, peisaje, portrete, naturi statice, interioare și altele, toate realizate în diferite tehnici de pictură. Multă vorbă, sărăcia omului. Este timpul să admirăm acum și niște tablouri. O parte sunt reinterpretări după lucrări celebre din istoria artelor plastice, iar altele poartă semnătura sa inconfundabilă.
Va multumesc mult!🙏💖