Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Mulți dintre cei care iau decizii pentru școală, au făcut doar „școala vieții”

Am stat puțin departe de tastatură, tocmai pentru a nu sări ca ciupită de muscă, să scriu despre România educată, despre examenele pe care l-au dat elevii noștri și pentru a nu mă întreba, retoric, cum se poate transforma o notă atât de mult în urma unei contestații. Nu pot să nu mă mir despre acest aspect, însă nu vreau să blamez profesorii angrenați în corecturi. Poate au fost prea obosiți după un an doar de privit într-un monitor și de vorbit și în van de cele mai multe ori.

Dar să revenim la ceea ce se dorește, un popor educat și, din păcate, nu este. Privesc siderată cum se scurg generații după generații masacrate de ignoranță, de dezinteres, de lipsă motivațională în propria evoluție.

Educația este ca o hrană oferită unui popor. Dacă acel popor este flămânzit, el ajunge să fie manipulat și atât de ușor controlat.
Este terifiant să îi vezi pe acești tineri, cam cea mai mare parte a lor, cum iau în derâdere absolut orice materie. Aici nu mă refer doar la istorie, geografie, matematică sau limba română ci și la o limbă străină, atât de necesară. Să îi vezi cum stau doar pe Instagram, Tiktok sau Facebook, se uită doar la tutoriale și tot felul de dialoguri în limba engleză și nu înțeleg o iotă din această limbă, este halucinant de dezamăgitor.

Oare când vom înțelege că educația e mult mai valoroasă decât un pumn de bani în plus, decât o decapotabilă etalată la poarta școlii sau la o terasă de fițe? Că, fără educație, se vor trezi într-o zi cu un profund regret că nu sunt suficient de pregătiți, că nu știu nimic și că rețelele sociale nu le-au fost de niciun folos.

Politicienii nu fac decât să speculeze prostia acestui popor și uite așa se nasc alianțe și grupări controversate, iar noi înjurăm de la un mandat la altul, de fapt, pe aceiași oameni politici.
Ne-am obișnuit mereu să ne consolăm cu „merge și așa”, când, de fapt, ne îmbătăm cu apă chioară sau cărăm apa cu ulciorul spart.
Lipsa unui sistem educațional consecvent, bine structurat, lipsa unei implicări a întregii societăți în actul educațional nu va aduce decât masive prejudicii acestei nații atât de blamate.
Fără educație, fără cultură, suntem pradă sigură în mâna manipulatorilor. Cel mai dureros aspect este că tinerii acestei generații par a fi cei mai îndobitociți.

Această pandemie, ce ne-a adus în fața unei stări de maximă confuzie și degringoladă a învățământului online, dublată de schilodirea programelor școlare, va avea consecințe dintre cele mai dezastruoase asupra generațiilor viitoare. Și noi ne mai întrebăm cine o să ne mai plătească nouă pensia! Am privit, în acest an, cum copii care își doresc cu adevărat să învețe s-au chinuit și și-au schilodit capacitatea de aprofundare a informațiilor primite.
Diluarea educației, până la stadiul de dispariție, nu este decât o parte din procesul de îndobitocire a generațiilor ce vin, este o dezumanizare a noastră.

Minunat ar fi să ne insuflăm optimism și speranță, încredere și determinare că vom avea zile frumoase sau o clasă politică aplecată spre spațiul cultural și spre educație. Și, în loc să ne holbăm cum fiecare pițipoancă se lamentează, la ore de maximă audiență, de pe o canapea pe alta, la toate televiziunile, vom putea vedea în grilele de programe ale acestora și exemple pozitive, reale, copii determinați, profesori devotați și oameni de cultură pe care să îi privim cu admirație, chiar dacă nu dau acel rating după care aleargă fiecare moderator. Ce dacă nu vinde la fel ca circul? Poate că insistând, oamenii vor înțelege că pentru ei, pentru copiii lor, pentru nepoți este mai bine să se facă școală adevărată decât „școala vieții”. Bună și școala vieții, dar numai după ce ai învățat temeinic. Acum „școala vieții” definește descurcăreala prin metode nu tocmai ortodoxe. Din păcate, mulți dintre cei care iau decizii pentru școală, au făcut doar „școala vieții”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Mulți dintre cei care iau decizii pentru școală, au făcut doar „școala vieții””

  • „Scoala vietii” ? De unde ? Cand aud de scoala vietii gandul imi zboara imediat la biografiile marilor scriitori americani pe care i-am savurat in adolescenta si care au devenit celebri incepand sa munceasca din „frageda pruncie” ca si comisionari, maturatori,lustragii,mineri ,marinari, soldati,ospatari,oameni de serviciu in redactii,fotografi,corectori, corespondenti de razboi, ,ziaristi si cate si mai cate.Au mai fost si casatoriti de cateva ori. Asta da scoala vietii. Ce scoala vietii au facut copii si nepotii de azi ? Unde, halind din cratita mamii,imbracat de parinti si dotat cu gadgeturi ? Nici cafeaua si tigarile nu si le-au castigat ei. Scoala vietii,buna gluma.N-au nicio SCOALA, nici de aia nici de cealalta.

  • Pai asta se si vrea ,o generatie de prosti,usor de manipulat si de prostit.Nimeni nu vrea un popor educat pe aici pe cociok,ca doar e nevoie de sparanghelisti,interlopi si prostituate de aici de pe cociok(iar pentru asta carte multa nu se cere).E un plan bine pus la punct de 30 de ani pentru cretinizarea unor generatii.Si planul a reusit.

    • Si desi sunt foarte critic cu patronii romani,imi dau seama ca intr un punct au si ei dreptate ,si anume ,scoala nu mai pregateste meseriasi calificati(de asta este nevoie pe piata muncii de fapt),daca vrei sa inveti o meserie ca lumea nu mai are cine sa te pregateasca cum trebuie.E nevoie de meseriasi calificati si nimeni nu i mai pregateste.Si aici mai au si patronatele noastre perfecta dreptate.Nu mai are cine sa pregateasca meseriasi in toate domeniile.

  • dintr un ‘invatat temeinic’ se stie ce rezulta, o…multinationala:))
    dintr o natiune in care invatatul temeinic e ingredientul fundamental va rezulta…tot o multunationala:)))
    io nu zic sa fim prosti, …insa nici multinationala parca nu mi doresc sa fie, neamul asta)))

  • Să nu generalizăm. „Oamenii mari … rămân gravi în sfera lor. Copii își văd de jocurile lor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *