Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nathan Mayer Rothschild și bătălia de la Waterloo

Rolul jucat de Nathan Mayer Rothschild (1777-1836) și de frații săi în sprijinirea guvernului britanic în finanțarea operațiunilor militare împotriva lui Napoleon este legendar. Casa londoneză a lui Nathan, N M Rothschild, se ocupa de lingouri și schimburi valutare, iar succesele sale remarcabile în aceste domenii i-au adus, din partea guvernului britanic, contractul de aprovizionare a trupelor lui Wellington cu monede de aur în 1814 și 1815, până la bătălia de la Waterloo.

Se spune că Nathan însuși ar fi descris-o  drept „cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată”, iar The Times, în decembrie 1823, a subliniat că „domnul Rothschild a jucat un rol atât de important în istoria generației actuale, încât este foarte probabil ca acțiunile sale să nu fie uitate niciodată”.

În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, unii comentatori au crezut chiar că Nathan Rothschild a făcut avere după Waterloo, acționând pe baza cunoștințelor sale timpurii despre victorie și cumpărând pe piață deoarece știa cu siguranță că acțiunile vor crește odată ce victoria va fi confirmată. Unii scriitori au declarat că Nathan a fost, de fapt, prezent la Waterloo și că ar fi adus personal primele vești despre victorie, călărind mai mulți cai prin Europa și traversând Canalul Mânecii în toiul nopții. După ani de campanie, în 1814, Wellington, înaintând spre nordul Spaniei, îi respinsese pe francezi până în Pirinei, dar avea nevoie disperată de bani pentru a-și plăti trupele. Nathan Rothschild, încă relativ nou venit în sistemul bancar britanic, a fost însărcinat de guvern să îi furnizeze Ducelui fondurile necesare, iar acesta, împreună cu frații săi, au înființat o rețea de agenți care să cumpere monede și să i le transfere lui Wellington sub formă de monedă locală. Firma N M Rothschild a fost contactată, se crede, deoarece guvernul nu reușise să stabilească o rețea similară proprie și fusese dezamăgit de alte firme londoneze mai bine stabilite, iar rețeaua de curierat și de comunicații Rothschild își câștigase o reputație justificată pentru rapiditate și fiabilitate. Presiunea era asupra Rothschild pentru a reuși. Nathan a înțeles că succesul în această afacere ar putea duce la alte comenzi importante din partea Marii Britanii și a aliaților săi, convingere confirmată în postfața unei scrisori din partea unui curier Rothschild, John Roworth: ,,Sunt informat de către comisarul White că ați făcut bine prin informațiile timpurii pe care le-ați avut despre victoria obținută la Waterloo”.

Pentru Wellington, Waterloo a fost punctul culminant al unei lungi campanii împotriva lui Napoleon: ,,Bătaie grea, domnilor, să vedem cine va bate mai mult”, a fost predicția sa pentru bătălie. Pentru Nathan Rothschild, ai cărui frați îl vedeau ca pe generalul lor, comandant în propria lor campanie paralelă din timpul războaielor napoleoniene, Waterloo a subliniat succesul unui plan de afaceri construit pe legături familiale puternice și pe o rețea de comunicații de neegalat. „Eu, care îl cunosc atât de bine și care, în îndeplinirea îndatoririlor mele publice, am primit atât de mult ajutor de la el, pot declara cu siguranță că a fost cel mai capabil, abil, integru și liberal în tot cursul activității sale ca agent al statului”, o descriere a lui Nathan Rothschild de către John Herries, comisarul-șef britanic la momentul Waterloo.

Fotografie: Afiș cu o caricatură a lui Nathan Mayer Rothschild cu capul pe corpul unui câine care sapă după monede de aur la Waterloo, câmpul de luptă al celei mai mari înfrângeri a Franței la acea vreme.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *