Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Naţionalism cu usturoi

Întîlnire cu cititorii la Librăria Adevărul, pentru lansarea unui număr din Historia cu Dosarul Cine sînt şi ce vor secuii.
Burniţează, ca toamna.
Pe o astfel de vreme, Bucureştiul, urît prin naştere, devine odios. Deşi plec de acasă la 5.30, ajung la Librărie pe la 6 şi 5, după începere. Marele Bulevard e o turmă de maşini înaintînd greoi, una cu farurile în fundul celeilalte. N-am să înţeleg niciodată cum de se face un balamuc auto de asemenea mărime la o simplă ploicică.

Librăria e o încăpere mică, ocupată, bag seama, de cum intru, de persoanele care mă scot din sărite la aşa-zisele întîlniri cu cititorii.
Mă aşez pe scaunul de la măsuţa joasă, ce vrea să închipuie un soi de prezidiu.
Cît vorbeşte Ion Ioniţă, redactorul-şef al revistei, la un microfon portabil, în genul celor cu care, pe vremuri, vedeta cobora de pe scena Casei de cultură a Sindicatului, pentru a se opri în dreptul unui spectator cu aspect de om serios, ca să-l pună să cînte, arunc o privire participanţilor.

În primul rînd, stau ţepene, dezvelindu-şi pulpele fără vreun alt motiv decît că nu le mai încape fusta din pînză ieftină, cîteva fătuce.
Una dintre ele îmi sare în ochi prin modestia înfățișării. Autorul studiului despre Secui predă la Universitate. O fi vreo studenta de-a lui din anul întîi, vreo provincială care n-a ajuns să se strice – vorba lui Cezar Petrescu – în oraşul blestemat!
Da, sigur, e studentă de a lui! A venit ca s-o vadă profesorul, alt motiv nu-i dibuiesc, descoperindu-i privirile pustii.

Lîngă el, un bărbat care mă pune imediat în stare de alarmă. Rufos, nespălat, cu încălţări suspecte, şi-a spînzurat pe piept un ecuson în cuprinsul căruia reuşesc să citesc:
Press!
Şi mai înfricoşător!
Insul notează de zor ce spune Ion M. Ioniţă. Nu susţin că vorbele lui Ion M. Ioniţă nu pot fi consemnate la o adică, mai ales, dacă lucrezi la o instituţie care se ocupă cu cititul gîndurilor. Românii însă au o părere atît de bună despre părerile lor încît dacă vei vedea pe unul – precum cel de la sindrofie – notînd ce spune un altul, să fii sigur că nu e român sau, dacă e român, stă prost cu echilibrul personalităţii.

Ecusonul şi notatul sînt suficiente semne pentru a mă alarma.
În primul rînd de scaune, ultimul loc pe stînga, stă un nebun. Unul dintre acei nebuni pe care-i întîlneşti în orice loc unde se întîmplă ceva oficial. Îl recunoşti uşor după cum e împodobit cu ecusoane, decoraţii, bliz-blizuri şi după cum îi fixează pe vorbitori cu o scînteie ciudată în priviri.

Desfăşurarea întîlnirii îmi confirmă sinistrele gînduri din debut.
Cei care se ridică să spună sau să întrebe ceva sînt bătrîni mucegăiţi în naţionalismul care pute a transpiraţie pigmentată cu usturoi.
Naţionalismul ostentativ, ţipător, mă scoate din sărite, aşa cum i se întîmpla şi lui Caragiale.

La politicieni e dovada şmecheriei împinse pînă la banditism.
La oamenii simpli e dovada prostiei de mult devenite imbecilitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *