Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Națiunile bogate își asigură acorduri de furnizare a molnupiravirului, prima pastilă împotriva Covid

Planul de lansare a pilulei antivirale de la Merck & Co. pentru tratarea COVID-19 riscă să repete inechitățile din distribuția vaccinurilor, lăsând din nou la coada listei națiunile cu cele mai mari nevoi. La data de 11 octombrie, Merck a solicitat autorizația de urgență în SUA pentru prima pastilă împotriva COVID-19. Medicamentul, realizat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, ar putea obține autorizația în decembrie. Producătorul american de medicamente a luat o măsură neobișnuită pentru pandemie, aceea de a acorda licențe pentru mai multe medicamente generice ale antiviralului său molnupiravir înainte ca versiunea sa de marcă să fie chiar autorizată pentru comercializare. Merck intenționează să producă în acest an 10 milioane de tratamente cu pilule, care se ia de două ori pe zi timp de cinci zile și alte 20 de milioane anul viitor.

Dar, pe măsură ce națiunile bogate își asigură acorduri de furnizare a molnupiravirului, cresc îngrijorările cu privire la cine ar putea fi lăsat pe dinafară. Merck a declarat că a lucrat la transferul de tehnologie necesar pentru a începe producția de medicamente generice, spre deosebire de producătorii de vaccinuri care continuă să se opună apelurilor de a renunța la brevete sau de a permite versiuni generice pentru a spori aprovizionarea. Nu este clar câte pastile generice vor fi disponibile sau când vor fi disponibile. Producătorii indieni licențiați, inclusiv Aurobindo Pharma, Cipla, Dr. Reddy’s Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals și Torrent Pharmaceuticals, au refuzat să ofere detalii despre planurile de producție. În plus, producția pentru țările cu venituri mici necesită, de asemenea, aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un proces de reglementare care durează de obicei luni de zile. Purtătorii de cuvânt ai Merck au subliniat că se angajează să ofere în timp util medicamentul său la nivel global, cu planuri pentru prețuri diferențiate aliniate la capacitatea de plată a unei țări. Un purtător de cuvânt a confirmat că se află în discuții privind extinderea licențelor pentru molnupiravirul generic, pentru a crea o ofertă globală suficientă de produse de calitate garantată pentru a satisface comenzile la nivel mondial. Guvernele Australiei, Coreei de Sud, Thailandei, Taiwanului, Singapore și Malaeziei au transmis că au încheiat deja înțelegeri sau negociază contracte de furnizare cu Merck. UE are în vedere cumpărarea pilulei după ce Merck va solicita autorizarea în Europa. Toți cei opt producători de medicamente generice aleși de Merck au facilități precalificate de OMS pentru a le permite să aprovizioneze cumpărători precum Fondul Global, potrivit lui Paul Schaper, directorul executiv al Merck pentru politici publice globale. Aceștia își vor stabili prețurile și vor decide ce cantitate intenționează să producă.

Mulți experți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța unui medicament care acționează prin provocarea de mutații. Întrucât molnupiravirul provoacă mutații ale ARN-ului viral, există temeri că acesta ar putea provoca mutații și în celulele gazdă. Un studiu efectuat pe culturi de celule animale a constatat mutații în celulele tratate cu molnupiravir. Acest lucru a dus la îngrijorarea că medicamentul ar putea provoca cancere sau anomalii congenitale. Autorii studiului pe celule animale recomandă ca acest potențial mutagen să fie evaluat in vivo, concentrându-se asupra celulelor care se divid rapid. În plus, ei recomandă monitorizarea pentru a evalua potențialele efecte secundare genotoxice. ,,Este demn de remarcat faptul că persoanele implicate în studiu au fost instruite să se abțină de la relații sexuale heterosexuale sau să utilizeze metode contraceptive. Deoarece această practică este una de rutină în cazul unor alte medicamente, precum ar fi chimioterapia pentru cancer, practica sugerează că medicamentul are potențialul ridicat de a provoca defecte congenitale în cazul în care cineva rămâne însărcinată.” – Dr. Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea din Reading.

O pastilă experimentală pentru tratamentul COVID-19, denumită molnupiravir, dezvoltată de Merck & Co și Ridgeback Biotherapeutics, este văzută în această fotografie nedatată publicată de Merck & Co. (Fotografie de arhivă: Handout via Reuters)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *