În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Nelu Tătaru amenință asimptomaticii cu dosar penal. Nicio vorbă despre soarta celor 115 milioane de măști

Cu ochii bulbucați și șuvița rebelă înțepenită cu gel, să nu-i salte pe frunte, Nelu Tătaru și-a început conferința de presă cu un „bună dimineața” fornăit, de șmecher plictisit. Unul care, vineri dimineața, în loc să stea să calculeze profitul pentru măști, este nevoit să iasă și să certe populația, că iar a făcut-o lată.

Făcând referire la decizia Curții Constituționale, care a dispus eliberarea asimptomaticilor din spitalele-pușcărie, trufaș a anunțat că acceptă, dar pune altceva în loc. O altă lege, pe care e convins că o vor vota toți parlamentarii. În condițiile în care nicio țară din Europa nu internează asimptomaticii, el a făcut trimitere la „recomandările europene, tot ce înseamnă state comunitare sau state terțe pentru izolare și carantinare”. „În pofida a tot ce se vede pe fake-news-uri sau site-uri neautorizate (de cine trebuie să fie autorizate, de Grupul de Comunicare Strategică?-n.red.) izolarea rămâne o regulă de bază pentru tot ce înseamnă ca persoane în jurul nostru”.

Până să facă o altă lege pentru izolare, Tătaru a amenințat cu penalul.

Chiar și cu decizia CCR, Tătaru spune că pacienții asimptomatici internați la ora actuală, vor fi evaluați de medici. Externarea la cerere se face cu acordul medicului.

O jurnalistă a sărit repede să-l întrebe, mai mult să-i sugereze că aceste persoane îi pun în pericol pe cei din jur. Cu mingea la fileu, Tătaru a fost, totuși, prudent și nu a marșat, dar a dat vina pe Curtea Constituțională, în caz că drobul de sare va cădea.

Aceeași voce i-a spus lui Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, prezent la conferință, că nu se respectă nicio regulă pe litoral. Polițistul a liniștit-o, a dat asigurări că vor mări efectivele și a repetat ceea ce a spus în prezentarea măsurilor care revin ministerului. Că polițiștii, jandarmii și „alte forțe de ordine” vor fi cu ochii pe terase, pe turiști și ospătari. Deși în prezentare Despescu anunțase că „vom merge până la suspendarea activității operatorilor economici dacă nu respectă măsurile”, jurnalista a vrut să mai audă o dată sancțiunea și l-a întrebat, cu multă speranță în voce, dacă vor suspenda autorizațiile.

Nelu Tătaru a mai anunțat că este posibilă prelungirea stării de alertă și că o eventuală revenire la starea de urgență va fi, dacă se impune, decizia președintelui Iohannis. Ministrul i-a făcut-o președintelui, l-a numit Klaun.

Nu a fost nicio întrebare, dar nici Nelu Tătaru nu a simțit nevoia să facă o precizare despre cele 115 milioane de măști. Deși a vorbit despre măști, că rămâne obligatorie purtarea lor, ministrul i-a uitat pe cei 2,3 milioane de defavorizați care așteaptă măștile de la guvern.

Reamintim noi:

 • 21 mai, guvernul a adoptat OUG prin care 2,3 milioane de persoane defavorizate primesc câte 50 de măști. Suma alocată pentru aceste măști este de 150 de milioane de lei.
 • Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, anunța periodic, în ziua de vineri, că „luni vin măștile”.
 • În 24 iunie, Compania Naguma Medical Supply, a canadianului Michael Topolinski, stabilit în România, dezvoltator imobiliar, a câștigat contractul pentru a furniza 115 milioane de măști medicale cu 3 straturi la un preț de 0,64 de lei plus TVA per mască. Topolinski s-a lăudat că a scăzut prețul măștii cu un leu și că asta va însemna mari economii la buget.
 • Măștile ar trebui să ajungă la persoane vulnerabile, iar termenul de livrare este de 7 zile de la semnarea contractului, spunea Tătaru în 24 iunie.
 • În 29 iunie, Topolinski, care a câștigat licitația în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru 115 milioane de măști, a declarat într-un inteviu pentru G4Media.ro, că va livra aceste măști în termenul de 7 zile prevăzut în contract și că a garantat prețul de 0,68 de lei pe mască printr-un contract semnat cu un mare producător de China. Și că va aduce măștile cu câteva avioane, câte 30 de milioane de măști în fiecare.
 • În 30 iunie, Michael Topolinski declara că livrarea celor 115 milioane de măști va întârzia cu o lună sau trei luni, pentru că licitația a fost contestată.
  Există suspiciunea că tărăgănarea, prin contestație, este un artificiu la care a recurs omul de afaceri în complicitate cu guvernul.
  Până la rezolvarea contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la finalizarea unui eventual proces la Curtea de Apel, contractul nu va putea fi semnat.
  Prin urmare, nici comanda pentru măști, în China, nu s-a făcut. Dar Topolinski a avut grijă să se tocmească pentru avioane.
 • 1 iulie. 90% dintre măștile controlate de Protecția Consumatorului au abateri de la prevederile legale. Au fost verificate aproape 800 de firme care comercializează măști de protecție, scrie profit.ro.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Nelu Tătaru amenință asimptomaticii cu dosar penal. Nicio vorbă despre soarta celor 115 milioane de măști”

 • respect. insa poporul isi merita soarta fiindca intai a facut credite pe 30 de ani sa se imbogateasca rapid iar acum nu reactioneaza ca poate isi pastreaza casele… si loganurile

 • Cica a crescut propagarea comunitara de la 0.7 la 1.4 la suta. Adica s-a dublat. Dar si testarea s-a TRIPLAT! Tataru, PNL, voi faceati misto de pi-ul Veiricai dar voi n-ati prea dat pe la mate:)
  Pt Tataru:
  Domle, daca intrebi 10 oameni si 6 zic ca esti prost apoi intrebi doar 5 oameni si doar 3 zic ca esti prost nu inseamna ca te-ai facut mai destept!
  In lume mor mii de oameni care au cardiopatie, in somn, cand viseaza. Adica au “comorbiditate” cardiopatie si mor de la vise?! Pai daca de maine OMS declara ca nu mai trebuie sa visam ca mor multi cu comorbiditate cardiopatie ce facem, vine Tataru si ne interzice sa dormim? Asa maimute am ajuns:)
  Mai bine explica Tataru cum mortalitatea pe luni fata de lunile corespondente din anii trecuti, anul asta e MAI MICA! Restul e can-can.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *