Nenorocita tradiție interbelică

Eclesiast. Măria Sa, Puiul Pădurii, prelucrare unică de către Sadoveanu a faimoasei Legende despre Genoveva de Brabant, se înscrie în seria cărților de meditație sceptică a legendarului scriitor, sub semnul Efemerității din Eclesiast. Toate trec – ține să ne convingă Sadoveanu.
Romanul are următorul motto:
„Mergeau încet, ca s-ajungă departe. Rîdeau, cîntau, beau şi mîncau. Se duceau spre-acelaşi sfîrşit al tuturora”

Primele rînduri par concretizarea acestui motto:

„Locurile în care s-a petrecut odinioară minunata întîmplare a doamnei Genoveva, şi mai ales a copilului domniei sale, şi-au schimbat demult înfăţişarea. Oamenilor de astăzi li se arată acolo alte privelişti. Soarele s-a întors de sute de ori la locul său în zodia primăverii, şi zilele au căzut fără număr, ca frunze moarte, în veşnicie.

Astăzi, în părțile Rinului, cătră Marea Nordului, stă oraş lîngă oraş şi horn de fabrică lîngă horn de fabrică. Păinjenişurile electrice țes văzduhul şi pămîntul. Pe drumuri de fier sună trenurile; pe canaluri lunecă vapoare. O mulțime înfrigurată de oameni viermuieşte sub soare, cu nelinişte şi hărnicie, bătînd în porțile viitorului şi sondînd necontenit tainele lui Dumnezeu. Menirea ei însă este să se ducă după zilele anilor şi după frunzele toamnelor, acolo de unde nimene nu se mai întoarce şi unde, cu veacurile, piere şi amintirea.

Urmele vieții de altădată au dispărut; totuşi întîmplarea doamnei Genoveva, aşa de veche, nu s-a uitat. Ca florile pădurilor ş-ale cîmpiilor, care se împrospătează necontenit şi trăiesc din moarte, amintirea a rămas şi înfloreşte încă.”

*

Nefiresc. Sub titlul, Unde e democrația? am scris la un moment dat despre nenorocita tradiție interbelică a intervenției monarhului în căderea Guvernului. În democrațiile autentice, căderea Guvernului are loc fie prin plecarea acestuia în Opoziție, fie prin încheierea mandatului constituțional. La noi, Guvernul era schimbat de Rege. Monarhul chema pe premier la Palat, îi cerea să demisioneze și numea pe altcineva premier de alegeri, care organiza alegerile. Se înțelege că, prin ministerul de Interne, premierul de alegeri făcea în așa fel încît el cîștiga alegerile și dacă ar fi avut sub zero în sondaje. Anomalia numită dreptul Regelui de a însărcina pe cineva cu formarea unui nou guvern e denunțată de Nae Ionescu încă din 1927:

„Desemnarea persoanei însărcinate cu formarea unui minister este prerogativă eminamente regală. E adevărat că în țările cu regim parlamentar această prerogativă e încercuită în fapt de indicațiunile țării, exprimate prin raporturile de forță ale partidelor politice care intră în constituirea parlamentului.

La noi însă, guvernele nefiind expresiunea Camerii și a Senatului – dimpotrivă –, sugestiunile izvorîte din configurația corpurilor legiuitoare lipsesc cu desăvîrșire; iar consultarea președinților celor două adunări este o operație lipsită și de sens și de eficacitate.

Regimul este hibrid; pentru că el lasă responsabilități și inițiative Regelui, care totuși, după principiul nostru constituțional, domnește, dar nu guvernează.

Din această încurcătură nu se poate ieși decît în două feluri; sau ridicîndu-se regalitatea la o putere efectivă, acordîndu-i-se drepturi și îndatoriri de fapt, sau trecîndu-se la un regim parlamentar, în care lipsa de inițiativă e sinceră, iar persoana Regelui acoperită prin mecanismul constit” (Nae Ionescu, Manifestul Guvernului, Cuvîntul, 10 iunie 1927).

După decembrie 1989 locul Monarhului l-a luat Președintele. Președintele poate desemna un premier care să formeze guvernul după alegeri în funcție de interesele sale. Teoretic, dacă desemnatul n-are majoritate, nu poate forma Guvernul, dă înapoi mandatul. Practic, în fripturismul românesc nu se întîmplă așa ceva. Premierul desemnat poate forma orice majoritate vrea, deoarece partidele sînt ahtiate să ajungă la putere. În 2004, deși PDSR cîștigase alegerile, Traian Băsescu a impus ca premier pe Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a dislocat alianța PDSAR – Partidul Conservator, aducînd PC în Coaliția de dreapta, deși participase la alegeri în Coaliția de stînga.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Nenorocita tradiție interbelică”

  • Eu ce comentez mi se blochează de către structurile securității alea de prin anii 1948-1954.

  • https://www.cotidianul.ro/presa-noastra-cracanata-de-partea-israelului/

    tara e cracanata, presa e caz particular.
    ____
    „Conflictul arabo-israelian este vechi și ține de secole. Cel puțin în ultimul, românii și România s-au străduit să păstreze un echilibru, să țină balanța într-o judecată dreaptă.

    De ce am renunțat la asta,…?”

    n a renuntat nimeni la nimic. ‘noua optica’ s a nascut odata cu impuscarea ‘vechii optici’, aia care s-a straduit sa pastreze echilibrul’ ( de unde rezulta ca ‘noua optica’ e prin definitie dezechilibrata, deci n ai ce sa i ceri, ea asa se va manifesta, …cel putin pina cind …se va gasi o ‘alta optica’ capabila sa ‘impuste’ ‘noua optica’ )

    • totul a inceput odata cu ‘revolutia’.
      tot ce a urmat e ‘dupa chipul si asemanarea revolutiei’
      ori ‘spargi chipul’, ori ceea ce urmeaza tot ‘dupa chipul si asemanarea ‘revolutiei’ se va intimpla

      • nu poti privi spre un cacat si sa i spui rahat …doar pentru a l servi cu apa rece

        adica …se poate!, din cite se vede.

        • o dracie …o dai Dracului, adica o pui la locul pe ca si l a dorit, chiar daca ea se numeste revolutie…

  • o semilume unipolara
    o semilume multipolara

    atunci cind Globalizarea si a consumat potentialul s-a nascut Insularizarea
    Insularizarea aduce cu sine semilumea unipolara si semilumea multipolara

    o itilnire intre XI si Biden, daca e despre altceva decit despre Insularizarea lumii …nu va exista. pe motiv ca n are potential, n are din ce se hrani. Globalizarea e moarta.

  • indiferent despre ce e vorba unii vor cauta sa gaseasca solutia pentru a folosi ‘ceva-ul’ in interes propriu

    daca ‘ceva-ul’ e democratia, aia e.

    daca ‘unora’ le reuseste demersul cei mai mari propovaduitori ai democratiei devin chiar acestia.

    vai de lumea in care toti propovaduiesc o singura fata a unei monede. inseamna ca ‘unii’ au gasit ‘solutia’.
    lumea de azi e in aceasta situatie, deci …vai de ea

    din lume dispare punerea la indoiala, insa dispare in stil plenar.
    or in aceasta situatie intervin legile universului, caz in care ‘lumea’ de acest tip poate fi exclusiv una care e prin Definitie ‘una care pune la indoiala’,
    tocmai daia ea e prin Definitie ‘lumea Anti’, insa fiind vorba despre legile universului ‘lumea Anti’ poate fi doar AntiNatura.

    o lume in care a disparut ‘punerea la indoiala’ e insasi ‘Punerea La Indoiala’, adica ‘Lumea Anti’, Antinatura, Artificialul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *