Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Nevestele pot influența politica mai ales în calitate de neveste

Carmen Bendovski a publicat în vara lui 2001 un volum sugestiv intitulat „Aceste soţii care ne guvernează”. Un volum de interviuri cu nevestele unor politicieni: Mioara Roman, Catrinel Pleşu, Mihaela Vosganian, Adriana Voicu, Mirela Pambuccian, Cătălina Opaschi, Pia Paleologu, Viorica Lupu, Mariana Măgureanu, Lacrima Ciorbea, Cristiana Irinel Stoica, Elena Stolojan. La vremea respectivă am consacrat cărții un comentariu. Îl republic acum, convins că are multe idei valabile și azi. Cum însuşi titlul ne spune, autoarea a pornit la interogarea respectivelor întemeiată pe credinţa, larg răspîndită, a influenţei nevestelor asupra politicienilor. Iar cînd vine vorba de politicieni propulsaţi la Putere, asupra trebilor ţării. Părerea că nevestele guvernează şi postdecembrist se hrăneşte din experienţa României eterne: Elena Lupescu şi Elena Ceauşescu sunt repere mai mult decît tulburătoare.

La o cercetare mai atentă se descoperă că sunt şi neveste care n-au guvernat. Judecînd după educaţia lor, ba chiar după chinurile traversate, putem spune că ele au fost guvernate dictatorial de către bărbaţii politici. Elena Cuza e un exemplu de notorietate. Sunt însă şi cazuri mai puţin cunoscute, nu însă lipsite de relevanţă: Eliza Brătianu, Maria Antonescu, Ecaterina Titulescu. Memoria colectivă reţine doar nevestele care s-au amestecat în administrarea ţării prin intermediul soţilor. Probabil şi pentru că în România eternă altfel de situaţii sunt nu numai ieşite din comun, dar şi enervante.

Curios, de asemenea, e faptul că bărbaţii unor neveste angajate politic postdecembrist n-au fost suspectaţi de guvernare a ţării. Curios, deoarece, luînd în considerare prejudecata românească potrivit căreia nevasta trebuie stăpînită, ne-am aştepta ca femeile politice să activeze public la indicaţiile bărbaţilor. Dacă despre Petre Roman, Adrian Năstase, Theodor Meleşcanu s-a răspîndit legenda influenţării de către neveste, despre Simona Marinescu, Rovana Plumb, Mona Muscă, pentru a rămîne doar la exemplele notorii, nu s-a spus c-ar fi fost sub papucul soţilor.

Realitatea a contrazis-o pe autoare. Din interviurile volumului se conturează nişte personaje fade, absolut mediocre la contactul cu marele public. Ghiceşti în replicile lor paralizia celui înspăimîntat să nu-i scape ceva nelalocul lui. Excepţie făcînd Viorica Lupu, a cărei condiţie de provincială a scutit-o de obsesia imaginii, intervievatele sunt excesiv de grijulii cu imaginea lor. Din această cauză, volumul ar fi trebuit intitulat şi nu „care ne guvernează”.

Grija de a nu spune ceva aiurea îşi are rădăcini psihologice adînci. E mai întîi eterna obsesie feminină pentru cum arăţi, pentru ipostaza publică. Chestionatele nu se tem atît de gura soţilor, mare cît o şură la o vorbă dăunătoare politicii lor, cît mai ales de gura lumii. Multe dintre ele la prima confesiune în presă – o presă faţă de care au temeri ca faţă de un şarpe –, interviul joacă rolul unei nunţi la care nu se poate apărea cu tivul rupt sau cu firul ciorapului tras prea vizibil. Stînjeneala apare din absenţa exerciţiului public. Din motive care ne scapă, ele n-au devenit vedete, nu s-au pronunţat în direct la televiziuni, nu ştiu cum stă treaba cu interviul. Dialogul cu un jurnalist al cărui reportofon merge şi, pe deasupra, mai are şi un ochi roşu, e asemenea umblatului la un schimbător de bancnote în monede pentru telefon pe un aeroport internaţional. Vîri bancnota cu sentimentul ireparabilului: ai pierdut-o pentru totdeauna!
La polul opus se aşază nevestele care s-au învăţat cu apariţiile publice atît de tare încît seamănă uluitor în rutina declaraţiilor, cu soţii politici. E cazul Mioarei Roman sau chiar al lui Irinel Stoica.

Plicticoşenia dialogurilor spune totul despre stîngăciile politicii româneşti postdecembriste. Afirmarea publică a nevestelor e în vieţile politice din alte ţări un lucru obişnuit, supus unor cutume făurite în decenii de exerciţiu. Nevestei nu i se pare nefiresc să fie chestionată asupra soţului, asupra scenei politice, asupra vieţii. Răspunde cu aplomb, deoarece e o personalitate. În România prejudecăţii că locul nevestei e la cratiţă, soţia politicianului vede în confesiunea publică o trăsnaie nu prea diferită de arătarea chiloţilor în mijlocul pieţei de legume.

În tradiţia autohtonă, prejudecata soţiilor care ne guvernează s-a născut plecînd în exclusivitate de la neveste care s-au afirmat public. Văzînd la televizor o personalitate viguroasă, dotată cu talente de comandant, omul simplu transferă situaţia la relaţia conjugală. Din această cauză scapă suspiciunii nevestele care preferă discreţie.

O soţie care nu apare în public nu e neapărat şi o soţie care nu comandă acasă. E Nina Iliescu, întruchiparea pititului în căminul conjugal, fără nici o influenţă asupra soţului? Nu vîrîm mîna-n foc! Asta deoarece nici volumul, nici publicul nu iau în seamă guvernarea nevestelor ca neveste pur şi simplu şi nu în calitate de camarazi politici. Sfaturile soţiei pot să nu vizeze direct treburile ţării. Ele pot ţinti însă relaţia cu un alt lider de partid, relaţia văzută de la om la om. Cînd viceprim-ministrul vine în casa primului ministru, nevasta îl receptează ca un om cu care bărbatul are treabă. Dacă ar fi soţie de negustor de miei, i-ar spune, după plecarea musafirului, că acest tip îi trage clapa vînzîndu-i miei sub greutatea normală.

Nevestele pot influenţa politica mai ales în calitate de neveste. Din acest punct de vedere, nu-i exclus ca sfioasele din carte, cele cărora li s-a scos vorba cu forcepsul, să aibă o putere mult mai mare decît agresivele, cele despre care umblă legenda că fac şi desfac în ţara asta.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Nevestele pot influența politica mai ales în calitate de neveste”

  • Cred că nu vreți să spuneți că doamna Carmen a mai vrut două zile de vacanță în Singapore?
    Chiar, de ce ar merge cineva în Singapore? Ca să ce?

  • NEVESTELE ASTEA ASA ZIS NEINFLUENTE IN POLITICA AU DAT TUNURI DIRECT SAU PRIN APROPIATII FAMILIEI…BATRANII NOSTRI SPUNEAU SA TE UITI LA FEMEIE SI O SA VEZI CUM E BARBATUL DE ACASA SI SA TE UITI LA BARBAT SI O SA VEZI FEMEIA DIN UMBRA LUI…CE BINE AU FACUT ACESTE FAMILII ROMANIEI?! POPORULUI ROMAN? SA NE UITAM LA ODRASLELE LOR CRESCUTE DIN JEFUIREA SI VANZAREA ROMANIEI…OANA ROMAN MOARE DACA NU ISI EXPUNE VIATA IN ZIARE, SE CEARTA CU ELISEI, SE IMPACA CU ELISEI, ARE MAMA SUFERINDA, ARE NEVOI…ETC SI AMD..MILIOANE DE FEMEI AU GRIJI MAI IMPORTANTE SI NU SIMT NEVOIA SA ISI DEA LA ZIARE MAMA, SOTUL, GRASIMEA SAU SUBTIRIMEA TALIEI. PESTE O VARSTA, CAND VANTUL NU ITI RIDICA FUSTA, RAMAI CU INTELEPCIUNEA. CELELALTE FEMEI ALE „MARILOR” BARBATI AU LASAT VREO URMA DE INTELEPCIUNE PE UNDEVA? TRAFIC, AFACERI, COPIII OCUPATI CU PORCARII, SOTI CU AMANTE LA VEDERE, BA CHIAR SOTI CU AMANTI IN ALCOVURI…CUM E SOTUL SI SOTIA! CA NISTE HARCIOGI AU RONTAIT TOT CE AU APUCAT SI CA UN BLESTEM, UNORA AU INCEPUT SA LE MOARA URMASII…ACESTE PERSONAJE NU AU CONTRIBUIT DECAT LA OPRIREA VIETII ROMANILOR IN LOC SI NICI UN PIC LA PROGRESUL ACESTUI POPOR…NISTE BABE ZAPACITE DE PREA MULTI BANI SI PREA MULT BINE, PESTE CARE VA CADEA PAMANTUL SI UITAREA. FAMILII CARE NU AU FACUT ABSOLUT NIMIC BUN ROMANIEI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *