Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Niciodată, străinii nu ne-au obligat să-i imităm. Am făcut-o noi, prin spiritul nostru de maimuțăreală

1. Teza Formelor fără fond trimite și la conştiinţa individuală. Fundamentele societăţii democratice – alegerile libere şi corecte, presa liberă şi independentă, independenţa justiţiei – sînt vorbe-n vînt în absenţa unei populaţii educate pentru a primi și practica democraţia.

Al. Candiano-Popescu istoriseşte în „Amintiri din viaţa-mi” o întîmplare destoinică în a dovedi că românii Principatelor Unite nu erau pregătiţi pentru votul liber exprimat. E o întîmplare în legătură cu plebiscitul de după 2 mai 1864:

„Nu trebuie să voteze armata, îmi zice Manu, căci votînd face politică.
– Nu face nici o politică, îi răspunsei, căci nu ştie ce votează. Şi ca dovadă, chemai pe sergentul major:
– Tu, Burezescule, cum votezi? Eşti pentru sau contra?
– Sînt pentru contra şi îl mănînc la vreme”.

2. Nae Ionescu publică în Cuvîntul din 10 februarie 1938 un comentariu elogios la adresa guvernului Goga-Cuza. E o formulă subtilă de a plăti premierului Octavian Goga autorizaţia de reapariţie după 4 ani de interdicţie. Gazetarul-filosof găseşte un cîştig al Guvernului în „impunerea punctului de vedere românesc”. Afirmaţia îl scoate din sărite pe Constantin Argetoianu, care, în replică, scrie în Însemnările sale politice:

„E o adevărată aberaţie! «Punctul de vedere românesc» n-a caracterizat decît prea mult, atît politica noastră internă cît şi cea externă, de cînd România a ajuns stăpînă pe destinul ei! Elementele străine n-au jucat la noi rol prin presiunea lor directă, ci numai prin spiritul nostru de maimuţărie şi cîteodată prin platitudinea noastră înnăscută de orientali corciţi cu ţiganii. Spiritul de imitaţie şi platitudinea sînt însă tocmai două caracteristici ale «punctului de vedere românesc». Nimeni, nici un străin nu ne-a împiedicat pînă acum să fim «oameni ridicaţi» în toată puterea cuvîntului, ci numai scăzutele noastre moralităţi individuale, ca să le luăm bucata”.

Corect spus! Nicicînd în evul nostru modern, străinii nu ne-au obligat să-i imităm. Chiar şi sovieticii, deşi ne-au impus sistemul bolşevic, n-au mers pînă acolo încît să ne ceară copierea lui pînă la ultima virgulă. Au procedat la maimuţăreala lui perfectă şefii comunişti ai românilor, dispuşi să se folosească de stăpînul din afară în ciorovăielile interne. Nici după decembrie 1989 nu ne-a zis nimeni să imităm Occidentul pînă la platitudinea papagalului din colivie. Năimiţii din presă şi chiar din cultură s-au grăbit să facă frumos la tot ce-a venit de peste hotarul de Vest al ţării.

3. Despre un moşier cu ifose de bun administrator şi de om modern, Turgheniev notează:

„La el acasă e o ordine desăvîrşită; pînă şi vizitii au suferit înrîurirea lui şi în fiecare dimineaţă, nu numai că şterg hamurile şi îşi curăţă armiacurile, dar se spală şi pe faţă”.

Scriam cîndva şi undeva, că Măreaţa Rusie se denunţă, la Gogol, printr-un sigur fapt.
Şi în cazul lui Turgheniev putem vorbi de un fenomen asemănător.
Acest „dar se spală şi pe faţă” în fiecare dimineaţă, destăinuit de autor ca un fapt de excepţie în Rusia vizitiilor, mărturiseşte multe despre înapoierea din Imperiul Ţarist.

4. Din Istoria obiectelor care au făcut Istorie reţin, dintru început, destinul ulterior al cuţitului lui Ravaillac.

Ravaillac, pe numele lui complet, François Ravaillac, e cel care l-a ucis pe Henri IV, pe 14 mai 1610, după-amiază, pe la 16, cu un cuţit, în timp ce Regele mergea în trăsură pe strada Ferronerie din Paris.

Deşi ancheta şi Procesul au fixat că Ravaillac a acţionat de capul lui, înclin să cred că la mijloc a fost un Complot, urzit chiar de Regina Marie de Medicis, a cărei încoronare o făcea deja Stăpîna Franţei.

Din toată istorioara m-a sedus partea despre destinul ulterior al cuţitului.
Obiectul care a schimbat istoria Franţei a intrat în proprietatea lui Jacques Nampor de Caumant, duce de La Force, care se afla şi el în caleaşca blestemată.
În prezent, se află în posesia familiei De La Force.

Fascinanta Istorie a obiectelor care au făcut Istorie îmi sugerează că n-ar strica să apară şi la noi o Istorie a obiectelor care au făcut Istoria României.
Cîteva exemple:
Sabia lui Ştefan cel Mare, Pistolul Anei Ipătescu, Coroana de Oţel al lui Carol I, Sceptrul lui Ceauşescu.
Ar fi un instrument de apropiere a publicului larg de Istoria României.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Niciodată, străinii nu ne-au obligat să-i imităm. Am făcut-o noi, prin spiritul nostru de maimuțăreală”

  • Apropo de alte tari: ar trebui un articol despre Nazismul practicat de Australia, Noua Zeelanda si Cacanada in priviinta vaccinarii obligatoriii covid….tări la care boshoroaga super-senila de la UK, Elisabeta cea de 95 de ani aflata inca pe tron, e cica inca monarh….commonwealth deh, violam minore ca sintem printi si cica guvernam lumea….cum o fi aparut The Crown pe Netflix …beats me…

  • Si la multi Ani maestre cu anul nou model vechi
    Apropo de spalat pe fata…
    Rebellion la baia de aburi…Cehov parca?

  • Buna seats maestro
    Ce ati spine de argumentul de maaare profunzime Al lui Vlad Tepes in calitate de coleg de raft cu pistolul Anei Ipatescu?

  • Acel „dar se spală și pe față” al lui Turgheniev mi-a reamintit îndemnurile frecvente de la pupitrul prezidențial ale lui Klaus Iohannis adresate tuturor românilor de a ne spăla pe mâini. Chiar să nu-ți dai seama de jignirea adusă de un asemenea îndemn? Trebuie să fii dus cu pluta sau să vorbești într-un dispreț total! Măcar să fi spus să ne dezinfectăm mâinile cât mai des pentru a diminua riscul îmbolnăvirii! Oricum, el s-a spălat pe mâini cu toate prerogativele de Președinte!

  • Buna ziua Maestre,
    Și da și nu la articolul dumneavoastră, acum depinde din ce punct de vedere privim problema, însă acum avem un veritabil deșert intelectual dublat de o omerta a dezbaterilor politice pe subiectele de interes a acestui popor, deci suntem pe topogan in picaj accelerat.
    Au dispărut inclusiv emisiunile umoristice in care erau satirizați politicienii gen Divertis, in rest numai analiști plătiți cu sute de mii de euro de PSD în trecut și de PNL în prezent.
    Și dacă copii inteligenți, intelectualitatea este alungată de KWJ și guvernele sale și importa la schimb populații din Orientul Mijlociu și Îndepărtat, atunci ce modele comportamentale sa adopte majoritatea populației !?
    Au dispărut librăriile din orașe, cartea devine un lux, limba și literatura română, istoria națională sunt pângărite, satanizate din cauza incompetentei șefilor de la Academia Romana, se promoveaza disprețul profund fata de munca, cinste, corectitudine iar minciuna este propaganda de stat. Nu mai avem lideri autentici, pur și simplu spațiul public este plin de personaje mitomane, cu intelect scăzut dar dispuse să reia că niște papagali gulgutele politicienilor, ….

  • Ar fi ideal dacă am imita ceea ce este bun și ni se potrivește și nouă, dar nu se întâmplă așa. Imităm ca maimuțele, este adevărat, fără discernământ, ceea ce se nimerește.
    Nu degeaba, spunea „un clasic în viață” că suntem niște babuini. 🙄

  • ‘– sînt vorbe-n vînt în absenţa unei populaţii educate pentru a primi și practica democraţia.’

    pai…e valabil si invers.
    adica nu doar poporul nu pricepe care e treaba cu politica, nici politicienii nu pricep care e treaba cu poporul, …ce o mai fi vrind si el:)),
    deci zicerea de mai sus se modifica astfel:
    – sint vorbe in vint in absenta unei clase politice educate pentru a primi si practica democratia.
    :))))

    • Lumea Politicienilor e o…lume, aia in care misuna poporul e…alta.

      in fiecare dintre aceste lumi au loc alegeri :)), insa mai intai in Lumea Politicienilor si abia apoi afla si poporul…care sint cistigatorii alegerilor desfasurate anterior in Lumea Politicianilor:))

      poporul voteaza liber, „căci nu ştie ce votează”, vorba lui Candiano.
      daca ar sti…n ar mai fi libere alegerile, ca Lumea Politicienilor are drept de veto :))), asa ca mai bine nu stiu, ca asa avem si noi alegeri libere:))))

  • Bună observație, Maestre!

  • Era un banc cu ardeleni „ce faci bade, șezi și gândești? No, numa șed!”
    Cam asta face Iohannis în plină criză economică și sanitară, doar șade. E zen.
    Pare că și cugetă la noua lui pasiune – Geta trotineta. S-a îndrăgostit de natură, e ecologist. A trecut la verzi.
    De fapt, în șapte ani Iohannis s-a agitat doar de câteva ori: s-o susțină pe Kovesi, să-l închidă pe Dragnea, să abroge ordonanța 13, să-l împună pe Cîțu, să-i de lui Ghinea PNNR-ul și să facă promisiuni pe spinarea noatră cu 2% din PIB ptr. NATO. Cam asta a fost toată activitatea lui ca președinte.
    În rest, în șapte ani a fost doar navetist că nu poate să doarmă fără doamna Carmen.
    Nu știu de ce. Îl leagănă pe picioare? sau ce-i face?

    • Ați uitat să amintiți cât de mult s-a agitat Iohannis ca să coopteze la guvernare PSD-ul, același pee-see-dee pe care îl ura ca un disperat. S-a agitat mai mult ca oricare dintre președinți să-și distrugă partidul și să-și dezamăgeasca alegătorii.

  • Nu mai scriu nimic . Iau cu copy un citat. Astazi din Galeazzo Ciano (fost ministru de Externe It):

    „Îi primesc pe români. Josnicia lor este revoltătoare. Nu deschid gura decât pentru a arunca asupra noastră
    o cascadă de complimente libidinoase. Merg până la a vorbi cu dispreţ de «Dictatul de la Versailles»!”.

    „spirit de maimutareala” ? poate asa ne vad strainii.

  • sa conduci o tara creca e…cu bataie de cap.
    cei care au condus tara au avut …treaba lor. sa si mai bata capul si cu ‘condusul tarii’…de unde nenica atata timp intr o zi?!
    asa ca i-au imitat pe altii, care si ei conduceau tari. insa nu e prea clar daca nu cumva si aceia…aveau o treaba a lor.:))

  • Interesanta scrierea dvs ! Și adevărată ! Mai este ceva domină media „România pe ultimul loc în Europa la bătut țăruși cu ORICE ” După analiza unor instituții,ONG cel puțin dubioase sau ostile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *