Nicolae Ciucă: Am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul şi să îmi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier

Nicolae Ceaușescu în vizorul Siguranței antonesciene

Valabilă și azi. Din comentariul lui Nae Ionescu publicat în Cuvîntul din 2 aprilie 1928 sub titlul Încheierea discuției la Legea cultelor rețin această observație valabilă și pentru realitățile de azi: „Căci e adevărat, toată lumea îndeamnă la pace, dar nimeni nu e dispus la concesii.”

*

Urmărit. Din volumul lui Gheorghe Buzatu, România sub Imperiul haosului (1939-1945), RAO, 2007, grație unui document, aflu că în regimul Ion Antonescu Nicolae Ceaușescu se afla în vizorul Siguranței. Istoricul – sînt sigur – a avut la dispoziție și alte liste de urmăriți. A ținut s-o publice pe asta, pentru că era vorba de Nicolae Ceaușescu. Nu știu dacă pe vremea lui Ceaușescu, a apărut un astfel de document, veritabilă pleașcă pentru cei care căutau cu disperare prilejuri de lingușeli mai aparte:

„3 septembrie 1941 – Adresă a Prefecturii Poliției Capitalei

ROMÂNIA
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
PREFECTURA POLIȚIEI CAPITALEI

Serviciul Poliției de Siguranță
169 458/3 septembrie 1941

Către
Comisariatul 21 Poliție

Urmare la nr. 106 496/1941 binevoiți a cerceta și dacă următorii suspecți internabili domiciliază la adresele indicate:

 1. Drotlef Ernest Calea Victoriei Nr. 2
 2. Gelu Egry Bd. Elisabeta Nr. 24
 3. Krik Artur Bd. Carol Nr. 6
 4. Kavura Constantin Calea Victoriei 10
 5. Svilcovschi Radu Calea Victoriei 4
 6. Wied Paul Wery Bd. Carol Nr. 18
 7. Cheleman Dumitru Strada Antim Nr. 21
 8. Kessler Iulius Calea Rahovei 21
 9. Milcoveanu Șerban Strada Vînători 1
 10. Bucreff Vasile Strada Antim 19
 11. Erdosz Emerik Bd. Elisabeta 24
 12. Moscovici Paul Str. Sfinții Apostoli 59
 13. Hassan Carol Bd. Elisabeta 24
 14. Horvath Gheorghe Calea Rahovei 27
 15. Konig Max Calea Victoriei 23
 16. Ceaușescu Nicolae Str. Bibescu Vodă Nr. 19
 17. Grucman Nusin Str. Poetului 26
 18. Marinescu Cuza Str. Principatele Unite f.n.
 19. Niculescu Aurel Calea Șerban Vodă 22

Cercetările se vor face amănunțit pentru a se afla actualul domiciliu sau localitățile unde au plecat, informîndu-vă la rude, vecini sau cartea de imobil.
Pentru cei domiciliați în raza altor Comisariate vă veți pune în legătură cu Circumscripțiile respective, desăvîrșind cercetările. Rezultatul în termen de 3 zile de la primirea prezentei.

p. Prefectul Poliției
ss/indescifrabil
Șeful Serviciului
Ss/indescifrabil

Referat
5.IX.941

Am onoare a referi că, în urma cercetărilor făcute în localitate, am stabilit că individul Ceaușescu Nicolae, cismar, domiciliat în Str. Bibescu Vodă 19 mansardă, s-a mutat de la adresă în ziua de 9 iulie 1940, în comuna Scornicești Jud. Olt.

LS
Prefectura Poliției Municipiului București

Comisariatul Circ. 21
Comisar
Ss/indescifrabil”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *