Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

Nicolae Rădescu a fugit din ţară cu acceptul ruşilor?

*** Nicoară Potcoavă – prototipul bolşevicului perfect

E practic imposibil pentru simplul cititor să dibuie cărei comandă socială i-a răspuns Nicoară Potcoavă, roman istoric scos pe piaţă de Mihail Sadoveanu în 1952.

Indiscutabil, marele prozator a vrut să arate românilor că prietenia cu marele popor sovietic îşi are rădăcini trainice în istoria relaţiilor româno-ruse.

Sub conducerea cazacului Nicoară Potcoavă, români şi ruşi luptă împreună împotriva boierilor şi a turcilor.

Eu însă, care mă pricep cît de cît la realismul socialist, descopăr acum, la recitirea romanului, o comandă socială mai subtilă:

Personajul principal, creionat de Sadoveanu ca model de urmat, îşi sacrifică tot ce are omenesc în el de dragul idealului politic.

Chestiunea a mai fost abordată de Sadoveanu în Fraţii Jderi, roman avîndu-l în centru pe Ştefan cel Mare ascet.

Nicoară Potcoavă poate fi surprins însă drept prototipul bolşevicului autentic, al Omului de oţel, stăpînindu-şi pornirile omeneşti cu o tărie ieşită din comun.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *