Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nicușor Dan – un copil ai cărui părinți divorțează și el trebuie să aleagă între cei doi

Alegerile locale s-au încheiat. La ora la care scriu acest comentariu – trecut mult de miezul nopții – avem la dispoziție doar exitpoll-urile de la 19 și de la 21. Știm sigur o serie de lucruri, cum ar fi Victoria lui Nicușor Dan la București și a lui Clotilde Armand la sectorul unu din București, victoria USRPLUS-istului Dominic Fritz la Timișoara, locul trei ocupat de PNL la votul politic pe București și scorul bun obținut de PSD tot la votul politic pe București, reușita PMP prin Traian Băsescu la Consiliul General pe București și eșecul lui Victor Ponta la toate capitolele, de la primăria Bucureștiului pînă la Consiliul General. Istoricul clipei se poate pronunța însă asupra tuturor implicațiilor acestor alegeri numai după ce vede încheiată numărătoarea BEC. Firește, chiar dacă vor fi unele modificări, e greu de crezut că acolo unde exitpoll-urile au dat diferențe însemnate, recunoscute de învinși, se pot înregistra răsturnări spectaculoase. Acolo unde primii doi candidați au fost umăr la umăr în exitpoll-uri sau acolo unde s-au făcut sondaje la ieșirea de la urne, adevăratele rezultate, cele pe care comentatorul își poate înălța concluziile, le vom ști abia după încheierea numărătorii oficiale.

Vom consacra impactului rezultatelor asupra vieții politice românești, dar și asupra alegerilor parlamentare, mai multe comentarii în zilele care urmează, întemeiate toate pe rezultatele finale, care nu cred că vor întîrzia peste ziua de luni.

Cu ce altceva să începem decît cu victoria lui Nicușor Dan la București?!
Pe vremea cînd conduceam Evenimentul zilei înființasem o rubrică sugestiv intitulată Evenimentul zilei a avut din nou dreptate. Consemnam în hotarele acestei rubrici multele confirmări de către evenimentele social politice a ceea ce scriam că se va întîmpla. De la demisia unui demnitar pînă la arestarea unui om de afaceri.
Evenimentul zilei de pe vremea mea nu mai e. De aceea mă gîndesc să înființez pe cristoiublog.ro o rubrică intitulată, nițel orgolios, Ion Cristoiu a avut din nou dreptate, dedicată
confirmării de către realități a unor profeții de-ale mele.

Se înțelege că o asemenea rubrică nu poate să nu conțină confirmarea de către realitățile numite alegerile locale pe București a profețiilor mele privind victoria la București a lui Nicușor Dan în postura de Candidatul Meu al lui Klaus Iohannis. Despre această inevitabilă întîmplare am scris și am vorbit în pastila video de joi, 24 septembrie 2020, cînd Klaus Iohannis a făcut gestul incredibil de a se întîlni oficial la Cotroceni și a-și declara sprijinul public pentru unul dintre competitorii la localele pe București. Alături de încălcarea Constituției și a procedurilor, fapt care n-a făcut să tresară societatea autohtonă, semn că Klaus Iohannis poate merge mai departe, pas cu pas, către transformarea României într-o monarhie absolută, a surprins la președinte decizia de a-l invita pe Nicușor Dan la Cotroceni nu de unul singur, ci împreună cu Ludovic Orban, președintele PNL. Nicușor Dan era însă candidat sprijinit de două formațiuni PNL și USRPLUS. Dacă se admitea ca Nicușor Dan să nu vină singur, ci însoțit de cineva ar fi fost de așteptat ca la Cotroceni să meargă și Dacian Cioloș și Dan Barna. Despre această bizarerie scriam în comentariul din 25 septembrie 2020, sub titlul Cu cîteva zile înainte de localele pe București, Klaus Iohannis a ținut să arate în chip oficial că victoria lui Nicușor Dan e a lui și nu a USR-PLUS

„De ce a simțit nevoia Klaus Iohannis să arate românilor că Nicușor Dan e candidatul său?
Răspunsul îl dă un amănunt:

Deși Nicușor Dan e și candidatul USR-PLUS, la Cotroceni el a fost însoțit doar de Ludovic Orban. Prin aceasta s-a dorit să se dea un semnal românilor încă de pe acum:
Nicușor Dan e candidatul PNL și nu al USR-PLUS.

Sigur că Nicușor Dan va învinge, Klaus Iohannis vrea să-i ia de pe acum lui Dan Barna dreptul de a proclama victoria lui Nicușor Dan drept victoria USR-PLUS.
Victoria lui Nicușor Dan e victoria PNL.
Sau mai precis victoria lui Klaus Iohannis.”

Viața mi-a confirmat nu numai profeția despre victoria lui Nicușor Dan, dar și explicația dată gestului de a-l invita pe Nicușor Dan însoțit doar de Ludovic Orban.
Duminică, 27 septembrie 2020, seara, în studioul Aleph News fiind, am urmărit declarațiile de presă de după anunțarea exitpoll-urilor. Înainte de asta mă întrebam cum va fi gestionată de cele două partide pe post de părinți victoria lui Nicușor Dan. Primul care intrat la declarații a fost Ludovic Orban. Cu un Rareș Bogdan în coastă, Ludovic Orban a încercat să îndulcească dezastrul rezultatului obținut de PNL la votul politic pe București: locul trei, cu doar 18 %, după PSD și USRPLUS. Președintele PNL a proclamat drept victorie a partidului său eliberarea Bucureștilor de PSD. Altfel spus PNL și-a asumat victoria lui Nicușor Dan la primăria București. A urmat în direct declarația lui Nicușor Dan la sediul de campanie din București. Cine l-a urmărit atent va fi observat că victoriosul a mulțumit mai mult celor de la USRPLUS și mai puțin PNL. N-a trecut mult și Nicușor Dan a mers la sediul PNL. Motivul acestei vizite? Să discute cu Ludovic Orban parteneriatul dintre Guvern și primăria Capitalei în realizarea unor mari obiective. La rîndu-i Ludovic Orban a declarat:

„Astăzi, guvernul are un partener serios la Primăria Capitalei. Vom reanaliza toate proiectele primăriei și vom sprijini toate proiectele în care este implicat și guvernul României. Foarte multe proiecte sunt în parteneriat. Va exista un parteneriat solid care va duce la rezultate bune pentru București și le vom duce la final împreună: autostrada de centură a Bucureștiului, toate intersecțiile vor fi soluționate prin lucrări care să elimine conflictele de trafic. Metroul – avem un proiect ambițios de dezvoltare a metroului, inclusiv de suprafață. Centura feroviară a Bucureștiului va fi modernizată. Vom continua scoaterea la lumină a Bucureștiului prin clădirile de patrimoniu și vom valorifica toate atuurile.”

Cînd credeam că plimbarea lui Nicușor Dan a luat sfîrșit, ne-am pomenit cu el la sediul USRPLUS. Aici Nicușor Dan a fost sărbătorit ca un candidat al USRPLUS.
Nicușor Dan a fost sprijinit de o alianță constituită din PNL și USRPLUS. Ar fi fost normal ca Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș să se deplaseze la sediul de campanie al lui Nicușor Dan și aici să-l sărbătorească împreună pe victorios. Nici o alianță nu supraviețuiește victoriei – zice o învățătură desprinsă din Istorie, aplicată strălucit la Alianța dintre Occident și URSS împotriva Germaniei lui Hitler. Cu mult înainte de victoria comună din mai 1945, fiecare dintre parteneri se pregătea de Războiul Rece. În cazul alianței PNL – USRPLUS putem spune că Războiul Rece a început deja din chiar clipa anunțării exitpoll-urilor. Pentru că fiecare dintre parteneri merge pe cont propriu la parlamentare. Și e un lucru știut că pentru 6 decembrie 2020 adversarii de moarte nu vor fi PNL și PSD, ci PNL și USRPLUS. În cadrul acestui Război Rece Ludovic Orban l-a convocat pe Nicușor Dan la sediul PNL pentru a semnala public faptul că marile promisiuni ale candidatului depind de Guvern, adică de PNL. Din acest punct de vedere USRPLUS n-are ce-i oferi lui Nicușor Dan. Bietul Nicușor Dan a fost ca un copil deja disputat de mama și de tata în curs de a divorța. Ca orice copil iubitor de amîndoi părinții el a încercat duminică seara să fie și cu tata și cu mama. Numai că părinții, după ce și-au proclamat fiecare dragostea față de el, au prins să se păruiască. Duminică seara, la emisiunea lui Ionuț Cristache, Dacian Cioloș a scos sabia la PNL:
„Nu avem ce negocia, este un partid care a adus traseiști și trebuie încă să se reformeze. Orice discuție privind o guvernare o vom avea după alegerile parlamentare.”, a spus Dacian Cioloș, la TVR, în cadrul emisiunii „România9”, moderată de Ionuț Cristache.

Celălalt părinte al victoriosului, Ludovic Orban nu s-a lăsat mai prejos. El a declarat la DigiTv, tot duminică seara:

„În ceea ce ne priveşte pe noi, noi avem o viziune clară de dezvoltare a României. Avem deja un program de guvernare pe care îl punem în practică, avem planul de relansare economică bazat pe investiţii şi pe modernizare. Ne vom prezenta la alegerile parlamentare cu obiectivul clar de a câştiga alegerile şi evident vom forma o majoritate după alegerile parlamentare, pentru că avem nevoie ca de aer de alegeri parlamentare.”

În astfel de situații de divorț lumea se întreabă cu cine va rămîne copilul dacă fiecare dintre cei doi îl vrea doar pentru el.
Nu de puține ori se răspunde așa.
Cu cine îi poate oferi o viață mai bună.

În cazul lui Nicușor Dan cel care îi poate oferi ceva e PNL, prin parteneriatul cu Guvernul.
Ce să-i ofere USRPLUS?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii