Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nigeria și câinii, o relație sângeroasă

Faimosul titlu de film „Man Bites Dog” (1992) este o știre veche pentru multe restaurante din capitala Nigeriei, Abuja. Bine ați venit în locul unde fiul omului le dă de furcă câinilor. Imaginați-vă următoarea scenă, cu un „personagiu” oareceare. Un om se întoarce flămând să tragă din nou din bucata sa de carne de câine. El se află sub un arbore de mango în „Africa de Sud”, numele unui restaurant în aer liber ascuns în spatele locuințelor unei firme de construcții occidentale din Abuja. Se numește Africa de Sud pentru că în spatele acestor ziduri înalte veți găsi europeni bogați, iar afară, aici este Soweto, unde ei, masele obișnuite, se luptă cu carnea de câine și oamenii o fac cu zâmbete care le joacă pe față.

Unii nigerieni spun că mănâncă această carne, de câine, pentru că le oferă imunitate la diferite boli. La câțiva metri distanță, Bassey Umoh, proprietarul și bucătarul șef al South Africa’s, se uită la bucăți mai mari de carne sfârâind la grătar pe un tifon de sârmă pe un foc deschis. Domnul Umoh, sau Oga Bassey (oga înseamnă șef în Pidgin nigerian), așa cum îi spun cu drag „sud-africanii”, subliniază că vinde carne de câine de când a terminat o ucenicie de doi ani în această afacere, în urmă cu aproximativ 30 de ani. De asemenea, el mănâncă carnea pe care o vinde. „Mâncatul cărnii de câine îți oferă o protecție specială împotriva celui mai puternic juju (farmec)”, susține el, enumerând beneficiile cărnii de câine. „Carnea de câine îți îmbunătățește, de asemenea, viața sexuală. Iar dacă mănânci carne de câine, nu poți fi otrăvit”. Însă, nu toată lumea este convinsă de argumentele lui Oga Bassey. Lumea medical nigeriană consideră toate aceste argumente drept aberații periculoase. Cu toate acestea, Oga Bassey spune că bucătăria sa este la mare căutare, deși afacerea sa nu merge atât de bine, deoarece câinii au început să fie din ce în ce mai puțini acum în Abuja. Toată lumea mănâncă, în mod deschis, carne de câine acum, de aceea câinii sunt mai puțini. Mulți proprietari de câini din Abuja se plâng că le-au dispărut animalele, ajungând probabil în oala de supă de câine, cu ardei mare, a lui Oga Bassey. Majoritatea nigerienilor țin câini nu pe post de animale de companie, ci drept câini de pază. Și în loc să îi țină în canise, câinii sunt de obicei lăsați să se plimbe liber, ceea ce îi face o țintă ușoară pentru cei care îi răpesc și îi vând proprietarilor de restaurante. Dar, unii proprietari spun că nu cumpără câini furați. Cu toate acestea, ei recunosc că este adesea dificil de spus dacă unii dintre câinii care le sunt vânduți au fost furați. Doar într-un cartier de la marginea vestică a orașului Abuja există trei localuri populare cu carne de câine. În plus, de regulă, în fiecare cazarmă a armatei sau a poliției din Abuja există întotdeauna un local cu supă din carne de câine. Se pare că și poliția antirevoltă din Nigeria are o slăbiciune pentru carnea de câine, deoarece un local popular cu carne de câine numit Obalende se află în mijlocul cazărmii lor din Nyanya, o altă suburbie a Abujei. Un alt loc popular cu carne de câine este „Zimbabwe”, un local în aer liber lângă un râu mic de la periferia Abujei. Spre deosebire de „Africa de Sud”, „Zimbabwe” este renumit pentru jucătorii de noroc, hoții de buzunare, prostituatele și băuturile spirtoase de contrabandă. Carnea de câine este consumată și în statele Plateau și Gombe din nordul țării și devine destul de populară și în alte părți ale țării, inclusiv în Kaduna și Adamawa, Abuja fiind cel mai nou participant. Întrebat cât de gustoasă este carnea, cei mai mulți consumatori vă vor spune: „Oh la la la! Nici nu știți ce pierdeți”.

Spre finalul materialului meu vin către dumneavoastră cu un mic dicționar de termeni folosiți de către consumatorii de carne de câine. 404: Un câine se mai numește și 404 după furgoneta Peugeot pick-up construită în Franța, un tribut adus capacității câinelui de a alerga repede. Faruri: O farfurie cu ochii unui câine ca fiind componenta cea mai proeminentă. Cutia de viteze; Unitatea de transmisie: Ficatul, inima și rinichii câinelui (de obicei mai scumpe decât carnea obișnuită). Anvelopă: Picioarele unui câine. Dl Umoh susține că mâncând o „anvelopă” devii un alergător rapid. Telefon: Coada unui câine. Sentința: Faptul de a omorî un câine cu bâta în loc să-l sacrifici. Vă reamintesc de faptul că nigerienii nu sunt români, privesc viața prin alte „lentile”. Acestea fiind scrise, am reușit să vă prezint în mod obiectiv și o altă lume, care se află la doar 96 h (7.546,9 km) pe Trans-Sahara Hwy/N1, de municipiul Bistrița. Este tot Planeta Pământ, nu altă planetă.

Videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=7OCMRZE3Gj8

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *