Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nigerienilor li s-a interzis să lupte împotriva rușilor

Factorii de decizie din Nigeria au transmis că nu le vor permite cetățenilor nigerieni să se alăture luptei din Ucraina, pentru a nu deveni inamicii Rusiei. Anunțul vine ca urmare a unor rapoarte privind presupusa recrutare de voluntari în țară pentru a lupta pentru Ucraina. Puteți citi mai multe despre acest subiect aici: https://www.africanews.com/2022/03/07/russia-ukraine-conflict-nigerians-banned-from-joining-fight-in-ukraine/.

Ministerul de Externe al Nigeriei a declarat că ambasada ucraineană a negat orice rol în presupusul exercițiu. Cu toate acestea, personalul ambasadei a confirmat că un număr de nigerieni au abordat personalul prezentându-și dorința de a se alătura războiului, potrivit unei declarații din 07 martie, semnată de către Francisca Omayuli, purtător de cuvânt al ministerului. De asemenea, ambasada s-a distanțat de afirmațiile potrivit cărora ar fi oferit 1.000 de dolari (800 de lire sterline) fiecărui voluntar nigerian pentru un bilet de avion și viză. „Nigeria descurajează utilizarea mercenarilor oriunde în lume și nu va tolera recrutarea, în Nigeria, a nigerienilor ca mercenari pentru a lupta în Ucraina sau oriunde în lume”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Această știre vine la câteva zile după ce reprezentanții statului Senegal au avertizat împotriva voluntarilor care se înrolează pentru a lupta împotriva rușilor în Ucraina. De asemenea, oficialul nigerian i-a ordonat ( da, știu, e ciudat) ambasadorului ucrainean să retragă o postare pe Facebook care a făcut apel la voluntarii senegalezi să se înroleze în război. Haideți să ne întoarcem puțin în timp. În anul 2021, ambasada Nigeriei la Moscova a anunțat semnarea unui acord cadru care prevede că Rusia va furniza Nigeriei echipamente militare și personal pentru instruirea nigerienilor. Acordul privind cooperarea tehnico-militară prevede, de asemenea, „servicii post-vânzare, formarea personalului în instituțiile de învățământ respective și transferul de tehnologie”. Președintele nigerian Muhammadu Buhari ar fi evocat posibilitatea unui astfel de acord cu președintele rus Vladimir Putin în 2019. Un alt lucru interesant, cel puțin din punctul meu de vedere, este reprezentat de faptul că Guvernul Federației Ruse a aprobat luni o listă de state și teritorii străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a companiilor și cetățenilor săi. Lista include: Statele Unite și Canada, statele UE, Marea Britanie (inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, dar și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan (considerat un teritoriu al Chinei, dar condus de propria administrație din 1949). Țările și teritoriile menționate în listă au impus sau s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei după începerea unei operațiuni militare speciale a forțelor armate ruse în Ucraina. Guvernul a precizat că, în conformitate cu acest decret, cetățenii și companiile rusești, statul însuși, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditorii străini de pe lista țărilor neprietenoase vor putea să le plătească în ruble. Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută). Puteți vedea mai multe aici: https://tass.com/politics/1418197.

Să nu uităm și că delegațiile rusă și ucraineană au avut a treia rundă de discuții în zona Pădurii Białowieża (https://tass.com/world/1418321), un codru care se întinde în zona frontierei polono-belaruse, aflat la circa 70 km nord de Brest și la 62 km sud-est de Białystok. Este una dintre ultimele și cele mai mari rămășițe din imensele păduri virgine care odinioară acopereau Câmpia Europeană. Białystok este cel mai mare oraș din nord-estul Poloniei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dă mâna cu președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, în timpul unei întâlniri în marja Summitului Rusia-Africa de la Soci, Rusia, la 23 octombrie 2019. Fotografie: Mikhail Metzel


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *