Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nimeni nu știe câți români sunt pe acest pământ. Nici vii, nici morți

Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a sesizat din oficiu și a trimis o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Institutul Național de Statistică (INS), cu scopul de a afla care este populația actuală a României și numărul total al cetățenilor cu drept de vot. Acest mister nu a fost deslușit niciodată.

Redau un articol pe care l-am scris în 25 iunie, 2019 pentru Evenimentul zilei:

Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a fost audiat, ieri, în Comisia Economică a Senatului în legătură cu marea nebuloasă a listelor electorale: în timp ce populația țării scade, numărul persoanelor care figurează pe listele electorale crește. Săptămâna trecută a fost audiat și șeful Institutului Național de Statistică, Andrei Tudorel. Președintele comisiei, senatorul Daniel Zamfir se declară tot mai confuz după fiecare audiere.

Daniel Zamfir spune că a inițiat aceste audieri deoarece i se pare ciudat că nimeni nu poate să spună câți români trăiesc pe acest pământ și pentru că asta încurcă foarte mult procesul legislativ și ridică semne de întrebare. O altă comisie încearcă acum modificarea legislației electorale, însă nu există informații clare despre numărul exact de alegători. Săptămâna trecută, șeful INS a recunoscut această situație în fața senatorilor, însă a declarat că poziția pe care o are nu-i permite să comenteze. „Președintele INS a lămurit un lucru care este elocvent. Populația României este într-un proces de scădere. Avem un spor negativ de circa 25% pe an. Asta înseamnă că populația României se împuținează cu circa 70.000 de persoane pe an. Asta e ceea ce ne-a confirmat președintele INS. Eu am ridicat o problemă. Am verificat listele electorale de la referendumul din 2012 și am văzut acolo că sunt 18,2 milioane de cetățeni cu drept de vot. Coroborând cu ceea ce ne spunea președintele INS, că populația scade cu 70.000 de persoane pe an, ar fi trebuit să scădem cu circa 500.000 în această perioadă. În 2019, văzând persoanele înscrise pe listele electorale, am constatat că numărul a crescut cu 700.000. În loc să ne împuținăm cu 500.000 așa cum spune INS, pe listele AEP constatăm că sunt 700.000 de persoane în plus”, a declarat Daniel Zamfir.

În ceea ce privește prezența  șefului AEP în comisie, senatorul a spus că „acesta a fost foarte reticent și nu și-a asumat nimic”. „Este o mare nebuloasă legată de listele electorale, ne învârtim într-un cerc vicios. Nimeni nu își asumă nimic. Am vrut să știm pe ce bază lucrează AEP, dacă folosește date de la Statistică, pentru că datele de la Statistică sunt cele mai relevante, mai ales că recensământul din 2011 a costat 60 de milioane euro și mi se pare absolut aberant ca având acele date la dispoziție, să nu le folosim”, a spus Zamfir.

Recensământ din trei surse

Președintele INS, matematician, a reușit să creeze o confuzie și mai mare. A explicat cum stau lucrurile cu numărul românilor după recensământul din 2011, care a fost „foarte complex”. „Au existat, în 2011, surse administrative care au putut fi folosite și pentru a veni să completăm această bază de date. Aici, trei cifre sunt relevante. Din teritoriu s-au cules 19.200.000, în urma analizelor dublelor înregistrări, s-a ajuns la 18.900.000. În urma completării cu surse administrative, cifra exactă a fost de 20.121.641”, a explicat Andrei Tudorel. Acesta a adăugat că atunci s-a introdus un instrument nou, codul numeric personal. „Din păcate, recensământul s-a desfășurat într-o perioadă politică intensă. Au fost alegeri. Atunci s-a creat această confuzie, între folosirea datelor statistice pentru alegeri, folosirea datelor statistice pentru informațiile publice ale statului român”, a arătat șeful INS.

Evidențele nu sunt puse la punct

Senatorul Adrian Țuțuianu, membru al comisiei, cu o experiență în domeniul statisticii a explicat, ieri, că lucrurile nu sunt chiar așa complicate și că explicația este cât se poate de simplă: evidențele nu sunt puse la punct. „Toți spun diverse. Problema este la instituții, evidențele lor nu sunt puse la punct. Ministerul de Interne trimite datele la AEP, date primite de la primării. Ei, eu vă spun că nu am nicio certitudine că toți cei care au decedat au fost radiați din liste. Când eram președinte la Consiliul Județean Dâmbovița am descoprit că avem 19 000 de persoane trecute de 90 de ani. Așa ceva este imposibil și dacă facem un calcul la nivel de țară iese o sumă astronomică, cred că o jumătate de milion de oameni. De ce nu îi radiază? Pentru că se procedează în felul următor. La deces, certificatul se eliberează la locul decesului. Apoi, comunicarea trebuie să se facă la locul nașterii care trebuie să transmită la Statistică. Și nu se face. Eu cred că prima măsură care trebuie luată este să se scoată morții din evidențe”, a arătat Țuțuianu.

Un alt aspect sesizat de senator se referă la faptul că unii alegători figurează la mai multe secții și s-a dat exemplu pe el. S-a găsit pe o listă din Târgoviște și pe una dintr-o localitate de lângă.

Nu în ultimul rând, spune Țuțuianu, lista electorală este supradimensionată și de moldovenii cu dublă cetățenie. În Vaslui sunt înregistrați 50 000 de oameni, figurează câte o sută într-o garsonieră. Și la Târgoviște sunt înregistrați 5000 de moldoveni și nu i-a văzut nimeni”, a conchis senatorul.

În opinia lui, soluția este la Ministerul de Interne.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Nimeni nu știe câți români sunt pe acest pământ. Nici vii, nici morți”

  • Sa nu ne trezim ca ne-am inmultit peste noapte in progresie geometrica ! Sau asta se va intampla cand pe zona verde ce urmeaza a fi amenajata de dna Clotilde in nordul capitalei vor fi create toate conditiile pentru biciclisti si pentru procreere. Sa ia nota toti primarii din tara, de la dna Clotilde ! A gasit solutia pentru cresterea demografica din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *