Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Niște scîrțari ai Istoriei: Spaniolii

Spaniolii sînt ştiuţi în Europa, printre altele, şi graţie iscusitului hidalgo Don Quijote de la Mancha. Din cîte se ştie, domnul respectiv e întruchiparea lipsei de simţ practic absolut. Din motive necunoscute, el se năpuşteşte cu sabia asupra unei mori de vînt. Nu are importanţă că o drăcovenie precum moara de vînt era la vremea respectivă, faţă de sabia lui Don Quijote, cam ce e azi un bombardier american B 21 faţă de un pistol cu gaz. Importantă rămîne lipsa de simţ practic a iscusitului hidalgo. Nu de alta, dar lui nu-i poate trece prin ţeastă, înaintea atacului, că şi-ar putea strica sabia în aripile morii. O astfel de evidentă criză de pragmatism a fost atribuită, prin extensie, poporului spaniol. Cine merge în Spania se aşteaptă să întîlnească la fiecare pas bravi urmaşi ai lui Don Quijote în materie de trăit aerian.
Nimic mai puţin adevărat.

Dimpotrivă, vizitînd cîteva din marile monumente ale Spaniei, am remarcat de îndată un spirit practic zdrobitor. Cu acest spirit te confrunţi, mai întîi, la Cordoba. Printre chestiile ce trebuie neapărat vizitate, Cordoba numără o clădire trecută în toate ghidurile lumii sub titlul Moscheea-Catedrală sau Catedrala-Moschee. Pînă şi-un ageamiu într-ale religiei ştie că între Moschee şi Catedrală se întinde prăpastia dintre religia creştină şi religia islamică. Hai, Catedrala-Biserică sau Biserica-Catedrală, parcă ar mai fi înţeles! Deşi divizate printr-o schismă celebră, cele două confesiuni – catolică şi ortodoxă – aparţin, totuşi, aceleiaşi religii: creştine.
Dar Moschee-Catedrală, chiar că e aiurea!

Cum s-a ajuns însă la acest fier de lemn care e Moscheea-Catedrală din Cordoba?
Foarte simplu.
Graţie spiritului practic al spaniolilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4

Un comentariu pentru articolul „Niște scîrțari ai Istoriei: Spaniolii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *