Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare au loc la 1 decembrie

Nomenclatura sărăcimii se bate să ia locul nomenclaturii bogaților

Primii ani de după decembrie 1989 se aseamănă în istoria naţională cu anii 1945-1947 şi 1871-1875.
Despre perioada imediat postbelică s-a mai scris. Anticomunismul dogmatic pune mişcările de stradă exclusiv pe seama comuniştilor teleghidaţi de la Moscova. Comuniştii au şi ei un rol, desigur, în convocarea şi organizarea manifestaţiilor. Nu pot revendica însă amploarea fără precedent a marşurilor şi mitingurilor. Dincolo de aerul de Stînga, respirabil nu numai în România, dar şi în mai toate ţările europene, stă bătălia reală, pe viaţă şi pe moarte, dintre clase.

Nu e un tic al propagandei comuniste teza sărăcimii ridicate împotriva bogătaşilor. E o realitate. O realitate mult mai nuanţată decît cea din broşuri şi manuale. Sărăcimea simţise c-a venit momentul să ia locul bogătaşilor: în administraţie, în politică, în privilegii. Sau, ca să fim mai exacţi, nu sărăcimea, ci nomenclatura sărăcimii. Alcătuită atît din săraci, pur şi simplu, dar cu acces la carte, cît şi din mic-burghezi, ba chiar şi din bogătaşi care se foloseau de „popor”, de „mase” pentru a-şi rezolva interesele. Nomenclatura sărăcimii se bate să ia locul nomenclaturii burgheze.

Mult mai convingătoare e această bătălie între anii 1871-1875. Politiceşte, se confruntă Partidul Liberal, mai precis Coaliţia de la Mazar Paşa, şi Partidul Conservator, îmbătrînit la putere. În planul metaforelor, se înfruntă „roşii” cu „albii”, „poporul” cu „ciocoii”. Practic, războiul e angajat între două clase: burghezia, din care se detaşează negustori precum jupîn Dumitrache al lui Caragiale, şi boierimea. Noua clasă socială e în ascensiune. Are nevoie însă, pe lîngă bani, deţinuţi deja, de posturi în administraţie. Posturi folosite pînă atunci de conservatori pentru propriile aranjamente. Posturi rîvnite de liberali pentru a-şi promova propriile interese. La rîndul lor, nomenclaturiştii regimului Conservator se apără cu îndîrjire: refuzul de a pleca de la putere, falsificarea alegerilor, organizarea şi finanţarea bandelor de bătăuşi de stradă. Împotriva guvernului se ţin lanţ adunări cu discursuri violente, variante orale ale articolului lui Rică Venturiano, şi strigăte de luptă din auditoriul supraîncălzit. Cum regimul opune forţa poliţienească, mişcările de stradă degenerează în încăierări. Violenţa nu se transformă, însă, în revoluţie. Totul aminteşte de Caragiale, cu păruieli încheiate la un şpriţ, cu împuşcături ce nu provin de la insurgenţi, ci de la cei care petrec Lăsata Secului.

Această atmosferă intens politizată, cu ieşiri în stradă ale Opoziţiei, cu discursuri gravide de cuvinte mari, se regăseşte în primii ani postdecembrişti. Ca şi în cele două momente anterioare, bătălia politică e doar vîrful icebergului. În realitate, se confruntă nomenclatura vechiului regim, care ţine să-şi conserve privilegiile prin travestire în forţă democrată, şi noua nomenclatură, care vrea să-i ia locul.

Peste cîţiva ani, pasiunea politică se va subţia, strada va fi înlocuită cu Parlamentul. Confruntărilor cu ghioage le vor urma dosarele livrate presei şi discursurile anticorupţie. Ascunzînd aceleaşi interese bine precizate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *