Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nostalgia Imperiului Otoman în politica de azi a lui Recep Erdogan

1. Scriam cîndva (şi undeva, nu mai ştiu unde) că pentru a înţelege politica externă din prezent a unei ţări se cere să vezi ce scriu manualele de Istorie din ţara respectivă despre trecutul ei.
Dădeam şi unele exemple, din care ţin să aleg doar două:
Cum să nu-şi asume Federaţia Rusă o politică imperialistă, cînd manualele şcolare cîntă umilirea lui Napoleon şi Hitler?

Manualele de Istorie a Ungariei invocă trecutul în care ţara vecină (şi mau mult sau mai puţin prietenă) împărţea cu Austria o halcă din Europa.
Manualele noastre elogiază felul în care ne-am apărat, „rîul, ramul“.

După lectura cărţii de false memorii – Amintirile unui oraş – Istanbul, iscălite de Orhan  Pamuk, simt nevoia unei nuanţări:
Pentru a înţelege politica externă a unei ţări trebuie să vedem şi ce scriu despre trecutul acesteia marii oameni de cultură.

Alexandr Soljeniţîn le-a tras clapa Occidentalilor cînd a început să deplîngă umilirea Maicii Rusii de Lumea postcomunistă.
Un alt rîzgîiat al Occidentului, Orhan Pamuk (Premiul Nobel pentru literatură) împărtăşeşte aceeaşi viziune despre trecutul numit Imperiu Otoman.

Direct şi indirect (printre rînduri), dai în cartea sa peste nostalgia violentă după măreţia Imperiului Otoman de altădată, cînd Occidentul căpăta febră doar la auzul cuvintelor Turci, Spahii, Sultani, Ieniceri.
Mai mult, Orhan Pamuk îndrăzneşte să conteste momentul Ataturk în istoria modernă a Turciei pentru ceea ce el numeşte contestarea trecutului de mărire şi de glorie numit Imperiul Otoman.

Contrar imaginii de la noi, Orhan Pamuk descrie civilizaţia Otomană ca una superioară chiar civilizaţiei europene de la vremea respectivă.
Dincolo de surpriza de a afla că a existat o mare civilizaţie, numită otomană pentru noi, românii, stîlcite mental de Istoria învăţată la şcoală, nostalgia lui Orhan Pamuk ne explică întreaga politică prezentă a Turciei lui Erdogan.

2. La Librăria de pe Bulevard, dirijată de o doamnă tipic librăreasă (de cîte ori mă vede se interesează cînd o să-mi apară o nouă carte), găsesc, într-o colecţie înfiinţată aventuros de o editură cărticica lui Maxim Gorki, Copilăria.
Copilăria de Maxim Gorki!!!

Ca naratorul central din În căutarea timpului pierdut, după ce a muşcat din Madlenă, izvorăşte în mine, ca bulbucirea de petrol din pămîntul colonistului sărac, trecutul numit copilărie.
Copilăria, La Stăpîn şi Universităţile mele, iată alături de Balzac şi Tolstoi, lecturile mele grele de pasiune, înlesnite de lentoarea cu care se scurgea apa, din ţeavă, în găleata plasată dedesubt.

Să mă explic.
Pe vremea copilăriei mele, în Găgeşti Deal nu exista ca sursă de apă potabilă, decît o ţeavă de alamă ieşind din baza de jos a unui dig de pe torentul Vîrvănoaia.
Strînsă sus, în spatele digului, apa se scurgea în pămînt, se filtra şi ajungea (curată, ziceam noi) într-o ţeavă de aluminiu, nu-mi amintesc de cine meşterită acolo. Zilnic maică-mea mă trimitea pe mine, șase – șapte ani cu o căldare barosană să aduc apă de la jgheab (aşa i se spunea sursei).

În vremuri ploioase, apa se mai scurgea cît de cît.
Pe secetă însă, ţeava lăsa se se scurgă un firicel de apă, ca rachiul dintr-un alambic.
Umplerea unei găleţi cu apă dura şi cîte două ore.
În tot acest timp, eu citeam.
Citeam cu o pasiune pe care n-o mai am acum, cînd citesc din interes (ce eseu îmi iese din afacerea asta?!), pasiunea lecturii viciu.
Înghiţeam de-a valma tot ce-mi cădea în mînă.
Singur printre duşmani (roman sovietic), Tînăra Gardă, Balzac, Tolstoi, Maupassant, Gorki.

Aici la jgheab, am citit eu trilogia lui Maxim Gorki.
Din lectura Copilăriei, reţin imaginea copilului Peşkov citind, lungit pe burtă, despre barbarii care mărşăluaiu spre Roma, întrebîndu-se:
Unde-i Roma?
Unde-i Roma cea măreaţă?

Eu, copilul Ion Cristoiu din Găgeşti Deal, la o distanţă de mai mult de jumătate de secol, citeam despre ceea ce citea celălalt copil, Peşkov, viitorul Gorki şi reţineam, ca şi copilul rus, puternica imagine a barbarilor căutînd cu privirile, prin Întunericul barbar al Planetei, Roma, Roma cea măreaţă, cu lumini arzînd seducător.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Nostalgia Imperiului Otoman în politica de azi a lui Recep Erdogan”

  • Intr-una din prezentele Dvs pastila sau potcast spuneați facind referire la Rusia despre memoria unei națiuni
    Așa cum rușii ca națiune de la Petru cel mare au memoria imperiala și turcii de la căderea Constantinopolului pina azi au memoria unui mare imperiu
    Nu este de condamnat cred eu dorința unuia sau altuia din conducătorii acelor națiuni de a încerca sa se așeze in istorie cit mai aproape de numele glorioase ale trecutului lor
    In opina mea de condamnat poate sa fie doar felul in care ajung sa facă asta

  • @Online
    INFORMATIA ZILEI
    Boris Johnson ar putea fi viitorul șef al NATO – presa britanică
    https * ://www. * g4media * .ro/boris-johnson-ar * -putea-fi-viitorul- * sef-al-nato-presa * -britanica. * html
    Acum….Recunosc Online…am si Eu micile Mele rautati…acum cateva luni basescu si-a trimis oamenii la hotelul lui draga stolo ramada sa negocieze cu a saptea falanga a securitatii respectiv sipa…bine..oficial aia cu epoleti aurii se numesc anp…administratia nationala a penitenciarelor…Au Venit In Fata Ochisiorilor Mei de cateva ori fara sa-i caut Eu pe ei…II Am In Vedere…asadar…sa revin la subiect…oamenii lui basescu au negociat cu securistii aia pentru 2 camere din cele 7 modernizate la targsor pentru fetele lui…elena din troia si ioana notaritza care dadea numai mega tunuri…au inceput sa apara niste sume…ca si info…se pare ca „s-a batut palama”…iohannis….inca de acum sa negocieze pentru nevasta-sa carmencita..poate ceva mai aproape…GHERLA…sa zicem…monica iacob ridzi parca….poate ii recomanda cel mai bun „apartament” de acolo….e mort iohannis…mort ingropat si cu pomana facuta…politic vorbind…adica nici sa stearga praful dupa clante la nato nu se mai califica…s-au fript astia cu geoana…a adat el o spaga frumoasa…dar conserva…l-au pus aia sub bec..i-au retras accesul la informatii clasificate..si de o incompetenta…care va ramane STANDARD…vorba lui ion ilici kgb trilion triliescu…”prostanacul”…
    Toate Bune Online!!!

  • Istanbul: Amintiri și oraș – Orhan Pamuk, Maureen Freely
    O evocare strălucitoare, pe rând intimă și panoramică, a unuia dintre marile orașe ale lumii, de către cel mai important scriitor al său. Orhan Pamuk s-a născut în Istanbul și încă locuiește în clădirea familiei unde mama lui l-a ținut prima dată în brațe. Portretul său al orașului său este, așadar, și un autoportret, refractat de memorie și de melancolia – sau h?z?n – pe care toți Istanbullușii o împărtășesc: tristețea care vine de a trăi în mijlocul ruinelor unui imperiu pierdut. Cu fluiditate cinematografică, Pamuk se mută de la părinții săi plini de farmec și nefericiți la vile superbe, decrepite, cu vedere la Bosfor; de la apariția conștiinței sale de sine până la scriitorii și pictorii – atât turci cât și străini – care aveau să-și modeleze conștiința despre orașul său. La fel ca Dublinul lui Joyce și Buenos Airesul lui Borges, Istanbulul lui Pamuk este o întâlnire triumfătoare a locului și a sensibilității, frumos scrisă și extrem de emoționantă.
    Istanbul: Memories and the City – Orhan Pamuk, Maureen Freely
    A shimmering evocation, by turns intimate and panoramic, of one of the world’s great cities, by its foremost writer. Orhan Pamuk was born in Istanbul and still lives in the family apartment building where his mother first held him in her arms. His portrait of his city is thus also a self-portrait, refracted by memory and the melancholy–or h?z?n– that all Istanbullus share: the sadness that comes of living amid the ruins of a lost empire.With cinematic fluidity, Pamuk moves from his glamorous, unhappy parents to the gorgeous, decrepit mansions overlooking the Bosphorus; from the dawning of his self-consciousness to the writers and painters–both Turkish and foreign–who would shape his consciousness of his city. Like Joyce’s Dublin and Borges’ Buenos Aires, Pamuk’s Istanbul is a triumphant encounter of place and sensibility, beautifully written and immensely moving.
    Categories:Reference – Writing Year:2006 Edition:1st Vintage Intl. Edition, July 2006
    Publisher:Vintage International Language:English Pages:463
    ISBN 10:1400033888 ISBN 13:9781400033881 File:PDF, 16.15 MB

  • Perspective globale despre Orhan Pamuk: existențialism și politică – Mehnaz M. Afridi, David M. Buyze (eds.)
    Explorează teme existențiale și politice în opera lui Orhan Pamuk și investighează contradicțiile aparente într-o arenă în care islamul și democrația sunt adesea văzute ca termeni opuși și ireconciliabili. Temele existențiale se adâncesc în nuanțe literare din Pamuk care discută despre dragoste, fericire, suferință, memorie și moarte.
    Global Perspectives on Orhan Pamuk: Existentialism and Politics
    Mehnaz M. Afridi, David M. Buyze (eds.)
    Explores existential and political themes in Orhan Pamuk’s work and investigates the apparent contradictions in an arena where Islam and democracy are often seen as opposing and irreconcilable terms. Existential themes delve into literary nuances in Pamuk that discuss love, happiness, suffering, memory and death.
    Categories:Poetry – American Poetry Year:2012 Edition:1 Publisher:Palgrave Macmillan US
    Language:English Pages:212 ISBN 10:134929568X ISBN 13:9781349295685
    Series:Literatures and Cultures of the Islamic World File:PDF, 3.39 MB

  • sincer , textul asta are prea putina legatura cu titlul … dl cristoiu vrea sa scrie zilnic cu orice pret si mie mi se par textele tot mai slabe , de la o vreme incoace … un amestec de toate pentru toti … as dori mai multa rigoare , mai multa atentie (e site-ul unui scriitor , totusi ) …il mentioneaza pe erdogan in titlu , dar scrie mai mult despre lecturi din autorii rusi citite in gagesti deal … eu sunt dezamagita , am mai multe exigente si pretentii …

    • @enia
      Pai ce sa scrie de erdogan…simbolistica e clara…cu iatagane…cu semilune…cu Sf Sofia moschee…nevasta-sa zicea ca haremul era scoala de fete/educatie…pare clar…ce ar mai fi de spus…Dl Ion Cristoiu are un Articol clar si structurat…daca vreti detalii despre subiect…mustafa kemal atatürk….cu toate pacatele lui era baiat subtire…de comitet…fata de erdogan…asta e plecat rau pe un film nasol…asta e fondatorul Turciei moderne….mai are si numele lui…uitati ce spunea…“Islam, this absurd theology of an immoral Bedouin, is a rotting corpse which poisons our lives.” -Mustafa Kemal Atatürk-„Islamul, această teologie absurdă a unui beduin imoral, este un cadavru putrezit care ne otrăvește viața”.”…incercati sa spuneti azi asta in Turcia…ca fondatorul Turciei a spus asa ceva…acum..revenind la erdogan…asta a facut un singur lucru bun…culmea ironiei…la jumatatea lui iulie 2016 ajungeam la mare la Mangalia exact in noaptea in care aia incercau sa dea o lovitura de stat in Turcia…se pare ca Putin l-a informat pe Erdogan…asa ca acolo..”e prietenie mare acum”…si ce a facut turcu asta…bun…dupa acel puci…care nu era un lucru neobisnuit in Turcia a epurat toata armata de cadrele care aveau studii militare pe afara…banuiesc ca in america in special…pai cam asta e tot…vedeti aici la Dvs la Romania…cati din ofiterii superiori cu functii de comanda importante sunt cu studii prin sua pe la nato….ciuca de exemplu…degeratu…chiar imi e sila sa spun EU mai mult…..
      Toate Bune!!!

    • Enia, tu ai vrea mai riguros, eu as vrea mai spre literatura (cum e acest articol), cum sa ne impace chiar pe toti cu acelasi text? Ai spus bine ca e site-ul unui scriitor, site de stiri nu e, iar pentru analiza politica riguroasa mai revino pe aici, face si din aia, stim bine cu totii.

      • cand am scris riguros m-am referit la modul de exprimare , apar destule erori pentru site ul unui scriitor … nimeni nu vrea stiri , pe un blog … in rest ce am scris ramane valabil … eu nu fac parte din cei care ii ridica osanale maestrului , nici nu cred ca tot ce spune e litera de evanghelie … mai citesc si eu , ca o sursa complementara …cu unele sunt de acord , cu altele ba … cand ma dezamageste, dincolo de linia rosie, ma exprim direct … in cazul de fata , textul nu are legatura cu titlul , dupa parerea mea …

  • Domnule Ion Cristoiu
    Spuneati de Carti…
    Noi in Romania avem un mare cititor…bine cititor…in argou e sabie cu doua taisuri…a citit mult omul asta…basescu traian petrov…mai tineti minte gluma aia de prost gust…cand in 2004 la dezbaterea televizata l-au intrebat ce carte a citit ultima oara…si a spus…”la portile levantului”…in 2009…tot aceiasi carte o citea…nu o terminase…intrebari si raspunsuri fabricate de sistemul securist din Romania…
    Eu…mai putin cu literatura…Am Citit Copil Fiind Jules Verne…nu chiar pe toate…vreo 15-20 din Povesti…Walter Scott Ivanhoe…Daniel Defoe…Robinson Crusoe…Robert Louis Stevenson…Comoara din Insula…astea mi-au placut…eram copil…tanar…dupa asta cu alea tehnice mai mult…ultima carte pe care am citit-o…Karl Grunberg…Ard Zarile…sau in traducere adliteram…”Brennende Ruhr-Arde Ruhr-ul”…foarte interesant…autorul nascut la Focsani…marxist…e posibil sa „se repete istoria”…tot pe acolo…prin Germania…atunci cu industria chimica si carbuni…acum tot cu industria chimica dar fara gaze…
    Toata Stima Maestre!!!

  • Maestre am vizionat Jurnalul Video. Total de acord cu dvs. referitor la discursul lui Orban.
    Am citit pe inPolitics.ro traducerea discursului și sunt sută la sută de acord cu opiniile lui Orban exprimate referitor la situația actuală a Uniunii Europene, da, poate fi considerat un discurs istoric.
    *

    Uniunea Europenă nu reușește nici măcar să înțeleagă ce i se îmtâmplă, darmite să fie capabilă să ia măsuri corecte.
    Criza energetică este reală, costurile sunt uriașe, iar toată activitatea omenirii este dependentă de electricitate.
    Vă rog să vă gândiți doar la costurile enorme cu transportul urban sau pe căi ferate efectuat cu locomotivele electrice.
    Eu nu știu care este consumul unei rețele de metrou ca a Parisului, sau a Londrei, sau a Berlinului.
    Este foarte posibil ca aceste orașe să fie blocate din cauza costurilor imense a energiei electrice. Pur și simplu rețeaua de metrou să fie întreruptă, vă dat seama ce înseamnă asta?
    Apoi nu există alternative în cazul întreruperii curentului. Orașele nu au sisteme modulare de baterii de capacitate mare care să preia consumul. Asta înseamnă milioane de calculatoare din birouri oprite, iluminat urban întrerupt, magazine, case de marcat, lifturi moarte. Orașele ar intra in haos.
    Se poate ocolii o asemenea situație? Da, se poate. Delimitarea totală față de războiul din Ucraina, ridicarea sancțiunilor și încetarea imediată a trimiterii de armament și bani. Apoi revenirea imediată a produceii cu metode clasice a energiei, adik cărbune.
    *
    Guvernul României trebuie urgent, dar urgent schimbat. Nu este în stare să facă față, toți miniștrii sunt incompetenți. Nu sunt în stare decât să fie ultimii obedienți în fața deciziilor UE.
    Încă și încă sunt supușii amărâți ai Germaniei.
    Acum ajutăm iar, și iar Germania, le dăm contracte.
    Guvernul a aprobat un Memorandum pentru achiziția a 12 locomotive cu hidrogen construite în Germania. Aceste locomotive sunt în faza de proiectare, nici măcar nu există un prototip.
    Probabil s-au gândit să realizeze prototipul pe banii românilor.
    Asta după ce firma Wiebe a primit un contract prin încredințare directă de reabilitare CFR.
    Adik nu mai există firme românești care pot să facă asta?
    Bre Ciucă, germanii ne consideră țărani mămăligari de aia nu fac investiții în România, ne folosesc doar la sparanghel, iar noi ne lăsăm mulși de bani. Ăsta-i jaf!
    Și ce draq sunt „locomotivele cu hidrogen”!?
    Cine crede ce spune PSD că Virgil Popescu s-a dus de capul lui în SUA și nu trimis de Guvernul de coaliție se înșeală.
    PSD ca și PNL urmează neabătuți programul de destructurare a sistemului energetic românesc, închiderea de mine etc.
    Virgil Popescu este în SUA pentru a cere ca pe banii noștrii să se urgenteze experimentul SF cu reactoarele modulaere mici (SMR) care și ele sunt în faza de cercetare.
    Adik Ciucă angajează România să plătească proiecte utopice, neomologate.
    Mai Ciucă te mai întreb încă o dată, tu când ai îmbrăcat haina militară, și când Iohannis te-a pus premier pentru cine ai depus jurământul? Nu pentru România?
    *
    Maestre, văzând poza doamnei Zelensky de pe coperta Vogue, fotografiată frontal stând jos, cu picioarele defăcute, mi-am adus aminte de un film Basic Instinct, mai precis de secvența când Sharon Stone stă în fața anchetarorului și la un moment dat își desface picioarele spre uluirea totală a ancheratorului.
    Nu știu de ce doamna Zelensky a ales tocmai acestă postură, cui îi face acestă invitație.

    • @
      ‘tu când ai îmbrăcat haina militară, și când Iohannis te-a pus premier pentru cine ai depus jurământul? Nu pentru România?’

      Maestrul a spus ca in democratie nu exista tradatori. De unde rezulta ca in tara asta, democratica, nu exista tradatori. Unu nu gasesti!

      Io zic ca am fi singura tara din Univers care n are…barim un tradator,
      insa daca Maestrul a zis ca n avem tradatori, deci atat de unici sintem, aia e.

      Spre deosebire de Maestru io zic ca tara a cam colcait si creca inca mai colcaie de tradatori, cred ca ei sint printre cei mai tari…cel putin din galaxia asta, daca nu cumva din intreg Universul, si mai zic ca tre sa le ridicam statui, aurite chiar, …ca sa reziste peste timp, barim generatiile viitoare sa stie cum arata un tradator si cum poate fi recunoscut, daca noi, generatiile de acum sintem impotenti in privinta asta.

      • @Adriana a scris pe 27/07/2022 la 12:17 Si Online
        Ba da…exista tradatori…chiar daca esti civil…nici nu trebuie sa faci armata…infractiunea e prevazuta in Codul Penal…uite
        1.Art 394 Trădarea | Codul Penal
        2.Art 395 Trădarea prin transmitere de informaţii secrete de stat | Codul Penal
        3.Art 396 Trădarea prin ajutarea inamicului | Codul Penal
        4.Art 398 Înalta trădare | Codul Penal
        Pedepsele merg pana la 25 Ani…
        Acum…Adriana…poate nu stii cum explodeaza hidrogenul…cat despre purcelusul…mangalita…cum il „alint”…EU…sa-l „descriu”…
        nicolae ciuca
        1.baiatul soferului generalului cioflina acolitul lui victor atanasie stanculescu
        2.unii ziceau ca in 1995 era la viena capitala spionilor rezerva de racoritoare a lui adrian nastase
        3.facut general in 2003 de iliescu
        4.a purtat in iraq o batalie ce se terminase cu o saptamana inainte
        5.doctorantura lui a fost scrisa de un asistent universitar de la acea vreme…cunosc procedura din sistem…de la ofiteri superiori…
        6.nevasta lui…la trecerea in rezerva din dgia a fost avansata de la plutonier la colonel…unic in ierarhia militara…6 grade ofiter dintr-o lovitura si asta doar ca sa incaseze o pensie de trei ori mai mare…umbla vorba ca acum vrea sa-l ia si pe hapau consilier ca sa nu macane de asta si de niste achizitii facute cand era el sef mstm…pirahnia sa zicem…
        7.baiatul lui lucreaza la banca unde stapanul lui iohannis si-a pitit muuulti bani…unii au luat urma banilor…cica sunt la viena…copilashul asta…care era in piata la proteste in 2017…steven van groningen…stie…iar banca implicata i-a facut lui iohannis o oferta de marire a chiriei pentru unul din imobilele din sibiu…unic in istoria imobiliarelor…baiatul lui ciuca…probabil e angajat acolo sa „stea de sase”…
        Ce ar mai fi de spus…ciuca…vopsit mason…cu licurici…in realitate un oltean hot din gasca academiei fortelor terestre de la sibiu…sunt mai multi…o va termina prost…nu are pic de inteligenta…va fi sacrificat urat de tot de cei din jur avand in vedere ce va urma…
        iohannis are vreo 17 dosare penale…asta o termina si mai prost cu nevasta lui cu tot…fata fostului sef al securitatii sibiu…cunoscut ca “nurca” sau “blanarul”
        Toate Bune!!!

  • Scriam cîndva (şi undeva, nu mai ştiu unde) că pentru a înţelege politica, din prezent, a unei oarecare ţări, e de folos să vezi ce scrie in Istorie Viitorului acelei tari, scrisa cu ‘dorinte inca neimplinite’.

    politica imperialista din prezent e nascuta din dorintele imperialiste manifestare peste veacuri, insa ea e tesuta mai cu seama din dorintele care inca nu s-au implinit, insa isi cauta implacabila implinire.

    spre ex dorintele manifestate pe vremea ‘razboiului mondial’, insa ramase neimplinite, isi cauta si isi vor cauta nasterea in Realitate, negresit.
    noi stim ‘despre Viitor’ cautind in Trecut dorinte ramase neimplinite, deci Istoria Trecutului e de folos si prin faptele devenite Realitate, insa mai cu seama prin fapte care s-au aratat la fata, insa n-au reusit sa se si nasca, definind Realitatea.

    (mai altfel spus, …e un simplu exemplu, dorintele manifestate pe vremea lui Hitler, insa ramase neimplinite, sint fix cele care definesc temelia unor politici de azi, pentru ca Dinamica Dorintelor ne spune ca in Univers orice dorinta se implineste in mod implacabil, prin urmare chiar si cele manifestate in ‘razboiul mondial’ )

    deci putem spune ca dorintele manifestate pe vremea imperiului otoman, insa ramase neimplinite, au fost tinute…in minte!, pina cind…le vine Sorocul, vremea potrivita pentru ca ele sa se nasca, din minte…ca acolo erau tinute, in Realitate, definind o.

    • deci nu e o nostalgie, ci o ‘tinere in minte’, ca la ‘adunare’, ce e tinut in kinte urmand a fi ‘adunat’ la Realitate, atunci cind ea va deveni compatibila cu ceea ce e ‘tinut in minte’, adica ‘dorintele ramase neimplinite’

    • @Online
      Turcia are 80% inflatie acum….iar Romania este intr-o mizerie si mai mare…ford romania a fost cumparat de ford turcia…m-as gandi la asta….

  • Bună dimineața domnule Ion Cristoiu,
    Numele meu este Ion Lăncrănjan. Nu-i așa că vă amintiți de mine? Față de cum eram atunci când am vorbit direct, o dată sau de două ori, prin anii 90, statutul meu s-a schimbat un pic. Sunt Doctor în Fizică, având calificativul Excelent, Summa cum Laude. În rest, fiți liniștit, sunt tot un fel de boșchetar bătrân. V-am văzut intervenția referitoare la arma laser. M-am amuzat mai ceva ca la filmul „Marele blond cu un pantof roșu”. De ce nu-l întrebați pe vărul dumneavoastră Vasile despre prima tentativă a lui Ceaușescu de armă laser românească? Dacă-l întrebați, sunt sigur că în mintea lui va pluti întrebarea cât de multe știe și poate dovedi cel care vă scrie acest mesaj. Destul de multe, chiar foarte multe.
    În altă ordine de idei, vărul dumneavoastră mai lucrează în sistem? Știți, ca tânăr stagiar detașat în laboratorul militar de laseri din IFA Măgurele, am avut privilegiul de a lucra cu domnia sa. În aceea perioadă, domnia sa, sub acoperirea de maistru militar ranga 5, funcționa ca șaman vrăjitor al tribului telemetrie laser. Adică, mai făcea dansul ploii pe lângă copârșeele de telemetre laser când veneau generalii lui Ceaușescu în inspecție. Țin minte și acum cum am început prima sarcină mai importantă -să fac releveul unui telescop cu prisme de colimare de pe calea de emisie laser a unui telemetru laser periscop suedez, producție din 1967-68 a actualei firme SAAB. Am și acum releveurile după componentele acestui telescop, schițe/desene tehnice pe care tronează semnătura olografă a unui anume general Necșoiu, îl știe vărul Vasilică. Îl știe și colonelul Alexandru Grumaz, ăla de scrie serialul „Cum a dispărut industria de apărare română?”.
    Deci, cum facem să parvină opiniunii publice române cum s-a făcut și cum se face arma laser românească?
    Ca să nu uit, de vă spun unii și alții Coroiu?

    • Bravo! Esti tare.

      • @Fane a scris pe 27/07/2022 la 06:37
        Ati…..fost….tari….
        IA CAUTATI ASTA….LA ARMATA VOASTRA…AUSPEN….AUTOSPECIALA PENTRU DETECTAREA PARAMETRILOR EXPLOZIILOR NUCLEARE….VEDETI CA TATA V-A FACUT-O….ERAU 3 PARAMETRII CE SE MASURAU….PUTEREA EXPLOZIEI NUCLEARE IN KILOTONE/MEGATONE…..AZIMUTUL…SI INCA UNUL…..DUPA 1989 TATA SI-A CERUT BANII PE CONTRIBUTIA/INVENTIILE LUI DAR NU ERA BAZA DE CALCUL….IN SCHIMB AVETI VOI BAZA DE CALCUL PENTRU PENSII SPECIALE SI SPOR DE DOCTORANTURA IN REGIM BOLOGNA…
        BLEAHHH

    • @Ion Lăncrănjan, Dr. a scris pe 27/07/2022 la 06:21
      DOCTOR IN CE????????
      Ati spus ce pe aici….TATA in anii 1970-1980….A lucrat in Cercetare in Armata…A Avut 3 Brevete De Inventie…Si 18 Inovatii…..PENTRU AUTENTICITATE CAUTATI ASTA…A 19-a Sesiune De Comunicari Stiintifice A Academiei Militare…Bucuresti 16-17 Noiembrie 1982….29.18…”Cu privire la determinarea puterii exploziilor nucleare prin masurarea parametrilor emisiei de lumina”…Inginer Mihai Constantinescu Colonel Inginer Titirica Florian din UM01642 Bucuresti….nu a putut sa-si dea Doctorantura ca era jumatate Croat si a dat „prost la dosar” la elena ceausescu….ifa…magurele….Parintii Mei au fost detasati pe platforma la IFA..in anii…’80…de la armata…Valentin Ceausescu…avea bun simt…Mama imi spune ca saluta lumea ca un om obisnuit…..doctori in ce????…vorba lui TATA…”actiunea razelor de luna asupra papucilor de guma”…..laseri….a lucrat si TATA cu „laseri”…..platforma magurele…1990-1994…pai am facut liceul acolo…atunci…nu as scoate capul din pamant…sa fiu in locul unor „doctori”…”generali”…

      • Constantinescu Valentin-Ionuț,
        Sunteți un substitut al lui Ion Cristoiu-Coroiu? Din comentariile incoerente emise, tipice pentru trompetele lui Putin sub acoperirea de propa-gandiști DGIA surexcitați de tâmpiții civili care nu înțelege, se înțelege ceva cum că TATA lu’ du’voastră, ca meletar ceaușist, a trecut sau, ca să folosim terminologia folosită a lucrat in Cercetare in Armata. Fiind 50%croat nu l-a lăsat țața Leana să-și dea doctoratul. A lucrat la cele 40-50 de camionete Tudor Vladimirescu care rugineau pin curtea IFA până prin 1982-83 și erau botezate autospeciale pentru detectarea exploziilor nucleare. În sensul că atunci când măsurau emisia de lumină de la explozia nucleară erau carbonizate, cu echipaj cu tot.
        O să vă dezamăgesc: sunt Doctor în Fizică, specialitatea Optică, Spectroscopie (aștept comentariile golănești idioate despre acest cuvânt, emise, de obicei de meletaurii idioți neaoși și patrihoți), Laseri, Plasmă.
        Ion Cristoiu-Coroiu nu scapă de întrebările din mesajul adresat lui.
        Amice, dacă ai fost idiot și ai făcut liceul la Măgurele și nu ai scoate capul din pământ este strict problema ta !!!! Nu îmi impune mie ce ar trebui să fac că se poate termina rău de tot !!!

        • @Ion Lăncrănjan, Dr. a scris pe 27/07/2022 la 18:43
          Daca dumneata esti”doctor” si ajungi sa jignesti si sa ameninti….esti vai…una din fosilele dupa platfoma magurele care se tarsiau in acele autobuze galbene in anii ’90 cel mult…cu indulgenta….Tata…A Fost Inginer….Cercetator Stiintific Principal la Comandamentul Trupelor Chimice UM01642/UM01778 Sos Oltenitei Nr 225…Niciodata Militar sau Cadru la Chitac la Unitate….dar daca tot esti asa doctor…mergi acolo..pe oltenitei 225 si masoara o sursa radioactiva….iti spun si ce e..U235….vezi sa nu stai mai mult de 15 minute pe la gemuletzul ala galben….iti scoti mandibula cu totul in 3 luni….cancer galopant….vezi ca e la 6 m adincime sub un laborator care-l vezi din strada…nu are etaj…nimic..doar parter…acolo a Lucrat Tata 17 ani……cat despre voi aia dupa platforma ifa magurele….puneti varza…conopida..pastarnac..leustean pe acolo…e mai profitabil si mai stiintific….
          Incearca pe viitor sa nu mai jignesti….ca sa ma simt amenintat de o fosila…macar daca erai dinozaur…
          Hai Traiasca PCR-pile cunostinte relatii si mai era o vorba…”dottore no posso caccare” sau daca vrei altfel…”dottore non posso cagare”…vezi cum da in italiana..

          • Regret sincer că v-am cauzat dureri de cap, vă mai amintiți de chestia aia cu simțirea unui vid dureros în cap. Otobuzele alea galbene au dispărut până prin 96-98. Erau de la Autobuzul București și erau folosite pentru trafic pe ralția București-Istanbul.
            Regret sincer că o să vă dezamăgesc: nu o să fiu atât de idiot ca să mă prindeți, și pe gratis, pe Olteniței 225, pe lângă sursa aia de U235. Dacă la Comandamentul Trupelor Chimice UM01642/UM01778, nu aveau altă distracție decât să stea să facă plajă la sursa aia de U235, nu am ce să le mai fac. Ata ete!!! În unele cazuri, nici măcar cititul ziarelor de partid nu mai poate ajuta !!! Se poate crede că băieții de acolo erau constipați și fă-ceau plajă la sursa aia de U235 ca să ”dottore posso caccare” sau daca vrei altfel…”dottore posso cagare”. Nu am cunoștiințe atât de intime de italiană.
            Cu o idee sunt de acord: IFA-Măgurele nu a produs, nu produce și nu va produce rezultate, în general, în special în domeniul militar, ca să compensese, măcar parțial, investițiile imense făcute în ultimii 75 de ani, în principal prin sacrificarea bunăstării contribuabililor. By the way, ce mai știi despre ELI-NP, ăl mai tare laser din lume? Unde sunt rezultatele obținute cu acest laser realizat de francezii de la THALES? Acum, demolarea a ce este construit, mai ales clădiri noi, ca să pună varză, leuștean, conopidă nu prea este clar dacă ar rentabil.
            Am fost extirpat din IFA-Măgurele pentru că am fluierat în biserică cele din aliniatul de mai sus în 1992.
            Nu am nici un fel de contract ca să îmi regulez mintea cu dozimetria nucleară.

          • Asa e….
            Ai Mei s-au pensionat fara pesie speciala in 1997 1998..
            Tata avea 2 milioanea adica vreo 100$….Mama mai putin….
            Tata si-a luat niste ore la Electronica in 1997….avea multi colegi pe acolo…eram student in anul 3….treceam in 4…in 1997…1998….
            Restul….
            Numai Bine!!!
            ps.s-au pensionat dupa firma lor….nu mai lucrau la stat….Mama din 1991…Tata din 1994…

        • @Ion Lăncrănjan, Dr. a scris pe 27/07/2022 la 18:43
          Inca o tema de cercetare….
          „Cu privire la folosirea traductoarelor fotolelectrice in dozimetria individuala a radiatiilor nucleare”.
          Dupa ce finalizati studiul acestor probleme… de fizica nucleara….mai discutam…
          ps….optica electromagnetica sau mecanica cuantica si EU prin Facultate…vreo 7 ANI…nerepetati…”doctorantura”…NICIODATA.

          • dl Constantinescu,de ce trebuie sa intrati in polemica cu diversi doctori? daca dai din gresala peste doctorul Ciomu? Nu te temi?

          • Nici o reacție țonțonel?

          • Alex-felcer a scris pe 27/07/2022 la 20:16
            Pai…ai atins un subiect sensibil…sensiblu…pentru voi.EU…Sunt…”blestemat inainte de a ma naste”…nu pot avea copii…carbon… 6 6 6 …6 protoni 6 neutroni 6 electroni … Pai … 6 6 7 … 6 protoni 6 neutroni 7 electroni … Un Carbon … Un Pic Altfel … Nu ma preocupa „subiectul ciomu” … Nu intra in „sfera Mea de preocupari” ,,,
            Seara Buna!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *