Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Note de călătorie cu Ion Cristoiu. Sau spaima turistului de rămâne cu el însuși

Cu o paporniță din rafie, cu geamantane ticsite, perechi de șlapi, gălăgios sau discret, bogat ori cumpătat, dar ieșit din mediul său natural turistul român a devenit turist occidental. Fie că se duce la muncă, fie la distracție. Ori că stă la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Dubai cu platoul de creveți și calamari în față, musai pe buza piscinei, ori că rade o porție de hamsii prăjite, cu mujdei și mămăliguță, la Mamaia, el este turist. A, uitasem de Grecia, Bulgaria și Turcia. La masă. Musai la masă. Sau poză pe Facebook, labele în apă până la fluierul piciorului și cu marea în fundal. Dacă e mai rafinat, în toiul verii, caută alte destinații, mai admiră un castel medieval ori vreo catedrală gotică, urcă cu funicularul, dar într-un final, tot ceea ce le rămâne din excursie este amintirea micului dejun de la hotel. Câte feluri de mezeluri, ce brânzeturi și cum era omleta. Deci, tot la masă. Scriitorului Ion Cristoiu îi șade bine cu drumul sau mai bine spus cu neconvenționalele călătorii cultural-turistice pe care le face an de an, din 1990 încoace, vreo două, chiar trei pe an. Rodul acestor peregrinări sunt notele de călătorie adunate în cărți. Citind cartea domniei sale – Lumea literaturii, Editura Eminescu, 1986, dau peste un titlu- Literatura Română învață să călătorească în străinătate, o fină analiză a unui complex al românului care vine din vechime, încă de pe vremea lui Dinicu Golescu. Nu atât de uimit de cele întâlnite în cale, cât mai ales de ideea că se află într-o călătorie. Mai mult decât atât, maestrul Ion Cristoiu a surprins, din plin turistul modern.

Domnule Ion Cristoiu, mai este turistul român complexat?
Nu. Până și la cetățeanul simplu a dispărut complexul Dinicu Golescu. În călătoriile pe care le fac în fiecare vară, cele două-trei călătorii, de cunoaștere, nu am mai întâlnit acest complex cultural sau de civilizație. Românii s-au internaționalizat, pentru ei nu mai reprezintă nimic. Se urcă cu o sacoșă în mână și ajung la Milano. Dacă mai este ceva, este acea tendință de gândire românească și anume că tot ce-i la noi e rău, iar dincolo e bine.

La începutul verii ați fost în Italia…
Anul acesta am fost în nordul Italiei și pentru prima dată în călătoriile mele – și călătoresc din 1990- am rămas stupefiat de rutina confortului. Niciodată nu mi s-a părut occidentul atât de îmbuibat, atât de lipsit de orizont, de metafizică. Am avut impresia – poate și sub impresia prozei lui Sadoveanu – , că nimeni nu se mai uită la un copac. Ajunge turistul la Bergamo, oraș și cetate încărcate de istorie, cu ziduri venețiene și prima grijă a lui este să mănânce, nu să mănânce efectiv, ci să stea la restaurant, la terasă. Primul gând al omului, după ce urcă cele 250 de trepte ale Domului din Milano și mai dă și 10 euro, este să se uite în mobil. Nu mai există oamenii care stau pe… gânduri! Trebuie să facă întotdeauna ceva. Este o goană teribilă, chiar turbată – de a nu rămâne cu tine însuți – de a poza, trăncăni, flecări, înfuleca… Mă uitam în aeroport, când stăteam în sala de așteptare, eu sunt printre puțini care am o carte cu mine. În rest, toți fac ceva, sunt la tonomatul de sandwich-uri, la apă, tastează sau vorbesc la telefon etc, totul pe fondul acestei boli cumplite a occidentului pe care am luat-o și noi, consumul de dragul consumului. Nu mai e nimic natural, nimic nu mai este firesc. Dacă cineva se apleacă la o cișmea – din acelea cu apă potabilă – ca să bea apă nu o face pentru că îi este sete, el bea din punct de vedere turistic, ca să-și facă poze. E ceva în neregulă…

La masă…
La masă nu mai spun. O risipă uriașă. Zeci de feluri de carne, de pâine, de preparate. La masă nu se mai merge că trebuie să mânânci, că ți-e foame și că ești turist și călător și ideea este să vezi cât mai multe. Nu, acum la masă mergi că e de stat și se consumă trei sferturi dintr-o excursie în acest fel. Acest lucru n-am să-l înțeleg niciodată…

Prima parte a interviului, aici https://www.cristoiublog.ro/lunga-vara-fierbinte-cu-scriitorul-si-jurnalistul-ion-cristoiu/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Note de călătorie cu Ion Cristoiu. Sau spaima turistului de rămâne cu el însuși”

  • Am rămas stupefiată când am văzut cât mănâncă turiștii români la hotel și copiii.Nici nu mă mir că sunt așa grași.Își puneau pe farfurie de parcă venea sfârșitul lumii și copiii își băgau mâinile în platouri,iar părinți nu le spuneau nimic.Le dădeau voie la masă să se joace cu telefonul.Oamenii vorbesc tare la telefon în magazine,în mijloace de transport.În autocar ascultau manele tare,căutau ceartă,iar dacă intervenea-i,te înjurau de mama focului.Lipsă de educație,nici cei 7 ani de-acasă nu au!Acesta este viitorul României,prostia,idiocrația,copii bolnavi de diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *