În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Noua Armată Republicană Irlandeză va trata posturile de frontieră drept ținte legitime

Noua Armată Republicană Irlandeză(New IRA) reprezintă o grupare paramilitară republicană care a luat naștere în anul 2012. Grupul a rezultat din fuziunea Armatei Republicane Irlandeze Reale, a Acțiunii Republicane împotriva Drogurilor și a mai multor grupuri și grupări republicane disidente mai mici. În anul 2019, mulți foști membri ai Oglaigh na hEireannal (războinici din Irlanda, voluntari din Irlanda sau voluntari irlandezi, în scrierea gaelică tradițională) s-au alăturat, de asemenea, Noii IRA. Precum în cazul majorității grupurilor și grupărilor republicane, obiectivele principale ale Noului IRA sunt următoarele: să se opună procesului de pace non-violent din Irlanda de Nord și să pună capăt „Ocupării Britanice” a regiunii. Grupul vizează, în primul rând, uciderea ofițerilor de poliție. Noua IRA și-a mărit, în mod constant, campania de bombardare în Irlanda de Nord, cel mai recent declanșând o mașină-bombă lângă un tribunal în Derry.

În aprilie 2019, Noua IRA a împușcat-o și ucis-o, în mod eronat, pe jurnalista protestantă Lyra McKee în timpul unei revolte. În ciuda reacției de revoltă de după eveniment, grupul continuă să funcționeze. Din punctul meu de vedere, uciderea jurnalistei poate să facă parte dintr-un plan bine gândit al Serviciilor de Informații. Dacă jurnalista nu a fost ucisă de către IRA, ci de către un personaj sau de către personaje care colaborează sau activează cu și în serviciile de securitate britanice, atacul fiind pus în cârca IRA, actul reprezintă o înscenare tipică a serviciilor de securitate, suportul moral al populației civile fiind răspunzător de succesul unei mișcări separatiste. Daca populația civila nu susține schimbarea, mișcarea separatistă nu mai apare. Inimile oamenilor sunt o prada ușoară, iar experții serviciilor de securitate știu acest lucru. Dacă se elimină susținătorii civili, grupul va pieri. Totodată, votul Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, cunoscut și sub denumirea de Brexit, ar fi crescut atracția grupului pentru tinerii republicani șomeri. Noua IRA este considerată cel mai violent grup separatist activ în Irlanda de Nord din ziua de astăzi.

Primul atac al grupului a avut loc în luna noiembrie a anului 2012. Noii membri ai IRA l-au ucis prin împușcare pe ofițerul de poliție din Irlanda de Nord, David Black, aflat în mașina sa în drum spre serviciu. Noua IRA a susținut că uciderea ofițerului de poliție a făcut parte din diversele represalii referitoare la tratamentul militanților republicani aflați în închisoare. La acea vreme exista o dispută în curs la închisoarea în care lucra răposatul domn Black. Un număr de 41 de republicani disidenți erau încarcerați acolo. Acești deținuți refuzau să se spele sau să mănânce, deoarece poliția nu i-a desemnat drept prizonieri politici. În luna decembrie a aceluiași an, New IRA a lansat un alt atac ucigând un lider al lumii interlope din orașul Dublin, ca formă de represalii pentru uciderea unui membru al IRA Real (Adevărată Armată Republicană Irlandeză) la începutul anului 2012.

Foto: Atenție! Lunetist al Armatei Republicane Irlandeze (IRA, ARI – în limba română), semn cu vedere la zona Bogside din Derry, în Irlanda de Nord, 20 aprilie 2019; https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/picture-shows-an-irish-republican-army-sniper-warning-sign-news-photo/1138269967


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *