Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Noua doctrină NATO și interesele divergente americano-europene: Emmanuel Macron vrea ca europenii să decidă singuri cine le sunt dușmanii

Scriam aici, în urmă cu ceva vreme, că NATO își adaptează doctrina. Așa cum a trebuit să se reinventeze după căderea blocului de Est și să își găsească un nou inamic – respectiv terorismul – Alianța Nord Atlantică, pilotată de americani, și-a redefinit din nou dușmanii care, fie vorba între noi, îi vor permite să existe în continuare: Rusia și China.
Primele informații privind Agenda NATO 2030 au apărut în urmă cu câteva săptămâni. L-am auzit pe Philippe de Villiers, scriitor și om politic francez, vorbind despre această reorientare strategică a Alianței care ar urma să fie adoptată dacă americanii reușesc să își impună punctul de vedere. De Villiers atrăgea atenția asupra pericolelor pe care această schimbare de strategie le poate atrage asupra Europei.

Între timp, declarații succesive ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, venit în vizită la Paris pentru a pregăti summitul din 14 iunie, și ale lui Joe Biden la summitul G7 din week-end confirmă că nu ne mai luptăm primordial cu terorismul. Dușmanii indicați sunt, într-adevăr, Rusia și China. „Vom apăra ordinea internațională fondată pe reguli în fața derivelor autoritare ale unor țări precum Rusia sau China. Contez pe rolul activ şi constructiv al Franţei, pentru a orienta NATO către viitor”, spunea Stoltenberg în conferința de presă comună cu Emmanuel Macron.

Doar că, pentru Macron, NATO trebuie să își facă menajul și să facă o adevărata analiză privind orientarea sa strategică. Rusia, Orientul Mijlociu, China, Africa: NATO trebuie să știe cu cine colaborează, cine sunt dușmanii săi și să își redefinească propriul cadru de cooperare. În conferința de presă pe care a susținut-o la Elysee, înainte de a pleca spre Londra, la summitul G7 și apoi la Bruxelles, la summitul NATO, Emmanuel Macron a fost destul de tranșant:

„O axă care este pentru mine foarte importantă este suveranitatea europeană si m-ați auzit de multe ori apărând acest concept. Uniunea Europeană are nevoie să construiască un cadru al autonomiei sale strategice….

Pentru mine, primul obiectiv este acela ca partenerii noștri să recunoască această nouă realitate europeană, să construim un nou parteneriat cu Statele Unite, parteneriat de valori, alianță asupra unor anumite subiecte, parteneriat lucid, pentru că este treaba noastră să ne gestionam vecinătatea …

NATO trebuie să își reclarifice valorile comune; NATO trebuie să stabilească o regulă de conduită între aliați și NATO trebuie să își reclarifice conceptul…
Pentru mine, cheia este ca europenii să rămână uniți și atenți la suveranitatea lor comună, dar, de asemenea, să putem avea calea noastră proprie: comunitate de valori, dar independență atunci când este vorba despre strategia noastră față de China, independență când este vorba despre strategia față de vecinii noștri, că este vorba despre Rusia sau Turcia.

Un alt punct care mi se pare foarte important este acela că noi, europenii, trebuie să ne asumăm să avem controlul asupra armamentului care se află pe solul nostru. Este un subiect esențial pentru lunile și anii care vin.

(…) Nu putem reveni la o «gramatică» a razboiului rece. Europa nu este doar un obiect sau un teritoriu pentru repartiția influențelor, suntem un subiect al geopoliticii internaționale și trebuie să ne asumăm acest lucru. Europenii au, deci, obligația să decidă pentru ei înșiși când este vorba despre controlul armamentului care îi privește”.

Mai multe subiecte fierbinți sunt atinse în frazele de mai sus. În primul rând, desigur, redefinirea inamicilor noștri comuni, mai ales atunci când este vorba despre imediata noastră vecinătate. A împinge Rusia în brațele Chinei este o decizie grea, cu consecințe care trebuie bine cântărite. A participa la războiul economic al SUA împotriva Chinei este, de asemenea, o strategie pe care Europa trebuie să o cântărească în funcție de propriile sale interese și nu în funcție de interesele americane. Și, de asemenea, interesele sunt divergente și când e vorba despre Nord Stream, a cărui sabotare afectează direct interesele economice ale Germaniei.

Dar Emmanuel Macron mai vorbește și despre dreptul europenilor de a avea controlul asupra armamentului instalat pe teritoriul ei. Europa se poate trezi teatru de război fără măcar să aibă controlul propriei apărări. Or, această stare de vasalitate, de dependență completă față de Statele Unite, Macron vrea să o corecteze. Și a promis să se ocupe insistent în timpul președinției UE, pe care Franța o va deține în prima parte a anului viitor.

Un element perturbator care ar putea interveni este faptul că, în mai 2022, au loc alegerile prezidențiale în Franța, urmate, în iunie, de parlamentare. Însă, după părerea mea, asta îi va aduce mai degrabă puncte în plus lui Emmanuel Macron.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Noua doctrină NATO și interesele divergente americano-europene: Emmanuel Macron vrea ca europenii să decidă singuri cine le sunt dușmanii”

  • Discursuri de campanie electorala si atât. Înainte de municipalele de anul trecut, Macron cerea înfiintare unei armate UE. De atunci si pâna acum, a mai readus în discutie subiectul acesta? Nu. Dupa alegerile regionale din 20 iunie se va întâmpla la fel, va asigur.

  • Toata lumea se duce dupa fenta. Europa e irelevanta. Obiectivul numarul unu in lume e acum Taiwanul. Daca China pune mana pe Taiwan, fabrica lumii va fi completa si nimeni nu va mai misca in front. Fara fabrica, nimeni nu va mai avea nici chiloti de unde cumpara. Iar urmatorul obiectiv al chinezilor va fi India. Alta fabricuta pe care o vor inghiti. Vechea paradigma a lumii condusa de occident nu mai valoreaza nici cat o ceapa degerata. Parerea mea!

  • Iar amerlocii sunt atat de furiosi pe China incat ar face orice concesie Rusiei,pentru un cat de mic sprijin dat de Rusia Americii contra Chinei,sau macar pentru a obtine neutralitatea Rusiei.Iar Putin va cere un pret greu de platit,nu va cere recunoasterea ocuparii Crimeei de catre rusi ca fiind legitima sa instaurarea unui guvern marioneta pro rus(Ucraina si Crimeea oricum sunt in batatura Ursului),ci,Putin simtind atitudinea amerlocilor,poate sa joace dur,la rupere,bagandu le unghia n gat la amerloci,si putand sa le ceara dreptul de hegemonie asupra intregii Europe.Unii pot rade,dar Putin stie sa joace extrem de dur si de brutal,si sa obtina maximul din orice situatie,iar acum are un bun prilej sa traga toate foloasele de pe urma noului Razboi Rece SUA China.

  • Rusia spre deosebire de Islamul radical(o mare primejdie si el), poate sterge Europa definitiv de pe harta lumii.

  • Aici i dau dreptate cumva…lui Macron,Europa nu trebuie sa mai fie vasala SUA,si sa fie tarata de americani in razboiul cu China,pentru ca nu este treaba Europei sa se lupte cu China,noi Europenii nu avem divergente cu China,pericolul pentru Europa este Rusia,care oricant poate ataca …si chiar ocupa militar o Europa cu pantalonii pe vine…din punct de vedere militar.Iar daca Europa face greseala strategica de a se amesteca in conflictul SUA China de partea americanilor,asta i ar putea determina pe chinezi la o alianta cu Rusia,si atunci Europa se poate trezi in fata cu o alianta Chino Rusa ostila.Iar in timp ce americanii sunt separati de doua oceane de rusi si chinezi,si avand si un arsenal nuclear vast care ile da un plus de securitate,Europa,care este pe acelasi bloc continental cu Rusia si China(blocul Eurasiatic),si neavand nici vre un mare arsenal nuclear,nici vre o mare armata,i va fi foarte greu sa se apere de furia celor doi giganti de la rasarit.O atitudine inteleapta a Europei,in privinta conflictului Chino American,ar fi aceea de neutralitate inteleapta(asa nu ar antagoniza nici China,nici SUA,putand avea o atitudine cordiala fata de oricare din cele doua puteri),si s ar putea concentra pe dezvoltarea interna,si pe singurul pericol care ameninta Europa la momentul actual,pericolul Rusesc.Iar Europa va trebui sa isi faca o armata performanta(si chiar un arsenal nuclear consistent),si are nevoie de mai multa unitate si coerenta,pentru ca americanii ,care ard sa se bata cu Chinejii in Pacific(chiar daca aceasta confruntare va fi sub forma unui Razboi Rece indelungat),isi vor lua jucariile si isi vor muta trupele prin India,Indochina,Indonezia si Australia(ca sa le stea pe cap la chineji si sa i preseze pe astia in zona Asia Pacific) si i vor lasa pe Europeni balta,singuri,fata in fata cu Ursul Rusesc.Si atunci noi Europenii vom fi nevoiti sa ne confruntam singuri cu Rusia,fara americani.Iar la cum arata Europa,si la cat de brutali si de inarmati sunt Rusii,la momentul actual suntem victime sigure(suntem oi in fata ursului,numai buni de mancat).Si Ursului i e foame si tare tare ar vrea sa pape toata Europa(cea bogata si lipsita de aparare).Ca sa nu mai vorbim si de primejdia Islamului Radical Sunnit care preseaza si ea Europa,si care intra insidios si cucereste Batranul Continent.Noi Europenii dormim pe noi,si ne bazam pe amerloci.Intr o lume in care nu te poti baza decat pe tine insuti. 🙁 🙁 🙁

    • ”…tare ar vrea sa pape toata Europa(cea bogata si lipsita de aparare). ”
      Bogată în ce? Filme porno? Droguri? Alte chestii?
      În ziua de azi, bogăția este reprezentată de resurse, pe care Europa ta NU le are… spre deosebire de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *