Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Nu, Crin Bologa, șeful DNA n-a fost boicotat. S-a boicotat singur

La concurență cu strigătele de entuziasm că putem da vina pe Uniunea Europeană pentru măsurile de austeritate, spațiul public autohton e dominat în zilele din urmă de bocetele lui Crin Bologa. La citirea acestui nume, mulți se vor întreba Cine e Crin Bologa? convinși că e vorba de Apostol Bologa din Pădurea Spînzuraților căruia i s-a greșit prenumele la tastare.

Crin Bologa e procurorul șef al DNA de aproape doi ani. Crin Bologa a fost propus în funcție asta de Cătălin Predoiu, fostul ministru PNL al Justiției în 21 ianuarie 2020. În 20 februarie 2020, Klaus Iohannis a semnat documentul de numire a lui Crin Bologa. Teoretic, ministrul Justiției a propus și Președintele a acceptat. În realitate, președintele l-a propus pe Crin Bologa înainte de a-l accepta. Astfel că șeful DNA face parte dintre acei șefi ai unei instituții de forță care depind cu totul și cu totul de Președinte. Și, evident, sînt mîna lungă a Președintelui în viața politică.

De cîteva zile, Crin Bologa dă interviuri pe bandă rulantă pentru a boci condiția materială și legală a DNA.
Urmărindu-l pe Crin Bologa în timpul din urmă am putea spune, amintindu-ne de Miorița noastră națională, că ditamai procurorului șef De trei zile-n coace gura nu-i mai tace.
Ce l-a apucat pe pînă acum incolorul Crin Bologa să se dea huța mediatic?

Campania dusă de o anume presă că DNA nu mai e ce-a fost pe vremuri. Pe vremuri, adică în anii cînd România se afla sub teroarea Binomului SRI-DNA. Ce vremuri au fost acelea pentru ziariștii cu epoleții ascunși sub tastatură! Cuplul Florin Coldea – Codruța Kövesi trimiteau site-urilor conduse de respectivii documente compromițătoare despre cei care abia fuseseră convocați la DNA. Nici nu deschiseseră bine ușa DNA convocații că la emisiunile celor cu epoleți curgeau deja pe micul ecran documentele menite a dovedi că respectivii erau musai să fie arestați preventiv.

Așa cum s-a întîmplat în sinistrul an 2015, convocările la DNA, reținerile, arestările preventive transmise în direct la Tv dominau spațiul public. Din țara eminamente agrară, România devenise țară eminamente penală. Locul recoltelor de cereale îl luaseră dosarele de corupție. Se făurise astfel imaginea unui DNA care luptă de zor și cu succes împotriva corupției. După trecerea vîlvătăilor mediatice, dosarele ședeau cu anii la DNA. Multe au fost clasate cu precizarea Fapta nu există. Dintre cele trimise în judecată, mare parte au fost respinse în Justiție. Prin sentințe definitive.

Fenomenul e perfect explicabil.
Lupta DNA împotriva corupției a fost sub regimul SRI-DNA ceva asemănător unui film sovietic produs de Mosfilm în anii staliniști. Nimic din dosar nu era real. Totul era dacă nu o născocire, atunci o improvizație. O investigație de corupție cere procurorului muncă uriașă, seriozitate, ocolirea spectacolului mediatic, o excelentă pregătire profesională. Așa-zisele dosare făcute de DNA pe vremea Binomului aveau drept autori procurori ca Portocală.
Pe cît de prost pregătiți profesional, pe atît de ticăloși.

Sub conducerea lui Crin Bologa activitatea DNA se apropie de zero. În bocetele sale din presă, Crin Bologa pune slaba activitate a DNA din anul și jumătate de mandat al său pe seama unor cauze obiective:
Deciziile CCR au făcut dificilă lupta împotriva corupției. DNA-ului nu i s-au alocat sume imense. SRI nu-i mai dă informări.
Așadar, distinsul anonim Crin Bologa pune slaba activitate a DNA pe seama unor dificultăți create dinadins pentru ca lupta împotriva corupției să-și piardă din intensitate.

În realitate, principalul responsabil e Crin Bologa, șeful DNA.
Crin Bologa a venit la șefia DNA într-un moment cînd era limpede oricui că DNA nu mai poate continua ca pe vremea Binomului SRI-DNA.
Pe de o parte pentru că Teroarea, ca orice Teroare din Istorie, nu poate dura la infinit. Pe de alta, pentru că la Putere a venit Guvernul Meu. PSD a intrat în Opoziție, și a continua să arestezi lideri PSD pe bandă rulantă ar fi bătut la ochi.
Nu spun că Klaus Iohannis a impus DNA să treacă cu vederea corupția celor de la Putere. Spun că Klas Iohannis a cerut ca, în cazul Guvernului Meu, DNA să respecte Legea.
În cazul Guvernului Meu nu se mai puteau folosi abuzurile de tipul celor folosite împotriva Guvernelor PSD.

Dîndu-și seama de asta, imediat după numire, Crin Bologa ar fi trebuit să treacă la o veritabilă Revoluție în DNA. Locul procurorilor care practicau heirupismul de tip Codruța Kövesi trebuia luat de procurori profesioniști, onești, prudenți față de spectacolul mediatic. Procurorilor DNA trebuia să li se atragă atenția c-a trecut vremea dosarelor alcătuite doar pentru a fi pocnitori mediatice.

Rolul șefului DNA nu e cel, ca pe vremurile Codruței Kövesi, de a fi vedetă Media. Rolul șefului DNA e de a organiza astfel munca în cadrul instituției încît dosarele să fie întocmite temeinic.
A făcut asta Crin Bologa?
Firește că nu.
Fără să realizeze că DNA nu va mai avea parte de libertatea de a-și face de cap de pe vremea Binomului, Crin Bologa bocește că sub conducerea sa DNA a avut o acțiune slabă, pentru c-a fost boicotat.

Nu, Crin Bologa n-a fost boicotat.
S-a boicotat singur.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Nu, Crin Bologa, șeful DNA n-a fost boicotat. S-a boicotat singur”

  • Daca in alte dati am criticat ce a scris d-l Cristoiu, acum sunt de complet de acord. Ma fascina d-l Bologa care se plange ca dupa ce le-au dat sediu nou, nu le-au dat bani sa il umple cu jucarii si i-au pus sa il mai si imparta. Sunt o gramada de spitale care au cladiri vechi pline de bacterii si care nu au fost mutate in cladiri noi; iar in spitale mor oameni. Argumentul ca DNA este subfinantat pentru ca „se tem ca ii urmarim cum risipesc banul public” i s-a raspuns magistral in comentariile pe G4 media cum ca de urmarit banii se ocupa Curtea de Conturi, iar d-l Bologa dupa aceasta perla, nu e tocmai recomandat la sefia unui parchet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *