Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Nu cumva America și Anglia au stimulat Psihoza Coronavirus pentru a putea contrapune Globalizării politica statului național?

Joi, 29 mai 2020, interviul tradițional de la CristoiuTv l-a avut ca invitat pe Emil Constantinescu.
Nu e primul interviu luat de mine fostului președinte în direct pe un post tv de cînd n-a mai fost președinte. Țin să precizez de cînd n-a mai fost președinte, deoarece de 30 de ani sînt adversar al președinților în exercițiu, pentru că acestora, după modelul Ceaușescu, li se întreține de către presă un cult subtil al personalității. Zic subtil, deoarece el nu e otova precum cel înălțat lui Ceaușescu, tocmai de aceea mai primejdios decît cultul de dinainte de 1989 prin punerea la lucru a unei limbi subțiri, de intelectual, și nu a unei limbi late, de bou.

De fiecare dată interviul cu Emil Constantinescu a fost pentru mine epuizant. Ca gazetar știu că nimic nu omoară ratingul decît păstrarea interlocutorului în zona înaltă, rarefiată, a gîndirii complexe, a ideilor, a culturii asimilate. Față de filosofie, de exemplu, gazetăria e ca fata de pe centură față de prostituata de lux. Prin urmare, orice interlocutor care se încăpățînează să nu coboare nițel nivelul discursului pentru a crea Scandal, pentru a da televiziunii sanșa de a titra X sare la gîtul lui …, devine moartea ratingului și prin asta un dezastru pentru ziarist. De regulă politicienii știu asta și preocupați să caute în coarne presei fac concesii ratingului, acceptînd chelfăneala în locul controversei de idei.

Emil Constantinescu, de cînd îl știu, s-a încăpățînat să nu facă în nici un fel concesii ratingului. Din 2005, de exemplu, el refuză să se pronunțe asupra politicii interne. Chiar și atunci cînd această politică îl lovește pe nedrept. Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost nu demult ținta unor șicane de un rar prost gust. Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra OUG de înființare a Institutului. Gestul are – sînt sigur – și conotații personale. Așa cum îmi spunea Daniel Tomozei, ziaristul care, alături de Albin Marinescu, a dezvăluit afacerile dubioase ale primarului de Sibiu, Klaus Iohannis se definește printr-o ranchiună greu de admis și la un simplu cetățean, cu atît mai puțin la un politician, care trebuie să gîndească cu creierul și nu cu ficatul. N-am nici o îndoială că șicanarea fostului președinte al României, Emil Constantinescu, politicianul de Dreapta, care a adus în istoria postdecembristă necesara Schimbare, de către Klaus Iohannis, își are o pricină de mărunțime sufletească. A intrat în joc și disperarea lui Klaus Iohannis de a face pe plac TeFeLismului semidoct, unor politicieni USR cu o cultură de SMS-uri, fără diacritice, politicieni care au contestat rostul unui Institut precum cel condus de Emil Constantinescu. Strădaniile mele pe parcursul interviului de a-i smulge lui Emil Constantinescu o reacție căt de cît la această șicanare s-au dovedit inutile. Fostul președinte a ținut să rămînă la nivelul intelectual înalt al unei discuții despre ultima inițiativă a Institutului:
Lansarea platformei „Cum va arăta lumea după pandemie?”, „care – citez din prezentare de pe site – reunește idei, opinii și recomandări din partea unor personalități recunoscute pe plan internațional din domenii vitale: educație, cultură, cercetare științifică, progresul tehnologic, resurse naturale și biodiversitate, sociologie, psihologie, diplomație culturală, etică și morală, responsabilitate civică și leadership.”

Potrivit aceluiași site:

„Platforma prezintă videoconferința «How will the world look like after the pandemic?», organizată în parteneriat cu Rețeaua Universităților de la Marea Neagră la 14 mai 2020 și anunță următoarele două videoconferințe: «The role of academia in the implementation of the SDGs through the COVID-19 crisis», organizată în parteneriat cu Centrul International Nizami Ganjavi, programată la 3 iunie 2020 și «Global Leadership for the 21st Century. Strategies for Transformative Global Leadership», organizată în parteneriat cu Academia Mondială de Artă și Știință și Biroul Națiunilor Unite de la Geneva și programată în perioada 15-19 iunie 2020.”

Despre Proiectul căruia îi aparține Platforma „Lumea post-pandemia COVID-19: o viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă”, am scris într-un număr anterior. Am salutat inițiativa Institutului ca marcînd implicarea României în dezbaterea mondială despre Pandemie.

Am ținut să fac interviul cu Emil Constantinescu pentru a putea discuta în fața telespectatorilor cîteva dintre ideile fostului președinte despre lecțiile pe care trebuie să le învețe omenirea din Criza Sanitară.

Deși Emil Contantinescu s-a păstrat în zona discuțiilor intelectuale, dușmane ratingului, totuși, eu, ca gazetar căutător de rating, am găsit în răspunsurile sale știri despre viața politică internă. Le voi trece în revistă pe cîteva convins că Emil Constantinescu, refuzînd orice implicare în bătălia politică internă, va bombăni că i-am coborît discursul la nivelul mahalalei noastre politice:

  1. Emil Constantinescu a evidențiat pericolul a ceea ce el numea în comunicarea sa de la videoconferință Protestocrație:
    „Mișcările fără ideologie, fără lideri, ale unor persoane fără identitate, mobilizate pe rețele de socializare, care, profitînd de anomia creată, să genereze o protestocrație care să amenințe democrația reprezentativă creând premisele derapajului spre un regim autoritar.”
    Domnia sa n-a zis despre ce mișcări e vorba și în România. Eu cred că despre mișcările de protest din Piața Victoriei.
  2. Emil Constantinescu a criticat acele forțe politice care pretind a ajunge la putere invocînd că ele n-au guvernat niciodată.
    Nu vi se pare că e vorba de USR și PLUS?
  3. Emil Constantinescu a subliniat că Pandemia a pus la îndoială Globalizarea, spre satisfacția Americii și Angliei, care, după ce au inițiat Globalizarea, vor s-o termine, pentru că le contravine noilor interese. Emil Constantinescu a refuzat orice teorie a conspirației. Eu însă, gazetar fiind, îmi pot permite să mă întreb:
    Nu cumva America și Anglia au stimulat Psihoza Coronavirus pentru a putea contrapune Globalizării politica statului național?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Nu cumva America și Anglia au stimulat Psihoza Coronavirus pentru a putea contrapune Globalizării politica statului național?”

  • nu Globalismul e pus la indoiala, ci Nationalismul.
    calea catre ‘statele natiuni’ e fix calea care le arata statelor natiuni, masura.

    Globalismul, care in esenta e o poveste a armoniei, poate fi pus la indoiala, dar raspunsul se stie inca din Geneza: Creatia e o poveste a Armoniei.
    prin urmare Globalismul e ceva… natural, de bun-simt, deci implacabil.

    cerindu-li-se, natiunilor, masura, ce se va obtine e..fix masura statelor-natiuni, azi: ele nu exista!
    aveau impresia ca exista, dar, puse in fata oglinzii, isi vor afla masura: de fapt state-natiuni nu mai exista.

    calea catre statele-natiuni reprezinta cel mai adinc proces de globalizare posibil.

    prin urmare calea statelor-natiuni apartine Globalizarii. cei care o construiesc sint fix cei care construiesc Globalizarea.

    atita tot ca Globalizarea tinde si ea, natural, catre Unificare, prin urmare ‘calea statelor-natiuni’,
    asta de e la moda, azi,
    e Nivelul superior pe care se exprima Globalizarea

    calea statelor-natiuni, care urmeaza Globalizarii
    e in mod implacabil calea care tinde sa atinga Unificarea.

    singura cale pe care statele-natiuni pot s-o urmeze, alta decit calea Unificarii e ‘calea Naturii’.
    la nivelul de dezvoltare la care Civilizatia a ajuns
    alta varianta nu exista.

    logic vorbind.

  • Dovada ca suntem cobai de experiment social, ca totul e monitorizat la nivel de mobilitate:

    https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24025392-mobilitate-romani-coronavirus-pandemie-stare-urgenta-relaxare.htm

  • „Nu cumva America și Anglia au stimulat Psihoza Coronavirus pentru a putea contrapune Globalizării politica statului național? ”
    Plauzibil . „Valorile ” ce se promoveaza la un moment dat de catre cei puternici care le si pot implementa , sant schimbate atunci cand ele nu mai corespund intereselor si sant inlocuite cu noile „valori „, convenabile . Nu ni s-a dat in cap ( altii au fost si bombardati ) pt „dimocrasi” si am fost jefuiti pt ca atentam la ” statul de drept „?
    Aici Tudy mi-a luat-o inainte si a postat ceea ce gandeam si eu .

  • Nu. Inițiativa globalistă are fundamente mult mai adânci – în bănci centrale, organizații internaționale (FMI, BM, BCE, WHO, ONU, NATO, etc). Ceea ce vedeți acum, agitația lui Trump e doar nivelul de suprafață, făcut să ne indica în eroare. Ca sa intelegeti planurile globaliștilor trebuie sa vă uitați înspre acele instituții care pun in opera masurile Fiarei. In Europa e vorba de trio-ul Ursula, Lagarde, Merkel.
    Planul de globalizare se pune in opera prin băncile centrale. Acestea vor „imprumuta” statele cu sume uriașe de bani în schimbul cărora vor pune condiții de natura politică de fapt vor cumpăra cu bani conducerea democratică a statelor, că sa fiu mai clar. Statele vor fi obligate să renunțe la suveranitate și sa modifice Constituția și legile astfel încât acestea să fie adaptate noului sistem de decizie transnațional.
    In viitorul previzibil se va guverna prin decrete prezidențiale, decizii ale Comitetului din umbra (cel pentru Situații speciale) care va functiona ca un fel de Consiliu legislativ făcând recomandări guvernului și prin ordine de ministru (pe care le avem deja). Parlamentul și Guvernul vor fi reduse la rolul de anexe, fara rol determinant. Toate deciziile se vor lua la vârf.
    Că sa înțelegeți ce se petrece, eliminați zgomotul de fond (morți de COVID, masca, termometru, etc) și uitati-va zilnic spre BCE și Comisia Europeană ce presiuni se fac asupra statelor să emită obligațiuni comune și să se împrumute cu nemiluita. Asta e procesul de globalizare care începe cu Europa (restul imperiilor sunt deja formate).
    Ati auzit vreun șef de stat și de guvern din UE din UE să se opună pe fata planurilor planurilor BCE? In afara de premierul italian care a rostit câteva înjurături in barba, în rest nu a carcnit nimeni. Asta trebuie sa vă pună pe gânduri.
    Zvârcolelile lu Trump, faptul că a intrat în panica si urla pe Twitter e de asemenea important pentru că e începutul sfarsitului a ceea ce a fost odată America.
    Planul e pe 10 ani, globaliștii au timp și au luat în calcul toate aceste zvârcoliri democratice. Chiar daca ele se vor petrece, chiar daca lumea va ieși în stradă, planul merge mai departe.
    Nu va lăsați distrași de zgomotul de fond !!!

    • Nu uitați nicio clipă că e vorba de un experiment TOTALITAR in plină derulare la scara planetara.
      In contextul experimentului mulțimile vor fi provocate sa devină violente pentru a fi arătate mai apoi cu degetul și pentru a justifica intervenția armata si noi măsuri restrictive in fostele democrații (vezi confruntările violente din America).
      Nu puneți botul la nicio relaxare. Experimentul continua, sunteți atent observați de către păpușării scenariului. Se pregătesc noi măsuri.
      Dictatura trebuie instaurată pe un fond de violența socială de aceea mișcările de strada, chiar pornite spontan, vor fi ulterior provocate spre manifestări violente, o să vedeți. Experimentul include confruntări de strada, drone, elicoptere, recunoaștere facială, tot tacâmul. Urmăriți CNN și veți înțelege.

      • D.Cristian aveti dreptate,Bancile ne vor conduce si cumintii.Oricum suntem,cred lumea albilor,lumea negrilor,lumea oamenilor asiatici.

        • Dar cel mai interesant este ca guvernele ca sa plateasca pensiile,ajutoarele banesti,etc au dat o lege,au emis niste foi de hartie ,dar bancile,posta,nu aveau numerar si au trecut cateva zile pana sau facut platile catre oamenii fara conturi.Acum ne imprumutam de la Organisme financiare care ne vor da iar hirtii numite extrase si iar se vor tipari bani tot din hirtie,interesant

      • Asa e ,cel putin in America,miscarile de strada sunt facute,pentru ca acolo sa se poata instaura o dictatura militara,practic se va inabusi miscarea din Minnesota,populatia a fost provocata,ea iese la proteste,protestele degenereaza in violenta,Trump si hunta lui militara decreteaza legea martiala,se anuleaza si alegerile,si gata avem o dictatura militara cu Trump in fata,si generalii nebuni in spate,urmeaza si arestarea Opozitiei Democrate,ca cica instiga la revolta,apoi urmeaza razboiul nuclear SUA ,Marea Britanie(cu Canada, Australia,si alte dominioane)VS China,la care probabil se va adauga Rusia,si vom avea o decimare planetara de toata frumusetea(elitele se vor duce in buncare subterane pregatite cu decenii in urma,unde au toata tehnologia moderna la dispozitie),mai supravietuiesc si unii oameni normali prin masivele muntoase salbatice ale Planetei,ceva extraterestrii cu OZN uri vor consemna toate acestea pentru civilizatiile lor de origine,la sistemul,”asa noi sa nu facem”,si uite asa,asta e probabil viitorul.Probabil China are sub Tibet buncare si orase subterane unde pot plasa o parte din Chinezi in caz de razboi atomic ,SUA are buncarele ei,cu acelasi scop,prin sud vestul teritoriului American.Si uite asa se va elimina o buna parte din populatia globului.Pare un scenariu de film apocaliptic? Eu vreau sa sper ca da,dar evenimentele se precipita,si tare ma tem ca scenariul meu poate deveni realitate. 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

  • Nu prea poti sa faci comparatie intre tinuta lui Constantinescu si Iliescu cu ce a urmat dupa!

  • Totusi,daca nu va izbucni al Treilea Razboi Mondial,pe care Trump ,in cazul ca va fi reales ,vrea sa l declanseze impotriva Chinei,impreuna cu Marea Britanie si cu dominioanele sale de peste mari,caz in care Civilizatia noastra planetara va avea soarta Dinozaurilor ,ma gandesc ca globalizarea nu se va opri(daca iese un presedinte Democrat in SUA),ci se va schimba modul in care aceasta va avea loc,ideea e ca pina la urma destinul Omenirii este Globalizarea,problema e ca acest proces ,care se va intimpla totusi mai tarziu,a fost foarte prost facut de artizanii acestuia,ideea globalizarii nu este una rea,insa cei care au creat aceast proces de globalizare in ultimele decenii au facut o atat de prost(Sorosistii si alti Globalisti) incat au creat personaje de genul Trump,Bolsonaro,Boris Johnson,si alti demagogi tampiti, periculosi si incompetenti,dar care au putere chiar sa puna soarta civilizatiei noastre in pericol.

    • Iar ca Trump se ia de gigantii social media,haida de,astia l au facut pe maimutoiul asta presedinte al SUA,fara social media Trump nu conducea nici o scara de bloc in New York,individul este o creatie a social media Americane.

  • Buna intrebare,asa este,Marea Britanie si SUA au initiat globalismul,ca prin el sa domine lumea,da uite a dracu,ca de fapt castigatorii globalismului au fost,in primul rand Germania,China (campioanele globalismului mondial)si mai apoi alti „tigrii „asiatici(Coreea de Sud,Japonia si altii).Asta e ,unde dai si unde crapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *