Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nu doar Olanda ne oferă laleaua ipocriziei

Printr-o simplă coincidență – a câta, numai în aceste zile, să nu îmi cereţi să vă spun – din arealul comunitar România a primit două mesaje cu înţelesuri la antipod. Mai întâi, Parlamentul Olandei a adoptat documentul care cere europarlamentarilor ţării să nu voteze pentru accesul ţării noastre şi al Bulgariei în Spaţiul Schengen, principala cauză invocată fiind, bineînţeles, corupţia şi neadecvarea legilor justiţiei cu exigenţele mereu crescânde ale Uniunii Europene. Pentru ca, mai nou şi mai nou, să aflăm că onor Comisia Europeană a autorizat plata pentru România a primei cereri din cadrul PNNR, în valoare de 2,6 miliarde de euro pentru revitalizarea economiei. De unde putem trage concluzia că înaltul organism al Europei Unite are încredere că noi suntem oameni cinstiţi şi corecţi care putem şi ştim să gospodărim eficient bănetul alocat. În acest caz, ne punem întrebarea: cine are dreptate, Olanda sau Comisia Europeană?

La prima vedere, s-ar putea spune că subsemnatul pune greşit întrebarea, fiindcă nu există semnul egalităţii între un stat membru şi executivul UE. Rezervă care poate fi respinsă atâta vreme cât, şi într-un caz şi în altul, operează aceleași criterii de evaluare. Deziderat de care iarăşi nu s-a ţinut seama, zece ani la rând, după ce, deşi ne-am îndeplinit toate criteriile tehnice, suntem încă ţinuţi la vămile spaţiului liberei circulaţii. Foarte adevărat, în ultima vreme ni s-au transmis mesaje de încurajare şi de susţinere ale unor înalţi oficiali ai UE şi ai unor state cu un cuvânt care atârnă foarte greu în balanţă, dar degetul arătător al Ţării Lalelelor rămâne ridicat şi ameninţător. Şi, mai ales, fără ca asta să dea de gândit decidenţilor de la Bruxelles sau de la Strasbourg, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că opoziţia Olandei seamănă mai degrabă a troc: ne daţi Portul Constanţa şi vă dăm votul de care aveţi nevoie! Am zis troc, dar mai cinstit ar fi să spunem lucrurilor pe nume: este vorba despre un şantaj pe faţă şi la drumul mare.

Discuţia se complică mai mult atunci când constatăm că nu doar Olanda ne poartă sâmbetele în UE. Să ne amintim că, recent, în Parlamentul European, Guido Reil, ales pe listele partidului Alianţa pentru Germania, ne-a catalogat că suntem Vestul Sălbatic al Europei, pretextând că are argumente şi dovezi după o vizită de documentare pe meleaguri româneşti. Pentru ca, după ce i s-a cerut să pună cărţile pe masă, să recunoască adevărul şi să spună că nu a fost pe la noi decât în trecere.

Ca urmare, europarlamentarul român, Victor Negrescu, a cerut preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, sancţionarea mincinosului în conformitate cu normele în vigoare. Avertizând că tolerarea acestui mesaj anti-românesc poate face ca un asemenea comportament să se reproducă sub forme şi mai dure. Cerere şi avertisment care nici până acum nu a primit un răspuns, ceea ce ne poate determina să ridicăm ceva mai multe semne de întrebare asupra cauzelor unei asemenea profund incorecte atitudini. După cum, urmând logica analizei, putem ajunge să ne punem şi noi întrebarea care circulă de-acum în spaţiul public: nu cumva, în spatele veto-ului olandez de află şi alte cercuri de interese şi de influenţă? Altfel spus, dacă numai Olanda ne oferă o lalea otrăvită în locul unui vot pentru admiterea în Spaţiul Schengen?

Întrebare câtuşi de puţin tendenţioasă şi de rea credinţă pe care cred că ar fi trebuit să şi-o pună (şi să o pună!) preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi, dacă nu e cu bănat, Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei, eventual şi liderii celor două camere ale legislativului. Şi-au pus-o sau nu şi-au pus-o, asta nici nu mai contează, contează, în schimb, blegoşenia (aceasta este vorba cea mai nimerită!) cu care reacţionează asemenea diriguitori care, să vezi şi să nu crezi, îl mai invită pe premierul olandez, Mark Rutte, să mai facă o vizită în scumpa noastră patrie. Cum adică, o nouă vizită? Păi nu fuse dânsul pe aceste meleaguri acum o săptămână? Şi noi cu ce ne-am ales? Cu praful de pe tobă!…

Multe şi felurite lucruri ar mai fi de discutat pe marginea acestui subiect sensibil şi neplăcut. Ca şi despre cele mai corecte şi eficiente maniere în care autorităţile statului ar trebui să răspundă acestei atitudini discriminatorii şi ostile faţă de România. O interesantă sugestie fiind, cred, cea pe care a avansat-o sociologul Alfred Bulai. Citez: La o adică, România ar putea să joace tare şi să zică: Băi, copii, înţelegem că nu ne vreţi, noi plecăm.

Variantă la care nu cred că ar trebui să ajungem decât prin reducere la absurd. Adică, după ce au fost epuizate toate, dar absolut toate, soluţiile negociate şi negociabile. Variantă pe care poate că nu ar fi rău să le-o fluturăm pe sub nas unor asemenea punători de piedici, implicit celor care îi manevrează. Nu de alta dar, în conformitate cu un asemenea stil de a negocia, la şantaj se răspunde cu aceeaşi măsură şi nu cu smiorcăieli de teapa infantilului „de ce dai, nene?”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Nu doar Olanda ne oferă laleaua ipocriziei”

  • Estul Europei a salvat UE. Sau, mai bine zis, RESURSELE din Estul Europei, PIATA DE DESFACERE reprezentata de Estul Europei si FORTA DE MUNCA tanara, harnica si calificata provenita din Estul Europei, au salvat un Vest al Europei muribund, cu populatie imbatranita, lipsit de resurse naturale, de forta de munca si de produse competitive in fata industriei chinezesti.
    Daca Romania, Bulgaria si tarile Grupului de la Visegrad ar zice „buh-bye UE”, atunci… end-game pentru „constructia europeana” cu picioare de lut, ai carei „lideri” sunt procupati doar de drepturile minoritatilor sexuale, de interzicerea religiei, familiei si proprietatii, pentru a distrage atentia de la probleme reale ale societatii ; dar si, in ultimul timp, sa strige in cor „Slava Ucrainii”, fara a le pasa ca facturile cetatenilor europeni la gaz si electricitate s-au triplat ca urmare a politicilor lor dezastruoase ori, mai bine zis, a politicilor prin care ei au provocat INTENTIONAT aceasta criza.
    Drept urmare, cred ca si Vestul Europei ar fi cazul sa se trezeasca si sa isi manifeste, oarecum, recunostinta fata de Est, n’est-ce pas? Doar ca n-o vor face, atat timp cat se vor baza ca Estul va inghiti toate mizeriile, dubla masura si abuzurile Vestului cu placere, din cauza unor politicieni fara coloana vertebrala, care se gandesc doar la binele propriu, precum Iohannis, Ciuca, Ciolacu – indivizi cu intelectul unei gaini, lipsiti de cea mai elementara urma de patriotism, mandrie nationala, si nepreocupati in vreun fel de binele propriului lor popor.

    Cu privire la aderarea la Schengen, nu Olanda e principalul opozant. Ea e mai mult trompeta unei Germanii inspaimantate ca admiterea Romaniei si Bulgariei in Schengen ar deschide calea produselor agricole (in special) din Bulgaria si Turcia spre Europa care, in acest moment, e indopata cu alimente de proasta calitate provenite, in special, din Germania, prin lanturile alimentare Aldi, Lidl, Plus & Co. Ca nu mai putem vorbi despre vreo industrie a Germaniei, in lipsa gazului rusesc… Cat despre Olanda, insasi, nu e interesata atat de portul Constanta; asta e praf in ochi pentru a se distrage atentia de la adevaratul interes: gazul din Marea Neagra, catre, in opinia lor, TREBUIE sa fie exploatat EXCLUSIV de catre Shell. 😀

  • Domnule.atita timp cit in Suedia,Holanda,Spania este legal sa-si ia mamele care i-au fatat si propriile fiice la umeri-craci (pardon),eu îi dau dracului.Cunosc niste situatii concrete pe care nu-mi permit sa le descriu pentru ca pentru noi romanii este imposibil de crezut.

  • Nu întotdeauna străinii ne-au vrut binele și ar fi bine să ne gândim mai mult noi la

    noi ,pentru ca ,așa xun ați spus și în articolul anterior ,politicienii noștri fac exces de zel cu ceea ce face România pentru străinătate ,în acest caz fiind vorba despre Ucraina ! Să învațăm să ne aplecăm atenția mai mult spre semenii noștri români ,decât spre străini și atunci când este cazul, să ne impunem punctul de vedere în fața UE și a celorlalte state membre UE,dacă vrem să fim mai respectați în lume și să ne meargă și nouă bine și să pornim cu brio motoarele economiei, păcii și ale stabilității noastre sociale și politice! Vă mulțumim pentru două articole extraordinar de obiectiv și frumos relatate ,domnule !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *