Nu împotriva Gabrielei Firea candidează Victor Ponta, ci împotriva lui Marcel Ciolacu

Subiectul numărul unu la actualității îl constituie intrarea Pro România în Bătălia pentru București.
Pe piață, despre decizia Pro România de a avea candidați proprii la localele din București au circulat, aruncate pe furiș, o sumedenie de zvonuri. Pe primul loc stă zvonul potrivit căruia Victor Ponta l-a șantajat pe Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, cu înscrierea în cursa pentru București dacă nu primește 40 de locuri la parlamentare. Și cum Marcel Ciolacu, devenit peste noapte un Nicolae Bălcescu înainte de a fi confiscat de comuniști, a zis că el nu cedează de dragul Gabrielei Firea atîtea locuri din patrimoniul PSD, Victor Ponta a decis ca Pro România să candideze la București numai și numai pentru a-i administra o lovitură lui Marcel Ciolacu. Dincolo de bănuiala că blocarea Gabrielei Firea în cursa pentru București ar putea să-i convină lui Marcel Ciolacu, ca orice lider politic postdecembrist văzînd în orice stea urcînd pe bolta țării un meteorit care ar putea să-i cadă lui în cap ca președinte de partid, ipoteza unui Victor Ponta pe post de Contele de Monte Cristo intră în conflict cu imaginea unui politician concentrat pe cucerirea puterii. Astfel că am ținut să-l convoc la un interviu pe cristoiuTv pe Adrian Țuțuianu, omul numărul doi din Pro România, pentru a afla de la sursă adevărul despre înscrierea partidului în cursa pentru locale pe cont propriu și nu într-o alianță cu PSD. Domnia sa a ținut să afirme și să reafirme la solicitarea mea esența politicii Pro România la localele din acest an:

„Am considerat, majoritatea dintre noi, că este nevoie să ne revalidăm. Nu facem niciun fel de alianțe preelectorale, candidăm pe liste proprii, vom avea candidați peste tot. Vrem să trecem de 10%. Sîntem conștienți că nu vom putea să cîștigăm foarte multe primării mari, pentru că partidul nu-i suficient de bine consolidat”.

Despre discuțiile cu PSD Adrian Țuțuianu a declarat:

„Dar noi nu am cerut nimic, asta că am fi pretins 40 de parlamentari este o poveste. Cineva i-a spus doamnei Firea că am fi avut o astfel de solicitare. Au fost niște discuții legate de liste comune la București, dar nu s-au materializat. Noi am decis ca pînă în 25 iulie să venim cu candidatul pentru Primăria Generală a Capitalei și cu cei 6 candidați pentru primăriile de sector. Fac precizarea că noi nu sîntem împotriva doamnei Firea sau a lui Nicușor Dan. Noi sîntem Pro România și ne construim propriul brand politic”.

Susținătorii Gabrielei Firea, prezenți și pe lista postărilor din timpul transmisiei în direct, nu dau crezare acestui punct de vedere. Sînt convins că nici Gabriela Firea nu-i dă crezare. Cel puțin așa s-a văzut din interviul acordat de domnia sa lui Mihai Gâdea marți seara, la Sinteza zilei.

Ce zic eu?
Răspunsul trimite nu la informațiile deținute de mine din sursele proprii, ci la ceea ce știu eu despre Victor Ponta. Fostul premier e ceea ce se cheamă un prădător politic. Plecarea din funcția de premier mai întîi și de șef de partid mai apoi n-a fost rezultatul unei crize sentimentale, urmate de plecarea în munți cu femeia iubită, ci expresia unui calcul politic. Că acest calcul nu i-a ieșit prin preluarea PSD de către Liviu Dragnea e o altă poveste. Sigur e că Victor Ponta n-a renunțat o clipă la ambițiile de a pune mîna pe putere, dacă nu chiar pe mai multă putere decît a avut-o pînă acum. Aceste ambiții au căpătat în ultima vreme temelia unor certitudini. Pe fondul unei incredibile blegeli a PSD, avîndu-și cauza și în cumplita imagine lăsată moștenire de Liviu Dragnea, Pro România a simțit cum i se umflă pînzele electorale. E mai mult decît interesant că deși PSD n-a cutezat să-l înfrunte pe Klaus Iohannis nici măcar cu un suflat al nasului, Pro România a susținut un tir intens spre Cotroceni. În chestiunea Pandemiei, în timp ce PSD s-a purtat, din teama de represalii publice, mai ceva ca un aliat al PNL la guvernare, Pro România a contestat violent, și pe placul milioanelor de români măsurile abuzive ale regimului Iohannis. Cu toate acestea presa prezidențială și presa guvernamentală nu l-a atacat pe Victor Ponta cum s-ar fi întîmplat cu Marcel Ciolacu dacă s-ar fi opus manipulării.

Rezultatele n-au întîrziat să apară.
Pro România a crescut în sondaje. Mult mai important, Victor Ponta și-a dat seama că brandul Pro România are o imagine infinit mai bună decît cea a PSD. Că în timp ce orice critică adusă de PSD puterii era rapid contracarată de acuzația Vine dinspre PSD-ul lui Liviu Dragnea, care a făcut și a dres, criticile violente ale Pro România au primit replici slabe din partea PNL și a presei arondate partidului de guvernămînt. Și fără a avea instinctele de prădător ale lui Victor Ponta îți dai seama că Pro România poate lua locul pe partea Stîngă a eșichierului politic PSD-ului compromis pentru mult timp de diabolizarea din timpul conducerii de către Liviu Dragnea. În aceste condiții, cum să fii atît de neghiob și să vrei locuri în parlament pe listele PSD, cînd poți obține tu cîte locuri vrei? Victor Ponta a sesizat că, asemenea puterii noi, proaspete, a lui Osman ivite în coasta Imperiului bizantin pe ducă, puterea ProRomânia poate ocupa locul deținut de PSD.

Alegerile locale sînt pentru Victor Ponta începutul luptei finale cu PSD. Nu împotriva Gabrielei Firea candidează Victor Ponta, ci împotriva lui Marcel Ciolacu.


Clarificare

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe blog, precum și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

34 comentarii pentru articolul „Nu împotriva Gabrielei Firea candidează Victor Ponta, ci împotriva lui Marcel Ciolacu”

Invitații cristoiuTv | Adriana Vitan Balint | Nu-l votați pe Basescu!
Invitații cristoiublog
Gândurile lui Cristoiu (Mediafax): Clanurile interlope nu mai sunt de furat rufe sau găini. Poliția trebuie să treacă printr-un cutremur