„Nu se poate trăi numai cu pîine”

Hrana sufletească. „Lucrătorul cu braţele are trebuinţă de hrană trupească, cel intelectual, de aliment spiritual, adică de cărţi, de putinţa de a călători şi a experimenta lumi şi spaţii noi, de răgazuri pentru meditaţie şi visare. Subalimentaţia lui este de ordin sufletesc”. (G. Călinescu „Gîlceava înţeleptului cu lumea”, vol. II, Ed. Minerva, 1974)

*

Finalul. Descopăr că am sărit peste litera A din Folderul de cărți electronice. Luîndu-l la mînă aflu că dețin în variantă word Mitul lui Sisif de Albert Camus. Caut finalul, pe care-l reproduc, deoarece l-am invocat ori de cîte ori am vrut să arăt că merită în truda intelectuală truda în sine, altfel spus, urcarea bolovanului, și nu finalul, opera, capodopera, pentru că acesta e mai puțin important:

„Îl las pe Sisif la poalele muntelui. Ne întoarcem întotdeauna la povara noastră. Dar Sisif ne învaţă fidelitatea superioară care îi neagă pe zei şi înalţă stîncile. Şi el socoteşte că totul e bine. Acest univers rămas fără de stăpîn nu i pare nici steril, nici neînsemnat. Fiecare grăunte al acestui munte plin de întuneric alcătuieşte o lume. Lupta însăşi contra înălţimilor e de ajuns spre a umple un suflet omenesc. Trebuie să ni-l închipuim pe Sisif fericit.”

Deși ar părea ciudat unora, despre acest final am discutat pe vremuri, la un interviu tv, cu Adrian Năstase, care-l știa pe de rost.

*

Schimbarea lagărului. Formulare impresionantă a lui Ion Vinea în tableta Crima locotenentului Rusu, din Chemarea, 27 octombrie 1920, bună de folosit și de mine, ca istoric al clipei, evident, citînd:

„Să deducem de aici, cu gîndul nostru subversiv și cenzurabil, că omorul și-a schimbat lagărul și rătăcește ca o molimă printre cei însărcinați cu apărarea patriei?”

*

Despre Vikingi. De la Newcastle, m-am întors cu multe cărți sau mai degrabă broșuri, cumpărate de la shopurile cu care sînt înzestrate toate muzeele. Dînd curs obiceiului de a mă lăsa acaparat de ultima călătorie, am lăsat baltă Nisa, după ce la fel procedasem cu Capri, și am luat la rînd cărțile. Prima citită a fost Anglo-Saxons & Vikings (Usborne History of Britain), apărută în 2012. A fost să fie prima, deoarece tocmai începusem The Last Kindom și voiam amănunte despre vikingi și anglo-saxoni. Am găsit imediat în această carte pentru copii capitolul Alfred cel Mare, regele Wessexului din serial și chiar și pe Guthrum, liderul danezilor pornit să cucerească regatul lui Alfred. După terminarea broșurii, am luat la mînă Anglo-Saxon England: 400-490 (Shire Living Histories) Paperback, June 21, 2011, de Sally Crawford. Citind despre casele anglo-saxonilor își dau seama că amenajările de la Beda Venerabilul depășeau simplul spațiu pentru copii. Erau un muzeu în aer liber al istoriei anglo-saxonilor. M-a impresionat mai ales așezarea dedicată Earlului – Hallul – amintită de Beda Venerabilul în a sa Istorie pentru a medita asupra părerii care e viața, comparată cu o pasăre care intră pe o fereastră și iese pe alta.

*

Din Ion Vinea. La Sinaia ajuns, mă apuc de lecturile obligatorii de 10 pagini pe zi. Din Ion Vinea rețin mai multe pasaje de geniu publicistic:

„Guvernul va îngădui, desigur, ca în primele zile ale Parlamentului, printre sutele de transfugi, samsari și tripotori, printre miniștrii traficanți de permisuri și retorii în perpetuă gargasire de fraze, printre această mulțime flămîndă de bancnote și reclamă, să ia loc, cu modestie, un om care poartă pe mîini, pe grumaz și pe glezne urma proaspătă a lanțului.” (Ion Vinea, Ocnașul între fățarnici, în Chemarea, 20 iunie 1920).

Omul e Mihai Gh. Bujor, arestat pentru trădare, în realitate pentru vina de a fi socialist, ales la scrutinul din mai 1920 deputat de Galați. Nu i s-a permis să ajungă în Parlament. Mandatul i-a fost invalidat de majoritatea parlamentară.

Despre Eugenia, văduva lui Napoleon al III-lea, cu prilejul morții petrecute la Madrid:

„Femeia, isteață în dragoste, făcu prostii în politică.” (Ion Vinea, Moartea Împărătesei, în Adevărul, 20 iulie 1920)

„Dar Ministerul de Domenii, buzunărit, se plînse judecății de iama dată în visterie, și Sirius, captat, tîrît în fața magistraților, ar fi fost strivit între filele Codului Penal ca o ploșniță, dacă nu s-ar fi alarmat clubul, la un semn al lui Vintilă,și n-ar fi început forfota acestuia dimpreună cu a tuturor paraziților prin ungherele împăducheate ale șandramalei ce se cheamă România modernă.” (Ion Vinea, Sirius și Vintilă, în Chemarea, 16 august 1920).


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „„Nu se poate trăi numai cu pîine””

  • Domnule Cristoiu, cum credeti ca suna in „urechile” Bruxellului – „MINISTERUL FAMILIEI” (apropo de arderea pe rug a Gabrielei Firea). Nu cred ca va mai exista un astfel de minister vreodata, cel putin cu aceasta titulatura. Ce parere aveti. Va urmaresc cu mare placere.

  • nu se poate trai numai cu paine.

    Lucrătorul cu braţele are trebuinţă de hrană trupească, cel intelectual, de aliment spiritual, adică de cărţi, de putinţa de a călători şi a experimenta lumi şi spaţii noi, de răgazuri pentru meditaţie şi visare.

    hrana si alimentul sint de folos daca si numai daca sint din povestea Anotimpurilor. poti da gata biblioteci intregi, insa daca o faci avand ca referinta Timpul, si nu Anotimpurile, atunci alimentele tale spirituale te au imbolnavit si tocmai daia nu fac doua parale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *