Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Nu Tudorel Toader, ci cuplul Cătălin Predoiu – Ludovic Orban ne-a făcut de rușine la Comisia de la Veneția

Comisia de la Veneția a respins cererea Guvernului României de a-l revoca din postura de membru pe Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției.
Cum s-a ajuns aici?
Joi, 7 mai 2020, în ședința de Guvern s-a aprobat cererea adresată de ministrul Justiției Cătălin Predoiu Comisiei de la Veneția de revocare a lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția.
Motivul invocat de ministrul Justiției ne face să ne întrebăm dacă domnia sa stă rău cu caracterul sau cu bibilica. Anterior gestului comis de Cătălin Predoiu, CEDO îi dăduse dreptate Codruței Kovesi care se plînsese că fusese revocată din funcție de președintele României fără a avea posibilitatea de a contesta în justiție decizia. Decizia CEDO era îndreptățită. România nu a avut și nu are un cadru legal menit să apere pe procurori de presiunile politicului. Acum, de exemplu, dacă procurorul general sau procurorul șef al DNA îl supără pe Klaus Iohannis, acesta din urmă îi poate indica ministrului Justiției să propună revocarea din funcție a urîciosului, Cătălin Predoiu se execută și chiar dacă CSM se opune președintele poate decide revocarea. Decizia CEDO nu se referea la propunerea înaintată la vremea respectivă de Tudorel Toader de revocare din funcție a Codruței Kovesi, ci la absența unei legi care să-i fi dat dreptul fostei șefe a DNA să conteste decizia luată de președinte. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, dă o interpretare aberantă decizie CEDO considerînd că aceasta a contestat propunerea de revocare făcută de ministrul Justiției de atunci Tudorel Toader. În realitate Tudorel Toader nu făcuse altceva decît propusese revocarea, potrivit articolului 132 din Constituție care atribuie ministrului autoritate asupra activității procurorilor. E drept, ulterior Codruța Kovesi a fost promovată în funcția de procuror șef al Parchetului European. Asta n-a pus la îndoială legalitatea propunerii avansate de ministrul Tudorel Toader. Și dacă fosta șefă a DNA ar fi fost propusă să fie declarată Fecioara Maria la nivel de Euroasia (Beneficiase pe plan intern de alintări gen Slujirea, Tutankamon), propunerea lui Tudorel Toader rămîne perfect legală. Ar fi fost normal după decizia CEDO ca ministrul Cătălin Predoiu să inițieze un proiect de lege prin care procurorii șefi să aibă posibilitatea de a contesta în Justiție revocarea lor.

Cătălin Predoiu n-o face.
Și dintr-un motiv simplu.
Asta ar fi însemnat cîștigarea de către procurorii șefi a unei independențe față de politicianul care e președintele României. Pentru a abate atenția de la adevăratul sens al deciziei CEDO, Cătălin Predoiu se grăbește să-i facă jocul lui Klaus Iohannis. În ședința de Guvern respectivă el declară, în deplinătatea facultăților mintale, că decizia CEDO cere Guvernului României să-l revoce pe Tudorel Toader din Comisia de la Veneția, pentru că acesta prin propunerea de revocare a Codruței Kovesi „a pus în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor”.

Acesta a fost însă doar unul dintre motive.
Un altul, la fel de important ca și slujirea lui Klaus Iohannis a fost nevoia lui Ludovic Orban de a-i zîmbi dulce Codruței Kovesi o dată ce distinsa a ajuns mare șefă la Bruxelles. Cînd Codruța Kovesi era doar procuror șef al DNA, Ludovic Orban o făcea cu ou și cu oțet. Dînd curs blestematei slugărnicii moldo-valahe față de cel puternic, Ludovic Orban a socotit că n-ar strica o lingușire adusă procurorului șef european.

Nu în ultimul rînd propunerea de revocare a lui Tudorel Toader se înscria în politica actualei puteri de a-și plasa peste tot clientela politică. Mai mult ca sigur Tudorel Toader trebuia să lase locul vreunui altoi din marea grădină a PNL.

Cererea trimisă Comisiei de la Veneția a fost recunoscută de chiar Cătălin Predoiu într-un moment de rară luciditate chiar în ședința de Guvern ca „un caz fără precedent și o premieră mondială”. Guvernul unei țări cerea revocarea reprezentatului său în Comisia de la Veneția. Tudorel Toader nu era un simplu reprezentant al României. Era și este o personalitate în materie de Drept. Era în Comisia de la Veneția de 15 ani. Pe drept cuvînt, Comisia s-a uluit de cererea guvernului român Tudorel Toader crede într-o declarație făcută în exclusivitate pentru cristoiublog.ro că solicitarea Guvernului Român a adus prejudicii României pe plan extern:

„Eu sunt la Comisia de la Veneția de 15 ani. Am fost judecător, agent de legătură, iar acum sunt membru titular. Însă, acolo nu se iau așa deciziile. Cei de la comisie știu că guvernele, în toate țările, se schimbă, și că fiecare vrea să își pună omul lui.”

La ședința de Guvern din 7 mai 2020, Ludovic Orban declara despre cererea lui Cătălin Predoiu:

„Cu siguranță vom înainta cerere, pentru cineva care ne face de rușine la Comisia de la Veneția”.

Dincolo de faptul că față de omul de carte Tudorel Toader semidoctul Ludovic Orban e ca vițelul față de poarta nouă, adevărata rușine pentru România e palma peste obraz primită de regimul Iohannis de la Comisia de la Veneția.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Nu Tudorel Toader, ci cuplul Cătălin Predoiu – Ludovic Orban ne-a făcut de rușine la Comisia de la Veneția”

  • am vazut „O nouă diversiune pentru relansarea pandemiei”:))

    …cita vreme oamenii erau baricadati in case bine de tot, adica pina acum o saptamana…doua, virusul ii cauta….dar nu-i gasea:))
    acum…virusul creca e chiar surprins:)), nici in vis nu credea c-o sa gaseasca atitia oameni disponibili in tara asta:)))

    ce urmeaza in Ro? pai…e destul de clara treaba, cam ce s-a intimplat in Suedia, ca altceva…ce?!:)))

    adica…dabia acuma va incepe…primul val:)))

    ca va fi mai mare sau mai mic decit in Suedia…e alta poveste, dar el dabia acum urmeaza sa se manifeste.

    sa stiti ca romanii…chiar au stat pititi in case!, in general, daia n-au prea fost probleme pina acum.

    faza e ca romanii… s-au epuizat, nu mai pot fi tinuti in case.
    …de fapt pe romani nu i a tinut nimeni in case, au stat de buna voie.
    acum…alta le e voia.

    ce vom vedea in spitale?
    pai…sutele de mii de romani care si au amanat internarea se vor buluci…de voie, in orice caz de nevoie!, in spitale.
    care e fondul? virusul zburda. deci in timp ce virusul zburda, romanii, mai cu seama de nevoie, se vor ingramadi in spitale.
    printre ei si batrini bolnavi, cu comorbiditati.

    • io nu cred ca e manipulare, ci pura realitate.

    • Universul sustine…dorintele oamenilor, or rezultanta acestor dorinte neimplinite de cind e omul pe Pamant se numeste Inteligenta Artificiala.

      deci Universul sustine dorintele oamenilor, …adica Inteligenta Artificiala:)))

      creca suna cam ciudat!:)), dar Nemurirea doar o Inteligenta Artificiala i-o poate darui…pamantenilor:)),
      pentru ca Nemurirea e incompatibila cu omul, om care…moare implacabil, natural:),
      deci omul, produs natural, nu -i poate darui…omului Nemurirea:))

      una peste alta…Universul creca sustine, indirect, Inteligenta Artificiala, deci i-a lasat din brate pe politicieni:)), or daca nu te sustine…Cerul,…se pot ivi tot felul de intimplari intimplatoare care redefinesc realitatea asa incit ea sa i permita Inteligentei Artificiale o si mai adinca insurubare in Civilizatie

  • conducatorul-antiom a devenit antiteza conducatorului-om, atunci cind conducatorul-om a imbratisat artificialul. deci nu despre conducatorul-om e vorba in viitor, ci de conducatorul-antiom, pentru ca, pina la urma, civilizatia e o constructie artificiala, prin urmare in mod desavarsit doar artificial poate fi condusa, dasta si nascindu-se Inteligenta Artificiala,…ca are o treaba de facut, una demult dorita…

    speranta unor gramezi de bani care vor redresa Europa, deci si pe noi, e una bolnava.
    nu de bani are nevoie lumea, iar motivul este simplu: daca ar avea gramezi de bani, conducatorii lumii de ieri ar investi in dezvoltarea zilei de ieri, or…asta e si faza, ca lumea de ieri…a expirat, ea se misca exclusiv din inertie.
    prin urmare…se va naste o Noua Lume!, asa e, dar ea trebuie cautata mai hacana,
    mai spre finalul revolutiei mondiale pe care o traim.

    capacitatea de innoire a actualei revolutii mondiale e de 1,6 ori mai mare decit precedentul razboi mondial ( a fost doar unul, asamblat din doi pasi, tot asa cum si aceasta revolutie mondiala e unica, alta nu se va mai manifesta in civilizatie, viitorul apartinind unui alt tip de revolutie, aia perpetua…,m logic vorbind )

    de fapt…toti cei care refuza sa-si aduca la zi definitiile pot considera ca nu o revolutie se desfasoara in lumea mare, azi, ci un razboi, un razboi mondial. facind asta… ar pricepe, poate, forta vremurilor, chiar daca, poate, nu i-ar vedea si vasul in care se scurge.

    teza este omul, antiteza e antiomul, adica Inteligenta Artificiala.
    s-a terminat cu gargara, iar terminatul este absolut, …nu mai e nimic de facut.
    lumea mare se schimba din temelii, redefinindu-si, tot asa, sistemele sociale.
    deci si pe cel politic.
    dincolo de faptul ca actuala revolutie mondiala va unifica sistemele sociale, ea aduce pe ecrane o noua stare, pentru ca, implacabil, conducatorul care va fi dorit va fi…Artificial.
    o Lume Noua se naste, iar ea nu mai apartine conducatorilor-om, ci conducatorilor-antiom.

    Inteligenta Artificiala va fi chemata in ajutor, iar ea va indestula civilizatia cu ajutorul oferit.
    ce vedem sint, poate, vremurile in care omul preda ecuatia de miscare a civilizatiei in bratele Inteligentei Artificiale.
    ce se stie e ca ea va fi imbratisata cu drag de omenire, nu se stie inca daca lumea mare ii va fi predata cu drag…
    creca nu prea…

  • Maestre, va rog eu frumos, nu mai spuneti ca decizia CEDO in privinta lui Kovesi a fost „corecta” ca va faceti si dumneavoastra de rusine mai abitir decat Predoiu si gasca de lingai din jurul lui Iohannis.
    Un lucru elementar in lumea civilizata: cine te numeste (subliniez, „numeste”) intr-o functie are caderea sa te si demita. Kovesi n-a obtinut pozitia printr-un concurs (cu reguli obiective si rezultate cuantificabile), ci a fost pur si simplu NUMITA POLITIC de Presedintele Romaniei la propunerea Ministrului Justitiei (valabil si pentru ceilalti sefi de parchete din Romania). Ca atare, procesul de demitere este firesc sa urmeze aceeasi cale.
    Imbecilitatea cu necesitatea unei legi care sa protejeze scaunul unor NUMITI POLITIC este nimic altceva decat o imbecilitate…asta ca sa nu mai mentionam ca nu e caderea CEDO sa faca astfel de aprecieri.

    • A, ca la un moment dat va exista in Romania vointa politica de a se reveni la sistemul prin care sefii de parchete erau desemnati prin concurs organizat de CSM este o alta discutie…in regula…chiar si asa insa si tot n-ar fi de caderea CEDO sa faca astfel de recomandari, ca nu asta ii este menirea.
      Altfel, sa-i intrebam pe tatelu’ Petrov, spiralata Macovei si Tariceanu motociclistu’ ce-au avut in cap cand intr-o zi de joi pe dreapta au schimbat legea in forma actuala…ops…nu-i nevoie sa intrebam pentru ca deja stim…era musai ca tatelu’ Petrov sa poata numi o analfabeta juridic in functia de sef al DNA (a nu se uita ca Kovesi a primit aviz negativ de la CSM atunci cand a fost NUMITA prima oara de Basescu).

  • Uite, domnule, că mai există instituții pe mapamond care să recunoască înaltul profesionalism! Pentru omenire e ca o gură de oxigen! Nu totul e politizat și îmbâcsit de interesele unei mediocrități intelectuale! Multă carte înseamnă, încă, multă carte! E un semn bun! Prostia și lingușirea până nu primesc una peste bot nu se potolesc!

  • In sfarsit, maestre, puneti punctul pe I in ceea ce il priveste pe Tudorel Toader si lamuriti lucrurile definitiv!

  • ..acuma, dupa experienta asta catastrofala „Klaus Johanis presedintele Romaniei pt. 2 mandate” (cu brief de creatie – serviciile secrete), ma tot intreb, cine este personalitatea care ar putea sa ne reprezinte, pt. cea mai inalta functie in stat . Si acest episod, in care cererea unui guvern (Orban / RO), este refuzata de un organism international titrat (face nota distincta de majoritatea acestor organisme transnationale), sublineaza, odata in plus, ca Tudorel Toader are anvergura de presedinte al republicii.

    Vor fi in stare (pregatite) clasa politica si societatea civila sa scoata in fata un astfel de lider?

    ps: serviciile secrete trebuie sa se intoarca acolo unde le este locul – sa reciteasca juramantul fata de natiune si sa l i a in serios! (experienta nefasta cu Coldea – care n a fost in stare sa si termine studiile la politehnica din Timisoara, dar a fost in stare sa deturneze misiunea constitutionala conferita unui organism militarizat al statului roman. Cazul Dragomir este tot opera acestui personaj – deja malefic)
    Societatea romaneasca in ansamblul ei, poate si trebuie sa si desemneze liderii!

  • Predoiu =slugirea

  • Iar s-a facut de ras guvernul „meu”. Daca”rara luciditate” s-a concretizat intr-o greseala monumentala stau si ma intreb daca vreo decizie luata in perioada guvernarii a fost corecta.

  • Ca Predoiu e o sluga, stiam. Un carierist, un opoetunist, un personaj care ar face orice pentru o functioara.
    Nu stiam ca din punct de vedere al profesiei este o nulitate.
    Decizia CEDO in cazul LCK nu are nici o valoare deoarece ei nu aveau caderea sa se pronunte in aceasta speta.

  • Predoiu dacă ar avea pic de rușine ar ieși din politică.

  • A ieșit la iveală și ipocrizia jurnaliștilor care au publicat articole defăimătoare la adresa dlui. Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *