Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Numirea lui Gîrbovan, o manevră electorală sub semnul blatului dintre Dăncilă și Iohannis

Comitetul Executiv Național al PSD a decis vineri, 23 august 2019, desemnarea unor titulari pe posturile ocupate de interimari. Ocupate de interimari. Precizez asta, deoarece Unitățile Militare din Presă, de mai mult timp cu ordin să-o alinte pe Ana Birchal drept o Monica Macovei a PSD-ului, au făcut mare caz de o revocare a distinsei din funcția de ministru al Justiției. Ana Birchal era interimar la Justiție, postul de bază fiind cel de vicepremier. Pentru că interimar a fost numită ca o soluție de avarie, ar fi trebuit să opteze și n-o văd lăsînd jilțul de vicepremier pentru scaunul cu trei picioare de la Justiție.

Pentru funcția de ministru plin la Justiție a fost desemnată Dana Gârbovan, o profesionistă de excepție și una dintre marele luptătoare pentru ca Justiția să-și cîștige independența de sub jugul sergenților majori din Serviciile secrete. Desemnarea a stîrnit mare vâlvă. Mediafax a găsit de cuviință să-mi ceară opinia despre acest eveniment. A rezultat un text semnat de Gabriela Antoniu și postat pe site-ul Agenției. Îl reproduc aici recomandîndu-l ca pe un comentariu făcut de mine despre un eveniment politic important.

Mîine, sîmbătă, voi lăsa invadarea vikingă a Angliei din secolul 8 și voi merge la Congresul PSD de desemnare a Vioricăi Dăncilă drept candidat la președinție. Sînt tare curios să simt atmosfera de la acest Congres.


Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că propunerea Danei Gîrbovan la Ministerul Justiției este o manevră electorală rezultată în urma blatului dintre Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, din care cei doi au de câștigat, singurul pierzător fiind Dan Barna.

Ion Cristoiu înscrie decizia de vineri a PSD, de a o propune pe judecătoarea Dana Gîrbovan la Ministerul Justiției, ca una strict electorală, în vederea campaniei pentru alegerile prezidențiale.

„Decizia în legătură cu Dana Gîrbovan nu poate fi înțeleasă decât dacă o alăturăm deciziei numirii lui Iulian Iancu în postul de vicepremier. Iulian Iancu nu e atât de vizibil în programul său politic precum Dana Gîrbovan, dar el e cunoscut ca un apărător al intereselor naționale de tip PSD în bătălia cu multinaționalele, în bătălia pentru gazele din Marea Negră, el este cel care e autorul acelei legi pe care și-a asumat-o Dragnea, legea offshore, care mai reducea din profitul marilor companii. Cele două decizii țin de o manevră electorală inteligentă a grupării Viorica Dăncilă, în perspectiva Congresului de mâine (sâmbătă -n.r.), dar și în campania electorală de reîntoarcere cât de cât la PSD-ul lui Liviu Dragnea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, analistul politic.

Ion Cristoiu precizează că PSD-ul condus de Liviu Dragnea a avut multe slăbiciuni, dar „a fost un partid care și-a păstrat identitatea, a fost chiar foarte activ”. „Doamna Dăncilă, după ce a ajuns președinte, a mișcat mult partidul către dreapta, mai avea un pic și-l înscria în USR. Asta a dus la o ostilitate a baronilor locali și a electoratului PSD față de Viorica Dăncilă, tot mai mult suspectată că este o marionetă a sistemului, a statului paralel, la Palatul Victoria. În perspectiva Congresului de mâine, dar și a campaniei, ea a făcut această manevră cu numirea celor doi. Ca să înțelegem numirea lui Gîrbovan, trebuie să plecăm de la o axiomă. Pentru PSD, Guvernul PSD, în perioada următoare până la prezidențiale, nu are importanță cine este ministrul Justiției, deoarece s-a dovedit că nici măcar Tudorel Toader nu a putut face nimic. Este greu de presupus că pe Dana Gîrbovan s-a pariat că ar porni o luptă împotriva statului paralel, împtriva amestecului serviciilor în justiție”, a spus, pentru MEDIAFAX, jurnalistul.

Ziaristul este de părere că din punct de vedere profesional, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) este o propunere foarte bună, iar din punct de vedere politic, este o propunere „pesedistă”.

„După părerea mea, s-au întrunit două condiții electorale, una Viorica Dăncilă se apropie, se reîntoarce la PSD-ul lui Liviu Dragnea, al PSD-ul adevărat, de care se îndepărtase, pentru că doamna Gîrbovan are imaginea ca luptătoare contra statului paralel și aici o să fie un lucru paradoxal, îl ajuă foarte mult și pe Klaus Iohannis, ceea ce mă face să suspectez că este vorba de o decizie pe fondul blatului dintre Cotroceni și Victoria, dintre Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis.

E clar, câștigă Viorica Dăncilă și în perspectiva intrării în al doilea tur. Pentru ca Dăncilă să intre în al doilea tur, are un mare interes un domn pe nume Klaus Iohannis, deci prin această mișcare Dăncilă crede că are șanse să intre în turul al doilea. Prin trimiterea la Cotroceni și prin luarea măsurilor de prudență din partea Danei Gîrbovan, și anume să fie și acceptată de președinte, i se oferă candidatului Klaus Iohannis posibilitatea de a o respinge. În momentul în care o respinge, Iohannis câștigă în fața principalului adversar, și anume Dan Barna. Dan Barna a mușcat de data asta, dacă ar fi fost mai inteligent, ar fi tăcut și l-ar fi lăsat pe Iohannis în capcana de a o desemna, dar domnul Barna s-a grăbit, l-a somat să nu o desemneze. În aceste condiții, este foarte ușor și profitabil pentru Klaus Iohannis să o respingă fără a o supăra pe Dăncilă pentru că și ea a desemnat-o pe Gîrbovan electoral, considerând, cred eu, că dacă nu e numită nu contează, contează faptul că ea a desemnat-o”, a completat Ion Cristoiu.

Jurnalistul nu crede că baronii locali și Viorica Dăncilă au vreun interes, de fapt, ca Dana Gîrbovan să fie numită la Ministerul Justiției, pentru că „e greu de crezut că ar lua măsuri pentru corupți”.

„Deci Dăncilă nu pierde nimic, ba chiar câștigă totul dacă Iohannis o respinge. A propus lăsând impresia că este o lovitură dată Anei Birchall și o manevră prin care o pedepsește pe Birchall pentru acea ordonanță într-un fel anti-PSD și în același timp îi oferă lui Iohannis ca în fața electoratului userist, de dreapta, să poată să îi spună lui Dan Barna „uite eu chiar am respins-o”, a spus analistul politic.

Ion Cristoiu este de părere că președintele Klaus Iohannis nu o va desemna pe Dana Gîrbovan la portofoliul Justiției.

„Acum toți așteaptă să vadă dacă o va desemna, evident că nu o va desemna. Klaus Iohannis, grație sprijinului dat de Viorica Dăncilă, se va putea prezenta în confruntarea cu Barna din primul tur „Iată eu nu am făcut nicio concesie PSD”. Suspectez că este o manevră electorală și pentru că mie mi se pare dubioasă afacerea cu OUG. OUG propusă de Birchall e din start moartă deoarece este referendumul care interzice OUG pe legile justiției. Spre surprinderea tuturor, și a mea, Klaus Iohannis, deși OUG a fost anunțată ieri, nu a ieșit și nu a comentat nimic, asta înseamnă că și aici este un teatru pe care îl joacă Dăncilă cu Iohannis. Prin această OUG, s-a arătat într-un fel baronilor locali mâța, iată ce se poate întâmpla, în felul acesta oricum OUG nu avea cum să fie dată deoarece contrazicea flagrant rezultatele referendumului. Dăncilă a câștigat astfel capital politic în raport cu baronii locali, cu primarii și chiar cu o parte a electoratului PSD. În concluzie, avem de-a face cu un moment electoral, un moment pus sub semnul blatului dintre cei doi candidați, un moment din care câștgă Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis și pierde Dan Barna”, a conchis Cristoiu.

Jurnalistul a mai subliniat că această manevră îl ajută pe președintele Klaus Iohannis pentru că acesta va putea exclude ulterior chiar teza blatului cu Palatul Victoria, câștigând astfel capital politic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Numirea lui Gîrbovan, o manevră electorală sub semnul blatului dintre Dăncilă și Iohannis”

 • Aveti grijă, fraților, că vine Diaconu, si are niste buze reci !

 • Cernat, Jipa, sunteti dati naibii. M-au distrat schimburile voastre de replici.

 • Scenarita, boala grea.

 • „Nava Ocean Viking, care aparţine unor ONG-uri ce salvează migranţi pe Mediterana, va debarca în Malta cei 356 de migranţi pe care-i are la bord, iar aceştia vor fi repartizaţi între şase state membre ale UE care au acceptat să-i primească, printre care şi România, a anunţat vineri Comisia Europeană, transmite agenţia Reuters.”

  Ramona Manescu si Daciana Ponta, ambele fete masive, inalte, erau prietene de la Bruxelles . Ponta si Basescu voiau acum ceva timp sa-i faca moscheea lui Erdogan.

  Iata ca Ramona Manescu de la MAE si sefa ei, Dancila, aproba aducerea in tara a unor africani din Sudan (citeste: musulmani).
  Reuters ne spune ca din cei 356, 100 sunt minori fara insotitor. Mda, probabil „minori” cu barba. https://uk.reuters.com/article/uk-europe-migrants-oceanviking-avramopou/eu-countries-agree-to-share-out-ocean-viking-migrants-idUKKCN1VD101

  Iata de ce atat Tariceanu, cat si Dancila vor avea un vot in minus la presedintie.

  Acesti conducatori iresponsabili, gata sa stea in genunchi la Bruxelles, cand oare vor intreba poporul roman daca doreste sa-i fie bagati in tara musulmani si africani?

  • Dacă a fost ‘blat’ cum zice maestrul, înseamnă că Iohannis o va accepta pe Gîrbovan. Să vedem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *