Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

O caricatură despre eternul oportunism românesc

E sîmbătă, și mai și plouă. Sala de lectură e aproape pustie. În drum spre cafeaua de 11 de la Dud (e vorba chiar de un dud, cel din curtea BAR, și nu de un restaurant), deja întîrziată, mă opresc la prima masă din mijloc, pe care sînt puse (nu-mi dau seama dacă pentru trimitere în depozit sau pentru reținere) mai multe colecții.

Una e a ziarului Curentul, din 1932. Nu mă stăpînesc să n-o frunzăresc pentru poze de publicat la rubrica Am deosebit pentru dumneavoastră. Conform obiceiului interbelic, ziarul are în centrul paginii întîi, sus, spre deosebire de Adevărul, care o plasa în dreapta sus, o caricatură. Din cînd în cînd ziarul dă unei serii de caricaturi banda de jos a paginii întîi. Am văzut, de exemplu, și am revăzut cu ocazia asta, un soi de săptămînă ilustrată prin emoțiile feței lui Nicolae Iorga, plecînd de la incapacitatea savantului rătăcit în politică de a-și ține emoțiile sub control. Mă opresc asupra cîtorva pentru a le plasa la Am deosebit pentru dumneavoastră. Răsfoind paginile, privirea trece rapid peste titluri, texte, fotografii. Curentul e un ziar bun, produs de Pamfil Șeicaru, un ziarist cu mult deasupra ziariștilor prin preocupările sale de generalizare și meditare asupra faptelor. Asta se vede și în conținutul ziarului, deosebit prin vioiciune și interesant. Mult mai interesant decît Universul lui Stelian Popescu. Spre deosebire de Stelian Popescu, Pamfil Șeicaru era el însuși un ziarist de mare talent. Mă bate gîndul să mă apuc de lectura colecțiilor fără nici un țel tipografic anume, pur și simplu ca și cum aș citi o carte de dragul lecturii viciu. Alung rapid gîndul, învățat cum sînt să mă întreb mereu la ce folosește o lectură, o piesă de teatru, un film, chiar, incapabil să văd și altceva decît muncă, muncă și iar muncă.

Caricaturile sînt în mare măsură politice, spre deosebire de cele de la Adevărul, înclinate spre social. Pentru cititorul de azi asta le face mai greu de digerat. Rețin însă cîteva, presupunînd o valoare generală, valabilă și azi. O caricatură îl arată pe Constantin Argetoianu mergînd prin ceața Londrei cu Dem Dobrescu, primarul Bucureștilor. Legenda vrea să spună că Dem Dobrescu a venit la Londra ca să studieze cum ar putea aduce ceața la București, ca să nu se mai vadă mizeria de pe străzi. O alta surprinde un tip cu ochelari căruia alți trei tipi (unul are și el ochelari) îi dau o hîrtie. Legenda sună așa:

„– Domnule prim-ministru, am vrea să ne înscriem și noi în partidul național-țărănesc. Sîntem absolut dezinteresați și nu vrem decît binele țării…
– Atunci de ce n-ați venit pînă acum?
– Păi de unde era să știm că veniți la putere?”

Cititorii Curentului vor fi identificat rapid pe Alexandru Vaida Voevod, premier din partea PNȚ între 6 iunie 1932-19 octombrie 1932.
Vor fi sesizat și un adevăr al momentului:
După parvenirea PNȚ la putere se înregistrează o veritabilă năvală de înscrieri în partid. Cititorii de azi nu știu asta. Rețin totuși caricatura, în vederea publicării. Chiar dacă personajele le sînt străine, realitatea – tipică oportunismului românesc – le e familiară.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *