Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O carte rară despre Războiul Sfînt

Dependenții de jocuri de noroc evită pe cît pot să treacă prin fața unui Cazinou.
Dacă din nenorocire ajung prin apropierea unui asemenea locaș, nu mai au scăpare.
Intră ca niște somnambuli și joacă pînă rămîn lefteri.

Asemenea acestor nefericiți sînt eu față de librării și anticariate, față de tarabe cu cărți, față de site-urile de pe care se pot cumpăra cărți.
Dacă nimeresc în fața lor, dracu m-a luat:
Intru și nu ies fără o sarsana de cărți.
Mă feresc să cumpăr nu atît pentru bani, cît mai ales pentru răspunsul la întrebarea:
Ce fac cu ele după ce le cumpăr?
Mai întîi că nu mai am loc în apartamentul din București. Am citit că un oligarh avea un palat de vreo 50 de camere. Vă imaginați cîte cărți ar fi putut aranjate frumos, pe domenii, măcar în 10 dintre ele?
Apoi cîte o carte pe care o descopăr prin casă mă face melancolic la gîndul că n-o voi citi niciodată în această viață. Poate pe lumea Ailaltă, dacă o fi prevăzută cu săli de lectură.

Vineri, din nenorocire viața m-a obligat să ajung în fața Anticariatului Brătianu din vecinătatea Pieței Universității, loc în care am cheltuit mult cumpărînd cărți și, prin urmare, loc pe care e bine să-l ocolesc.
Nu m-am putut abține.
Am intrat.
Am dat să cumpăr Raportul final scris și încasat financiar de Vladimir Tismăneanu (asta da afacere!) nu atît pentru judecățile de valoare, cît mai ales pentru datele presupus precise,. Am renunțat însă. Nu pentru că era prea scump, ci pentru că era prea voluminos. Mă obliga să citesc prea multe prostii. În timp ce căutam prin anticariat și ceva de Sadoveanu, vînzătorul – un tînăr pe care cred că-l știu – negocia cu un cuplu cumpărarea unor cărți de Drept. Am aruncat priviri asupra unui raft plin cu lucrări despre evrei din perspectiva lor (cred că și-a vîndut cineva biblioteca), asupra standului din centru, cu broșuri, dînd să iau ceva consacrat Expoziției Ministerului artelor din 1945, asupra variantei vechi a Istoriei lui Xenopol (ar trebui să verific pentru a vedea ce am în biblioteca de acasă), și asupra vitrinei cu cărți scumpe, închise sub lacăt.

Aici am găsit o carte de 6 milioane de lei vechi:
Basarabia – Ucraina – Crimeia. Marșul victorios al Trupelor române și germane. Carte ilustrată lucrată și editată de Secția I-a a unei Armate din Răsărit, scoasă la Editura Erich Zander. Berlin, 1943.

Costă 6 milioane de lei vechi! Merită. E o carte rară, greu de găsit într-un climat în care e de preferat să ocolești subiectul Războiul Sfînt, dintre 1941-1944. Valoarea ei, pentru mine cel puțin, stă și în ilustrațiile excepționale, atît prin conținut, cît și prin calitate.

Seara, am pus pe cristoiublog.ro sub titlul Imagini ascunse din Războiul împotriva Rusiei sovietice, fotografii din carte după ce mi-am dat seama de nota de entuziasm victorios evidentă în toate paginile, mai mult fotografii. Judecînd după comentarii, n-am făcut o gaură-n cer. Cititorii blogului s-au luat la ceartă din nou în legătură cu protestele din Piața Victoriei. Nimeni n-a luat în seamă articolul meu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „O carte rară despre Războiul Sfînt”

  • “Raportul final scris și încasat financiar de Vladimir Tismăneanu …mă obliga să citesc prea multe prostii.”
    Cred ca pt acest motiv nici nu e accesibil online . Membrii comisiei -Vladimir Tismăneanu ( numit de președintele Băsescu în funcția de președinte al Comisiei) : Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, Radu Filipescu, Paul Goma (a fost înlăturat de Tismăneanu după numai 8 zile), Monica Lovinescu, Virgil Ierunca (decedat înainte de finalizarea raportului), Sorin Ilieșiu, Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragoș Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tănase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile și Alexandru Zub- au toate motivele sa se rusineze de aceasta lucratura , caci lucrare nu pot sa-I zic.
    Am cautat sa descarc Raportul intr-o forma accesibila , in pdf. Nici un rezultat .
    Raportul nu e accesibil nici pe site-ul Prezidential :
    Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România
    care e link din “Comisia Prezidentiala” [https://ro.wikipedia.org/wiki/Comisia_Preziden%C8%9Bial%C4%83_pentru_Analiza_Dictaturii_Comuniste_din_Rom%C3%A2nia] , nu-mi da nici un raspuns :
    https://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf
    “Această pagină nu există sau nu este disponibilă în acest moment”

    Intieresnai , sau ce ?

  • Entuziasmul ce reiese din descrierea cărții m-a determinat să îmi doresc să văd aceste fotografii.
    N-am gasit neam ! Probabil nu mă pricep…

  • Dl Cristoiu pozele sunt fenomenale! Am simțit și eu un pic de mândrie … Că sunt româncă … Armata noastră a fost cândva în frunte … Într-o misiune ❤️

  • Lăsați, maestre , nu puneți la suflet… turma este ocupată cu rumegatul nutrețului…aveți un loc rezervat în raiul cititorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *