Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

O criză politică s-a încheiat. Începe alta, mult mai gravă: Bătălia electorală din Guvern între PSD și PNL

Joi, 25 noiembrie 2021, de îndată ce s-a încheiat votul prin care noua majoritate – PNL, PSD, UDMR și Minoritățile Naționale – a dat votul de învestitură, noul Guvern a fost convocat la Cotroceni pentru a depune jurămîntul. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs care a debutat astfel:

„Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize, nu și nici probleme nu au dispărut”.

Cu ceva timp mai înainte, luînd cuvîntul la ședința de învestire a noului Guvern, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a început astfel:

„Stimați colegi, doamnelor și domnilor, astăzi România se află într-un punct critic. Este unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimba direcția națiunii pentru anii următori. Au fost doi ani pierduți, doi ani de încercări eșuate, doi ani de instabilitate, doi ani de criză economică și sanitară, doi ani în care milioane de români au fost abandonați de stat. Suntem într-un punct critic care necesită o decizie fundamentală. PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România, de aceea PSD trebuie să facă o alegere în acest moment. Iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom folosi priceperea și experiența pentru a opri chiar acum prăbușirea, pentru a fi alături de oameni, de români și a stabiliza țara. Am acceptat acum această provocare, pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Și pentru asta am decis să intrăm cu prima linie a partidului. Am propus oameni cu experiență politică și administrativă. Am venit cu profesioniști care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepție. Nu este timp de experiențe. Trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi. PSD știe să guverneze. Am demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit ca să reparăm dezastrul unor alte guvernări. Le mulțumesc tuturor miniștrilor PSD pentru că au acceptat această provocare grea și îi rog să fie alături de români în fiecare decizie luată.”

Mulți comentatori au văzut în aceste vorbe un atac al liderului PSD, în numele PSD, la adresa partenerului de Guvernare, a partidului cu care tocmai semnase Documentul pompos intitulat Acord politic asupra formării Coaliției Naționale, Partidul Național Liberal. Eu însă am văzut altceva, mult mai grav:
Am văzut primul semn – și nu unul oarecare, ci semnul puternic- al adevărului că s-a încheiat o Criză politică, pentru ca una, nouă, mult mai gravă pentru țară să înceapă:
Criza politică provocată de Războiul electoral dintre PSD și PNL în perspectiva anticipatelor din interiorul Coaliției de Guvernare.

Prin Marcel Ciolacu PSD nu s-a rezumat un simplu atac la adresa partenerului cu care tocmai atunci se cununa oficial. El a prezentat, în fața întregii națiuni, motivul pentru care PSD a venit din Opoziție la Guvernare:
Pentru a opri prăbușirea României sub conducerea PNL.

De la începutul negocierilor, multă lume s-a întrebat de ce au decis cele două partide dușmane de moarte, pînă în pragul exterminării reciproce, să alieze pentru a guverna împreună. O întrebare legitimă, prin raportare la alte alianțe postdecembriste asemănătoare:

  • Cea dintre PSD și PDL din 14 decembrie 2008 pentru formarea Guvernului Boc.
  • Cea dintre PSD și PNL în cadrul USL, începînd cu februarie 2011.

Potrivit Protocolului semnat la 14 decembrie 2008, coaliția dintre PSD și PDL, intitulată și ea pompos Parteneriat pentru România, urma să dureze pînă în 2012, și avea drept motiv declarat asigurarea unei majorități solide pentru a face față Crizei economice.
A durat doar un singur an.
Nici vorbă de măsuri pentru stabilitatea țării.
Timp de un an cele două partide s-au pregătit pentru alegerile prezidențiale.

Uniunea Social Liberală a fost înființată la 5 februarie 2011 sub sloganul 10 priorități pentru reforma instituțională și modernizarea României și urma să dureze din 2011 pînă la 31 decembrie 2020.
A durat doar pînă în februarie 2014.
N-a făcut nici o reformă instituțională.

Dacă USL avea toate temeiurile să reziste (PSD și PNL erau aliate în Opoziție, încă din 2009 împotriva Guvernului PDL și a lui Traian Băsescu), Parteneriatul pentru România pornea din start cu marile slăbiciuni reprezentate de inexistența unei perioade de concubinaj și absența unui Dușman comun.

Cu toate acestea, alianța PDL-PSD avea avantajul de a fi o coaliție formată imediat după alegerile din 2008. PSD și PDL obținuseră rezultate aproape identice. Nici PDL, nici PSD nu puteau forma Guvernul. Ar fi trebuit declanșate noi alegeri. Pentru că alegerile anticipate păreau o absurditate (abia se încheiaseră alegerile), cele două partide au fost unite de spaima declanșării alegerilor anticipate.

România postdecembristă a arătat că în condițiile românismului Guvernele de Coaliție sunt o catastrofă. Spun românism, pentru că toate guvernele de Coaliție au fost roase de năravul românesc al vanității ieftine și mai ales de cancerul politicii românești:
Politica înțeleasă extern în primul rînd ca delimitare împinsă pînă la ostilitate a unui partid față de celălalt și nu Politica înțeleasă ca un efort de a găsi puncte comune cu celelalte partid pentru a construi ceva.

S-au dovedit neviabile, așadar, și Coaliții alcătuite din partide înrudite politic, ideologic.
Cum să supraviețuiască Alianțe între partide dușmane de moarte, care au exagerat bătălia politică pînă în marginea războiului civil și, lucru mult mai grav, și-au format electoratele în spiritul urii reciproce?

De ce s-au aliat PSD și PNL?
Singurul argument pentru coalizarea lor rămînea formarea unei majorități solide pentru a reseta România.
Era singurul argument menit a justifica în fața electoratelor o Coaliție contra naturii.
Era singurul argument care ar fi fost convingător cît de cît în fața celor două electorate aflate în dușmănie de moarte.

Joi, 25 noiembrie 2021, Marcel Ciolacu a argumentat în fața propriului electorat că PSD a acceptat să intre în Coaliția cu PNL pentru a salva țara de la dezastrul PNL.
PSD n-a intrat în Alianță cu PNL, pentru că a găsit puncte comune cu PNL, toate întruchipate de cîteva mari obiective ținînd de resetarea României.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, PSD nici măcar nu s-a aliat cu PNL. A intrat la Guvernare ca să salveze țara.

Nici liderii PNL n-au invocat pînă acum o clipă existența unor puncte comune, ținînd de resetarea României, cu PSD.
Toți, începînd cu Florin Cîțu și terminînd cu Alina Gorghiu, au prezentat alianța cu PSD ca o alianță de care lor le e rușine, ca o alianță pe care au făcut-o la presiunile lui Klaus Iohannis. Singurul care a vorbit de resetarea României a fost premierul Nicolae Ciucă. De unul singur.

E limpede că liderii PNL s-au adresat astfel electoratului PNL, eminamente anti PSD. Ei n-au putut aduce acestui electorat nici un argument cît de cît convingător pentru alierea cu Ciuma Roșie.
Mai mult, și după încheierea Alianței, liderii PNL au continuat să atace PSD ca pe vremuri.
La rîndu-i, prin Marcel Ciolacu, PSD a ținut să arate propriului electorat că partidul s-a aliat cu PNL nu pentru niște obiective comune, ci pentru a salva țara de la niște nevolnici.

Nu găseau cele două partide argumente cît de cît convingătoare?
Găseau.
Dacă intrau în această Coaliție de guvernare cu gîndul cinstit de a face ceva împreună.
Numai că și PSD și PNL văd această Alianță de Guvernare o umbrelă sub care amîndouă partidele se pregătesc de anticipate. Și PSD și PNL caută să-și țină electoratele în poziție de luptă.
Găsirea unor puncte comune ar însemna renunțarea la anticipate.

Asistăm astfel la debutul unei crize politice mult mai grave decît cea de pînă acum.
O criză politică rezumată la Bătălia pe viață și pe moarte între două partide în cadrul Guvernării.
Dacă PNL și PSD rămîneau despărțite, această bătălie n-ar fi afectat grav țara.
Dusă în chiar interiorul Guvernului, această bătălie va fi un dezastru pentru țară.
O criză politică s-a încheiat. Începe una mult mai gravă pentru țară.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „O criză politică s-a încheiat. Începe alta, mult mai gravă: Bătălia electorală din Guvern între PSD și PNL”

  • Bună dimineața, bine v-ați trezit, maestre!

    Ca să vă întăriți spusele ar fi fost bine să îl citați si pe prietenul dumneavoastra, Rareș Bogdan. Iată ce viteaz a devenit mititelul după ce a stat ascuns câteva zile ca să nu-l mai împroaște lumea cu mizerii bine meritate:

    „Marcel Ciolacu a greșit discursurile! Cred că din cauza emoțiilor. A avut discursul de la moțiunea de cenzură. Aroganțele nu au ce căuta într-o coaliție. Nu e un discurs pentru un Guvern din care PSD face parte. Cred că a încurcat discursurile. Rog ca data viitoare colegii mei din PNL să reacționeze. Îi dojenesc pe colegii mei parlamentari că nu au reacționat. (…) Pe 25 mai 2023 veți fi cu mine în Guvern, pe un portofoliu pe care nu vi-l pot spune acum. Aroganțele nu au ce căuta într-o coaliție! Îmi voi întrerupe mandatul de europarlamentar. Voi fi un garant liberal ca domnul Ciolacu va face ceea ce promite în Guvern. Și nu doar eu, vor mai veni alți doi colegi“.

    P.S. Poate faceți o analiza pe textul lui Rareș, ca să ne spuneți dacă este vorba despre aceeași „Bătălie electorală din Guvern între PSD și PNL” pe care o aminteați, sau este vorba despre delirul vicelui noului PNL, care are nevoie de o consultatie medicală.

  • Că România e o cabană în care doi pugiliști își dau la gioale, nu e cel mai mare rău pentru țară! Mai rău ar fi ca în ”cabană” să nu fie două ”cabale” de bigoți care să nu manifeste toleranță și înțelepciune. E drept că maioneză nu poți face doar din ulei și apă, dar maioneza se poate drege cu câțiva stropi de apă! Să ne dorim să existe printre bigoți și stropi de apă iar UDMR-ul să fie gălbenușul de ou!

    • ‘care să nu manifeste toleranță și înțelepciune’

      adica exista intelepti toleranti si intelepti intoleranti?
      nu prea cred 🙂

    • m am razgandit:))
      in mod relativ exista si Intelepti toleranti, astia fiind inteleptii,
      si intelepti intoleranti, astia fiind AntiInteleptii.

      in mod absolut exista doar Intelepti

      deci Inteleptii acopera ambele taramuri, Relativul si Absolutul.

  • Buna ziua Maestre,
    Aparentele pot sa ne insele, este un moment extrem de favorabil pentru ca personaje ca RARES BOGDAN in numele aceste sfinte aliante PSD-PNL sa profite pentru a-si elimina orice alt lider din partidul sau care -i ameninta popularitatea, si eforturile se vor concentra pe lupte interne, si asta va crea o perioade de amicie intre fostii competitori.
    Va aduceti aminte cat de indiferent si cata indiferenta manifesta RARES BOGDAN la balbaielile, amatorismul si politica se sinecurism dupa hulitii psd-sis la instalarea in functie a lui Florin Catzu, iar acum tam nesam, a lansat un atac visceral pe care si l a si mediatizat, aparent intamplator de RARES BOGDAN la adresa RALUCAI TURCAN cu privire la modul iresponsabil in care FLORIN CATZU a administrat banii statului pentru salarizarea si plata pensiilor, in conditiile in care euro -parlamentarul respectiv dupa modelul AGAMITZA DANDANACHE isi facuse o trompeta pentru a -i executa mediatic pe liderii in PSD.

  • cita vreme ‘batalia electorala’ nu se metamorfozeaza intr o ‘batalie pentru ciolan’, ‘batalia’ e de folos.
    atunci cind ea devine o batalie pentru ciolan, logic vorbind, ar fi normal sa se manifeste ‘notiunea de cenzura’
    de data asta creca partidele isi joaca…viitorul, adica in joc e chiar viata partidelor.
    po sa stii…?!, poate ca se vor dovedi intelepte, hai sa vedem…:)

  • se prea poate ca asta sa fie prima batalie electorala care nu e dusa….’pe promisiune’,
    ci ‘in direct’.

    nu-i votezi pe unii sau pe altii pentru ceea ce…vor face ei cind vor ajunge la Putere :)), ci fix pentru ceea ce fac ei acusica, ca ei deja sint la Putere.

    din aceasta perspectiva ‘batalia electorala’ in care arati ‘ce faci’, nu…’ce vei face’ si care adesea s-a dovedit o ‘facere’ la Pastele Cailor:)), e…chiar tare de tot.

    Maestre, pentru mine abia asta mi se pare ca e ‘lovitura de Maestru’ data de Iohannis:
    Batalia Electorala…in direct!:)))).
    pentriu ca de la Revolutie pina azi ‘bataliile electorale’ s-au purtat intotdeauna ‘pe Promisiune’.
    ( adica…voteaza ma, tu, azi, …ca-ti dau io caini cu covrigi in coada dupa ce ma votezi!:))) )

  • ‘O criză politică s-a încheiat. Începe una mult mai gravă pentru țară.’

    pe vremea Marii Revolutii, adica pe vremurile astea, crizele nu se termina.
    ele doar se adauga unora noi aparute, pe vremurile astea intotdeauna tendinta crizelor noi fiind doar asta: sa se suprapuna peste celelalte.

    habar n-am cite crize s-au manifestat in tara asta de cind Marea Revolutie si-a aratat fata, adica de la inceputul pandemiei,
    insa ce ‘se stie’ e ca nici una dintre ele nu s-a terminat, acestea devenind cel putin catalizator pentru cele nou aparute,
    sau pentru cele care vor aparea negresit in curind.

    se stie din start ca o concluzie e fundamental falsa daca ea povesteste despre crize/criza care… se termina.
    deci…cum auzim pe undeva, pe oriunde, ca…
    ‘criza s-a terminat!’,
    indiferent despre ce criza o fi vorba, stim din start ca zicerea aia e plenar falsa.
    Marea Revolutie ‘se termina’ exclusiv prin aparitia unor fundamente Noi-Noute, prin aparitia unor Noi-Noute sisteme sociale.
    cita vreme ele nu se vad la fata…alte si alte crize se vor manifesta negresit, tinta acestora fiind ‘punerea la indoiala in stil plenar’ a actualelor sisteme sociale.
    in frunte cu cel politic.

    tocmai dasta partidele ar trebui sa stie ca dincolo de propriile visuri, dorinte, se manifesta un vis si mai mare!, el fiind al Marii Revolutii,
    si in el fiind scris asta: ‘actualul sistem politic, asemenea tuturor celorlalte sisteme sociale, trebuie scos plenar din joc’,
    prin urmare grija fundamentala a partidelor ar trebui sa fie, pe vremea asta, aceasta:
    sa nu cumva ca fix Actiunea lor sa devina, brusc, motiv de autodemolare plenara.

    (intr adevar, creca e oarecum…greu de inteles cam cum vine asta cu ‘iesierea plenara din joc’, insa pina la urma creca se va intelege ca Marea Revolutie se preocupa cu ajungerea la putere a…Inteligentei Artificiale:)), asta insemnand fix scoaterea plenara din joc a politicienilor-oameni.
    exista si varianta in care oamenii, fie ei si politicieni, nu Crapa, pusi la indoiala in stil plenar, fiind?
    pai…exista, cum sa nu existe, insa pentru asta ei tre sa se dovedeasca Intelepti. )

  • daca batalia ar fi pe ciolan, atunci ea s-ar duce in afara hanului,
    insa pentru ca ea e una electorala, iar cei care urmeaza sa fie impresionati sint fix locuitorii hanului, batalia electorala se poarta in han, iar tinta bataliei e…chiar ‘linistea si starea de bine’ a celor care il locuiesc!:))
    acuma…ramane de vazut cam de ce sint in stare actorii politici, avand in vedere ca ‘linistea si starea de bine’ a celor care locuiesc in han tre sa fie asigurata fix cind in afara hanului se manifesta o furtuna cumplita, cum alta nu se va mai vedea pe Pamant.

  • Ca deobicei mai ales dupa marea bulibaseala din ’89,romanasul stie sa distruga iar sa construiasca ba.Nici un vot nu a fost cum trebuie nici o alianta nu e buna.Dumnezeu sa inteleaga ceva,o tara de Gica contra.PNL-USR o bascalie dupa 4 luni,TeFeListii fiind o gloata de incompetenti care nu stiu ce e munca ci doar gulgutele.PNL-PSD nici nu au inceput si au sarit toti pe ei ca „de la ’48 neicusorule puicusor” sunt praf.Si asa nu mai inteleg ce se doreste sa conduca AUR? Uite asa sufera oamenii amarati care nu voteaza cum trebuie deoarece nu au cu cine.Fereste-ne Doamne de extremism daca e posibil!

  • batalia electorala, spre deosebire de cea pentru ciolan,
    e dusa in fata poporului, tinta fiind seducerea acestuia.

    prin urmare…bataliile electorale s-ar putea purta, teoretic, non-stop,
    nu numai in perioade electorale.
    insa ea e …atat de solicitanta pentru partide, pe motiv ca tre… sa faca frumos in fata poporului, ele nefiind chiar obisnuite cu ‘munca’ asta,
    incat e cam imposibil ca ea sa dureze mai mult decat ‘perioada electorala’.

    batalia electorala care, dupa cum spuneti incepe in guvern, insa si in opozitie,…e de folos pe vremurile astea, pentru ca, din start, se stie ca partidele vor da, intr o astfel de batalie, …ce au ele mai bun.
    prin faptele lor, prin ‘dansul’ lor in care-si focuseaza intreg potentialul seducator, ele vor urmarii cucerirea votului cetatenilor.

    asa ca…bravo!, batalie electorala sa fie!,
    insa…
    se vor duce pe copca
    si ei
    si tara
    si natia,
    daca partidele nu pricep ca ‘dansul’ lor e acoperit de altul,…infricosator!,:
    Marea Revolutie,
    Revolutia Mondiala.

    Crizele (plenare) pe care Marea Revolutie le poarta infasoara orice alta criza, oriunde s-ar manifesta ea pe planeta asta, nu doar in guvernul Ro.

    Prin urmare…batalie electorala sa fie!,
    insa ochii tre sa stea atintiti pe Marea Revolutie, ca, dincolo de orice altceva, batalia electorala se desfasoara pe vremea Marii Revolutii, iar aceasta infasoara batalia electorala, prin urmare tinta bataliei electorale, logic vorbind, ar trebui sa fie…trecerea tarii prin Valurile plenar destabilizatoare ale Marii Revolutii.

    insa…se prea poate ca chestia asta, Marea Revolutie, Revolutia Mondiala, nici macar sa nu a fost identificata,
    pentru ca, daca ar fi fost…, Ciolacu, in discursul lui, n-ar fi zis : ‘Este unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimba direcția națiunii pentru anii următori’, ci ar fi remarcat ca e vorba despre o schimbare definitiva, pentru ca Revolutia Mondiala, Marea Revolutie e prima si ultima revolutie plenara posibila pe planeta asta ( fundamente naturale urmand a fi schimbate cu unele artificiale )

  • USR-icii habarniști își fac harachirii in masă ! După doi ani în care au tutelat hoțiile,diletantismul și habarnismele USR-icillor imaturi aliați cu PNL-acii dornici de tunuri cât mai mari,au început ONG-isti neomarxisti să se activeze ! Fostul consilier a lui V.Voiculescu este sef ! Și-au pierdut posturile de consilieri,membri în CA gras plătite și alte beneficii și nu pot justifica banii primiți de la Soros ! Cu foamea in gât se dau cu dosul de mozaic in Parlament ! USR-icii au intermediat intrarea în Parlament ! Au mai rămas 3 din 600000 ! Lasati guvernul să se dumirească pe unde se intră în cladirea din Victoriei ! Ce reforme au făcut USR-icii ! Câți KM de autostrada au dat în circulație ! Numai vorbe frumos ambalate apoi de presă înregimentată !

  • Aceasta coalitie nationala, gandita din exterior si pusa in aplicare de Iohanis are rolul de a amana alegerile anticipate, la care atat PNL dar si PSD ar fi spulberate de USR si foarte mult de AUR. Coalitia va inghiti golania UE cu PNRR. Coalitia va justifica cele 1,8 miliarde doze de vaccin negociate de Ursula si cele 120 milioane doze vaccin platite de guvernele puse de Iohanis. Oricum, coalitia aceasta va ingropa Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *