Viorica Dăncilă sau cum îi spun răuvoitorii Viorica Vasilica Dăncilă (Vasilica fiind pentru mulți un nume care micșorează) a fost desemnată de CexN drept candidata PSD la Prezidențialele din acest an. Congresul din 3 august 2019 va fi unul de lansare în campania electorală și nu unul de confruntare între pretendenții la mîndria de a fi candidat.
Nimic deosebit în asta.
Toate partidele, inclusiv USR și PLUS folosesc reuniunile naționale de tip Congres, Conferință extraordinară, pentru spectacolul mediatic de debut al campaniei.
În dese rînduri, sprijinîndu-mă și pe învățăturile lui Nae Ionescu, am refuzat ipostaza de profet. Despre candidatul PSD am susținut însă, după Congresul care i-a adus noii echipe post-Dragnea confirmarea statutară, că va fi Viorica Dăncilă.
Lideri politici și lideri de opinie m-au contrazis înverșunați convocînd drept argumente împotriva tezei mele:
- Faptul că Viorica Dăncilă ar fi un dezastru pentru PSD, partid care s-a mîndrit cu Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta. Conștienți că premierul nu va intra în turul al doilea, și luînd seamă la sondajele de opinie anterioare desemnării (nu cele comandate special pentru desemnare, acestea sînt mult mai ample decît cele tradiționale), membrii CExN se vor grăbi s-o voteze pe Gabriela Firea, atît de arși de dragul PSD încît nu s-au mai întrebat, ca orice politician român – Dar mie ce-mi iese din opțiunea pentru Gabriela Firea?
- Faptul că Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, inițiatoare Puciului anti-Dragnea, vrea să fie candidatul PSD la Prezidențiale. Sondajele cu întrebări gen Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, pentru cine ați opta? o dădeau pe Gabriela Firea drept principal adversar al lui Klaus Iohannis. Știind asta susțineau contrazicătorii mei, PSD va opta pentru Gabriela Firea.
În scris și oral am luat și demontat aceste argumente. Am pariat pe Viorica Dăncilă, nu ca profet, ci ca Istoric al clipei, dezbărat de iluzii romantice în materie de politică românească, și concentrat exclusiv pe realități. Un principiu care l-a călăuzit și pe Nae Ionescu, făuritorul formulei celebre de debut al comentariului:
Iată faptele!
Altfel spus:
Să ne întoarcem la fapte, la realități, chiar dacă teoriile sînt splendide în desfășurarea lor.
Ce ne spun faptele în cazul candidatului PSD?
Istoria postdecembristă arată că la toate cele șase prezidențiale 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014, candidatul PSD a fost președintele partidului. Gabriel Firea, în tentativa de a fi ea candidata, afirma la emisiunea lui Marius Tucă de pe Smart Tv că din 2004 încoace PSD a pierdut prezidențialele avînd drept candidat președintele partidului. Ar fi momentul, a adăugat Gabriela Firea, să renunțăm la tradiția asta, că poate astfel vom cîștiga.
Datele realității ne spun însă că PSD a pierdut al doilea tur al prezidențialelor în chip fatal, logic și nu din cauza prestației candidatului care a fost președintele PSD. A pierdut din două motive:
- În primul tur, candidatul Dreptei a împărțit voturile cu alți candidați. În 2004 și în 2009, Traian Băsescu le-a împărțit cu Marko Bella, respectiv cu Crin Antonescu. Klaus Iohannis le-a împărțit în 2014 cu Călin Popescu Tăriceanu și Monica Macovei. Klaus Iohannis a avut 2.881.406 voturi, C. Popescu Tăriceanu 508.572, Elena Udrea 493.376 iar Monica Macovei 421.648. Victor Ponta a avut în primul tur 3.836.093 de voturi. Doi candidați de Stînga – Dan Diaconescu și C.V. Tudor – au avut 382.526, respectiv 349.416. Lesne de observat că și, fără saltul în prezență, la turul al doilea Klaus Iohannis a beneficiat de împărțirea substanțială a voturilor din primul tur. La al doilea tur, în 2004, în 2009 și în 2014, candidatul Dreptei a avut de unde să ia voturi în timp ce al Stîngii a beneficiat de mai puține.
- În 2004, 2009 și 2014, campania pentru prezidențiale a stat sub semnul sloganului Patria e în primejdie! PSD pune mîna pe toată Puterea! folosită de candidatul Dreptei pentru mobilizarea electoratului. Trucul a reușit și pentru că în chip automat toți candidații PSD au căzut în capcana care a fost afișarea siguranței de victorie și prin asta afișarea aroganței. În 2004, Adrian Năstase a afișat o siguranță semnificativă între cele două tururi. Deși s-a clasat pe locul al doilea, Mircea Geoană a fost și el dat drept sigur cîștigător al turului 2. În 2014, Victor Ponta a avut 3.836.093 de voturi, față de Klaus Iohannis 2.881.406 voturi. Victoria era ca sigură. Prin urmare, candidatul PSD a repetat cele două erori ale predecesorilor. A lăsat impresia de victorie sigură și prin asta a demobilizat electoratul de Stînga.
A afișat aroganță și prin asta a înlesnit mobilizarea masivă a Dreptei sub sloganul: Patria e în primejdie!
Prin urmare, în 2004, în 2009 și în 2014, PSD a pierdut în mod fatal. Mobilizarea electoratului PSD n-a fost de ajuns pentru victoria din turul al II-lea.
Ar fi fost o variantă mai bună candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu sau a Gabrielei Firea?
Admițînd că structurile PSD din teritoriu s-ar fi mobilizat extraordinar, că Viorica Dăncilă s-ar fi dat de ceasul morții pentru a sprijini un alt candidat decît ea, e greu de presupus că în al doilea tur candidatul PSD ar fi obținut voturile unui dintre candidații de Dreapta rămas din prim tur: Klaus Iohannis sau Dan Barna. Dimpotrivă, anul acesta, dacă PSD intră în turul al doilea, candidatul Dreptei va beneficia, fără nici un efort, de voturile însemnate primite în primul tur de celălalt candidat.
Așa cum am mai scris, și dacă ar candida Maria Magdalena (nu cutez să spun Fecioara Maria), PSD nu cîștigă anul acesta prezidențialele. Argumentelor de mai sus le voi adăuga un altul, mai puțin invocat public, dar cel mai puternic. Puterile Garante nu vor accepta în veci o concetrare a Puterii în mîinile PSD. Și la Guvern și la Președinție.
În aceste condiții, pentru PSD prezidențialele din acest an sînt un exercițiu de imagine. Un exercițiu vital dacă ne gîndim la situația Partidului după 26 mai 2019:
- PSD trebuie să arate, prin intrarea în turul al doilea, prin scorul bun obținut de candidat, că n-a fost părăsit de electoratul tradițional.
Pentru asta e necesară mobilizarea exemplară a structurilor.
O mobilizare imposibilă dacă în postura de candidat nu e președintele PSD.
Își imaginează cineva pe Viorica Dăncilă, premier și președinte, redus la prestația de chibiț electoral al altui candidat decît ea?
- PSD trebuie să arate unitate de nezdruncinat în jurul președintelui PSD. Campania pentru prezidențiale e un bun prilej.
- Viorica Dăncilă trebuie să se afirme drept Steaua Stîngii din România. Are nevoie de asta cîtă vreme e premier și președinte.
Sînt cîteva din raționamentele care spuneau limpede că Viorica Dăncilă va fi desemnată drept candidat.
Raționamente întemeiate pe realitate și nu pe teorii.
Clarificare comentarii:
Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!
Maestre, ati afirmat într-o emisiune ca Plesoianu intra în cursa pentru Cotroceni, doar pentru a rupe din voturile candidatului desemnat al PSD.
Daca este asa, Dancila va ajunge direct în turul 3 al competitiei prezidentiale, si ne vom scapa de ea la începutul lui 20 20. 😆
@ Ion Andrei
Serbane, bine ca recunosti ca ai scris minciuni si prostii, doar pentru a nu fi de acord cu cei care spuneau adevarul. Uite cum ai manipulat-o si pe Adriana, care -ti credea toate ineptiile postate.
Daca Viorica-Vasilica va ajunge presedinte, poate sa-ti multumeasca si tie, nu doar doamnelor Proca si Petrescu.
Asa, iar începi, iar faci afirmatii pe care nu le crezi nici tu. Iliescu cel cinstit si sarac a fost un presedinte mai bun decât Iohannis?! Hai pa, ca iar vorbeste gura fara tine!
PSD a ales corect. Nici nu era prea greu, Viorica Dancila e singura solutie disponibila in acest moment. Si nu este deloc o solutie rea, din punctul lor de vedere.
Mai mult, personal, nu am niciun dubiu ca va accede in turul II. In acest context, regret esecul anticipat al lui Dan Barna, in turul I. Viorica Dancila se va califica in finala chiar si cu boicotul unor filiale PSD. Proasta, proasta, dar asa nevinovata cum pare s-ar putea sa placa foarte mult celor cca 40% din electorat, obisnuit sa nu participe la vot. Electoratul PSD va fi, oricum, constrans sa voteze, deja am vazut amenintari, in baza „reformelor statutare” intreprinse de Dragnea in PSD. Electoratul Pro Romania si ALDE nu are nicio legatura cu grupul infractional de interese din jurul lui Tariceanu sau cu grupuletul de fripturisti frustrati din jurul lui Ponta. In cazul ALDE, electoratul se dizolva pe zi ce trece prin participarea la o guvernare nu numai de stanga ci reactionara si antioccidentala. In cazul lui Ponta, acesta a pierdut toata sustinerea populara, atata cata avea, odata cu disparitia lui Dragnea. Omul a ramas fara jucarie.
Strategia Vioricai Dancila e noua si se bazeaza pe absenta atitudinii conflictuale. Ea ii spune gresit, comportament „consensual”. Este o strategie ingenioasa si inovativa, iar efectele ei vor aparea exponential. Nu stiu cine i-a facut-o si cine sta in spatele ei (se spune ca SIE, poate ca tot SRI, cum ar fi mai normal, ca sa spunem asa)
Sub masca ei de pisica blanda, binevoitoare si nevinovata s-ar putea sa obtina un rezultat electoral foarte bun, care va surprinde, cu siguranta, pe multi analisti. Cu aceeasi atitudine, sa-i spunem chiar anticonflictuala, VVD va reusi probabil sa reuneasca sau/si chiar sa reunifice un PSD dezbinat, ceea ce este chiar ingrijorator. Dar cel mai grav mi se pare atitudinea gresita a opozitiei care a si inceput sa o atace pe prostia ei proverbiala. E o grava eroare. Va fi victimizata si i se vor securiza cu certitudine multe voturi in primul tur (printre cei care comit aceasta eroare (in loc sa o ignore din varii motive pe eroina noastra), e si Rares Bogdan, se pare un ins care ilustreaza bine proverbul cu desteptul fudul nevoie mare; nu intelege ce se intampla in viata politica si continua tot cu atitudinea agresiva la adresa adversarilor, tot musca din dusmani ca un pui de maidanez beat, ca la nivelul anilor 90 sau al epocii Basescu)
Viorica Dancila mai are si ceva arme secrete, la care inca nu a apelat. Cea mai puternica, este onestitatea aparenta, faptul de nu fi fost si de a nu putea fi acuzata de implicare in nicio afacere cu iz infractional. Este o arma imbatabila foarte eficace in Romania care ii va permite sa-si atace toti inamicii politici din PSD, precum si orice grup infractional, indiferent de partidul sau institutia in care activeaza. Ea se poate ralia oricand lui KWI in lupta impotriva coruptiei in orice moment, deja a facut numeroase declaratii favorabile justitiei.
O alta arma este chiar prostia ei proverbiala. La urma urmei, prostia e o „calitate” relativa si nu e nici pe departe cel mai mare defect al fiintei umane. Sunt de preferat naivitatea, credulitatea si chiar ignoranta, unor defecte precum venalitatea, lichelismul sau nemernicia. Pe prost poti sa-l ignori, dar de jigodie, trebuie sa te feresti cu grija! S-ar putea ca o parte semnificativa din electorat sa aiba aceasta revelatie.
Viorica Dancila poate intreprinde orice in partid si administratie, intr-o masura mai mare decat a visat Dragnea vreodata. Ea are toata puterea lui Dragnea plus functia de PM si nicio slabiciune. In aceasta perioada, presedintele nu poate fi suspendat iar o motiune de cenzura votata este spaima spaimelor actualului parlament si deci, exclusa.
Intr-o oarecare masura, atacurile virulente impotriva ei, in urma desemnarii (ce vina are, totusi?) sunt nedrepte si chiar nejustificate. Dupa 27 mai, Viorica Dancila a stopat actiunile dubioase de la ministerul justitiei, i-a revocat pe Carmen Dan si Melescanu si se pregateste, probabil, si de o restructurare guvernamentala, pas cu pas!
Bineinteles, Viorica Dancila nu are nicio sansa in fata lui Iohannis, in turul II. Ca sa nu fiu inteles gresit. Mai mult, e din ce in ce mai limpede ca Iohannis ar prefera-o pe Dancila in turul al doilea, din motive evidente. Electoratul e impartit in 3 parti, PNL, PSD si USR. Cu Dancila in finala, ar beneficia de sustinerea a 2/3 din electorat, in timp ce intr-o finala cu Barna, ar primi sustinere din numai o singura parte, in timp ce electoratul PSD ar vota cu outsiderul sau/si impotriva finalistului cel mai demonizat de partid, adica impotriva actualului presedinte.
Frankline, (!) … „dezvoltă” puțin !!!
Seducator ca in fiecare zi de o lunga perioada de timp….. felicitari Maestreeee!
Maestre, dar dacă Veorica ar avea susținere externă , respectiv pe axa Washington – TelAviv, cam ce-ar însemna asta ?!?
Probabil americanii s-au săturat să accepte faptul că nu au „omul lor”, in politica românească, precum au atât francezii, cât și germanii !
Asta ar însemna că „jocul” prezidențialelor ar fi tranșat in favoarea candidatului PSD !
Bineînțeles că un rol important îl vor avea și serviciile, atât cele interne, cât și externe !
Si-atunci, cum rămâne cu accederea, sau nu, in turul ll, respectiv câștigarea alegerilor ?
Drept urmare, KWJ a acceptat miniștrii propuși de V V Dancilă !
Și, se pare că, de-acum înainte, nu-i va mai refuză nimic !!!
Deci, rămâne cum am … stabilit !