În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

O fotografie istorică. Întâlnirea lui Nicolae Ceaușescu cu Gheorghe Cristescu „Plăpumarul”

Gheorghe Cristescu a fost primul conducător (secretar general) al PCdR, între 1921 și 1924 și practic fondatorul Partidului Comunist român.
A fost un personaj. Socialist înfocat, apoi bolșevic și mai înfocat, și-a dat demisia din conducerea PCR în 1924 și a fost apoi dat afară din partid în 1925, pentru că nu mergea pe linia anti-națională impusă de Komintern.

Va mai face politică socialistă până în 1936, când va ieși din politică.
Venirea comuniștilor la putere va fi, cum era de așteptat, o nefericire pentru unul cu cv-ul său. Va ajunge la Canal, unde va fi deținut între 1950 și 1954.

La incinerarea Anei Pauker, ceremonie funerară discretă (Pauker era și ea exclusă din partid și condamnată la o formă de arest la domiciliu) Cristescu Plăpumaru a fost unul din puținii prezenți. Mai mult chiar, ca un vechi comunist, a cântat Internaționala singur, în momentul în care sicriul Anei Pauker era coborât spre crematoriu.

Asta cu toate că soțul Anei Pauker, Marcel, fusese cel care îl epurase din partid, iar pe vremea când Ana era la putere, Cristescu fusese deținut la Canal.
Va fi reabilitat de către Ceaușescu abia în 1969, fiind reprimit în partidul pe care îl fondase.
Fiica lui, Tita, a fost Miss România prin interbelic. Și a fost amanta (și se pare că și victima unei crime amoroase) a lui Ciulei bătrânul, bogatul om de afaceri și tatăl regizorului Liviu Ciulei.

(Text și foto: Bogdan Alexandru Duca)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *