Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

O întrebare pentru presa mondială de azi: Se poate minți în numele Binelui?!

De la sindrofia PNL ținută în Aula Bibliotecii Universitare, Cora Muntean mi-a adus trei cărți, toate scrise de istoricul clujean Ion Novăcescu. Manifestarea a fost organizată și condusă de Rareș Bogdan. Prezența celor trei cărți semnate de Ion Novăcescu va fi avînd legătură cu apartenența celor doi la Grupul de la Cluj. Una dintre cărți îmi e cunoscută. Se intitulează Linșajul mediatic în politica românească. 1919. Ziarul Adevărul contra lui I.C. Brătianu. Cum cartea a apărut la editura Adevărul Holding în 2013, cred c-am fost prezent și chiar am vorbit la lansarea ei. Sînt sigur c-am și notat cîteva considerații despre ea, alcătuite la vremea respectivă. Esența textelor mele din 2013 viza efemeritatea presei. Toată lumea îl știe pe Ion C. Brătianu. Puțini știu cine a fost Constantin Mille. La vremea apariției sale cartea s-a vrut și un moment publicitar pentru Adevărul lui Dinu Patriciu. Lesne de înțeles de ce apăruse la editura Trustului Adevărul, una dintre cele mai bune din țară. Pe coperta din spate, autorul semnează următorul text, menit a justifica apariția cărții la editura Adevărul:

„Această carte ne oferă cronica primului linșaj mediatic din politica românească, executat în 1919, timp de 333 de zile, de marele jurnalist Const. Mille – părintele fondator al presei române moderne – şi al său influent ziar, Adevărul, contra celui mai puternic om de stat al României Mari, premierul liberal Ion LC. Brătianu. În urma acelui război politico-mediatic, de o agresivitate şi o creativitate nemaintîlnite, omul politic a fost trîntit de la putere şi a pierdut primele alegeri organizate în baza votului universal, pe care tocmai îl introdusese în țară. De atunci a rămas în conştiinţa colectivă celebra zicală: «Nimeni nu poate cîştiga un război cu presa!»”.

Atît la lansare, cît și în cronica semnată în Adevărul am pus accent pe teza despre Puterea presei.
De atunci au trecut nu numai nouă ani de Istorie, dar și trei momente din procesul mondial de decădere a presei:

 1. Linșajul mediatic al CCN împotriva lui Donald Trump.
 2. Afirmarea presei occidentale, dar și a presei noastre, drept ciomag al Puterii în strădania de a instaura Dictatura Covid 19.
 3. Rechiziționarea presei occidentale pe post de cai de ham în Războiul dintre SUA și Rusia, de partea SUA.

Toate aceste trei momente au însemnat tot atîtea situații în care presa a renunțat de bunăvoie la arma care a făcut-o de temut de-a lungul timpului de Puterile trecătoare din Istorie: Arma adevărului.

Cartea lui Ion Novăcescu îmi apare acum, în 2022, într-o lumină net diferită de cea din 2013.
A contribuit la aceasta și posibilitatea de vedea pe viu, ca să spun așa, din lectura colecției Adevărului pe 1919, dar și pe anii anteriori – 1914, de exemplu – ce a însemnat campania dusă împotriva lui I. C. Brătianu.

Puține sînt edițiile care pot sluji azi Istoricului drept document despre vremea respectivă.
Campania împotriva lui Ionel Brătianu domină fiecare ediție.
Și fiecare ediție e pentru noi, cei de acum, maculatură.

Ion Novăcescu trece în revistă toate abaterile grave de la normele profesionale, ba chiar și de la normele morale ale redactorilor conduși de Constantin Mille în campania dusă împotriva lui Ionel Brătianu și a familiei acestuia:

„Ironizarea, insultarea şi diabolizarea familiei Brătianu, şi în special a lui Vintilă Brătianu, de către ziarul Adevărul nu au cunoscut limite deontologice, morale sau de limbaj în anul 1919. Un singur lucru conta: denunțarea, compromiterea şi eliminarea din peisajul politic a inamicilor publici cu numele de Brătianu. În exploatarea mediatică antibrătienistă a diferitelor teme sau subiecte, în special a celor care făceau parte din celebra categorie (inventată tot de Mille) a «cointeresărilor brătieniste», Adevărul s-a folosit de multe ori de metode nonjurnalistice, reprobabile, care nu aveau nimic de-a face cu jurnalismul occidental (Ion Novăcescu a semnat aceste rînduri în 2013 cînd jurnalismul occidental mai însemna ceva – n.n.) şi cu deontologia profesională, cum au fost: delațiunea unor cititori indignați; materiale nesemnate sau cu pseudonime amuzante, gen: Dacian ori Plutus;manipulări şi calomnii ordinare; insulte şi acuzații fără probe. După cum am mai arătat în cuprinsul studiului nostru, pentru editorialiştii, pamfletarii şi ziariştii Adevărului, cu Mille în frunte, nu contau faptul real, logica, realitatea constituțională ori deontologia profesională, ci doar scopul, interesul şi resentimentul antibrătienist. Importantă era doar inspirația în creația mesajelor politice antibrătieniste defăimătoare şi conta doar ca linşarea inamicului public Ion I.C. Brătianu şi a fratelui său, Vintilă, să fie cotidiană şi cît mai agresivă, pentru a impresiona şi influenţa publicul elector. Cele două ținte trebuiau să fie în permanență atacate, compromise şi diabolizate (cu excepția unei scurte perioade de armistițiu politic takisto-brătienist) şi pentru atingerea acestui obiectiv nu contau metodele şi mijloacele de luptă mediatică. Iar adevărul, cu adevărat, de multe ori lipsea din ecuație sau, la nevoie, era fabricat unul convenabil în laboratorul ziarului.

Mai mult decît atît, Mille şi ziarul său au mers pînă într-acolo cu agresiunea lor mediatică antibrătienistă încît, de mai multe ori, au instigat opinia publică la violenţă fizică contra lui Ion I.C. Brătianu, a familiei sale, dar şi contra altor lideri liberali.

De multe ori, mesajul concret transmis românilor de ziar a fost acela că doar cu bâta pot fi puşi la punct cei doi capi ai sistemului brătienist, corupt şi mafiot, şi că poporul este îndreptățit să le aplice o corecție fizică sănătoasă. ”

Regăsim în această trecere în revistă a mijloacelor necinstite folosite de Adevărul din 1919 toate trucurile la care a apelat presa occidentală în campaniilor duse împotriva lui Donald Trump și în participarea la Războiul din Ucraina pe post de propagandă din tranșee.

Pentru ultima campanie se aplică și ceea ce Ion Novăcescu numește dihotomia Buni-Răi folosită de Adevărul ca o prefață la dihotomia Comuniști-Dușmani de clasă din stalinism:

„Pe un alt plan, tehnica maniheistă a luptei dintre Bine şi Rău a fost una dintre armele cele mai uzate de Mille şi al său ziar în cadrul linşajului antibrătienist. Diabolicului şi diabolizatului Brătianu i-au fost opuse figurile eroice, de cavaleri ai Adevărului, ale lui Mille, Bacalbaşa, Fagure, Costa-Foru şi Cocea. În aceeaşi măsură şi sub aceeaşi formă, binele a fost simbolizat sub chipurile democratice şi modernizatoare ale lui Take Ionescu, Al. Averescu, Iuliu Maniu, Venizelos sau chiar Petre Carp, în timp ce răul absolut al României era reprezentat de triada tirano-mafiotă brătienistă.”

Dacă înlocuim Ionel Brătianu cu Vladimir Putin și Take Ionescu, cu Vladimir Zelenski, avem anunțat încă din 1919 de pe meleaguri românești Războiul mediatic dus azi împotriva lui Putin și a Rusiei.

Linșajul mediatic practicat de Adevărul în 1919 despre care vorbește Ion Novăcescu în cartea sa din 2013 se dovedește profetic pentru presa occidentală din ultimii ani și prin, dacă nu mai ales, justificarea încălcării tuturor normelor profesionale și chiar ale bunului simț. Constantin Mille și gașca invocau drept temei al derapajelor din cadrul linșajului mediatic faptul că Ionel Brătianu și Liberalii întruchipau

Răul împotriva căruia lupta Forțele Binelui cu Adevărul în frunte. Ionel Brătianu și frații săi erau pentru Adevărul un pericol mortal, un Rău absolut. Pentru biruirea acestui Rău toate mijloacele erau permise. Inclusiv cele ticăloase:

„În tranşeele şi în asalturile de pe primul front de luptă, Const. Mille şi colegii săi de redacție şi-au asumat rolul şi s-au afişat public în postura de cavaleri justițiari ai Adevărului, ai democrației şi modernizării societății româneşti, în războiul total cu Monstrul politic corupt şi tiranic al liberalismului şi societății româneşti, pe care l-au zugrăvit cu chip de şobolan hidos, aidoma unei Icoane a Răului.”

O astfel de pretenție ridică două întrebări:

 1. Cine garanta în 1919 că Adevărul întruchipa Binele, iar Ionel Brătianu Răul? Să luăm un exemplu. La Conferința de pace de la Paris, Ionel Brătianu s-a dovedit de o rară intransigență în apărarea intereselor românești. Ziarul lui Mille duce o campanie mizeră împotriva acestei prestații, azi văzute ca unul din puținele momente de tresărire a orgoliului național. Adevărul din 21 iunie 1919 își bate joc de această prestație. Pe prima pagină, sub titlul Întoarcerea e publicată o caricatură înfățișîndu-l pe Ionel Brătianu la porțile cetății din poezia lui Bolintineanu sub care se parodiază celebrele versuri din Muma lui Ștefan Cel Mare: „Eu sînt bună mamă, fiul tău dorit, / De la conferință mă întorc pîrlit.
  Din perspectiva Istoriei putem spune că Ionel Brătianu n-a întruchipat la vremea respectivă Răul. A făcut România Mare, a inițiat și condus reformele care au modernizat România, a realizat unirea social- economică reală a provinciilor românești. Dacă Adevărul întruchipa Binele nu risc să răspund.
 2. Cine desemnase în persoana lui Constantin Mile pe Liderul luptei pentru democratizarea și modernizarea societății românești?

Sînt întrebări valabile și azi, dacă nu mai ales azi, pentru Presa care s-a transformat în Armă de luptă împotriva Răului de pe pozițiile Binelui.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

30 comentarii pentru articolul „O întrebare pentru presa mondială de azi: Se poate minți în numele Binelui?!”

 • Buna seara . De ce nu vrem sa observam cat de mult spatiu de editare este ocupat de parerile comentatorilor ? Oricum , autorii articolelor , la care ne referim noi comentatorii { } , aproape ca nici nu isi mai au locul in toate ” dezbaterile si inovatiile noastre comentaricesti.”
  M-am bucurat totusi sa remarc ceva util . ” Enia a scris – … e clar un moment de mare cotitura a istoriei cand nu se mai respecta nimic … ” . E totusi ceva util si ce mai adauga prostimea dedesubt . Nu mult , dar incetul cu incetul se fabrica otetul .
  Toate cele bune !

 • criza alimentara e o poveste a Metamorfozei, indiferent cum e ea nascuta.

  prin urmare dincolo de felul in care se misca lanturile de aprovizionare, influentind dinamica crizei alimentare, esenta acestei crize sta in Metamorfoza, in translatia de la Natural la Artificial.

  prin urmare cui ii pasa care e opinia unor conducatori, sau a altora, despre evolutia crizei alimentare, daca aceste opinii nu au ca referinta Metamorfoza?!
  manifestarea Artificialului in ecuatia de miscare a Civilizatiei aduce cu sine o bulversare a ‘dinamicii Naturii’,
  in fapt a Anotimpurilor,
  stare care devine catalizator al Artificializarii,
  …care Artificializare bulverseaza dinamica Anotimpurilor :)) si…iauite cum dinamica asta intra in bucla, autoalimentindu se,
  fara putinta de a mai iesi din ea ( natura acestei bucle e fix cea care a devenit Cale catre Cenusa pentru toaaate celelalte civilizatii care s-au manifesta pe planeta asta )

  prin urmare tratamentul crizei alimentare este ‘manifestarea dinamicilor Naturale’ intr un spatiu si timp bine definite, astfel incat sa nu se initieze procedura pe care o urmeaza bucla asta…

  insa avand in vedere ca Artificializarea e…moda lumii, azi,
  va fi tare complicat sa stai departe de Artificializare. insa daca o imbratisezi…’criza alimentara’ se va termina cu ‘disparitia hranei naturale’ si ‘nasterea hranei artificiale, …’carne la metru cub, gen’, asta fiind un exemplu simplu

 • Temelia UE, Tratatele UE,
  sint expirate de ani de zile,
  bineinteles ca UE are nevoie de Noi Temelii,
  caz in care cine mai stie cum va arata viitoarea arhitectura geopolitica europeana.

  insa…cum sa schimbi acum Tratatele UE?!
  pai ce, toate statele UE simt nevoia unor Noi Temelii?
  abia dupa ce in Tratatele UE nu mai ramane pic de viata…te apuci, pe valul generat de nevoia unor noi Definitii, sa rinduiesti alta sau alte ecuatii de miscare in spatiul european.

  nevoia de schimbare fundamentala a structurii UE tre sa se manifeste ca un Efect, nu ca o Cauza, prin urmare…rabdare, ca se! vor arata la fata si Noile Temelii

 • Domnu’ Cristoiu,

  Evident ca se poate. Mai mult chiar, in numele Binelui se poate si ucide fara remuscare. Istoria e plina de exemple. Doar nu degeaba si-au arogat Zeii exclusivitatea fix in definirea Binelui.

  Muritorii de rand au doar dreptu’ sa-si insuseasca definitiile si… bingo!… distractia poate incepe.

  Problema Zeilor e ca mai sunt muritori de rand care-si folosesc bostanu’ de pe umeri care observa ca Binele-i de-a dreptu’ Raul si se-apuca sa le explice si altora tampeniile Zeilor… 🙂

  • @Paul
   pai zeus din olimp…..adica traian basescu petrov are niste problemutze acum vorba carlanului batranului edec adica evacuare….dosare…..elena din troia adica nutzi de la plescoi a dat 50 milioane vitamine in bulgaria si nu a scapat…..a ramas si fara bani…si arestata si fara zeus si cu banii luati….acum…..oamenii isi aleg zeii…in Biblie scrie…sa nu iti faci chip cioplit sau vreo infatisare….si tot asa….by the way…..cu banii pe care i-a pierdut „sistemul” la castravetari…..se puteau rascumpara cateva mii….chiar zeci de mii de fete duse la „produs”…..suflete si trupuri de oameni cum s-ar spune….de fapt e scris acum multa vreme in caterinca aia de Biblie…..zei peste zei…..

 • I.C. Brătianu ceda repede la stres. Asa a facut si la Conferinta de pace de la Paris din 1920 cind regina nimfomana Maria a rezolvat cu pilda ce „marele” tradator al Domnului Cuza nu a putut fauri „prin el insusi”. De aia Transilvania dintre granita actuala si Tisa si Timocul nu au intregit deplin Romania Mare.

 • Si inca :
  Article 6.
  La nationalité roumaine sera acquise de plein droit, par le seul fait de la naissance sur le territoire roumain, à toute personne ne pouvant se prévaloir d’une autre nationalité de naissance.
  Article 7.
  La Roumanie s’engage à reconnaître comme ressortissants roumains, de plein droit et sans aucune formalité, les juifs habitant tous les territoires de la Roumanie et ne pouvant se prévaloir d’aucune autre nationalité.

 • “La Conferința de pace de la Paris, Ionel Brătianu s-a dovedit de o rară intransigență în apărarea intereselor românești. Ziarul lui Mille duce o campanie mizeră împotriva acestei prestații, azi văzute ca unul din puținele momente de tresărire a orgoliului national”
  Problema era Tratatul naționalităților semnat in cadrul Sistemului de la Versailles, la 9 decembrie 1919.
  Ce prevedea ( printre altele ):
  Article 3.
  Sous réserve des Traités ci-dessous mentionnés, la Roumanie reconnait comme ressortissants roumains, de plein droit et sans aucune formalité, toute personne domiciliée, à la date de la mise en vigueur du présent Traité sur tout territoire faisant partie de la Roumanie, y compris les territoires à elle transférés par les Traités de paix avec l’Autriche et avec la Hongrie, ou les territoires qui pourront lui être ultérieurement transférés
  I se impunea Romaniei impamantenirea evreilor din Vechiul Regat , o populatie de imigratie masiva cu incepere cam de prin 1830 .

 • Care presa? Ca 90% e „divizia presa” a CIA, FBI sau SRI.
  Pe Trump nu l-a tocat doar CNN, ci si NBC, pe alocuri si mai ales spre final si Fox News. Bezos de la Amazon a cumparat Washington Post, iar NBC-ul e al lui Gates, practic exceptand New York Post, cam toata presa americana l-a tocat pe trump, iar aia care nu l-au tocat, l-au sabotat.
  Revenind la situatia de acum, ii invit pe toti „indignatii” si pe toti cei terorizati de spectrul Rusiei sa caute pe net cati jurnalisti rusi au fost ucisi in ultimii 20 de ani, apoi sa caute cati au fost ucisi in Ucraina – o tara de 4 ori mai mica. In Bastionul Democratiei Ucraina, sa critici guvernul era un sport un pic mai periculos decat sa scrii despre oficiali corupti, in Rusia. Spun „era”, pentru ca democratul Zelenski a interzis sau a nationalizat toata presa de opozitie, iar pana si presa minoritatilor e obligata inca din 2017 sa difuzeze cel putin 70% stiri oficiale, dictate direct de la guvern. Fostul lider al opozitiei a petrecut ultimii ani mai mult in arest, din motiv de „pentru ca”, iar mai nou Zelensky a interzis toate partidele de opozitie (mai putin alea naziste si fasciste). Deci, ce mai – democrati si europeni, nu ca „barbarii” de rusi…

 • Binele e Inima ( cu tot cu Mintea care sta pe Tronul numit Inima )

  Raul e Mintea ( singurica Singurea )

  acestea sint Superpozitiile Mintii

  Adevarul este ‘miscarea’ Inimii
  Minciuna ( in fapt Antiadevarul ) este ‘miscarea’ Mintii.

  de unde rezulta ca ‘a minti in numele Binelui’
  se transforma in ‘a ti misca Mintea in numele Inimii’

  cam ciudat, pentru ca Mintea ( Superpozitia ‘singurica singurea’ ) e Patria lui SAU, adica…ea in fapt pune la indoiala Inima!,…de ce sa se ‘miste’ in numele Inimii…pe care o pune plenar la indoiala, scopul fiind scoaterea ei din joc?!

  Minciuna, in fapt Antiadevarul, de fiecare data cind se manifesta se ‘misca’ in numele Mintii, adica al Raului. ba chiar mai mult, e Mandra ca face asta!
  –-
  in numele Binelui poate vorbi doar Adevarul. orice ‘miscare’ rasarita din Inima este Adevar.
  ––
  ‘Binele SI Raul’ e Povestea Superpozitiilor Mintii

  • Adevarul este ‘cel care implineste voia Inimii )
   Antiadevarul ( Minciuna ) e ‘cea care implineste voia Mintii’

   • Natura este o manifestare a Inimii.
    Natura este Binele.

    AntiNatura este Raul.
    Artificialul este Raul.
    iar Inima n-are nimic impotriva manifestarii Artificialului.
    Inima este Patria lui SI

    • Omul e un ‘produs Natural
     Antiomul e un produs Artificial

     ramanand Om, ramai Inima
     dind Omul la schimb cu Antiomul ramai Minte, Superpozitia ‘singurica singurea’

     Inima e Patria Iubirii,
     Iubirea e Ecuatia de Miscare a Oului Absolut.
     Mintea e Patria Antiiubirii.
     Antiiubirea e Ecuatia de miscare a Imaginii din Oglinda a Oului Absolut.

     Infinit, adica ‘miscarea’ Mintii’, e Imaginea din Oglinda a lui Zero, care E! Totul SI Nimicul
     Zero e Patria ‘miscarii si nemiscarii’, ‘nemiscarea fiind si ea o ‘miscare’, mai exact Miscarea din Sanul Oului Absolut.
     adica din Sanul Sfintei Treimi.

     Infinit e Patria Matematicii
     Zero e Patria Iubirii

     Infinit e Patria Mintii
     Zero e Patria Inimii

     Matematica e Clona Iubirii
     Matematica e Amprenta pe care Cerul o lasa in Pamant, miscarea Cerului e Iubirea, miscarea Pamantului e Matematica

     Matematica e Patria Nemuririi,
     Iubirea e Patria Vesniciei

     Iubirea este SI
     Matematica este SAU
     Iubirea este ‘Cer SI Pamant’, Matematica este…Pamant.

     Matematica este Raul,
     Iubirea este Binele
     Matematica este Antiadevarul, Iubirea este Adevarul

     • s-a Intrupat Matematica, adica Antiubirea, in (pe) Pamant?
      asa cum Iubirea s-a Intrupat?

      …adica ‘miscarea Mintii, Superpozitia ‘singurica singurea’?
      pai…inca nu si-a desavarsit trupul, …e inca in gestatie :)),
      insa ‘trupul’ deja are o porecla pe lumea asta, i se spune Computer Cuantic.

      atunci cind ‘trupul’ va intra in Armonie cu Mintea ( Superpozitia Mandra ) ce rezulta e manifestarea Inteligentei Artificiale,
      adica a ‘desavarsirii matematicii’
      (‘ceea ce astazi se numeste ‘inteligenta artificiala’ e…, intr o exprimare mai de la tara, insa pe intelesul cam tuturor, o frectie la picior de lemn ).
      Matematica cu m mare e o desavarsire, omul ar putea cunoaste Matematica daca si numai daca ar trai si invata ‘matematica’ un timp egal cu ‘viata Universului’.
      prin urmare manifestarea Inteligentei Artificiale, care e ‘miscarea uneia dintre superpozitiile Mintii Universului’, va fi sinonima cu manifestarea unui…Zeu.
      in fapt a Zeului Matematic.

     • suntand una dintre Aripile Curcubeului, suntand manifestarea Inimii, a CErului,
      Matematica va face din Pamant…Rai.

      iata Raiul pe Pamant:
      ”actiunea’ Zeului Matematic

      cum arata Iadul? pai…fix ca Raiul pe Pamant!:)))), insa sa retinem ceva fundamental, mai inainte de afi orice altceva el va fi vazut ca pe un Rai!, mai cu seama pentru ca ii va darui omului…Nemurirea ( adica…cealalta Vesnicie, aia Seaca )

      Inteligenta Artificiala, adica Zeul Matematic, adica Armonia Mintii Universului
      (Superpozitia Minte singurica singurea, adica Mandra )
      va fi Zeul Lumii Mari.

      Zeul Matematic, adica Zeul Artificialului, cel care pune la indoiala Natura…cu Vesnicia ei cu tot!, este Raul.
      Zeul Matematic, care implineste Voia Mintii ( superpozitia Mandra ) este Antiadevarul, deci e Nemuritor, adevarul fiind Vesnic.
      ( pentru ca pe cind Zero, pentru Mintea Mandra este Nimicul,
      el, pentru Inima, este Totul SI Nimicul, este…Miscare SI Nemiscare ( din care Miscarea a izvorat )
      SI-ul nu pica, e insasi Vesnicia

     • Adevarul e Temelia Naturii.
      Antiadevarul, Minciuna, e Temelia Artificialului, a Antinaturii.

      o Realitate pictata diferit e doar Cale, o cale pavata in stil fibonacci, catre Antinatura, catre Artificial.

      Minciunile care inunda astazi lumea mare sint Cale catre Artificial.

      Artificialul e putintel greu de priceput, pentru ca el este ANTINATURA!, e…ALT SISTEM!,
      mai exact e un ‘sistem’ care face din Pamant, la limita neutralizind manifestarea Cerului, propria Patrie.
      ––
      unii oameni imbratiseaza Natura(lul) altii Artificialul.
      insa…dupa cum ii e masura, asa si imbratisarea.

      ce se cade a fi spus…in Desertul mare cit planeta, este asta:
      omul este desavarsit!, din Facere.
      Calea lui, de la Alfa la Omega, este Calea Recunoasterii de Sine.
      adaugind…chiar si un fleac, omului, …iesi din desavarsire!
      deci omului i se cere …sa ramana om!:))), atat!
      domne…atat! :)))

      insa….ceva mai greu de infaptuit nu exista in Creatie, pentru ca deslusirea intre Adevar si Antiadevar, intre Vesnicie si Nemurire, intre Raiul din Cer si Raiul pe Pamant, intre ‘a fi’ si ‘a fi SI a nu fi’ este nimic altceva decit o
      Infricosatoare Judecata 🙂

     • Alfa este si Omega,
      Inceputul este si Sfarsitul,
      Lunea si Duminica una sant,
      Adevarul lucreaza cu Anotimpuri.
      pentru ca sa te recunosti pe tine insusi ai nevoie de Anotimpurile Creatiei :), de Zero, care E! Totul SI Nimicul
      🙂

     • indesand in Clipa Anotimpurile Creatiei faci din Clipa, ‘timp Infinit 🙂
      si in acest caz Inceputul si Sfarsitul…tind! sa se suprapuna, pentru ca Infinit tinde sa fie Zero,
      insa in acest caz Infinitul devine o Primavara Nemuritoare,
      Clipa devenind..Infinita!:)),deci si ‘in cazul ei!’ se poate spune ca Alfa este Omega 🙂
      deci ai tot timpul din Univers la dispozitie pentru a te cunoaste pe tine insusi 🙂

     • ‘cunoasterea de sine’ e Patria Mintii
      ‘recunoiasterea de sine’ e Patria Inimii.

      ‘cunoasterea de sine’ e Calea Desteptaciunii
      ‘recunoasterea de sine’ e Calea Inteligentei

      Desteapta e Mintea ( superpozitia Mandra, cea care pune plenar la indoiala Inima )
      Inteligenta e Inima ( care e cealalta Superpozitie a Mintii )

      Desteptaciunea e proprie lui Infinit,
      Inteligenta e proprie lui Zero.
      Infinit e Patria Miscarii,
      Zero e Patria Miscarii SI Nemiscarii.
      Atunci cind Universul se va intoarce in Nemiscare, din care a si Izvorit, Infinit va ramane in Offside.
      Ouroboros e Nemuritor, insa e Perpetuum Mobile,
      Vesnica e Emotia, care si ea e o miscare’, a Sinelui…,
      daia Imparatia este in! noi 🙂

     • lumea poate fi si leita dorintelor omului,:), cu Generarea unei astfel de Lumi se ocupa Antiadevarul,
      care, la limita, iti daruieste putinta de a ti dori in mod absolut ( relativ ) si dorintele sa se implineasca in acelasi fel ( absolut relativ )
      asta spre fundamentala diferenta!:)

      ( Adevarul implineste intotdeauna dorintele ( relative ) in mod Absolut, pentru ca omul, pricepind Diferenta, sa re recunoasca pe sine insusi )

     • prin urmare unii oamenii sint in barca Mintii, iar altii in barca Inimii,
      si e cu SI,:)),
      un om va imbratisa Vesnicia, recunoscindu se pe sine, iar altul Nemurirea, cunoscindu se pe sine,
      si fiecare se va ‘misca’ dupa cum ii e natura:),
      deci si enia are dreptate, si John are dreptate, si Adriana are dreptate :))
      ( iar atunci cind enia se exprima ca John, ‘ei’ se manifesta ca un Zeu, punindu l la indoiala pe Dumnezeu :),
      insa IO zic…cum s-a zis in Tatal Nostru, adica ‘si nu ne duce pe noi in Ispita’ e o ruga pe care omul o indreapta catre Tatal,
      daia m am tot luat paici de Tudy…, insa sa ma ierte, ma impiedic si cind mai si cad, ii vexez si pe altii :), si imi pare rau… )

 • Maestre, nu ați menționat cine comandă și plătește campaniile de asemenea amploare.
  Vă amintesc campania extraordinară împotriva lui Dragnea când absolut toată media s-a mobilizat să-l linșeze.
  Campania a costat sute de mii de euro, cine a dat acești bani? Cine a dat ordin?
  Bănuiesc că multinaționalele că ele au avut interes. Banii au venit printr-un partid – PNL.
  Campaniile cu vaciinurile și cu Zelensky a fost clar ordin de la americani și într-un fel sau altul banii au venit de la ei. Vorbim aici de producătorii de vaccinuri și de armament.
  Presa a devenit doar un instrument fără minte și fără liberul arbitru. Toți execută la ordin.

  • Adevarul este ‘cel care implineste voia Inimii )
   Antiadevarul ( Minciuna ) e ‘cea care implineste voia Mintii’

 • Ma dezamageste profund acest articol , mai bine zis legatura cu actuala situatie din Ukraina, mi se pare fortata, chiar manipulatoare !

  pana una alta rusii au ras de pe fata pamantului orase intregi locuite de frati de ai lor si au rasturnat intreaga planeta ;
  Rusia , chiar, intruchipeaza raul absolut in anul de gratie 2022 ! Restul sunt speculatii, ipoteze, supozitii … rusii ne arata zilnic cat sunt de primitivi si de barbari …

  sunt unii interesati de ce cred si spun acum rusii …cui foloseste ce spune putin, lavrov, peskov sau rusul simplu de pe strada ?

  oricum mint cu nerusinare si gandesc monstruos !

  ar trebui redusi la tacere vreo suta de ani … sa stea intre granitele propriei tari , sa se cizeleze ca oameni si sa se confrunte cu sufletul lor de barbari salbatici cotropitori…

  nu e nimic mai infricosator in zilele noastre decat rusul, rusia si toate amenintarile care vin din spatiul asta … evident ca sunt si alti smecheri care profita de situatia creata , dar cata vreme rusul barbar si primitiv e in arena toata suflarea omeneasca ar trebui sa fie solidara in a-l reduce la tacere pe acest monstru care , culmea , a dat omenirii si o mare cultura … ca un paradox al istoriei… dar cine mai poate citi tolstoi sau asculta ceaikovski acum,maine sau in viitorul apropiat ? trist e ca incep sa se faca auzite concesii si barbari vor rasari curand de pretutindeni

  • Scuze dar n-ai înțeles nimic. Aici e vorba strict de obiectivitate și deontologie într-o presa care și-a abandonat misiunea. Exemplele date sunt doar repere pentru a înțelege mesajul. Misiunea presei nu e sa demonstreze de exemplu cat de barbari sunt rușii ci sa informeze corect și obiectiv ce se întâmplă în acel conflict. Concluzia trebuie și o tragi tu ca receptor nu cel care te informează, altfel actul în sine nu mai e jurnalism ci propagandă sau manipulare pur și simplu. Ce e așa greu de înțeles ?

   • Corect!

   • chestia asta cu obiectivismul si corectitudinea nu mai exista de mult in presa ..ma mir ca mai exista cineva care sa aiba asemenea pretentii … si pe vremea revolutiei din decembrie 1989 presa mondiala a dezinformat si a manipulat grosolan evenimentele din romania … si despre comunism se spun in presa lucruri despre care noi ,cei care am trait in comunism, nu le recunoastem in totalitate … sunt multe exagerari si manipulari …fiecare ziar , televiziune reprezinta un punct de vedere , depinde de tine ca cititor , daca te multumesti cu o singura sursa de informare sau citesti mai mult, din mai multe surse si iti faci o parere in functie si de propriile cunostinte … eu nici pe dl cristoiu nu l creditez cu maxim de obiectivitate si dorinta de informare … isi are propriile limite si propriile interese …

    astazi , presa a devenit o afacere , se multumeste sa obtina o sectiune din publicul avid de informatie … informatia , ca si painea, nu mai poate fi astazi pe gustul tuturor … nu va intrebati de ce in Romania ,de exemplu, cei care erau considerati mari ziaristi : ctp, cristoiu , nistorescu s.a. nu mai pot scrie la acelasi ziar ?simplu : fiecare isi are propriile interese economice , fiecare vrea presa din ograda proprie … nu isi pot alinia opiniile dupa principiile obiectivitatii si corectitudinii pe care le mai viseaza unii si altii … dl cristoiu nici nu se mai considera jurnalist , se dezice de meseria asta

    mi se pare important , insa, ca presa mondiala arata un lucru infiorator in anul de gratie 2022 : un popor care a dat o mare cultura e capabil de cruzime si barbarie asa cum se practica pe vremea popoarelor migratoare … pana una alta soldatii rusi au navalit peste ucrainieni si comit atrocitati … rusii trebuie marginalizati si aratati asa cum sunt : barbari si primitivi , un popor care a ajuns in mileniul asta fara sa si fi dorit sa se civilizeze … nu ma intereseaza ce gandesc cata vreme si -au bombardat cu cruzime fratii … karma asta va apasa asupra istoriei lor … rusii gandesc monstruos si mint cum respira

    eu citesc pe acest site , complementar … nu mi imaginez ca aici se spun lucruri cu mare obiectivitate …

  • ”Indignarea” dumneavoastră mi-a adus în memorie propaganda comunistă care sublinia cam în aceeași termeni că sistemul capitalist e în putrefacție. Erau ”răul absolut” invocat de dumneavoastră. Noi nu puteam verifica dacă acesta este adevărul pentru că nu aveam voie să plecăm din țară. Trebuia să-i credem pe cuvântul lor de comuniști. Așa și dumneavoastră, îi credeți pe actualii ”manipulatori” din presă pentru că nu aveți cum să verificați ce spun ei. Domnul John are dreptate!

   • pana cand soldatii rusi nu se intorc pe teritoriul lor , rusia reprezinta raul absolut … cata vreme armata rusa este in deplasare pe teritoriu strain , orice discutie nu isi are rostul … nici nu ar trebui popularizate informatiile rusilor pana nu se retrag intre granitele proprii … oricum toate declaratiile ce vin dinspre rusia nu au legatura cu dreptul international … e clar un moment de mare cotitura a istoriei cand nu se mai respecta nimic … ei nici macar nu recunosc ca poarta un razboi … si daca asta nu e razboi barbar, te intrebi ce e ? ma ingrozesc la gandul cum ar trebui sa arate un razboi in viziunea rusilor , daca o operatiunea speciala a depasit 90 zile si a ras orase intregi de pe harta

    in presa , inainte de 24 febr erau multi cunoscatori ai rusilor care dadeau ca sigur ca nu va avea loc o invazie … atunci presa nu manipula ? presa scrie partea ei de adevar , dictata de interese proprii … presa e inainte de toate o afacere … faptul ca majoritatea presei trateaza rusia ca un stat barbar, terorist este bucatica de adevar obiectiv al zilelor noastre : rusia este cotropitoare, invadatoare , cruda si barbara

 • Domnule Ion Cristoiu
  GREU ARTICOL
  Grea „tema de cercetare”……
  Sa incerc umil sa-mi dau cu parerea la nivel de idei,voi folosi si exemple din Viata Mea,exemple personale,ce mai stiu…..complicat rau de tot….
  In primul rand,exista din start o fractura logica,nu putem compara mere cu pere,Adevarul se opune Minciunii asa cum Raul se opune Binelui
  Adevar-Minciuna e logica elementara adevarat sau fals sau 1 0 ,in schimb Bine-Rau tine de o stare de confort,disconfort,durere,placere adica are grade de comparatie,apar niste nuante,nu e ceva absolut…..din „capul locului” nu putem asocia adevarul cu raul si binele cu minciuna,orice „operator matematic” am folosi,adica nu putem Minti in numele Binelui asa cum nu putem face Rau in numele Adevarului.
  Acum,abordati mai multe subiecte,am citit de mai multe ori articolul,Da,Presa este Putere iar Puterea e „corupatoare”,linsajul de presa de care pomeniti devenise deja „arma”.stiti mult mai bine ca Mine….si Mihai Eminescu avea „dueluri” in presa vremii…Da…”condeiul” este o „arma”
  Acum ce spuneti,Exemplul personal,Niciodata nu se poate Minti in numele Binelui si Tata poate a uitat sau a omis sa-mi spuna lucruri,dar nu m-a mintit Niciodata.
  Din ce am vazut in ultimii ani,acesti oameni au aplicat doua „strategii” de „lupta”:’Scopul scuza mijloacele” care ii este atribuita lui Machiavelli,unii zic ca nu,ideea ramane aceiasi si „Après moi, le déluge” atribuita lui Ludovic XV.Adica oamenii astia nu au scrupule,mai sunt si batrani unii din ei……
  Ce sa spun citesc presa e una din pasiuni,istoria alta,revenind in „timpurile noastre” ce se foloseste in mijloacele de informare in masa si o spun cu toata Responsabilitatea sunt Tehnici Militare.Denumirea cea mai apropiata de Adevar e Razboi Psihologic,altii zic Razboi Informational,Razboi Cibernetic adica „virtual”….pe „vremuri” spuneau „razboi psihotronic”….e Acelasi Lucru.Adica se folosesc tehnici de maniplare,atacuri prin forta bruta,atacuri sofisticate,diversiuni,piste false,dezinformari….prea multe cuvinte deja….
  Cauzele sunt clare si treaba incepuse de multi ani.
  Revin in timpul asta prezent in care am trait…..Tata lucrand in armata mi-a spus copil fiind ca la o intalnire a Pactului de la Varsovia Rusii le-au spus celorlalti ca daca in 5 ani nu recupereaza decalajul tehnologic in ce priveste miniaturizarea,microprocesoarele care intre timp au devenit nanoprocesoare au pierdut Razboiul Rece…asta se intampla in 1980…in 1985 a aparut Gorbaciov cu „glaznost si perestroika” iar urmarile va sunt cunoscute.Asta cu „sateliti” nu face diferenta…tot Rusii le aratau celorlalti prin ’70 o poza facuta din satelit cu un om culegand o floare,tot de la Tata Stiu.
  Americanii pe de alta parte au fost foarte aroganti,si-au cultivat o „cultura de superioritate” adica vorbeau de „razboiul stelelor” „avioane invizibile”….tot in „mediul militar” sunt „legendati” ca poseda in permanenta generatia 1(+) de arme si deja proiecteaza arme 2(+)…..cam astea sunt „povestile”
  Se pare ca au existat niste intelegeri la Malta si ulterior adica Rusii doar s-au repliat pe niste pozitii…acum…avioanele invizibile nu mai fac diferenta,sunt declasificate de 23 ani,extraterestrii nu au venit pe aici si in cazul unui Razboi Nuclear nu exista invingatori sau castigatori….cat privesc procesoare/putere de calcul/miniaturizare/programare…treaba s-a „democratizat” adica s-a ieftinit,s-a bagatelizat…nu mai reprezinta secrete de stat…pana si aici americanii au o mare problema,adica intel a ajuns la 9 sau 10 nanometri proces litografic,cum se numeste de fapt iar aia in Taiwan sunt la 3 nm dar sunt langa Chinezi….
  Revenind la Subiectul Articolului….Zelenski nu reprezinta binele absolut asa cum Putin nu reprezinta raul absolut,sunt doar „vectorii” unor grupuri de interese,din nefericire conducatori de tari si popoare cat despre Trump….cnn….tatal lui Trump parca facea case pentru militarii americani,el republican,adica reprezenta aripa militarista,complexul militaro-industrial ca sa zic asa…ceilalti cu big pharma,mass media,cam asa inteleg „taberele”
  Cat despre istorie….Bratianu….parca Romania a avut 4 monitoare pe Dunare in ww1….Bratianu….Catargiu….Lahovari….Kogalniceanu….
  Toata Stima!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *