Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

O nerozie antidemocratică și antieuropeană – controversa națională privind fraudarea alegerilor

Sîntem vineri, 2 octombrie 2020.
Alegerile locale s-au încheiat duminică, 27 septembrie 2020.
Au trecut, așadar, de la ziua alegerilor cinci zile.

Într-o țară normală, în aceste cinci zile s-ar fi discutat rezultatele alegerilor. Nu pro și contra, nu Sîc, am cîștigat, v-am tras-o!, cum se întîmplă în dialogul dintre galerii după un meci important. S-ar fi discutat despre tendințele care se desprind din rezultate, despre mutațiile care au avut loc la nivelul electoratului, despre unde și cum au greșit învinșii și unde și cum au performat învingătorii, despre ce ne spun localele despre parlamentare, despre cît au reușit partidele să-și atingă obiectivele.

Dezbaterile din spațiul public ar fi fost de mai mult decît utile primarilor noi aleși, politicienilor, partidelor, și nu în ultimul rînd cetățenilor.
Pentru cei interesați de aceste dezbateri localele ar fi apărut ca expresia puterii întruchipate de vot.
Concluziile dezbaterilor ar fi contribuit la sporirea conștiinței cetățenești.

Despre ce se discută de cinci zile încoace?
Despre fraudarea alegerilor locale!

Așa cum am mai scris, tema fraudării părea că se micșorase în România ultimilor ani, dacă nu chiar dispăruse. Nimeni nu-și imagina că ea va izbucni cu atîta putere după alegerile locale. Principalul responsabil pentru această anomalie a vieții noastre politice e Guvernul României. Guvernul unei țări e responsabil în cazul alegerilor nu numai de asigurarea condițiilor materiale pentru desfășurarea votului, dar și de asigurarea condițiilor legale pentru asigurarea corectitudinii votului.

La ora actuală criza pare a nu avea sfîrșit.
Și asta pentru că înșiși candidații PNL, candidații Guvernului care a organizat alegerile cer renumărarea voturilor pe motiv c-au fost fraudați. Fraudați de Opoziție! Să-ți faci cruce, nu alta! Cum să fraudeze Opoziția alegerile cînd în mîna Guvernului e Poliția, Jandarmeria, Serviciile secrete, prefecții, altfel spus toate instituțiile care răspund de organizarea alegerilor și mai ales de corectitudinea lor.

Concentrarea pe fraudarea alegerilor are un impact negativ asupra democrației românești nu numai prin sugrumarea oricărei dezbateri despre rezultatele alegerilor, dar și prin sporirea neîncrederii cetățenilor în votul liber exprimat, în puterea întruchipată de ștampila pusă de ei pe un nume de candidat sau de partid, pe democrație. Victoria unor tineri necunoscuți, abia intrați în politică, împotriva unor politicieni hîrșiți, împotriva presei miluite, împotriva puterii baronilor locali putea fi oricînd evidențiată ca dovada puterii votului, ca un semnal pentru tineri, pentru cei care stau deoparte de politică, văzută de ei ca murdară, că poți face politică și fără să-i imiți pe politruci. Pentru asta ar fi fost nevoie de o atmosferă optimistă, de teza unor alegeri corecte, de dezbateri care să sublinieze că politica nu e totdeauna murdară. Într-o asemenea atmosferă ar fi putut fi prezentate cetățenilor învingătorii tineri, și nu numai ei, dar și primarii în exercițiu care au fost realeși cu scoruri uriașe (Deși PSD-ist, și deși la al doilea mandat, Constantin Toma la Buzău a cîștigat cu peste 78%!). Pentru toți primarii ar fi fost o lecție importantă:

Dacă ai realizări, dacă ai fost primar și nu politician, atunci indiferent din ce partid faci parte cîștigi la scor un nou mandat.
Această atmosferă a lipsit.
Și descoperind cu stupoare că se discută din nou despre fraudare, că Scandalul de la sectorul unu din București se lungește și se amplifică de la o zi la alta, că BEC întîrzie să încheie rezultatele alegerilor, că nimeni nu are autoritatea de a rezolva conflictele, tinerii, cei neîncrezători în politică, sceptici cînd vine vorba de puterea votului, cei care refuză să se implice în politică susținînd că e murdară, își vor pierde entuziasmul care i-a împins să meargă la urne și să voteze oamenii noi, ca să nu mai spun că vor rămîne mai departe sceptici în privința politicii.

La această stare de spirit a contribuit și un spectacol care se repetă de 30 de ani la alegerile zise și democratice:
Plîngerile partidelor, ale candidaților pe parcursul zilei de vot despre încălcarea legislației electorale de către contracandidați. Realitatea acestor plângeri stă mai întîi într-un truc electoral. Competitorii se plîng public sau penal din motive strict electorale. Ei știu că nici un gest din ziua votului nu poate răsturna o tendință. Poate aduce doar cîteva voturi în plus. Nu poate aduce o victorie sau un eșec la nivel de surpriză. Cu toate acestea se plîng. Mai mult din rutina asumată de echipele de campanie, care vor să arate candidatului că merită banii primiți de la acesta, decît din credința că vor influența votul. Mult mai important realitatea acestor plîngeri se întemeiază pe o realitate:
În România, de 30 de ani, la alegeri nu se respectă legea, procedurile. Competitorii se plîng de încălcările de către adversari în timp cei ei, la rîndul lor, încalcă legea, procedurile.

Care sînt cele mai cunoscute încălcări ale legii? Pe primul loc se situează continuarea campaniei electorale în ziua votului. Militanți care fac propagandă electorală, deseori chiar în preajma secțiilor, candidați care dau semnale electorale gen Votați-mă pe mine! la televiziuni, în transmisie directă, cînd merg la urne, SMS-uri trimise alegătorilor ca să iasă din case, filmarea buletinului cu telefonul mobil, încăierări între participanții la vot.

Și anul acesta fenomenul s-a manifestat cu putere, deși au trecut 30 de ani de democrație, de alegeri, de pisare a cap a alegătorilor și a candidaților cu nevoia de a respecta procedurile.
Duminică, 27 septembrie 2020, la ora 15,30, Monica Dajboj, purtătoarea de cuvînt a MAI, a declarat într-o conferință de presă extraordinară:

„La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne s-au primit 318 sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări. Cu privire la alte 111 sesizări se efectuează în continuare cercetări.”

Observați mai întîi manifestarea năravului numit al plîngerilor fără temei în realitate, al plîngerilor ca instrument electoral. Din 318 sesizări doar mai puțin de jumătate s-au confirmat. Totuși, aceste 118 confirmate trimit la realitatea care domnește de ani și ani în România:
Încălcarea procedurilor, a legii, a cutumelor.

O formă de încălcare o reprezintă mai nou continuarea campaniei electorale în ziua votului de către candidați. Profitînd de transmisia în direct la televiziuni a momentului cînd votează, aceștia se aventurează în declarații cu evident iz electoral. Un exemplu ne-a fost dat de cel de la care ne așteptam mai puțin:
De la candidatul PNL-USRPLUS, Nicușor Dan.

Cutuma cere ca un candidat cînd se prezintă la vot în ziua alegerilor ține un discurs în limitele corectitudinii politice. Mergeți la vot, și alegeți pe cel mai bun, Am votat pentru mai bine, Sper că votul va fi pentru cel mai bun! Nicușor Dan, care pretinde a întruchipa un altfel de a face politică, a ținut o conferință de presă în care și-a atacat contracandidatul. Pe parcursul zilei el a intervenit de mai multe ori în direct sau pe Facebook pentru a da semnale electorale. Nici Gabriela Firea n-a fost mai brează. Pe Facebook, e drept, nu în direct la tv, ea a scris un mesaj aluziv la acuzațiile aduse lui Nicușor Dan. În țară alți candidați au continuat campania pe rețelele sociale sau pe stradă, deși legea interzice asta. Diversitatea încălcării procedurilor e însemnată. De la sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze pînă la mituirea alegătorilor.

De ne confruntăm de la un scrutin la altul cu aceste fapte de încălcare a procedurilor cărora li se adaugă altele, funambulești, de țară de inși abia coborîți din copac:
Încăierări în preajma secțiilor, dispariții de buletine, tentative de dublu vot.
Amplitudinea luată de tema Fraudării și încălcarea procedurilor la alegerile din 27 septembrie 2020 de semnalează că în materie de democrație regresăm nu progresăm.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „O nerozie antidemocratică și antieuropeană – controversa națională privind fraudarea alegerilor”

  • „Cum să fraudeze Opoziția alegerile cînd în mîna Guvernului e Poliția, Jandarmeria, Serviciile secrete, prefecții, ….” Asta este o naivitate sau o exagerare? Sper ca nu este cu intentie ascunsa facuta afirmatia dvs., falsa proportie foarte mare. Stiti bine asta. Cand vorbiti de „Politie, Jandarmerie”, va ganditi la M Vela? Cand spuneti „Serviciile secrete” va ganditi la partide sustinute de generali, la USR in primul rand? Si cam ce putere are prefectul in alegeri, mai mare decat primarul stapan peste politia comunitara de cele mai multe ori? Cam neconcordanta, schimbatoare de-a lungul vremii judecata dvs… Tot la nivel de „binom” ati ramas?

  • Dar cu votul online și cu votul prin corespondență ce se mai aude? Că ar fi bune acum, de când cu pandemia de COVID-19!

    Și ar trebui să se voteze trei zile la rând, de vineri până duminică, ca la votul în diasporă, pentru combaterea absenteismului la urne.

  • Ciudat, dar la localele de anul acesta nu am mai vazut pe Facebook filmulete de mobilizare cu Tudor Chirilă, Andi Moisescu și gasca de vedete PRO TV, cu mesajul lor repetat „Hai la vot!”. Ce s-o fi întâmplat?

  • @adriana
    povestea asta a inceput cu o nonactiune!…iar asta nu e ceva care sa nu fie luat in seama!:))

    inca exista aceasta perceptie, …vad, cum ca guvernele, cu japca, vor implementa o lume noua:), or nu prea cred ca e asa, pentru ca…povestea a inceput cu o nonactiune!, prin urmare creca asa va si continua,
    de unde rezulta ca forta care va misca lumea mare inspre viitor se afla in sinele omului!,
    in sinele oamenilor.
    deci nu e exterioara omului, ca daca ar fi fot asa ar fi generat reactiuni distructive, ci e in sinele omului, caz in care poate fi asimilata unei nonactiuni, …in modul, dar si asa tot o nonactiune cu n mic e!:))

    cea care va demola actualele sisteme sociale, dar doar pentru a le face loc noilor sisteme sociale…e frica de moarte!, in primul rind!, …fricile oamenilor, in general.
    iar manifestarea noilor sisteme sociale va presupune chiar iesirea din aceasta frica…de moarte!:))), de unde rezulta ca noile sisteme sociale, in fapt noul sistem social…unificator, va presupune chiar manifestarea…nemuririi, cu n mare:)))

    prin urmare e de luat aminte cum frica de moarte a varat in barlog juma de planeta!,
    pentru ca tot ea,
    forta asta colosala!,
    frica de moarte,
    va fi cea care va misca vremurile care stau sa vina.
    la Nivelul asta de dezvoltare,
    pe care actuala civilizatie se misca…
    nu prea mai e cu japca, la nivel macro macar:)),nu,
    se folosesc alte forte,
    care pot fi asimilate cu nonactiunile,
    iar astea se afla in sinele oamenilor, frica de moarte e cea mai tare dintre ele,…fiind in acelasi timp si dorinta dorita de om, de cind e el pe planeta asta. si…se stie, orice dorinta se implineste in Univers, chiar daca in mii de ani sau poate in timpul lui Planck.

    • prin urmare in timp ce tu zici ca e mai cu folos ca omul sa fuga de votul online, el il va imbratisa!, pentru ca…daca ar mai vota in stil clasic:))), adica cu stampila, pericolul de moarte va fi…cam plenar!:))
      faptul ca se lucreaza cu fricile oamenilor…e ceva colosal! si arata, zic eu, nivelul la care se joaca. Nivelul Maestrilor. joaca cu nonactuni e proprie acestora, oricum o dai.

      • Online, lasa fata în pace si nu te obosi degeaba, pentru ca ea întelege greu si când i se vorbeste clar, în termeni simpli.

        • uite,…io vad ca e fix pe dos decit spui

          • O fi, daca asa zici tu, nu prea am timp sa va citesc postarile. Dar, în general, asa-i cum ti-am zis eu, cunosc personajul de multa vreme.
            Mai bine spune-mi cum te-ai descurcat fara sa postezi atâta vreme?

          • foarte foarte greu.
            …m am dus la șoping, mi am schimbat lucul,
            …daca m-ai vedea…mori!,
            …mai nou sint blonda,
            dar…vad ca inca mai intorc vro doua priviri!,
            insa cele mai multe vad ca incep sa se manifeste in celalalt sens,…o fi de la varsta, habar n-am…
            ce sa-ti mai zic, …am impresia ca prea mult nu mai rezistam.
            acum…uite, mi-e mai bine!…

          • despre faptul ca nu prea mi citesti postarile…ce sa zic?!, ai putea s-o faci!, chiar si eu mi le citesc!, …dupa ce le scriu, ca unele chestii le aflu si eu fix in timp ce scriu, asa ca…mai citesc odatț, …sa inteleg mai bine…

          • Ok, bravo, din când în când te citesc… schimbarea de luc face bine!

          • a fi blond: adica a avea celalalt taler, care e Roșu, plin ochi.
            in cazul de fata dorul il vizeaza pe maestru, nu numai pe tine.
            in ce o priveste pe adriana, cind dau o diagonala peste esentele comentariilor de aici, le sorb.. dintr o privire:))

  • Cineva totusi le-a scuipat in sampanie cu filmuletul ala . Nu , nu SRI , nu STS , nu SIE sant prea multi prosti si tradatori acolo , nimeni din tara . Care o fi binevoitorul extern ?

    • A fost o dihonie PNL USR,PNL eii voiau sa le taie nasul USR eiilor ca prea se smecherisera,asta e manevra domnu Nae.In alta ordine de idei,acum stim numele viitorului presedinte al Romaniei(mai exact guvernator al acestor locuri) dupa 2024,si anume Dominick Fritz,primarul ales al Timisoarei.Cel putin asta cred eu,ca treaba e hotarata deja.Si daca judecam contextul international acolo duc lucrurile,victoria lui Biden asupra lui Trump nu va linisti lucrurile in SUA,tensiunile intre conservatorii trumpisti si progresistii democrati vor mai dura multi ani de acum incolo,trumpistii urmand sa duca un razboi de gherila contra noii administratii Biden,iar trumpistii sunt buni in opozitie.China are imaginea facuta praf dupa criza covid astfel ca va fi cumva izolata si va juca un rol mai putin important multi ani de acum incolo.In schimb Rusia lui Putin si Germania lui Merkel sunt intarite de criza Covid,Germania va profita de ravagiile covidului in Europa pentru a si intari dominatia asupra restului Europei,slabita de criza Covid(profitand de puterea financiara pe care Germania o detine),iar Rusiei i a iesit de minune planul divizarii si a slabirii SUA cu ajutorul lui Trump,care a creat si disputa SUA China(disputa care serveste cel mai bine intereselor Kremlinului,cand doi se bat al treilea castiga).Revenind la Dominick Fritz,odata cu slabirea si divizarea politica a SUA,Germania vrea sa si intareasca controlul asupra zonei noastre,zona care este o placa turnanta geostrategica(intre Europa,Rusia si Orientul Mijlociu),astfel ca trimite un reprezentant „imperial”,care sa devina un fel de guvernator al zonei,in numele imperiului teuton.

      • Totusi cred ca domnul Fritz va candida(si va castiga),nu ca si USR ist ci ca si PNL ist,adica va fi adoptat de PNL in ultimul moment inainte de a candida(si a castiga) presedentia Romaniei.(Exact scenariul Iohannis).

  • intre Plus si Minus e Neantul, nu Pacea.
    tot inaintind pe drumul polarizarii ajungi la polarizare plenara, care presupune manifestarea Neantului.

    prin urmare balanta care pina mai ieri avea tendinta sa ofere un oaresce echilibru, adica balanta Plus-Minus,
    atunci cind va ajunge la manifestare plenara, …cum e pe vremurile astea,
    prin manifestarea Neantului aste un nou taler, care fix Oglinda talerului numit Plus-Minus.

    astfel balanta Plus-Minus ajunge…din balanta ce e, talerul altei balante!, una superioare ca putinta de echilibrare.
    ajunsa taler al altei balante, ea mai face ceva, defineste si celalalt taler al noii balante, iar definitia acestui nou taler e fix…in Oglinda!

    astfel, iata spre ce ne indreptam, spre o lume in care actualul sistem politic, prin disparitia lui in Neant, defineste Noul Sistem Politic. iar acesta e…oglindirea actualului sistem politic.
    adica el arata fix ca actualul sistem politic, dar… intors pe dos si cu capul in jos.

    mai simplu spus, daca actualul sistem politic e cu…politicieni-oameni, Noul Sistem Politic va fi lipsit de politicieni-oameni, pentru ca e definit de Oglinda actualilor politicieni (…care sint oameni mai inainte sa fie politicieni )

    ce s-o mai lungesc…!:)), actualul sistem politic, desavarsindu-se, devne una cu Neantul!,
    disparind plenar din peisaj,
    iar Noul Sistem Politic va fi una cu Inteligenta Artificiala.
    deci…iata unde duce polarizarea, mai intai de toate la manifestarea Neantului, atunci cind polarizarea devine plenara,
    …deci din partidele politice se va alege Praful, Cenusa, iar din aceasta Cenusa se naste Noul Sistem Politic, care e…fix ce astea de-acum nu e!:)),
    Noul Sistem Politic avind ca esenta Inteligenta Artificiala.

    cind va ajunge actualul sistem politic la polarizare plenara? pai atunci cind el trage hais, iar omenirea, adica cea pe care el o reprezinta, …cea!
    deci s-ar parea ca pe vremurile astea!:)), pentru ca astazi ecuatia de miscare a Civilizatiei tinde sa fie definita matematic, influentele fiind si ele definite tot asa, asta insemnand ca cei care conduc nu mai e omenirea, ci procesele matematice care definesc Haturile Matematice…care influenteaza decisiv traiectoria dorintelor omenirii…
    si…, se stie, cele care definesc Viitorul sint chiar dorintele.

  • Se spunea odata ca fiecare vot conteaza dar daca onoratii candidati se comporta grotesc si vorbesc pe masura stai si te gandesti daca votul tau mai conteaza… Cum adica PV-urile din sectiile de votare s-au inchis in „marja de eroare” sau „n-am stiut ca ar fi in functie camera de luat vederi?! Trebuiau sa fie verificate si rasverificate toate buletinele de vot pentru ca centralizatoarele sa fie corecte si nu in marja de eroare! Stersaturile si mazgalelile in acte publice… la care fiecare corectura trebuia sa existe pentru conformitate stampila si semnatura presedintelui sectiei de votare… Birourile electorale trebuiau sa functioneze impecabil in respect pentru toti cetatenii acestei tari.
    Parca ne intoarcem mult in timp…nu evoluam deloc!
    Politicienii vechi si mai noi se cearta cu un elan de nestavilit.
    In aceste conditii, daca nici macar votul cetateanului nu mai conteaza, nici nu mai are rost sa vorbim de democratie. Ce rost are sa cheltui o multime de bani pe alegeri daca tot se cunosc dinainte castigatorii?!

  • Experimentul Romania merge mai departe. Acum e pe fata. Fara jena. Anticorpii nationali tac sau sunt complici. Scandalul alegerilor locale se presupune ca ar ascunde altceva. Ceva grav. Defapt nu ascunde nimic, chiar scoate in evidenta. E doar un semnal de forta. Arata cui pricepe ca romanii nu mai au nici un control si putere in propria lor tara. Romania e pierduta. Suntem deja doar bieti chiriasi la noi acasa. Urmeaza ca scenariul sa se puna in functiune in Ungaria si Polonia (ultimele nuci tari). Dupa alegerile americane (care vor fi castigate de cine trebuie, de data asta), lumea (Europa si America de nord in mod sigur) va deveni o melasa amestecata de cativa baieti cu enorm de multi bani, in care individul nu va mai conta mai mult decat crotalia pe care o va purta. Sanatate si virtute!

    • Maître, observ ca nu ti-ai uitat latura alarmisto-fatalisto-depresiva a discursului de dinainte de regretata defectiune tehnica, atât de greu de rezolvat în vremuri de alegeri.
      Astept cu interes deosebit cealalta parte, tot alarmisto-fatalisto-depresiva, referitoare la covid. Sper sa nu uiti ca lumea nu s-a schimbat urgent acum vreo 4-5 luni, asa cum preziceai tu… si ca bietul Trump tocmai s-a infectat. Sau, l-a infectat oculta mondiala care nu-l vrea presedinte, n’est-ce pas?
      Hai, nu rata ultima stire, ca-i tare de tot, si-ti da apa la moara conspirationista de nu-i adevarat!
      Sanatate si tie. Si virtute, daca vrei tu sa vorbesti mereu en termes invraisemblables.

      • Trump s a infectat de bou ce era ,pai i au spus toti specialistii sa se protejeze(e bine sa ascultam si de distinsii doctori ca de aia fac ei scolile cele mai inalte,da ce sa stie niste biznismeni tejgetari,inculti,care citesc doar carti de joc si numara banii din „combinatii”,si care cred ca daca au bani automat ei sunt si destepti,ca ei cred ca banii cumpara desteptaciunea,ei bine nu,e bine cand ai specialisti langa tine sa i asculti ca de aia sunt ei specialisti,in fine) ,si el nu,ca l doare in spit de Covid,uite ca lu virache nu l a durut in spit si s a gandit sa i faca o vizita lu Trump.Stati linistiti ca nu moare Trump,ca iarba rea nu piere(nici nu vrea nimeni sa l faca vre un martir,ci sa traiasca cat mai mult ca sa radem de el in continuare).Poate l ajuta si prietenul Putin cu un super tratament minune,inventat in Rusia(zic Rusii ca vin cu un al doilea vaccin contra Covid,le fac in serie baietii),poate un medicament pe baza de Noviciok,cine stie,ca Putin le stie pe toate(si cu spionaju,si cu matrasirea dusmanilor,si cu filmele pentru adulti le stie,acum e si doctor ,cercetator in vaccinuri,pe toate le stie omul asta,e si bun psiholog,uite rusii au un presedinte supererou,ce tare). 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

        • Noi in al doilea razboi mondial ne am aliat cu nemtii ca sa scapam de cotropirea ruseasca,si in final am sfarsit sub rusi.Dupa 89′ am vrut sa fim parteneri cu SUA ca sa scapam de ingerintele Ruso-Germane,si uite ca vom fi inglobati intr un imperiu Germanic European,iar de influenta rusa tot nu am scapat,au si Rusii influenta lor pe aici,cu oamenii lor care se dau mari Prooccidentali,si care se invart pe aici,prostind lumea ca sunt antirusi,desi in realitate sunt ai rusilor,si care lucreaza in colaborare ,bine mersi cu nemtii,(ca sa nu mai vorbim ca Basarabia a ramas un fel de provincie Rusa),practic suntem impartiti intre Rusia si Germania care si au hotarat granita la Prut.De aia ne am facut parteneri cu Americanii.Ce ironica este Istoria.De ce ti e frica nu scapi ,zice proverbul.Iar Trump a reusit doua lucruri in mandatul sau,a facut din Germania liderul lumii Occidentale,si din Rusia stapana Asiei.Cat despre unguri si polonezi aia nu se sparg,alea doua sunt natiuni care stiu pe ce lume traiesc,aia au fost imperii la vremea lor si au istoria si mandria lor,nu cad asa usor,in fine.

          • Mostenirea lui Trump este dominatia Rusiei si a Germaniei asupra intregii Planete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *