Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

O nouă dovadă că instituția numită CNSAS a fost, este și va fi un instrument al Statului paralel

Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al securității. Deși decizia nu este definitive ea se constituie într-un moment politic deosebit. De aceea, poate Mediafax mi-a cerut prin telefon o reacție. Transcriu mai jos declarația mea prin telefon, așa cum a fost dată.


Evenimentul deosebit nu e dat de decizia Curții de Apel, deoarece pe de o parte hotărârea poate fi atacată și pe de altă parte o asemenea decizie, daca ar fi definitivă ar viza doar chestiunea penală. Evenimentul deosebit e decizia CNSAS de a înainta în justiție dosarul de colaborator al fostului președinte. De ce spun asta? Deoarece Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori, el a primit adeverință că nu a fost colaborator al securității, ceea ce se înțelegea că nu era nici umbră de suspiciune, pe baza acestor verificări Băsescu a fost de două ori președintele României.
Dacă CNSAS, de la ei a pornit totul, nu i-ar fi dat adeverințele, de precizat că cariera lui Băsescu s-a bazat nu pe decizia din justiție ci pe adeverințele date de CNSAS, Traian Băsescu nu ar fi fost președintele și istoria României ar fi arătat altfel.

În consecință cum de a fost posibilă o dublă decizie? Ani în șir Băsescu a fost, de aceeași instituție, pe baza aceleiași arhive, a fost declarat necolaborator. După ce nu a mai fost președinte au fost invocate documente suplimentare din arhive și a fost declarat colaborator al securității.

Consecințele sunt destul de grave din mai multe motive.

 1. Încă o instituție se dovedește, că a fost , este și va fi politizată, CNSAS: Noi bănuiam că această instituție este folosită ca un instrument politic, fie de înlesnirea carierei unor politicieni, fie de blocare a carierei altora. Acum avem dovada clară , în cazul lui Băsescu.
 2. Recent spre stupoarea mea, și a câtorva, domnul director al SRI, Hellvig ne-a anunțat că a trimis din partea SRI, vreo 3000 de dosare către CNSAS. Spun spre stupoarea oamenilor normali, deoarece aceeași instituție ne-a anunțat pe vremea lui Băsescu, ca un triumf al fostului președinte, că au fost trimise toate dosarele. Domnul Hellvig vine în deplinătatea facultăților mintale că a trimis acum alte dosare. Cum se explică această trimitere? De ce Hellvig sfidează transparența democratică, unde au fost ținute aceste dosare, din ce motive, și de au fost trimise acum? Întărind suspiciunea că gestul democrației, o trimitere către CNSAS a unor instrumente pentru bătălia electorală. Pentru că mai mult ca sigur pe baza acestor dosare se vor schimba forte multe adeverințe, ale unor politicieni și se va descoperi că politicieni care erau nevinovați din punct de vedere al colaborării cu securitatea devin brusc colaboratori.
  Cazul Băsescu arată că CNSAS a fost folosit în bătălia electorală de anul acesta.
 3. Momentul de azi afectează imaginea publică a lui Băsescu. El a încercat din răsputeri să stingă efectul acestei posibile decizii, dar decizia în primul rând îl afectează pe Paleologu, deoarece este electoratul lui Băsescu. Adversarii vor folosi acest argument că este candidatul unui fost colaborator și mai afectează grav mandatul lui Băsescu.

Am avut încă o nouă dovadă că în post decembrist instituțiile statului de drept, instituții de paradă au fost folosite de Statul paralel.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „O nouă dovadă că instituția numită CNSAS a fost, este și va fi un instrument al Statului paralel”

 • teutoni,rectific,scuze de greseala.

 • O fosta ministra de a lui Ceasca care venea prin emisiuni spunea de matrozu chior,nu ca era securist,era sef de securisti,femeia cred ca stia ea ce stia.Oricum asta a suparat marimi mari de pe afara,daca tot incep astia sa aibe curaju sa se ia de asta,cred ca e ordin de afara,daca l ard pe asta,ma gandesc la teutuni si bruxellezi,o fi cazut in dizgratia astora cu siguranta.Sa l arda bine!

 • Mai sa l ia zevedeu pe matrozu chior,ma gandesc ca el si camarila lui au fost in spatele afacerii cu etnobotanice,daca e sa ne luam dupa gurile rele,si ca gasca astuia,impreuna cu baronii rosii si portocalii si de alta natura au creat retele de trafic de fete in toate Europa,au protejat interlopi de tip clamparu si altii,care faceau bani pentru ei,au ciordit prin ANRP si alte manevre de manglit,s au facut ca se razboiesc cu psd ul,cand de fapt erau mana in mana,matrozu,mustata de Teleorman,si minunea finantelor,consilierul onorific pe finante,ala cu spaga din cimitir din Olt,si altii.Asta si camarila lui au transformat Romania intr o autentica Columbie a anilor 80 si acum se plange ca l arde statu paralel,oblic,romboidal,perpendicular.Pai el a creat,a condus,si a intretinut statu asta paralel,pana in 26 mai anul asta el a condus Romania de fapt,oricum asta e cea mai buna pedeapsa,cand creezi monstrii,ei sa te devoreze.Eu personal cred ca i se trage de la faptul ca a jignit o in Parlamentul european pe distinsa doamna,de sorginte germanica care vine in locul lui Junker,dupa cum el ,matrozu se lauda singur la o emisiune tv de mare audienta cu gura lui,si va primi rasplata pentru asta pentru ca teutonii nu uita si nu iarta(parerea mea personala,tot teutonii l au aranjat si pe mustata de Teleorman,sluga lu asta,poate dupa sluga urmeaza si stapanu,matrozu chior).Sa fie intr un ceas bun.

 • Cernate, mare scârnăvie esti! Ca sa nu-ți dea lumea peste botul jegos de băsist impuțit, urmare a ultimelor evenimente, reincălzesti ciorba cu un Dragnea aflat de luni bune la puscărie.
  PSD e PA, maimuțoiule! Pe mâna lor…Dar care e contraoferta ta, Covesi???

 • Eu am votat Base pt ca CNSAS i-a dat 5 adeverinte de necolaborare! 5, nu 1! ESTE EXTRAORDINAR DE GRAV CA CNSAS A MINTIT DE 5 ORI. Si asa cum spune Cristoiu a schimbat soarta Romaniei! Nu stiu daca ar fi fost mai bine sau mai rau, stiu doar ca CNSAS ar fi trebuit sa puna cetatenii in situatie de a alege in cunostinta de cauza! Acum nu mai foloseste la nimic verdictul de colaborator! Poate doar Antenei 3! CNSAS este singurul vinovat in aceasta situatie!

 • fraus omnia corumpit
  sa plateasca natiunii daune morale
  daca n-are de unde sa se spanzure repede

 • Asa-zisul marinar gurist ajuns stapan de balta nu mai are ce vinde? A terminat camioanele de documente secrete cu care a plecat de la Cotroceniul – sat fara caini? Ghinion deci, Ghinion, taxa de protectie nu suporta rau-platnicii. Ghinionul politrucului.
  Astept ghinionul celuilalt politruc autodeclarat, care inca grohaie in relanti visand premonitoriu la Tenerife reloaded via STS… Va mai dura totusi, ca ăsta încă mai are ce vinde…

 • Stiti zicala aia, ,,fiecare pasere pre limba ei piere”? Iaca un exemplu clar!
  ,,A ..aaa, Porumbeluu aa mba mbaa…Porumbacu..mbaa…parca asa ceva”
  Asta e cu paserile astea, fix pre limba lor pier.
  Ne miram acum de intelepciunea zicalelor populare?

 • Iată un „mesaj”, plin de greseli, al mamei lui Mario Iorgulescu, adresat ziariștilor !
  Dacă era postat pe blog, Cernat ar fi avut mult … „de lucru” !https://ziaristii.com/mama-beizadelei-ucigase-publicat-un-mesaj-ciudat-apoi-l-ascuns-suna-blestem-cand-veti-avea-probleme-cu-copiii-vostri-sa-nu-uitati-acest-caz-pentru-ca-totul-se-intoarce-intr-un-fel-sau-altu/

 • Contra informațiile militare nu sunt securitate

  • Inainte de 89, CI-stul dintr-o unitate militara, nu raspundea conducerii unitatii sau macar MAPN-ului, ci era angajat al Departamentul Securitatii Statului (DSS) , directia IV-a, deci securist in toata regula.

   • Adica nu confunda Directia de Informatii a Armatei cu Serviciul de Contrainformatii Militatre (sau Contraspionaj) care ERA Securitate…si la astia varsa Base!

    • Ești sigur, guy, c’așa era, sau ai inceput sa confunzi … „literele”, … CA SĂ NU ZIC … ALTCEVA ???

     • Destul de sigur. Ca sigure sunt doar ¨death and taxes¨
      Daca ai alta parere/informatie-nu ezita! 🙂

     • Dar afirmatia lui Basescu, chiar nu e suficient de edificatoare???
      ¨Nu am știut că contrainfomațiile militare erau Securitatea. Am crezut că e un serviciu al MApN¨

 • Dupa 30 de ani de la revolutia din 1989 aceasta institutie ar trebui sa functioneze ca o arhiva care pune la dispozitia celor interesati dosarele fostei securitati pt. consultare, pt. documentare etc. fara atributii de a elibera adeverinte . In fosta RDG cum a functionat o institutie similara ?
  In conditiile in care , imediat dupa revolutie nu s-a considerat oportuna adoptarea unei legi a lustratiei,acum dupa 30 de ani astfel de actiuni sunt tardive si fara rost .
  A fi sau a nu fi colaborator al fostei securitati este o notiune relativa supusa unei judecati subiective .
  Cei care au fost intradevar colaboratori nu mai au demult dosare . S-a uitat de cazul Berevoiesti ?
  Deci unii au scapat , ca dosarele lor nu mai exista iar altii mai putin norocosi suporta consecintele.
  In opinia mea ne aflam intr o situatie de discriminare. Cred ca e o problema serioasa si ar trebui supusa dezbaterii, fara patima,fara dorinta de razbunare. Trebuie sa ne asumam trecutul nostru dur si complicat.
  Consider ca Dlui Basescu i s-a facut o mare nedreptate si a fost pus intr-o situatie umilitoare . PACAT !

  • „Vai, vai, ce pacat ca piticul s-a ‘necat!” La mal, ca tiganu.
   Pacat ca timp de 10 ani am avut un presedinte care a raspuns ordinelor cuiva!
   Pacat ca toti zmintitii astia ne-au facut sa traim o viata falsa, în care nimic nu a fost ceea ce parea, timp de 30 de ani!
   Irino, m-ai cam enervat!

  • Ai făcut armata? Sau ai avut părinții în cadrul armatei? Dacă nu, nu-mai vorbi

  • Te obosesti degeaba. Ca s-o citeasca, Cernat vrea o acuzatie de turnator scrisa în versuri. 😛

 • Nici nu stiu ce ma deranjeaza cel mai mult. Ca l-au „acoperit „atâta timp, sau ca l-au „descoperit” dupa ce l-au acoperit atâta timp.
  Nu mi-a placut niciodata personajul, dar cei care i-au creat demult un destin, pentru a i-l distruge astazi, ma îngretoseaza rau de tot.

 • Maestre, cine a trait pe vremurile respective si cunoaste situatía de atunci nu se mira de „descoperirea” acestor acte. Cariera profesionala a lui „Nea Traían”, chiar daca ar fi fost un copil minune, nu ar fi fost posibila fara sprijinul Securitatii. Si secu a sprijinit numai oamenii proprii. Si eu am fost ofiter ambarcat nave la sectia a treia si stiu ca nu erau cariere fulger fara „sprijin”.

  • Hai bro, să fim serioși, cum de ieși la „iveală”, chiar acum „colaborășenia” asta ?!?
   Așa a vrut Hellvig, sau s-a întâmplat să iasă la suprafață dosarul lui TB, in urma „curățeniei” făcute într-un așa-zis depozit al CNSAS ???
   Dar, hai să așteptăm și reacția celor de la … PĂDURE !!!

 • CNSAS i-a „dat în gât” … DECÂT (!) pe cei care trebuiau să fie … MÂNCAȚI !!!
  Firicel de fir și … șnur,
  Pe Băse îl doare in c*r,
  Azi va merge la botez,
  Că să vezi și să nu … CREZ’ !

  • Base a avut 10 ani de mandat….vrem nu vrem…va fi scris in istorie….As spune ca e prea devreme sa-l ardem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog